Barion Pixel

Ingyenes szállítás 24.990 Ft feletti rendelésnél!

Jalapeno chili paprika

A jalapeno paprika az egyik legkedveltebb és legismertebb csípős chili paprika a világon. Zölden szüretelve ress-ropogós, "kellmégízű" fajta.

Vállalkozásunk elején számtalan chili paprika fajta megtalálható volt a kertünkben. Egyértelműnek éreztük, hogy a Jalapeno paprikának is ott kell lennie. Bújtuk az internetet, lestük a megbízható oldalakat, hogy mégis honnan szerezzünk be frankó Jalapeno magokat. Végül az első magok Hollandiából érkeztük hozzánk, amelyek megadták az első sikerélményt számunkra.

Mit tud a jalapeno chili paprika?

A jalapeno Mexikóból származik, nevét egy ottani városról, Xalapa-ról kapta. Csípősségét ugyanúgy, mint a többi csípős paprika fajta a Kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti. Ki merjük jelenteni, hogy az egyik legismertebb, közkedvelt chili fajta. A termése fajta függő, de általában 6-10-12 cm hosszú. Vastag húsú, finom, roppanós paprikáról beszélünk. Rendszerint zölden fogyasztjuk, de pirosra érik be. A paprika oldalán található repedezések az érés során jelzik, hogy hamarosan a zöld színből pirosra fog váltani, gyönyörű átmenetek kísérik ezt a folyamatot.

Jalapeno a Scoville-skálán: paprikaerősség-skála

Ha a csípősségét kellene meghatározni, akkor azt mondanám, hogy a Habanero paprika Scoville-skálán mért értéket el kell osztani 76-al. A jalapeno csípőssége 2500 és 10 000 SHU (Scoville Heat Unit) közé helyezhető, tehát a teljesen korrekt, emberi fogyasztásra alkalmas kategóriába esik.

Jalapeno chili paprika fajták

Számos Jalapeno chili paprika fajtát találhattok ti is náluk, nekünk hatalmas kedvenc a Jalapeno Giant, Jalapeno Mucho Nacho, Jalapeno Early, Jalapeno TAM. Utóbbi kettő kisebb testű, viszont az első kettő piszok testes, igazán töltenivaló ropogós vastag húsú fajta. Tudod, Jalapeno poppers!? Istenem, összefut a nyál a számban, ha csak rá gondolok, valami ilyesmi érzés lehetett, mikor tinédzser koromban Eva Mendes-re gondolhattam.

A Jalapeno termesztése

Általában zölden fogyasztjuk, viszont pirosra érnek be azok a fajták, amiket fentebb is említettem. Ámbár, ha szeretnétek villogni a szomszédoknak vagy haveroknak, akkor vásárolhattok lila vagy akár narancssárga színű Jalapeno chilit.

Mint a példánk, és sok ügyes hobbikertész példája is mutatja, ezt a chili paprika fajtát is lehet termeszteni idehaza Magyarországon. Ezek a növények nem nőnek olyan magasra, közel 90-100 cm körül azt mondják elég. Szereti a magas páratartalmat, itt azért óvatosan, figyeljünk a gombás megbetegedésre.

Kedveli a sok-sok napfényt, ha szabadföldben van, érdemes zöld raschel hálót húzni föléjük. Ha pedig úgy döntesz, hogy egy gyümölcsfa alá helyezed el, vigyázz a kártevőkre. Jogos a kérdés, hogy mekkora termés várható, nos soha nem számoltuk darabra pontosan. Olvasd el a Chili paprika termesztése című cikkünket, ha további információkat szeretnél például arról, hogyan csíráztasd a magot, vagy hogyan teleltesd a dédelgetett paprikádat. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá!

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Nyomtatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

    Kosarad tartalma
    A kosarad jelenleg üres