Powered by Smartsupp Chili termesztés | Kisokos — Sárréti ChiliFarm
Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésnél!
A chili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél korábban vetjük el, természetesen ezen időszak után is lehet a magokat elvetni, viszont meg van az esély rá, hogy a gyümölcsök nem érnek meg teljesen. A komposzt melybe a magok kerülnek (termesztőközeg lehet akár palántaföld, tőzeg, Jiffy korong vagy akár kombinálva perlittel-kókuszrosttal a palántaföld) lehetőleg minimum (!) 25°C és 35°C hőmérséklet között legyen, 30°C az ideális, melegítő szőnyeg, radiátor, router, bitcoint bányászó pc közelsége vagy csíráztató/propagátor használata sokat segít. Arra azért fokozatosan figyeljünk, hogy “főzzük” meg a magokat.
Alapok

A chili palánták optimális hőigénye a következőképpen alakul a fejlődési fázisától függően. Csírázáskor a hőmérséklet szükséglete magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb hőre van szüksége a palántának megfelelő szellőztetés mellett.

 • Csírázáskor 28-32 Celsius fok
 • Szikleveles fázis 17-22 Celsius fok
 • Lombleveles növényeknél 20-24 Celsius fok
 • Optimálisnak számító páraérték 70-80%.
Milyen földet használjunk?

Ha röviden kellene válaszoljak, akkor enyhén savas földet használj, próbálj minőségi terméket vásárolni és nem kell túlmisztifikálni. Mi Csányi Sanyi bácsi birodalmától szoktunk vásárolni Pindstrup Blue nevű tőzeget (5,9-6,0 Ph) mely magvetéshez és palántaneveléshez lett kitalálva. Viszont ez csak 80-300 literes változatban elérhető tudomásom szerint, ami lehet nektek otthon túl sok lenne. A tőzeget továbbá egy kis Florimo palántafölddel vagy virágfölddel “húzzuk fel”, amelyik épp kéznél van, körülbelül 60-40-es arányban. A 60% a tőzeg. Őszinte leszek, nincs panasz rá.

Használhatsz egyébként kókuszrostot például a magvetés szakaszában. De azt tudnod kell, hogy csak bizonyos ideig jó, későbbiekben a paprika gyökere nem tud rendesen megkapaszkodni benne, főleg, ha már sok a termés a növényen. Ugyanis egy nagyon laza szerkezetű termesztőközegről van szó, mely a palánta kezdeti szakaszában hasznos a gyökerek könnyű fejlődése érdekében. Ahogy nő a növény érdemes földet, tőzeget keverni az átültetés során a cserépbe, de tolhatod a Florimo virágföldet/palántaföldet egy kis perlittel keverve is. Mi a kertészeti Perlit?

A duzzasztott kertészeti perlit vulkanikus perlit kőzetből magas hőmérsékleten hőkezelt, csíramentes, semleges pH értékű, könnyű fajsúlyú anyag. Talajszerkezet javító, víz- és tápanyagmegtartó termesztő közeg. A lényeg, hogy sok vizet képes tárolni, így lassabban szárad ki a palántaföld-keverék a tálcákban, “könnyíti” a keverék szerkezetét. A keverékben ez az anyag adja a kis fehér pöttyöket.

Steril föld? Konyha? Sütő?

Bálint Gazda is megírta már, családi célú cserépben történő magvetésnél a talaj fertőtlenítése kémiai anyagok nélkül hőkezeléssel a következő módon végezhető: talajt előzőleg beöntözve háztartási sütőben fokozott gőzfejlődés mellett 95-100 °C-ra felmelegítjük, ezen a hőfokon tartjuk 30-40 percig. A gőz megfelelő hatását a föld befedésével tudjuk biztosítani. A sütő kikapcsolása után hagyjuk lassan kihűlni a talajt. 1-2 napos pihentetés után a földbe már vethetőek a magvak. A hőkezelés a kórokozók mellett az esetleges kártevőket és a gyommagvajat is elpusztítja. A hőkezeléshez ne használjunk 100 °C-nál magasabb hőmérsékletet, mert a talaj szervesanyag tartalmát elégeti, tönkre teszi.

Első lépésként a palántaföldet száraz kézzel jól masszírozd szét, hogy ne legyenek benne nagyobb görcsök, legyen finom porhanyós, majd helyezd a földet a palántanevelő tálcába, teljesen mehet színig, egészen a peremig a föld, kézzel kicsit lapogasd meg, ne úgy, mint egy úthenger, hanem érzéssel, majd locsolja be a spriccnivel, ekkor számíthat arra, hogy a föld minimálisan tömörödni fog, ami természetes.

Tipp: A palántanevelőtálca alá érdemes tenni egy konyhai tálcát, ami a felesleges folyadékot megtartja, és nem hagyja, hogy elázzon a nappali. Amint összeállt a föld, érdemes a tetejére szórni még egy kicsi földet, hogy kevesebb hézag legyen a vizes föld és a tálca pereme között (maximum 1cm). Azért fontos, mert a locsolás után a víz lepereghet nappali padlójára, ha púpos a tálca, de túl mély se lehet, mert akkor nem szellőzik megfelelően a föld. Lehetőség szerint 1 magot helyezzen a palántanevelő tálca fiókjaiba, mivel 10 férőhelyes a nevelő szettben található tálca, így lesz, ahová 2 darab mag esik. De semmi baj, a pikírozásig tökéletesen fognak fejlődni együtt.

Magvatés

Vesd a magokat csak nedves (nem ázott) komposztba, 2-5 mm mélyre nyomkodjuk bele a magokat majd takarjuk be és a spriccnivel jól locsoljuk be. A takarás alatt azt érte, hogy maximum 0,5 cm vastagon szórj földet rá, ne tapogasd, ne simogasd, csak locsold be a permetezővel. Ha úgy ítéled meg a locsolás után, hogy még egy kis föld elfér – kilátszik a mag, akkor természetesen szórhatsz rá, de ne vidd túlzásba, legyen egy minimális kis hely a föld és a perem között, később megtudod miért!

Hőmérséklet

Az egyenletes hőmérséklet fenntartása érdekében ne tedd ki őket napsütötte helyre. Amíg nem bújik ki a palánta, addig nincs szükség fényre, kis mennyiségű szűrt fény persze érheti, amíg a hajtások meg nem jelennek. Ha napfény éri sokkal hamarabb kiszáradhat a föld. Második lépésként ne felejtsd el felcímkézni, jelölni az elvetett magokat. Próbáld rendszerezni és szépen vezetni, hogy milyen magokat vetettél, hány darab kelt ki, miket tapasztaltál. Erre remek lehetőséget nyújt a kis napló és a jelölő pálca, amit a szettben megtalálhatsz. A cserepekre pedig bátran írj alkoholos filctoll segítségével.

Ha a körülmények tökéletesek voltak a mag számára, az első palánták 7-14 nap között bukkannak ki a föld alól. A Carolina Reaper, Szellem chili időigényesebb. Figyeljünk arra továbbá, hogy a komposzt ne száradjon ki teljesen, viszont túlöntözve se legyen, véletlenül se álljon benne a víz. A talaj nedvesen tartása elengedhetetlen, amíg a magok ki nem csíráznak. A nedvesség megtartása érdekében a konyhából segítségül hívhatsz folpack-ot, amit ha ügyesen ráhúzol a nevelő tálcára és néhány helyen kilyukasztod fogpiszkálóval, szépen megtartja majd a nedvességet, párát. Ne felejtsd el levenni róla 4-5 óránként a folpack-ot, levegőznie kell a földnek, ha túl sokáig marad rajta megjelenhet a gomba, amely később a palánta végét is jelentheti.

Csírázás

A csírázás szakaszában, ha a tálcákat folpackkal lezárod sokkal hosszabb ideig lesz nyers a föld (A hő és pára benntartásában van szerepe). Érdemes naponta figyelni, levegőztetni a penészedés, gombásodás elkerülése végett, illetve kiszáradni soha ne hagyjuk! Spriccnivel old meg a nedvesítést. Ha kibukkantak a palánták NEM kell a folpack!

Amint a magok többsége kikelt, tedd napos helyre a lakásban (szabadba ne vigyük ki!) vagy gondoskodj mesterségesen az állandó világításról (Minimum 12 óra). Időnként fordítsd el a tálcát, hogy a növényeid egyenletesen fejlődjenek. Ugyanis a palánták a fény felé fog dőlni. Ilyenkor össze lehet keverni a palántadőlés betegséggel a jelenséget, ha a palánták csak egy bizonyos oldalról kapnak megvilágítást, természetes fényt. Hiszen a növény igyekszik a fény felé nyújtózni, ahogy papám mondta régen.

Megnyúlt chili palánták

A palánták a fényforrás felé megnyúlnak, elvékonyulnak a szárai, gyengék lesznek. Ezt a jelenséget sokan összekeverik a palántadőléssel és egyből vegyszerekhez nyúlnak, gombás betegségre hivatkozva. Ilyenkor érdemes a vízmennyiséget csökkenteni, épp hogy nedves legyen a föld felszíne, illetve megfelelő, egyenletes fényt juttatni a növényekre, figyelni a páratartalomra (csökkenteni). A fényhiány miatt a növények érzékenyebbek lesznek, könnyebben támadja meg gombás betegség a kiültetés után, megéghetnek, eldőlnek, nehezen szokják meg a hirtelen klímaváltozást, a szabad földi időjárást. Ha előfordulna ez a jelenség, hogy a palántáid megnyúltak és eldőlnek, akkor ideje földet venni a kézbe és mivel hagytál helyet a föld és a palántanevelőtálca pereme között, szépen kibálylungojátok a palántát. Földet szórsz köré, a száránál tömörebben oda simogatod és 1-2 nap múlva állni fog, mint a cövek.

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirdetés

Whirlpool logó

promóció

  Termékajánló  

 • Carolina Reaper chili őrlemény

  Carolina Reaper | Chili őrlemény 15g

  3.990 Ft
 • Snackiller, Salty crispy challenge dobozos kiszerelés

  Snackiller “Salty crispy challenge” | Chilizett sós rudak 100g

  1.990 Ft
 • Leteper, Epres chili szósz nagy kiszerelés

  Leteper | Epres chili szósz 115g

  3.390 Ft
 • Csokiller "Orosz rulett", Szárított chili szeletek csokibevonóban kis kiszerelés

  “Csokiller” | Szárított extra erős chili szeletek, kakaós krémmel bevonva 15g

  1.790 Ft
 • Finchili, savanyított Jalapeno chili szeletek édes, ecetes felöntőlében

  Finchili | Savanyított ropogós Jalapeno chili szeletek 500g

  2.490 Ft
 • Akció! ChiliFarm Challenge chili csomag, tartalma 8 különböző chilis termék

  Chilifarm Challenge termékválogatás (8 kihívó termék)

  12.990 Ft

  Olvasd el ezt is!  

  Chili termesztéssel kapcsolatos  

0
  Kosarad tartalma
  A kosarad jelenleg üres