Barion Pixel

Ingyenes szállítás 24.990 Ft feletti rendelésnél!

Chili paprika termesztése

A chili paprika termesztése mára divatos hobbi lett Magyarországon is. Megosztunk veletek sok hasznos tapasztalatot erről a témáról.

A chili paprika termesztése mára divatos hobbi lett Magyarországon. Megosztunk veletek néhány hasznos tapasztalatot, alap gondolatot, ami kiindulópontnak remek támpont lehet.

Chili paprika termesztése: Alapok

Mielőtt eldobnánk kezünket-lábunkat és ész nélkül összevásárolnánk hiperszuper izzókat, inkubátorokat, hősugárzókat, menő grow-boxokat, álljunk meg egy pillanatra.

Induláskor a sikeres termesztés érdekében a legfontosabb teendő a termesztési adottságok és lehetőségek pontos felmérése!

Tisztában kell lenni a helyiség hőmérsékletével és szabályozásának lehetőségeivel. A talaj adottságaival, melybe a magokat vetjük. A vízminőség. Például, ha a csapvizet egy nagyobb flakonba kiengeditek, hadjátok állni pár napot (a klór miatt) és azzal locsoltok.

A rendelkezésünkre álló hely, mennyi növényt képes “felnevelni” egészséges körülmények között.

Ha elszórunk 10-50-100-200 darab magot egészen más helyigényre, mennyiségű fényforrásra, plusz tápanyagra (Vitaminok, ásványi anyagok), cserepekre és nevelő tálcára lesz szükség.

A pénztárcánkat is jobban ki kell nyitni. Nos, egy biztos arc sem árt, akitől bármikor kérdezni tudtok, ha elakadnátok.

Chili paprika mag vasárálás

Magvásárláshoz ajánlom az M-Garden.eu, Hortiservice.hu, Puckerbutt Company és a Pepperseeds.eu oldalát. A chili termesztés alapja a megbízható eredetű mag!

Sokan az ablakpárkányt célozzák meg bázisként, ahol növényeiket szeretnék nevelni. Ugyanis “rengeteg napfényt fog kapni”,”annyi napfény éri majd, hogy naptejért kiállt”, és a téma le is van zárva.

Ezzel igazából nincs is nagy baj, csak tudni kell, hogy jelen esetben a chili paprika palántának sokkal több fényigénye van, mint amit az ablakban megkaphat. Kiválaszthatjuk a legfényesebb déli fekvésű szoba ablakát, de így is kevés a fény, a páratartalomról nem is beszélve.

Ezzel megoldással tehát nem tudjuk biztosítani a növény ideális környezeti igényeit. Ilyenkor gyakorian előfordul, hogy a növények a fényforrás felé megnyúlnak, elvékonyul a szára, gyenge lesz.

Ezt a jelenséget sokan összekeverik a palántadőléssel és egyből vegyszerekhez nyúlnak, gombás betegségre hivatkozva. Ilyenkor érdemes a vízmennyiséget csökkenteni, épp hogy nedves legyen a föld felszíne, illetve megfelelő, egyenletes fényt juttatni a növényekre.

A fényhiány miatt a növények érzékenyebbek lesznek, gyakorian előfordulhat gombás betegség, a kiültetés után, megéghetnek, megdőlnek, nehezen szokják meg a hirtelen klíma változást, a szabad földi időjárást.

Fényforrás tipp:

Minimum 6500K színhőmérsékletű izzó: Philips TORNADO energiatakarékos kompakt fénycső spirál 32W=145 W E27 6500K hideg fehér ECONOMY TWISTER.

Chili paprika mag csíráztatása

A csíráztatásnál, ha a tálcákat folpackkal lezárod sokkal hosszabb ideig lesz nyers a föld (A hő és pára benntartásában van szerepe).

Érdemes naponta figyelni, levegőztetni a penészedés, gombásodás elkerülése végett, illetve kiszáradni soha ne hagyjuk! Permetezővel old meg a nedvesítést és a folpackot nyugodtan ki lehet szúrni pár helyen fogpiszkálóval.

A chili paprika palánták hőigénye a következőképpen alakul, a fejlődési fázisától függően. Csírázáskor a hőmérséklet szükséglete magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb hőre van szüksége a palántának.

 • Csírázáskor 28-32 Celsius fok
 • Szikleveles fázis 17-22 Celsius fok
 • Lombleveles növényeknél 20-24 Celsius fok
 • Optimálisnak számító páraérték 70-80%.

Csíráztatás során nagyon fontos odafigyelni arra, hogy, ha például nedves zsebkendőbe vagy ruha közé helyeztük a magokat, soha ne száradjanak ki!

Mindig tartsuk nedvesen, langyos vízzel permetezzük be őket. A videóban látható lemez tartókat nem most szereztem be, és nem is Szívek szállodája sorozat miatt van ennyi dvd tokom. Ez eléggé homemade verzió, de nekünk bevált.

Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy Neptune Hydroponics Fűthető Propagátorba helyezem (Te ne vegyél ilyet, felesleges és drága, tedd radiátorra, padlófűtésre, wi-fi routerre!) a DVD tokokat, amit vastagon papírtörlővel kibéleltem, langyos vízzel spriccoltam, majd ezután kerül bele a mag.

A propagátort beépített fűtőberendezéssel látták el, és körülbelül 17 és 23 c fok között tartja a hőmérsékletet. Igen, ez a hőmérséklet kevés, de a kis ablakokat bezárom rajta, finoman belocsolom virágpermetező segítségével, azaz így párásítok.

Majd a padlóra helyezem, ahol a padlófűtés rásegít. Általában 28-30 celsius fok között mozog a hőmérő odabent.

Akik pedig előcsíráztatás nélkül látnak hozzá a munkálatokhoz (Egyből palántanevelő tálcákba, földbe vetnek) mindenképpen tartsák szem előtt, hogy a termőközeg hőmérsékletére is ügyelni kell, különösen a csírázás időszakában fontos. Szintén ugyanúgy a 28-30 c fok környékét elérni.

Ebben az időszakban, amikor a magvetés történik egészen a kelésig a nedves talajt igényli a növény.

Figyeljünk arra, hogy ne álljon vízben a palánta és szellőzzön is. Csak akkor gyors és lendületes a csírázás, ha a talaj víztartalma megközelíti a vízkapacitás értékét, de ez egy jó szerkezetű közegnél( tőzeg) nem jelenti a levegőtlenséget.

Termelő közeg

Föld, amibe a magokat vetheted nagy mennyiségnél, Kekkila tőzeg brown opm 025W 20 CL – 70% barna tőzeg és 30% sötét tőzeg keveréke (DSM3W 300L), kis mennyiséghez pedig FLORIMO® Általános virágföld (pH 6,4 +-0,5) és palántaföld keveréke is tökéletes.

Lényeg, hogy könnyű, laza szerkezetű legyen és enyhén savas. A könnyű szerkezet érdekében dobj a földhöz egy kis perlitet, ami segít a lazításban.

Mikor pedig megjelennek a sziklevelek az erősen nedves, vizes talaj megnyúláshoz és palántadőléshez vezethet. Ez az az időszak amikor be kell lőni a tökéletes arányt, ami megfelelő lesz a jövő arcberendezés átalakító termést termő növénynek.

Egy reggeli locsolás esetén mindig tartsuk nedvesen a termőközeget és, ha megfelelő a szellőztetés a délelőtt órákban fel is tud száradni a föld felszíne.

Ez is azért fontos, mert ha nincs megoldva rendesen a szellőztetés megjelenhet a penész-gombás megbetegedés. Ha pedig hosszabb ideig hagyjuk a teljesen kiszáradt földben a palántát brutálisan visszavetheti a fejlődésüket, megbarnulhatnak, de még a gyökerei is sérülhetnek, elégnek.

Ha ez előfordulna nincs veszve az ügy, ugyanis újabb gyökerek fejlődnek majd kitartó harcosunkból, ám a fejlődés lelassul. Itt jön újra elő, amit már említettem, hogy az ablakba elhelyezett radiátoron cseperedő palánták a fűtés miatt kiszáradhatnak.

Sok mindenre oda kell figyelnünk, itt minden év a tapasztalásról, tanulásról szól! Ha kétségbe estünk, ne nyúljunk tápoldatokhoz semmiféleképpen, majd ha elérte a 4 leveles korszakot, utána is de csak 2 hetente és kevés mennyiséget.

Tápoldat tipp:

Florimo eper és zöldség tápoldat 4 leveles utáni időszakra.

Később majd mikor megjelennek a lomblevelek a párologtatás is megnő. Itt létfontosságú a megfelelő fényviszony a növénynek, hisz ettől függően növekszik.

Ahogy nő egyre több vízre van szüksége, egyre magasabb nedvességtartalmat kell a talajban biztosítani számára.

Tűzdeléskor bő vízzel érdemes belocsolni a tálcákat, majd a latyakos talajból kitépett növényeket könnyebb átültetni és a gyökerei is kevésbé sérülnek.

Az új helyük, a mi esetünkben a tápkockákban a termesztőközegnek szintén jól beáztatottnak, vizesnek kell lennie, hisz gyorsabban észhez térnek a palánták és fejlődhetnek tovább.

Virágelrúgás, mint gyakori probléma

A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk:

 • a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén),
 • a légkörből felvehető elemek (szén),
 • a talajból felvehető elemek (nitrogén és hamuelemek).

Mi okozhatja a virághullást a chili paprikánál?

Hőmérséklet

Fontos növényeink számára a megfelelő hőmérséklet, ugyanis huzamosabb ideig nem szabad hűvös, hideg helyen tárolni őket. A melegebb helyen tartott kedvenceinkre is oda kell figyeljünk. Vigyázzunk a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal.

Ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között túl nagy a különbség a virágok elhullatása következhet be. Fontos a közvetlen napfényhez való hozzászoktatás, különben a növény megéghet, de a virágok fejlődését is gátolhatja. Optimális havi átlaghőmérséklet: 18-22 °C

Fény

A növényeink fejlődési időszaka alatt, kiemelten fontos tényező a megfelelő fénymennyiség. A virágok gyengébbek, lassabban fejlődnek, ha a virágzás alatt kevés fény éri.

Hogy miért is kell a növényeknek fény? A legfőbb energiaforrás. Fontos szerepe van a szén-dioxid megkötésében és a szerves anyagok előállításában.

Páratartalom

A paprika magasabb relatív páratartalmat igényel a hajtatás során. Megfelelő folyadék mennyiség a chili paprika számára. Mindig ügyeljünk arra, hogy a növényünket egyenletesen locsoljuk és a földje ne száradjon ki.

A cserepes növényeknél, szerencsére a cserép alja ki van lyukasztva, így ha túl locsoltuk volna, a maradék víz ki tud szivárogni és nem penészedik be a paprika földje. Ha csak hébe-hóba locsoljuk és akkor sem figyelünk a víz mennyiségére a növényünk megbetegedhet, elgyengülhet, ami után a virágképződés is nehezen fog beindulni.

A virágelrúgás legnagyobb okozója, hogy növényeinket a szorgalmas rovarok nem találják meg. Ezáltal nem lesz beporozva a virág és lehullik. De, ha nem akarunk beöltözni és eljátszani Maját a méhecskét, van itt néhány tipp, amivel elősegíthetjük a beporzást:

 • Szellőztetés, pár perc huzat a levegőmozgás kedvéért.
 • Rázzuk meg óvatosan növényeink ágait.
 • “Mesterséges megtermékenyítés” fülpiszkálóval, ecsettel vagy ujjainkkal.
 • De, ha még mindig nem lenne pozitív a változás, használjunk magas foszfor tartalmú tápoldatot, illetve figyeljünk a vitaminokra. A terméskötést befolyásoló mikroelem pedig a: BÓR.

Chili paprika teleltetése

Átteleltetés esetén bizonyos előnyökre teszünk szert a tavasszal vetettel szemben. Többek közt azt, hogy már őszre fejlettebb gyökérzet fejlődik ki, amely biztosítja a következő évi nagyobb terméseredményt.

A paprika melegigényes növény, a késő tavaszi és a kora őszi fagyok egyaránt megviselik, ezért mielőtt lecsökken a hőmérséklet a számára kritikus szintre, el kell végezni a teleltetéshez szükséges feladatokat.

Emellett tudnunk kell, hogy a paprika igényes a fényre is. Hosszúnappalos növény, amely azt jelenti, hogy 12 óránál több megvilágításra van szüksége a virágzáshoz.

Ellenkező esetben a virág nem tud megkötődni, a meglévőket pedig elrúgja a növény, így a terméskötődés elmarad. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken a chili paprika optimuma alá, akkor mélynyugalmi állapotba kerül, így telel át.

Majd a következő tavaszon kihajt. A Capsicum annuum fajtákat a legnehezebb átteleltetni (Pl.: Cayanne, Jalapeno), ugyanis ezek, ahogy a neve is utal rá egyéves növények (annuum=egynyári). De csak a neve egynyári, a növényeket tudod teleltetni!

Teleltetés feladatai:

Helyválasztás

Az előzőekben kiderült, hogy a paprika melegigényes növény, ezért télen is olyan helyen kell tartani, ahol minél több természetes fényt kap. Erre megfelelő helyek a világosabb ablakok, párkányok, üvegházak, stb.. Emellett fontos az is, hogy a választott környezetben meg tudjuk védeni a növényt a fagyoktól.

Szelekció

Átteleltetésre ki kell válogatni, azokat az egyedeket, amelyek a legjobb kondícióval rendelkeznek, mivel ezeknek lesz a legtöbb esélyük az életben maradásra.

Olyan paprikát kell kiválasztani, amely mentes mindenféle kártevőtől és kórokozótól. Az egészséges növényeket, pedig lehetőleg szeparáljuk el a betegektől, hogy a későbbi fertőzéseket is elkerüljük. Szedjünk le minden termést a paprikáról, még a zöldeket is, ezek később beérnek.

Hőmérséklet figyelése

A paprika nehezen viseli, ha a hőmérséklet tartósan 10°C alatt van, ezért már ekkor be kell vinni a kiválasztott helyre. A hőmérsékleti optimum alsó határa 5°C.

Chili paprika bokor metszése

Az áttelelésre váró paprika főágát vissza kell metszeni 5-10cm-re. Ez azért szükséges, mert télen nem használja fel az eltartalékolt energiáit fölöslegesen az új hajtások kialakítására.

Átültetés

A paprikát át kell ültetni, ezzel egy menetben helyezzünk alá friss komposztot. Érdemesebb visszavágni a gyökereit és kisebb edénybe ültetni, hogy az energiáit tartalékoljuk.

Chili paprika termesztési igényei télen

Ilyenkor is szükséges a természetes fény, ezért mindig legyen olyan helyen, ahol ezt megkapja. Az állandó hőmérsékletet is biztosítani kell számára, amely 18-22°C legyen lehetőleg.

Mivel alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat a növény, ezért télen nem igényel sok vizet. Hetente maximum kétszer szükséges öntözni.

Mindig figyeljük a növény talaját, az a legjobb a paprikának, ha a talaja éppen csak nedves. Helyes öntözési normával elkerülhetjük a penészedést is.

Tavasz

Ekkor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk a paprikának a vegetatív fejlődésében.

A téli munkálatok eredményeképpen sokkal korábban fogunk terméshez jutni, mintha magról nevelnénk a paprikánkat.

Ha minden rendben folyt a teleltetési munkálatok során, akkor március környékén tér magához a paprika. Ebben az esetben már májusban tele lesz megkötődött virágokkal, amelyekből egészséges termések fejlődnek majd.

Növényi hiánybetegségek:

Biztosan sokan találkoztatok már sárguló, elhaló, elszáradó levelekkel, palántákkal, amelyek megálltak a növekedésben, vagy nem hoztak termést.

Ha nem feltételezhető rovar, vírus vagy más kórokozó támadása, a legvalószínűbb magyarázat, hogy szegény csemeténk valamiből nem kap eleget.

Úgy tűnhetne, hogy annak a tizen-néhány növényi hiánybetegségnek az elkülönítése egyszerű, hisz mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes tünetei, ám ez a valóságban messze nem így van.

Ebben a bejegyzésben megpróbáltam összeszedni a legfontosabb növényi hiánybetegségek kialakulását, megjelenési formáit, tüneteit.

Megkülönböztetésük nem minden esetben könnyű, de egy kis odafigyeléssel gyógyításuk megoldható. Remélem, segítségére lehetek a chili paprika termesztőknek ezzel a bemutatóval.

Sajnos a növények nagyon érzékenyek a „minőségi éhezésre”. Ha nem tudnak felvenni egy adott ásványi elemből megfelelő mennyiséget, annak egyből hatása lesz szinte minden élettani folyamatukra. A hiánybetegségeiket két kategóriába sorolhatjuk.

Akut(hiánybetegség) akkor alakul ki, mikor egy adott ásványi elem hirtelen teljesen elfogy a növekedésben lévő palántánk számára.

Krónikus hiánybetegségről pedig akkor beszélünk, mikor az adott ásványi elem huzamosabb ideig kisebb mennyiségben van jelen, mint amekkorára a növénynek szüksége lenne.

Az ásványi elemeknek két nagy csoportját különíthetjük el: makroelemek (N, P, S, K, Ca, Mg) és mikroelemek (Fe, B, Mn, Zn, Mo, Cu, Cl, Ni). Makroelemekből sokkal nagyobb mennyiségre van szükségük, mint mikroelemekből.

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Nyomtatás

2 válasz

 1. Tisztelt Bogár Márk!
  Érdeklődni szeretnék, kezdő kertészként, hogy ha kint vannak a csilik az erkélyen és kaptak már sajnos 0 vagy – 1 fokot is és ha el vinnem őket egy jó barátom üvegházába lehet e problémája a csilinek?
  Azaz a hőmérséklet különbség árthat e neki vagy mindenféleképpen vigyem be üvegházba?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel,
  Bereczky Ákos

  1. Kedves Ákos!

   Ha már egyszer “megcsípte” a hideg, akkor már nem érdemes átteleltetni. (Tartósan kint volt a szabadban, 0 celsius fok körüli hőmérséklet, elsárgult/eldobált levelek) Érdemes október közepe felé “téliesíteni” a növényt és stabil 10-15 celsius fok környéki helyen tárolni. Chili növényekre tekinthetünk ugyanúgy, mint évelő növényekre, viszont igényelhetnek metszést a tél folyamán. Átteleltetés esetén bizonyos előnyökre teszünk szert a tavasszal vetettel szemben. Többek közt azt, hogy már őszre fejlettebb gyökérzet fejlődik ki, amely biztosítja a következő évi nagyobb terméseredményt. A paprika meleg igényes növény, a késő tavaszi és a kora őszi fagyok egyaránt megviselik, ezért mielőtt lecsökken a hőmérséklet a számára kritikus szintre, el kell végezni a teleltetéshez szükséges feladatokat. Emellett tudnunk kell, hogy a paprika igényes a fényre is. Hosszú nappalos növény, amely azt jelenti, hogy 12 óránál több megvilágításra van szüksége a virágzáshoz. Ellenkező esetben a virág nem tud megkötődni, a meglévőket pedig elrúgja a növény, így a terméskötődés elmarad. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken a paprika optimuma alá, akkor mély nyugalmi állapotba kerül, így telel át. Majd a következő tavaszon kihajt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Kosarad tartalma
  A kosarad jelenleg üres