//Chili paprika termesztése

Chili paprika termesztése

Az utóbbi időben egyre több közeli ismerősöm kezdett otthonában hobbiként chili paprika termesztéssel foglalkozni. Aminek igazából örülök, hisz így megtapasztalják, hogy mennyi és  milyen munka során kerül a palackba a Csak Norris szószunk például. Illetve folyamatosan tanulhatunk egymástól és megoszthatjuk közösségi csoportunkban. Mivel aktuálisnak tartom a témát így szeretnék néhány gyakorian előforduló kérdésre itt is választ adni.

KÖVESS MINKET INSTAGRAM OLDALUNKON IS! 

 

 

Tipp: magvásárláshoz ajánlom az  M-GardenPepperseeds.eu oldalát.
Nos, kezdjük hát az elején.

Sokan az ablakpárkányt célozzák meg bázisként, ahol növényeiket szeretnék nevelni. Ugyanis “rengeteg napfényt fog kapni”,”annyi napfény éri majd, hogy naptejért kiállt”, és a téma le is van zárva. Ezzel igazából nincs is nagy baj, csak tudni kell, hogy jelen esetben a chili palántának sokkal több fényigénye van, mint amit az ablakban megkaphat. Kiválaszthatjuk a legfényesebb déli fekvésű szoba ablakát, de így is kevés a fény, a páratartalomról nem is beszélve.  Ezzel megoldással tehát nem tudjuk biztosítani a növény  ideális környezeti igényeit.  Ilyenkor gyakorian előfordul, hogy a növények a fényforrás felé megnyúlnak, elvékonyul a szára, gyenge lesz. Ezt a jelenséget sokan összekeverik a palántadőléssel és egyből vegyszerekhez nyúlnak, gombás betegségre hivatkozva. Ilyenkor érdemes a vízmennyiséget csökkenteni, épp hogy nedves legyen a föld felszíne, illetve megfelelő, egyenletes fényt juttatni a növényekre. A fényhiány miatt a növények érzékenyebbek lesznek, gyakorian előfordulhat gombás betegség, a kiültetés után, megéghetnek, megdőlnek, nehezen szokják meg a hirtelen klíma változást, a szabad földi időjárást.
dsc_7417.JPG

Tipp: Minimum 6500K színhőmérsékletű  izzó:  Philips TORNADO energiatakarékos kompakt fénycső spirál 32W =145 W E27 6500K hideg fehér ECONOMY TWISTER. (1450 Ft)
A csíráztatásnál, ha a tálcákat folpackkal lezárod sokkal hosszabb ideig lesz nyers a föld (A hő és pára benntartásában van szerepe). Érdemes naponta figyelni, levegőztetni, illetve  kiszáradni soha ne hagyjuk! Permetezővel old meg a nedvesítést.

Csírázás – Szikleveles időszak – Lomblevelek kifejlődése


A chili palánták hőigénye a következőképpen alakul, a fejlődési fázisától függően.  Csírázáskor a hőmérséklet szükséglete magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb hőre van szüksége a palántának. 

 • Csírázáskor 28-32 Celsius fok
 • Szikleveles fázis 17-22 Celsius fok
 • Lombleveles növényeknél 20-24 Celsius fok

Optimálisnak számító páraérték 70-80%.

Csíráztatás során nagyon fontos odafigyelni arra, hogy, ha például nedves zsebkendőbe vagy ruha közé helyeztük a magokat, soha ne száradjanak ki! Mindig tartsuk nedvesen, langyos vízzel permetezzük be őket. A videóban látható lemez tartókat nem most szereztem be, és nem is Szívek szállodája sorozat miatt van ennyi dvd tokom. Ez eléggé homemade verzió, de nekünk bevált.

Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy Neptune Hydroponics Fűthető Propagátorba helyezem a DVD tokokat, amit vastagon papírtörlővel kibéleltem, langyos vízzel spriccoltam, majd ezután kerül bele a mag. A propagátort beépített fűtőberendezéssel látták el, és körülbelül 17 és 23 c fok között tartja a hőmérsékletet. Igen, ez a hőmérséklet kevés, de a kis ablakokat bezárom rajta, finoman belocsolom virágpermetező segítségével, azaz így párásítok. Majd a padlóra helyezem, ahol a padlófűtés rásegít. Általában 28-30 c fok között mozog a hőmérő odabent.

Akik pedig előcsíráztatás nélkül látnak hozzá a munkálatokhoz (Egyből palántanevelő tálcákba, földbe vetnek) mindenképpen tartsák szem előtt, hogy a termőközeg hőmérsékletére is ügyelni kell, különösen a csírázás időszakában fontos. Szintén ugyanúgy a 28-30 c fok környékét elérni. Ebben az időszakban, amikor a magvetés történik egészen a kelésig a nedves talajt igényli a növény. Figyeljünk arra, hogy ne álljon vízben a palánta és szellőzzön is. Csak akkor gyors és lendületes a csírázás, ha a talaj víztartalma megközelíti a vízkapacitás értékét, de ez egy jó szerkezetű közegnél( tőzeg) nem jelenti a levegőtlenséget.

KÖVESS MINKET INSTAGRAM OLDALUNKON IS! 

 

Tipp:  Föld, amibe a magokat vetheted nagy mennyiségnél, Kekkila tőzeg brown opm 025W 20 CL – 70% barna tőzeg és 30% sötét tőzeg keveréke.  (DSM3W 300L), kis mennyiséghez pedig FLORIMO® Általános virágföld (pH 6,4 +-0,5).
Mikor pedig megjelennek a sziklevelek az erősen nedves, vizes talaj megnyúláshoz és palántadőléshez vezethet. Ez az az időszak amikor be kell lőni a tökéletes arányt, ami megfelelő lesz a jövő arcberendezés átalakító termést termő növénynek. Egy reggeli locsolás esetén mindig tartsuk nedvesen a termőközeget és, ha megfelelő a szellőztetés a délelőtt órákban fel is tud száradni a föld felszíne. Ez is azért fontos, mert ha nincs megoldva rendesen a szellőztetés megjelenhet a penész-gombás megbetegedés. Ha pedig hosszabb ideig hagyjuk a teljesen kiszáradt földben a palántát brutálisan visszavetheti a fejlődésüket, megbarnulhatnak, de még a gyökerei is sérülhetnek, elégnek. Ha ez előfordulna nincs veszve az ügy, ugyanis újabb gyökerek fejlődnek majd kitartó harcosunkból, ám a fejlődés lelassul. Itt jön újra elő, amit már említettem, hogy az ablakba elhelyezett radiátoron cseperedő palánták a fűtés miatt kiszáradhatnak. Sok mindenre oda kell figyelnünk, itt minden év a tapasztalásról, tanulásról szól!  Ha kétségbe estünk, ne nyúljunk tápoldatokhoz semmiféleképpen, majd ha elérte a 4 leveles korszakot, utána is de csak 2 hetente és kevés mennyiséget.

Tipp: Florimo eper és zöldség tápoldat 4 leveles utáni időszakra.

Később majd mikor megjelennek a lomblevelek a párologtatás is megnő. Itt létfontosságú a megfelelő fényviszony a növénynek, hisz ettől függően növekszik. Ahogy nő egyre több vízre van szüksége, egyre magasabb nedvességtartalmat kell a talajban biztosítani számára. Tűzdeléskor bő vízzel érdemes belocsolni a tálcákat, majd a latyakos talajból kitépett növényeket könnyebb átültetni és a gyökerei is kevésbé sérülnek. Az új helyük, a mi esetünkben a tápkockákban a termesztőközegnek szintén jól beáztatottnak, vizesnek kell lennie, hisz gyorsabban észhez térnek a palánták és fejlődhetnek tovább.

 

KÖVESS MINKET INSTAGRAM OLDALUNKON IS! 

 

palanta.JPG

 

Légy te is tagja csoportunknak! Csatlakozz itt.

2018-02-21T18:08:10+00:00

About the Author:

15 hozzászólás

 1. Németh Béla 2017-05-15 - 18:24 - Válasz

  Kedves Márk!

  Tisztelettel érdeklődöm,hogy tudnál segíteni nekem néhány csilipalántával…?
  68 éves amputált lábú öregember vagyok és szeretnék néhány ALDI narancsos vödörben az erkélyen próbálkozni csili neveléséve. Sajnos teljesen kezdő lévén a magról vetés sikertelen lett, mostanra maradt a palánta vásárlása. Ha segítenél. kérlek postázd nekem, a költségeid megfizetése mellett.
  Várom válaszodat: köszönettel Németh Béla

  • Bogár Márk 2017-05-17 - 12:34 - Válasz

   Kedves Béla!

   Június közepétől van lehetőség a palánták vásárlására. Elsődleges cél a saját termelés és feldolgozás. Jövőre több palántával tervezünk, hogy eladásra is legyen megfelelő mennyiség. Sajnos, csak személyes átvételre van lehetőség, vagy vásárokban júniustól. Postázást nem vállalunk, a növény sérülése miatt. Idén decemberben szívesen küldök Önnek magokat, ha az megfelel.

   Üdv, Márk

 2. Németh Béla 2017-05-17 - 14:47 - Válasz

  Kedves Márk!
  Köszönöm a választ, érthető a rizikó. Decemberben, amennyiben a korom még engedi valószínűleg élnék az ajánlattal, és kérnék néhány magot tőled. bár az elmúlt évben és az idén sem sikeredett a palánta nevelése.
  Üdvözlettel: Béla

 3. Rémiás Róbert 2017-05-30 - 20:01 - Válasz

  Kedves Béla és Márk!

  A világért sem szeretném rontani Márk üzletét – lévén nagy rajongója vagyok a chilinek.
  Idén már második alkalommal ültettem Carolina Reaper magokat – kicsit késve ugyan, így csak pár hete keltek ki – és amennyiben Bélának megfelel, szívesen eljuttatok hozzá, akár személyesen is néhány palántát, amin lehet “gyakorolni” amíg Márktól megkapja a friss magokat.

  • Bogár Márk 2017-05-31 - 14:49 - Válasz

   Kedves Róbert!

   Szerintem Béla nagyon örülne ennek a lehetőségnek! Ez nagyon szép gesztus Róbert, remélem sikerül megoldani! A magokat pedig decemberben ugyanúgy megoldjuk Bélával, borítékban tudok küldeni a számára!

 4. Ábrahám Imre 2017-06-06 - 14:58 - Válasz

  Szia Márk,

  Ne haragudj, hogy zavarlak, totál kezdő vagyok a témában. Idén ültettem magról először, de elég későn, februárban. Úgy tudtam, akkor elég. Ja, a paradicsomot 🙂
  A fénnyel kapcsolatban kérdezném, hogy az Általad javasolt plusz fénynek mennyit kell égnie?
  Ezen kívül, ha nincs olyan “keltető dobozom”, akkor ha alufóliából csinálok fényvisszaverőt az is elég lehet? Sajnos csak az ablakban tudok palántázni, kicsi a lakás. Üdv, Zebi

  • Bogár Márk 2017-06-07 - 18:16 - Válasz

   Szia Imre,

   Tökéletes, nekünk volt márciusban vetett mag is. 11-12 óra volt az időtartam míg mentek a lámpák. Elsőnek én is alufóliából béleltem ki a mamám régi szekrényét, bevált! Szépen visszaverte a fényt. Egyébként facebookon a Sárréti Chilifarm oldalon könnyebben elértek, vagy a facebook csoportunkban.

   Várunk szeretettel mindenkit!

   Sikeres szezont kívánok!

   Márk

 5. Bogár Márk 2017-06-07 - 18:14 - Válasz

  Szia Imre,

  Tökéletes, nekünk volt márciusban vetett mag is. 11-12 óra volt az időtartam míg mentek a lámpák. Elsőnek én is alufóliából béleltem ki a mamám régi szekrényét, bevált! Szépen visszaverte a fényt. Egyébként facebookon a Sárréti Chilifarm oldalon könnyebben elértek, vagy a facebook csoportunkban.

  Várunk szeretettel mindenkit!

  Sikeres szezont kívánok!

  Márk

 6. Szabó Roland 2017-06-08 - 13:56 - Válasz

  Szia!
  Február elején ültettem Carolina Reaper magokat többek között, gyönyörűen kikelt és fejlődik mindegyik palánta. A hétvégére tervezem a kiültetést , kérdezném, hogy mi lehet az oka annak,hogy az alsó 2-3 pár levelet ledobálja a növényke? A többi Moruga Sc., Aji Cristal,Yellow Sc, Habanero pedig eddig nem. Kevés fényt kaphatott?
  Válaszod előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Szabó Roland

 7. Szabó Roland 2017-06-08 - 14:21 - Válasz

  Szia!
  Az természetes, hogy a kiültetése váró Carolina Reaper hullajtja az alsó 2-3 pár levelét? Februárban vetettem szépen fejlődött a többi chilivel együtt,kb két hete a CR elkezdte ledobni az alsó leveleket, kevés lenne a fény vagy kicsi a cserép?
  Válaszod előre is köszönöm:Szabó Roland

  • Bogár Márk 2017-06-29 - 11:22 - Válasz

   Szia Roland!

   Milyen gyakran locsolod, a levelek sárgulnak?

   Márk

 8. Henz Herold 2017-07-18 - 12:02 - Válasz

  Tisztelt Márk!

  Érdeklődnék, hogy az e-mail cimetekre kuldhetek 2 képet…. Azonosítani kellene a 2 chili bokrot… Úgy kaptam és nem tudom milyen fajta….. Válaszod várom. Köszönöm… Illetve ha ide írnál erre választ, akkor megkoszonnem… efen12@gmail.com

 9. Nagy peter 2017-07-21 - 18:26 - Válasz

  Hello!!
  Mi lehet a baja?
  Cayen

 10. Hagyo-Kovats Laszlo 2017-12-10 - 16:44 - Válasz

  10 cm-re visszavagott CR-t szobaban atteleltettem. Szepen hajtott, marcius elejen viragzott, ecsettel poroztam a viragokat, de egyetlen termest sem hozott sot a viragok lehulltak. Mi lehet az oka?
  Szabadba kiultetve – sajnos kisse arnyekolt helyre- hosszu ideig alig fejlodott, majd szeptemberre egyetlen termese lett.
  Most is van cserepben visszavagott CR-em, mar 5 mm-es levelei vannak, jo lenne , ha teremne.

  • Iványi Zsolt 2018-02-04 - 11:04 - Válasz

   Kedves Lászlo!
   A virágeldobásnak leggyakrabban a tápanyaghiány az oka.
   A javaslom a fentiekben részletezett tápoldat kicsit nagyvonalúbb alkalmazását 1-2 hét alatt rendeb szokott jönni…
   Barátsággal:
   Zsolt

Hagyj üzenetet

egy × négy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..