Barion Pixel
0

Chili paprika termesztése

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Chili termesztése: Egy vödör sárga chili paprika szüretelés közben
Facebook
Pinterest
Email

Ha érdekel a chili paprika termesztése, akkor jó helyen jársz.

Ebben a cikkben megosztok veled minden fontos tudnivalót és praktikus tanácsot a chili paprika termesztésével kapcsolatban, hogy te is sikeresen nevelhess saját friss, ízletes chili paprikákat otthoni kertedben. A chili paprika nem csak ízletes és fűszeres, hanem rendkívül sokoldalú is. Felhasználhatod főzéshez, sütéshez, grillezéshez, vagy akár saját házi chiliszószok és pörköltfűszerek készítéséhez is. Tehát miért ne termelnéd meg őket magadnak, hogy mindig kéznél legyenek a konyhádban?

Ez a cikk kifejezetten a chili paprika termesztésével foglalkozik, és olyan hasznos információkat nyújt, amelyek segítenek elindítani a saját chili kalandodat. Megismerheted a magok csíráztatásának módját, a palánták nevelését, a megfelelő talajösszetételt, a megfelelő tápanyag- és vízellátást, valamint a gondozási praktikákat a maximális terméshozam érdekében.

Az útmutatóban bemutatok neked néhány népszerű chili fajtát is, hogy választhass az ízlésednek és a szintednek megfelelően. Továbbá, megosztom veled a legjobb módszereket a kártevők és betegségek kezelésére, hogy egészséges és erős chili palántákat nevelhess.

Ne habozz tovább, és indulj el a chili paprika termesztés izgalmas világában! A következő bejegyzésemben részletesen megosztom veled a magok csíráztatásának titkait. Addig is, tarts velem és légy részese ennek a pikáns utazásnak a chili paprika birodalmába!

Chili paprika termesztése: Szempontok

Fajtaválasztás: Válassz olyan chili paprika fajtát, amely megfelel az ízlésednek és a termesztési körülményeidnek. Fontos figyelembe venni a fajta hőigényét, az erősségét és a növekedési jellemzőit.

Magvetés vagy palánta vásárlás: El kell döntened, hogy magvetéssel vagy palánta vásárlással szeretnél-e indulni. A magvetés olcsóbb lehetőség, de több türelmet és gondoskodást igényel. Ha időt spórolnál és biztos eredményre vágysz, akkor válassz palántákat.

Megfelelő ültetőközök: Ügyelj arra, hogy megfelelő távolságokat tarts az ültetéseknél. A chili paprikák hajlamosak terjeszkedni, ezért fontos, hogy elegendő helyet biztosíts minden növénynek a növekedéshez és a szellőzéshez.

Megfelelő talaj és tápanyagok: A chili paprikák szeretik a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Készíts elő tápanyagban dús talajt komposzt vagy trágya hozzáadásával. A termesztés során rendszeresen locsold/tápoldatozd a növényeket kiegyensúlyozott, chili specifikus tápoldattal.

Öntözés: Az egyenletes vízellátás kulcsfontosságú a chili paprikák számára. Öntözd rendszeresen, de ügyelj arra, hogy ne áztasd el a talajt. A túlzott vízveszteség vagy túlzott vízellátás mind problémákat okozhat a növényeknek.

Ha víz, akkor EC-mérés

Az EC-mérés az elektromos vezetőképesség mérését jelenti. Az “EC” rövidítés az angol “Electrical Conductivity” kifejezésből származik. Az EC-mérés a talaj vagy a tápoldat elektromos vezetőképességét méri, ami az oldott ásványi anyagok és tápanyagok jelenlétére utal.

Az EC-mérő egy eszköz, amely két elektródát használ, amelyeket a talajba vagy a tápoldatba helyeznek. Az egyik elektróda áramot vezet a talajban vagy a tápoldatban, míg a másik elektróda az áram visszavezetését méri. Az EC-mérő az áramvezető képesség alapján meghatározza a talaj vagy a tápoldat elektromos vezetőképességét.

Az EC-mérés fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban és a növénytermesztésben.

Segít meghatározni a talaj vagy a tápoldat ásványi anyag tartalmát és tápanyagkoncentrációját. Az EC-mérés alapján a termelők információt nyerhetnek a talaj tápanyagellátásáról, és szükség esetén módosíthatják a tápoldat összetételét vagy a műtrágyázási programot. Ez lehetővé teszi a növények optimális tápanyagfelvételét és növekedését.

Az EC-mérés eredményeit általában elektromos vezetőképességi egységekben (mS/cm vagy µS/cm) adják meg. Az EC-érték magasabb értéke általában magasabb tápanyagkoncentrációt és a talaj vagy tápoldat magasabb ásványi anyag tartalmát jelzi.

Általában a chili palánták számára ideális EC tartomány 1,5-2,5 mS/cm között van. Ez a tartomány megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosít a palánták számára, anélkül hogy túlzott tápanyagmennyiséget kapnának, ami káros hatással lehet a gyökérrendszerekre és a növekedésre.

Ha talaj, akkor pH mérés

A talaj pH-értékének mérése és figyelembevétele rendkívül fontos a chili termesztése során. A talaj pH-értéke meghatározza a talaj kémiai tulajdonságait, és közvetlen hatással van a növények tápanyagfelvételére és egészségi állapotára. A chili paprikák optimális növekedéséhez és terméshozamához bizonyos pH-tartományra van szükség.

Általában a chili paprikák számára az optimális talaj pH-érték tartomány 5,5 és 7 között van. Ez a kis mértékű savas (pH alatt 7) vagy semleges (pH 7) talaj lehetővé teszi a növények számára a legjobb tápanyagfelvételt és a gyökérfejlődést. Ha a talaj pH-értéke túl alacsony (savas), vagy túl magas (lúgos), az negatívan befolyásolhatja a növények növekedését és terméshozamát.

Túl alacsony pH (savas talaj):

Az alacsony pH-értékű talajokban a tápanyagok, mint például a foszfor, kálium és kalcium, nehezebben állnak rendelkezésre a növények számára.
A savas talajokban a talaj kémiai reakciók lassulhatnak, ami a növények tápanyagfelvételét korlátozhatja.
A túl savas talajokban a növények hajlamosak lehetnek hiánybetegségekre, például vashiányra.

Túl magas pH (lúgos talaj):

A lúgos talajokban a mikroelemek, mint például a vas, mangán és cink, nehezen oldódnak fel, és így nehezebben elérhetők a növények számára.
A lúgos talajokban a növények hajlamosak lehetnek makro- és mikroelemhiányra, ami a növekedést és terméshozamot negatívan befolyásolhatja. A talaj pH-értékének meghatározásához talajtesztereket, pH-mérőket vagy laboratóriumi elemzéseket lehet használni.

Ha a talaj pH-értéke nem esik az optimális tartományba, különböző módokon lehet korrigálni. Amennyiben a talaj túl savas, lehet mész kijuttatásával vagy dolomitliszttel emelni a pH-értéket. Ha a talaj túl lúgos, lehet szerves anyagokat, például komposztot vagy tőzegmohát bekeverni a talajba a pH-csökkentés érdekében.

A chili palánták megfelelő növekedésének és terméshozamának biztosítása érdekében érdemes figyelni a talaj pH-értékére, és szükség szerint módosítani a talaj összetételét a megfelelő pH-tartomány eléréséhez.

Fontos megjegyezni

Az EC-mérés csak az elektromos vezetőképességet méri, és nem ad információt a talaj pH-járól vagy egyes specifikus tápanyagok koncentrációjáról. Ezért az EC-mérést általában más talajvizsgálatokkal, például a pH-mérés és a tápanyag-analízis kombinációjával kell használni a teljes kép megszerzéséhez a talaj tápanyagellátásáról.

Napfény: A chili paprikák szeretik a napos helyeket. Ültessd őket olyan területekre, ahol legalább napi 6-8 óra napfényt kapnak. Ha beltéren termeszted, használj megfelelő műtermesztési lámpákat a megfelelő fényviszonyok biztosításához.

Megfelelő támogatás: Mivel a chili paprikák növekedésük során terhelődnek, érdemes támogatást biztosítani számukra. Használj kis támrendszereket vagy bottámokat a növényeknek a földhöz rögzítéséhez és a stabilitásukhoz.

Kártevők és betegségek kezelése: Vigyázz a kártevőkre és a betegségekre. Rendszeresen ellenőrizd a növényeket, és lépj fel időben, ha problémát észlelsz. Használj természetes rovarirtó szereket vagy biopesticideket a károsítók kezelésére.

Betakarítás: A chili paprikák betakarítása akkor történik, amikor elérik a kívánt érettséget. A betakarított paprikákat száraz, hűvös helyen tárold el, hogy meghosszabbítsd az élettartamukat.

Tapasztalat és türelem: A chili paprikák termesztése időt, figyelmet és tapasztalatot igényel. Ne add fel, ha néha nehézségekbe ütközöl. Tanulj a tapasztalatodból és kísérletezz új módszerekkel, hogy továbbfejleszd a termesztési technikáidat.

Chili paprika mag vásárlás

20 javasolt chili fajta, amely érdekes lehet számodra is

 • Jalapeno: A közepesen erős chili paprika, amelyet gyakran használnak salsák, nachos és egyéb ételízesítők készítéséhez.
 • Cayenne: Egy hosszú, keserédes chili paprika, amelyet gyakran porrá őrölve használnak fűszerezéshez és ételízesítéshez.
 • Habanero: A Habanero paprika nagyon erős, gyümölcsös ízű chili paprika, amelyet a legkülönfélébb ételekhez használnak, beleértve a szószokat, curry-ket és az égetően erős chili paprikás szószokat.
 • Anaheim: Ez a közepes erősségű chili paprika a mexikói konyha egyik alapanyaga, amelyet gyakran töltelékekhez és sült ételekhez használnak.
 • Serrano: A Serrano chili paprika közepesen erős és gyümölcsös ízű. Gyakran használják szószokhoz, pácokhoz és pikáns ételekhez.
 • Poblano: Egy nagy, enyhén csípős chili paprika, amelyet gyakran töltött paprikaként fogyasztanak, vagy rövid időre füstölnek és chiliszószokhoz használnak.
 • Thai chili: Kicsi és nagyon erős chili paprika, amelyet a thai és az ázsiai konyhában használnak. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére és fűszerezésére.
 • Scotch bonnet: Ez a karibi chili paprika nagyon erős és gyümölcsös ízű. Elengedhetetlen összetevője a karibi ételeknek és szószoknak.
 • Ghost pepper (Naga Jolokia): A Ghost pepper hihetetlenül erős chili paprika, amely a világ legerősebb paprikái közé tartozik. Csípős íze miatt kihívást jelent a fogyasztóknak.

Magvásárláshoz ajánlott oldalak:

A chili termesztés alapja a megbízható eredetű mag!

 • Carolina Reaper: A Carolina Reaper hivatalosan a világ legerősebb chili paprikája. Extrém csípős íze miatt csak az igazán bátraknak ajánlott.
 • Hungarian Wax: Ez a közepesen csípős chili paprika hagyományosan a magyar konyhában használatos. Gyakran fogyasztják savanyúság formájában.
 • Guajillo: Egy mérsékelten erős chili paprika, amelyet gyakran használnak a mexikói konyhában, különösen a szószokhoz és pácokhoz.
 • Chipotle: A Chipotle chili paprika a jalapeno paprika füstölt és szárított változata. Gazdag füstös íze miatt népszerű a mexikói és dél-amerikai ételekben.
 • Bird’s Eye (Thai Bird’s Eye): Kicsi és rendkívül csípős chili paprika, amelyet gyakran a thai és az ázsiai konyhában használnak. A nevét a paprika madárszemhez hasonló méretéről kapta.
 • Ancho: Az Ancho chili paprika enyhén csípős és gyümölcsös ízű. A mexikói konyhában gyakran használják szószokhoz és töltött ételekhez.
 • Fresno: A Fresno chili paprika közepesen erős és gyümölcsös ízű. Gyakran fogyasztják frissen vagy savanyúság formájában.
 • Scotch bonnet: Ez a karibi chili paprika nagyon erős és gyümölcsös ízű. Elengedhetetlen összetevője a karibi ételeknek és szószoknak.
 • Cascabel: A Cascabel chili paprika közepesen erős, diós ízű. Használják szószokhoz, salsákhoz és mexikói ételekhez.
 • Pasilla: Az enyhén csípős Pasilla chili paprika gyümölcsös ízzel rendelkezik. Fontos szerepet játszik a mexikói mole szósz elkészítésében.
 • Aleppo: Ez a közepesen erős chili paprika a közel-keleti konyhában népszerű. Gyakran használják fűszerezéshez és díszítéshez is.

Chili paprika mag csíráztatása

Magok beszerzése: Vásárolj chili paprika magokat megbízható forrásból. Válassz olyan fajtákat, amelyek megfelelnek az ízlésednek és a termesztési körülményeknek.

Mag előkészítése: A chili paprika magoknak lehetőleg frisseknek és egészségesnek kell lenniük. Előtte áztasd a magokat vízben 1-2 órán keresztül, hogy segítsd a csírázást.

Csíráztatás közegének kiválasztása: Válassz egy megfelelő csíráztatási közeg. Ez lehet például tőzeg, kókuszrost, palántaföld, vagy speciális csíráztató közegek, amelyek könnyen elérhetőek a kertészetben vagy online.

Csíráztató tálcák előkészítése: Használj sekély csíráztató tálcákat vagy magágy-ládákat. Töltsd meg a tálcákat a kiválasztott csíráztató közeggel, és egyenletesen simítsd el a felszínét.

Magok vetése: Helyezz egy-két chili paprika magot a csíráztató közegbe. Ügyelj arra, hogy a magok ne érintkezzenek egymással, hogy megelőzd a túlzsúfoltságot és a fertőzéseket.

Nedvesítés: Nedvesítsd meg a csíráztató közeg tetejét permetezővel vagy csepegtetővel, hogy nedves és a magokhoz megfelelő nedvességi szintet biztosíts. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vizes, mert ez gátolhatja a csírázást.

Hőmérséklet és fény: A chili paprika magok a csírázáshoz meleg és világos környezetet igényelnek. A hőmérsékletet tartsd állandóan 25-30°C között. Ha szükséges, használj melegítőpadot vagy hőmérséklet-szabályozót. A közvetlen napfény helyett használj mesterséges fényforrást, például növénylámpát.

Nedvesen tartás: Fontos, hogy a csíráztató közeg mindig nedves legyen. Nedvesítsd meg rendszeresen, ha szükséges, de ügyelj arra, hogy ne áztasd túl. A nedves közeg segíti a magok csírázását.

Csírázás figyelése: Általában a chili paprika magok 1-2 hét alatt kikelnek, de néhány fajta esetében ez hosszabb időt vehet igénybe. Figyeld meg a csírázás jeleit, például a kis hajtások megjelenését.

Termelő közeg

Föld, amibe a magokat vetheted nagy mennyiségnél, Kekkila tőzeg brown opm 025W 20 CL – 70% barna tőzeg és 30% sötét tőzeg keveréke (DSM3W 300L), kis mennyiséghez pedig FLORIMO® Általános virágföld (pH 6,4 +-0,5) és palántaföld keveréke is tökéletes.

Lényeg, hogy könnyű, laza szerkezetű legyen és enyhén savas. A könnyű szerkezet érdekében dobj a földhöz egy kis perlitet vagy tőzeget, ami segít a lazításban.

Mikor pedig megjelennek a sziklevelek az erősen nedves, vizes talaj megnyúláshoz és palántadőléshez vezethet. Ez az az időszak amikor be kell lőni a tökéletes arányt, ami megfelelő lesz a jövő arcberendezés átalakító termést termő növénynek.

Egy reggeli locsolás esetén mindig tartsuk nedvesen a termőközeget és, ha megfelelő a szellőztetés a délelőtt órákban fel is tud száradni a föld felszíne.

Alapvető szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a chili palánták kiültetésekor a megfelelő talaj kiválasztásához. Az egészséges talaj és megfelelő tápanyagellátás kulcsfontosságú a sikeres chili paprika termesztéshez.

 1. Ültetőközeg: Használj kerti földet vagy speciális ültetőközeget, amely alkalmas chili paprikákhoz. Ez lehetővé teszi a megfelelő vízelvezetést és a gyökerek számára szükséges tápanyagok biztosítását.
 2. pH-szint: A chili paprikának ideális pH-tartomány a 6-7 között van. Enyhén savas vagy semleges talaj a legjobb választás számukra. Szükség esetén használhatsz pH-szabályozó anyagokat a talaj savanyúságának vagy lúgosságának beállításához.
 3. Tápanyagok: A chili paprikák tápanyagigényes növények, ezért a talajban jelen kell lennie a számukra szükséges tápanyagoknak. Gazdagítsd a talajt komposzttal vagy trágyával a növények tápanyagellátásának biztosítása érdekében. Az organikus anyagok segítenek a talaj szerkezetének javításában és a tápanyagok hosszú távú felszabadulásában.
 4. Vízelvezetés: A chili paprikák nem kedvelik a túlzottan nedves talajt. A vízelvezetés javítása érdekében használj könnyű, jó vízelvezető képességű talajt. A homok vagy perlit hozzáadása segíthet a talaj szerkezetének lazításában és a víz elvezetésében.
 5. Porózus talaj: Fontos, hogy a talaj jól szellőző legyen, hogy a gyökerekhez elegendő oxigén juthasson. A porózus talaj, amelyben a levegő könnyen keringhet, segít a növények egészséges gyökérfejlődésében.
 6. Talajfertőtlenítés: Ha korábban betegségekkel vagy kártevőkkel fertőzött növényeket termesztettél a kertben, fontos lehet a talajfertőtlenítés. Ezt különféle módszerekkel lehet elvégezni, például hőkezeléssel vagy természetes növényvédő szerek használatával.

Tápoldat tippek:

Palántanevelés idején:
Trainer 15-20 ml/ 10 liter 7-10 naponta (lombon)
Quik-link 1-1,5 ml/ 10 liter 2 alkalommal, minimum 1 hét eltolás legyen az kezelések között (beöntözés)
Kiültetés követően, állományban:
Trainer 20-25 ml/ 10 liter 7-10 naponta (lombon) -> a dózis növelhető az idő előrehaladtával akár 30-40 ml/10 literre
Quik-link 1-1,5 dl/ 100 liter 14 – 20 naponta (beöntözés)
Termés minőségi paramétereinek javítására:
Myr Micro 20 ml/ 10 liter/ 7-10 naponta (lombon)
Quik-link 100 ml/ 100 liter/ 14-20 naponta (csepegtető rendszer/ beöntözés)
Nagy beavatkozás esetén:
Stimulenta Plus 10 ml/ 10 liter/ 5 napos eltolással 2-3 alkalom

Részletek, termékek és tanácsadás: hortiservice.hu

A chili palánták fejlődését számos klimatikus tényező befolyásolja. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos tényezőt:

Hőmérséklet: A chili paprikák melegkedvelő növények, ezért a hőmérséklet nagy hatással van a palánták fejlődésére. Az optimális növekedéshez a hőmérsékletnek általában 20-30 °C között kell lennie. Alacsonyabb hőmérsékleten a palánták növekedése lelassulhat vagy leállhat.

Napfény: A chili paprikák intenzív napfényt igényelnek a jó növekedéshez és terméshozamhoz. A napi legalább 6-8 óra közvetlen napfény segít az egészséges növényfejlődésben. Ha beltéri palántákat nevelsz, gondoskodj megfelelő műtermészetes vagy mesterséges fényforrásról.

Nedvesség: A megfelelő vízellátás elengedhetetlen a chili palánták számára. A talajnak kellőképpen nedvesnek, de nem túl vizesnek kell lennie. A túlzott nedvesség a gyökérrothadáshoz vezethet, míg a szárazság gátolhatja a növekedést. Ügyelj arra, hogy a talaj mindig megfelelően nedves legyen, és ne hagyd kiszáradni vagy túlzottan áztatni.

Levegő páratartalma: A chili paprikák általában kedvelik a magas páratartalmat. A száraz levegő károsíthatja a növényeket és csökkentheti a terméshozamot. Ha a környezeti páratartalom alacsony, fontos lehet a növények rendszeres permetezése vagy párologtatása a páratartalom növelése érdekében.

Szellőzés: A chili palántáknak szellőzésre van szükségük a friss levegőhöz és a megfelelő légáramláshoz. A jó szellőzés segít a páratartalom szabályozásában és a kórokozatok megelőzésében. Biztosíts megfelelő légmozgást a palánták körül, különösen beltéri termesztés esetén.

Évszakok: A chili paprikák ideális növekedése a meleg hónapokban, általában tavasztól őszig történik. A hideg időjárás és a fagy károsíthatja a palántákat. Ügyelj arra, hogy a palántákat megfelelő időben ültesd ki és védd meg a hideg időjárástól, ha szükséges.

A chili palánták különféle kártevők és megbetegedések támadásának lehetnek kitéve. Az alábbiakban felsorolok néhány gyakori problémát, amelyekkel szembesülhetsz:

 • Levéltetvek: Kis, puha testű rovarok, amelyek a növény leveleit és hajtásait támadják meg. A levéltetvek szívják ki a növény nedvességét, és gyengíthetik a palántát. Használhatsz rovarirtót vagy környezetbarát módszereket, például szappanos vízzel permetezést.
 • Fehér vagy szürke penész: Ez a penészgomba a nedves környezetben terjed és beboríthatja a növény leveleit és szárát. Elősegíti a gombás megbetegedéseket és a rothadást. A megelőzés érdekében ügyelj a megfelelő szellőzésre és a levelek szárazon tartására.
 • Levélbetegségek: Különféle gombák és baktériumok okozhatnak levélbetegségeket, mint például a levélperonoszpóra vagy a rozsda. Ezek a betegségek foltokat, elszíneződést vagy hervadást okozhatnak a leveleken. Előfordulhat, hogy a fertőzött részeket el kell távolítani, és fungicid vagy gombaölő szer használata javasolt.
 • Takácsatka: Kis méretű pókszerű rovar, amely szöveteket szív ki a levelekről, ami elszíneződést és levélszáradást okozhat. A takácsatkák ellen hatékony lehet a rovarirtó használata vagy a természetes ellenségeik beengedése, például a rovarkártevőket támadó atkák vagy rovarok.
 • Gyökérlégy: A gyökérlégy lárvái a növény gyökerein táplálkoznak, ami gyengülést és elszáradást okozhat. Feltűnő lehet a növények hervadása és a talajban látható apró, fehér légylárvák jelenléte. Kezelheted a problémát a talaj fertőtlenítésével és a rovarirtó szerek használatával.

Gyakori hiánybetegségek

A chili paprika növények is érzékenyek lehetnek bizonyos hiánybetegségekre, amelyek megakadályozhatják a megfelelő növekedést és terméshozamot. Ha a chili paprikáid nem fejlődnek megfelelően, és gyanús tüneteket tapasztalsz, fontos azonosítani a lehetséges hiánybetegségeket. Íme néhány gyakori hiánybetegség és a hozzájuk társuló jelek:

 1. Nitrogénhiány (N-hiány):
  • A levelek sárgulni kezdenek a növény alsó részén.
  • Az alsó levelek elsárgulnak és elhalnak, majd a sárgulás felfelé halad a növényen.
  • A növény általános lassú növekedést mutat.
 2. Foszforhiány (P-hiány):
  • A levelek sötétzöldek és lassan halványulnak el.
  • A levelek elhalnak, különösen a növény alsó részén.
  • A növény gyenge gyökérrendszert fejleszt ki.
 3. Káliumhiány (K-hiány):
  • A levelek szélén sárga vagy fehér szegélyek jelennek meg.
  • A levelek szárazzá válnak és elszíneződnek.
  • A növény általános növekedése visszamaradhat.
 4. Magnéziumhiány (Mg-hiány):
  • Az idősebb levelek sárgulni kezdenek, de az ereik között a szín marad.
  • A levelek szélén barna vagy sárga foltok jelennek meg.
  • A levelek könnyen elszakadnak a szárról.
 5. Vashiány (Fe-hiány):
  • A fiatal levelek sárgulnak, és az ereik között zöld maradnak.
  • A levelek általános sárgulást mutatnak.
  • A növény általános lassú növekedést mutat.

Ha a chili paprikáidnál ezeket vagy más hiánybetegségekre utaló jeleket tapasztalsz, fontos, hogy időben cselekedj. A megfelelő táplálék pótlása, például a megfelelő műtrágyák vagy tápanyagkiegészítők használata segíthet megelőzni és kezelni a hiánybetegségeket. Fontos azonban az is, hogy a hiánybetegségek pontos azonosításához és kezeléséhez konzultálj egy kertészettel vagy agronómussal, akik szaktanácsot tudnak adni a konkrét helyzetedre vonatkozóan.

Mi okozhatja a virághullást a chili paprikánál?

Hőmérséklet

Fontos növényeink számára a megfelelő hőmérséklet, ugyanis huzamosabb ideig nem szabad hűvös, hideg helyen tárolni őket. A melegebb helyen tartott kedvenceinkre is oda kell figyeljünk. Vigyázzunk a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal. Ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között túl nagy a különbség a virágok elhullatása következhet be. Fontos a közvetlen napfényhez való hozzászoktatás, különben a növény megéghet, de a virágok fejlődését is gátolhatja. Optimális havi átlaghőmérséklet: 18-22 °C

Fény

A növényeink fejlődési időszaka alatt, kiemelten fontos tényező a megfelelő fénymennyiség. A virágok gyengébbek, lassabban fejlődnek, ha a virágzás alatt kevés fény éri. Hogy miért is kell a növényeknek fény? A legfőbb energiaforrás. Fontos szerepe van a szén-dioxid megkötésében és a szerves anyagok előállításában.

Páratartalom

A paprika magasabb relatív páratartalmat igényel a hajtatás során. Megfelelő folyadék mennyiség a chili paprika számára. Mindig ügyeljünk arra, hogy a növényünket egyenletesen locsoljuk és a földje ne száradjon ki. A cserepes növényeknél, szerencsére a cserép alja ki van lyukasztva, így ha túl locsoltuk volna, a maradék víz ki tud szivárogni és nem penészedik be a paprika földje. Ha csak hébe-hóba locsoljuk és akkor sem figyelünk a víz mennyiségére a növényünk megbetegedhet, elgyengülhet, ami után a virágképződés is nehezen fog beindulni.

A virágelrúgás legnagyobb okozója, hogy növényeinket a szorgalmas rovarok nem találják meg. Ezáltal nem lesz beporozva a virág és lehullik. De, ha nem akarunk beöltözni és eljátszani Maját a méhecskét, van itt néhány tipp, amivel elősegíthetjük a beporzást:

 • Szellőztetés, pár perc huzat a levegőmozgás kedvéért.
 • Rázzuk meg óvatosan növényeink ágait.
 • De, ha még mindig nem lenne pozitív a változás, használjunk magas foszfor tartalmú tápoldatot, illetve figyeljünk a vitaminokra. A terméskötést befolyásoló mikroelem pedig a: Bór.

Chili paprika teleltetése

Átteleltetés esetén bizonyos előnyökre teszünk szert a tavasszal vetettel szemben. Többek közt azt, hogy már őszre fejlettebb gyökérzet fejlődik ki, amely biztosítja a következő évi nagyobb terméseredményt. A paprika melegigényes növény, a késő tavaszi és a kora őszi fagyok egyaránt megviselik, ezért mielőtt lecsökken a hőmérséklet a számára kritikus szintre, el kell végezni a teleltetéshez szükséges feladatokat.

Emellett tudnunk kell, hogy a paprika igényes a fényre is. Hosszúnappalos növény, amely azt jelenti, hogy 12 óránál több megvilágításra van szüksége a virágzáshoz. Ellenkező esetben a virág nem tud megkötődni, a meglévőket pedig elrúgja a növény, így a terméskötődés elmarad. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken a chili paprika optimuma alá, akkor mélynyugalmi állapotba kerül, így telel át.

Majd a következő tavaszon kihajt. A Capsicum annuum fajtákat a legnehezebb átteleltetni (Pl.: Cayanne, Jalapeno), ugyanis ezek, ahogy a neve is utal rá egyéves növények (annuum=egynyári). De csak a neve egynyári, a növényeket tudod teleltetni!

Teleltetés feladatai:

Helyválasztás

Az előzőekben kiderült, hogy a paprika melegigényes növény, ezért télen is olyan helyen kell tartani, ahol minél több természetes fényt kap. Erre megfelelő helyek a világosabb ablakok, párkányok, üvegházak, stb.. Emellett fontos az is, hogy a választott környezetben meg tudjuk védeni a növényt a fagyoktól.

Szelekció

Átteleltetésre ki kell válogatni, azokat az egyedeket, amelyek a legjobb kondícióval rendelkeznek, mivel ezeknek lesz a legtöbb esélyük az életben maradásra. Olyan paprikát kell kiválasztani, amely mentes mindenféle kártevőtől és kórokozótól. Az egészséges növényeket, pedig lehetőleg szeparáljuk el a betegektől, hogy a későbbi fertőzéseket is elkerüljük. Szedjünk le minden termést a paprikáról, még a zöldeket is, ezek később beérnek.

Hőmérséklet figyelése

A paprika nehezen viseli, ha a hőmérséklet tartósan 10°C alatt van, ezért már ekkor be kell vinni a kiválasztott helyre. A hőmérsékleti optimum alsó határa 5°C.

Chili paprika bokor metszése

Az áttelelésre váró paprika főágát vissza kell metszeni 5-10cm-re. Ez azért szükséges, mert télen nem használja fel az eltartalékolt energiáit fölöslegesen az új hajtások kialakítására.

Átültetés

A paprikát át kell ültetni, ezzel egy menetben helyezzünk alá friss komposztot. Érdemesebb visszavágni a gyökereit és kisebb edénybe ültetni, hogy az energiáit tartalékoljuk.

Chili paprika termesztési igényei télen

Tél

Ilyenkor is szükséges a természetes fény, ezért mindig legyen olyan helyen, ahol ezt megkapja. Az állandó hőmérsékletet is biztosítani kell számára, amely 18-22°C legyen lehetőleg. Mivel alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat a növény, ezért télen nem igényel sok vizet. Hetente maximum kétszer szükséges öntözni. Mindig figyeljük a növény talaját, az a legjobb a paprikának, ha a talaja éppen csak nedves. Helyes öntözési normával elkerülhetjük a penészedést is.

Tavasz

Ekkor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk a paprikának a vegetatív fejlődésében. A téli munkálatok eredményeképpen sokkal korábban fogunk terméshez jutni, mintha magról nevelnénk a paprikánkat. Ha minden rendben folyt a teleltetési munkálatok során, akkor március környékén tér magához a paprika. Ebben az esetben már májusban tele lesz megkötődött virágokkal, amelyekből egészséges termések fejlődnek majd.

Tanácsadás

Szaktanácsadással kapcsolatban ajánljuk partnereinket, akik számunkra is nagy segítséget nyújtanak többek között tápanyagpótlásban, kártevők elleni védekezésben, hiszen mi is állandóan tanulunk és nem iskolában szereztük a tudásunkat, hanem a nagyszüleinktől, és a kertből.

KITE Zrt.
ZFW Hortiservice Kft.

https://hortiservice.hu/tudastar/

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább