Barion Pixel
0

Mag: Előcsíráztatás

Bogár Márk
Bogár Márk
Piros Jalapeno chili

Chili mag előcsíráztatás

Szögezzük le az elején, hogy nem kötelező előcsíráztatni, de mint lehetőség mindenki előtt adott!

A folyamat előtt el kell távolítani a hibás szemeket. Ha esetleg tavaly mentettél magokat fesztiválon vásárolt friss chiliből vagy az otthon termesztett chilikből, akkor érdemes elővenni január-február tájékán a magvetés előtt, és jól átnézni őket, hogy van e közte “fekete bárány”. A sötét, szürke, fekete, a penészes magokat azonnal vegyük ki társaik közül. a chili magokat egyébként semmivel sem ördöngösebb csíráztatni, mint mondjuk a paradicsomét. Azt tudnod kell, hogy ezek a magok hőigényesek lesznek, ha teheted, próbáld tartani az állandó hőmérsékletet 28-32°C között. Az erősebb fajták, például a Szellem chili, Moruga Scorpion, Carolina Reaper jóval több időt igényelnek, lassabban csíráznak és fejlődnek.

Egyszerű példák előcsíráztatásra:

Drága papámtól azt tanultam, hogy markoljak bele a vetni kívánt magokba, tegyem őket egy 7 dl-es befőttes üvegbe (Ami egyértelműen jól ki volt mosva, fertőtlenítve), majd öntsek rá langyos vizet, a kupakot pedig zárjam rá. 1-2 nap múlva észre lehet majd venni, hogy az “életképes” magok megszívják magukat és az üveg aljára süllyednek, az életképtelenek pedig a víz felszínén lebegnek majd. Ekkora a víz felszínén úszó magokat leszűröm, majd az üveg alján található magokat félre rakom. A felszínen úszók kapnak egy teljesen külön tálcát, a poén kedvéért adok egy második esélyt. Volt már hogy néhány magnál bejött.

A híres nedves itatós, vagy konyhai törlőkendős módszer.

Az előbb említett két segédeszköz egyikét kellemesen benedvesíted, egyenletesen szétszórva elhelyezed rajta a magokat, majd egy újabb réteg nedves illatmentes zsebi, kéztörlő vagy konyhai mosogatókendőt, konyharuhát helyezel rá. Minden nap újra nedvesíted, ne álljon a víz rajta, csak nedves legyen, soha ne száradjon ki. Gyakran ellenőrzöd, amint a mag burka megreped, a kis gyökérkezdemények megjelennek. Körülbelül ez a művelet 2-14 napot vesz igénybe. Nagyban függ a mag minőségétől, a paprika fajtájától és hogy mennyire figyeltél oda. Itt használhatsz egyébként arctisztító pamacsot is, ha nem nagy mennyiségű magról van szó. Rád bízom, melyiket választod, nekem a papír kéztörlős módszer eddig mindig bevált.

Otthoni praktikák kezdőknek:

DVD tokot kibéleljük vastagon illatmentes papírtörlővel. Spiccnyivel nedvesíted. A magokat elhelyezed nagyjából egyenletesen a dvd tokba szuszakolt nedves papírtörlőn. A tokot összecsukod és kész. Ha állítva tárolod a tokot, akkor a víz a kis résen alul kifolyik szépen lassan, így kevesebb az esély a gomba megjelenésének. Szintén naponta, minimum 2x less rá, nedvesítsed és hagyd levegőzni.

Ételhordó, aminek meg van teteje
Ugyanaz módszer, mint a fentebb olvasottaknál, csak ez ételhordó.

Mire figyelj oda?

 • Ne álljon a vízben a mag, de folyamatosan nedves legyen! (Ha a konyharuhás, tokos módszert választod)
 • Naponta nézz rá, szellőztesd, ellenőrizd a hőmérsékletet.
 • Ne érje az ételhordóban nedves kendőben bugyolált csírázó magokat közvetlen napfény, fűtőtest!
 • Ha nincs fűtőfóliád vagy routered, teheted a radiátorra is a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Viszont nagyon ügyelj arra, hogy ne “főzd” meg a drága magokat! Ha teheted, mérd a hőmérsékletet, tegyél konyharuhákat a tok/edény/tálca és a radiátor közé.
 • Ha szeretnél ellenállóbb növényeket a kártevőkkel, betegségekkel szemben akkor a magokat egy-két órára kamilla és kakukkfű langyosra hűlt főzetébe áztasd vetés/előcsíráztatás előtt.
 • Amikor megjelenik a kezdemény a magon, már vetheted is gyökér kezdeménnyel lefelé a palántanevelő tálcába, nedves földbe.
 • Soha ne használj tápszert csíráztatásnál, csak vizet. Tipp, az otthoni csapvizet hagyd állni 1-2 napig egy vödörben, flakonban és majd utána locsolj vele!
 • Csírával felfelé vesd a magokat.
 • Az áztatás és a vetés között feltétlenül érdemes a magokat egy rövid időre száradni, hagyni (épp csak a felszínük száradjon meg), hogy vetésnél ne tapadjanak a kezünkhez. Ha ezt nem tesszük, az eléggé megnehezíti a munkánk. A valóságban ez úgy néz ki, hogy a magokat egy szűz, vízmentes papírtörlőre borítod, és míg összekészíted a földet, a nevelő tálca (10 perc) addig tökéletes állapotba kerül.
 • Használj gumikesztyűt a magok vetésénél, ha nem bírod a kapszaicin okozta égő perceket.
 • Ha szeretnéd, csávázhatod a magokat, hogy megvédd a kórokozótól. Mi jelent a csávázás? A csávázás a preventív védekezési módok közé tartozó egyik növényvédelmi eljárás; bizonyos fizikai vagy kémiai hatáson alapuló védekezés a szaporítóanyag felületére tapadt, esetleg annak a belsejében élő kórokozók, avagy a magban illetve a talajban élő állati kártevők ellen. Vannak vegyszeres (csávázószerrel történő, például a Dithane M45) illetve vegyszermentes (biológiai) változatai. Bio csávázás: A vegyszermentes, úgynevezett biológiai földművelés esetén bizonyos növények magjait (hüvelyesek, káposztafélék) kamilla vagy macskagyökér főzetbe áztatják, ezzel érik el a kórokozók pusztulását és a magonc védelmét.
 • Legyél türelmes, az extra erős fajtáknál elhúzódhat a csírázás folyamata.

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

Legújabb receptek