Rólunk

Gyermekként Édesanyámtól sokszor hallottam; „Ne játssz az étellel!” később ahogy nőttem a Fater korholt „Ne játssz a tűzzel!”

Megismerem a chilifarmot

Bogár Sándor

„Már legénykoromban is erősevő ember hírében álltam, egyik ismerősöm, aki Amerikában járt, hozott egy habanero paprikát, azzal akarta befogni a számat. És végül sikerült is, le kellett ülnöm, olyan erős volt.

Ha szereted a chilis termékeket, a legjobb helyen jársz!

A chilit, mint fűszert, jellemzően Mexikóhoz, a Karib-térséghez, Indiához vagy Thaiföldhöz társítjuk. Azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában így Hazánkban is. A következőkben bemutatott termékcsaláddal célunk az, hogy megismertessük, megszerettessük a nagyközönséggel ezeket az új ízeket, új erősségeket, akár nyersen, akár feldolgozva fogyasztva, az egészen apró Madár chilitől a világ egyik legerősebb chiliéig, a Carolina Reaperig. Minden termékünk chilivel vagy chiliből készül. Mivel a termékpalettánk egészen széles, így mindenki megtalálja a számára megfelelő erősségű ízeket.

Azt hittem én is, hogy túl van misztifikálva, de a főzéskor, szárításkor és őrléskor megtapasztaltam, hogy valóban szükséges a gázmaszk. Nem könnyű védekezni, lehet, hogy nevetségesen néz ki az ember gázmaszkban és zárt ruhában, de így a bőrünket és a szemünket is megvédjük

Aki megkóstolja, általában rabja is lesz a chilinek, mert a kapszaicin olyan függőséget okoz, mint a nikotin. Ha valaki belekóstol és tetszik neki, akkor észre sem veszi, s annyira rabjává válik, hogy minden étkezésnél chilit is fog fogyasztani. A paprikák erősségét egyébként a Scoville-skála segítségével határozzák meg, ami a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Például a zöldpaprikának nincs csípőssége, ezért nulla az értéke a Scoville-skálán. A magyar paprikák 100 ezer körüli értéket kapnak, míg a mexikói Habanero már 350 ezret, a listavezető Carolina Reaper pedig – jelenleg a világ legerősebb chilije – 1,5 és 2,2 millió közötti értéket.

Bogárné Rábai Edit

Már fiatalon életem részévé vált a kertészkedés. Mondhatni, ebbe az életformába születtem bele testvéreimmel.

A termékeink elnevezésében, és külső megjelenésében a ránk jellemző egyedi stílust részesítjük előnyben, hiszen eddigi tapasztalataink szerint, a fogyasztók kedvelik ezt, és a hagyományos eljárásokat, ízvilágot, humoros, modern, köntösbe bújtatva, minden korosztály számára sikerült vonzóvá tennünk az évek során. Az enyhén csípős chilis csokoládékrém, a „Csípem a búrád” fantázia névre keresztelt chilis akácméz, a meggyfán füstölt Cayenne chili, vagy a füstölt paprikából készült paradicsomos, fűszeres BBQ szószunk, kellemes kategóriák a kezdő chilifogyasztók számára.

Nagyon sok szép emlékem van azokból az időkből. Tavasszal kezdtük a palánták nevelését, majd a megtermelt zöldségeket, virágokat ősszel a környékbeli piacokon értékesítettük. Emlékszem savanyú káposztát készítettünk édesanyám receptje alapján testvéremmel, amit úgy kellett akkoriban elképzelni, hogy felváltva egymás kezét fogva bemásztunk a hordóba, hogy tudjuk taposni, tömöríteni a káposztát.

Bogár Márk

Két évvel ezelőtt édesapámmal készült egy riport a Kossuth rádióban, ahol megkérdezték, hogy mi a titka ennek az egésznek, a Sárréti Chilifarm-nak. Majd Ő csak ennyit válaszolt: „nem szabad elfelejteni dolgozni”! Ez a mondat azóta is a fejemben van, történjen velem pozitív vagy negatív élmény.  A tavalyi évben volt szerencsém együtt forgatni a showder klubos srácokkal, hogy ne csak a klaviatúra meséljen a kedvelőinknek a chili hatásáról. Idén pedig már ott lehettem Sárréti Chilifarmot képviselve az EFOTT és a FEZEN fesztiválon egy kézműves chilis grillbárral. Majd ezután megismerhettem a FISH! zenekar tagjait, Sass Danit, akik pozitív véleménnyel voltak a családi vállalkozásunkról, termékeinkről. Sőt, augusztusban a Red Hot Chili Peppers koncertre hívtak meg bennünket, ahol rövid bemutatót és kóstolót tarthattam. Ha úgy nézzük, én nem azt a klasszikus fiatal gazda szerepet töltöm be, szeretnék új irányt mutatni a fiataloknak, hogy a földet túrni, és ha piszkos lesz a kezed nem gáz. Mindennek meg van a maga ideje. Én sem gondoltam volna, hogy a napfény városában Szegeden, Magyarország egyik chilis fesztiválján ott állhatok a színpadon és mesélhetek a közönségnek a chiliről, majd második nap a Burger Pápával egy flaming burger show keretein belül mutathatom be termékeinket, családunk vállalkozását.

Történetünk

A kezdet a Sárréti Chilifarm számára nagyon nehéz volt, hisz mindig pénzből van a legkevesebb. Ekkor én még nem voltam 100%-osan részese a vállalkozásnak, hisz Debrecenben végeztem a tanulmányaimat és az igazságot megvallva vonzott a városi élet és a lányok szoknyája. Ekkor még csak hétvégente látogattam ki szüleimhez a vásárokba, fesztiválokba és besegítettem a pakolásban vagy épp őriztem az autót, míg ők az installációt építették. Az első évben a farmon megtalálható paprika fajták száma majd 30 különböző volt, tehát elég széleskörű volt a választék. De ez idővel mindig szűkült, hisz látták szüleim a piaci igényeket.

Egy év elteltével egyre több média megjelenésünk volt, a facebookos oldalunkat a kezembe vettem, a weboldalunkat igyekeztem minél profibbá varázsolni, az unokatesóim segítségével. A sport és a tanulás mellett nagyon nehéz volt összehangolni mindezt, de ekkor még a gyermekkori álmom volt a szemem előtt, hogy profi sportoló legyek. Az érettségi után Logisztikai ügyintézői és Mezőgazdasági technikusi szakképzettséget szereztem.

Az utóbbi szakma célzottan a jövőbeli terveim és fiatal gazda pályázat miatt történt. Ekkor már éreztem, hogy nagyon sok lehetőség és irgalmatlan sok kihívást jelent ez a vállalkozás. Ez idő alatt volt szerencsénk kétszer is a Borbás Marcsi, a Gasztroangyal műsorában szerepelni, majd a Rákóczi Feri éttermének készíteni egy terméket.

Mióta foglalkozunk chilivel?

2012-ben kezdődött az egész. Nyilvánvalóvá vált családunk életében, hogy a munka mellett szükséges még valami plusz – nevezzük másodállásnak – amivel meg tudjuk támogatni a családi kasszát. Olyasmiben gondolkoztunk, ami nem hétköznapi, nincs jelentősebb kínálat belőle, így esett a választás a csili paprikára és a különleges színű és formájú paradicsomokra. Persze a választáshoz az is nagymértékben hozzájárult, hogy nagyon szeretem a csípős ízeket!

Mire jó a chili paprika?

Számtalan növény fejthet ki jótékony hatást az emberi szervezetre, köztük a Magyarországon egyre jobban elterjedő chili paprika is. A chilifélék elsődleges forrásai a kapszaicin nevű vegyületnek, mely:

képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését,

az emésztést és a vérkeringést serkenti,

antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja az orr és melléküregek járatait,

felső légúti megbetegedések megelőzésére lehet segítség,

a hiedelmekkel ellentétben gátolja a gyomorfekély kialakulását,

fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen,

a szív és érrendszer védelmét biztosítja,

az övsömörrel, pikkelysömörrel járó kellemetlen panaszokon is enyhít.

Elégedett vásárlóink

A chili valami olyasmi, amitől tartasz, mégis beengeded az életedbe. Folyamatosan tolod ki a komfortzónádat, amitől lesz ennek a fűszernek valami misztikus ereje. Imádom! Hálás vagyok a Sárréti Chilifarmnak, hogy ráébresztett arra, hogy lehetek bármekkora, a chili mindig erősebb lesz!

Sass Dani

Gasztroblogger

Ezek a fiúk nem tréfálnak, ha kapszaicinről van szó.
Remélem a miskolci ismerőseim is kipróbálják a csípős finomságokat.

Bellus István

humorista

A Sárréti Chilifarm termékei mindig jól jönnek, ha az ember szeretne egy kicsit tüzesebb hangulatba kerülni. Legyen szó a lightosabb termékekről, vagy az arcletépő verziókról; feltétnek, tunkolni, vagy épp fogpiszkálóval kóstolni – mindegyiknek megvan a maga helye és az ideje a saját pápai gasztro-repertoáromban!

Jancsa Jani

Burgerpápa

Egyszerűen imádom. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a Sárréti ChiliFarm termékeire, mivel mindig is kerestem a finom, minőségi paprikákat, úgy gondolom, hogy megtaláltam. Köszönöm!

Nagy Bence

Vállalkozó

A Sárréti Chilifarm saját paprikáit teszteltük! Nagyon finom mindegyik krém változatban is, már a nevük megér egy misét: palackozott pörgőrúgás, McPhingAtom stb.

Dombóvári István

Humorista

Bátran állítottam, hogy rajtam semmilyen Chili nem tud kifogni! Akármennyire is imádom a kihívás videókat csinálni, arra mindig felkel készülnöm, hogy a Sárréti Chilifarm chilijei mindig helyre tesznek és megmutatják erejüket!

Szabyest

zenész