Bogár Sándor 

ALAPÍTÓ \\ KREATÍV ELME \ EZERMESTER

„Már legénykoromban is erősevő ember hírében álltam, egyik ismerősöm, aki Amerikában járt, hozott egy habanero paprikát, azzal akarta befogni a számat. És végül sikerült is, le kellett ülnöm, olyan erős volt” – avatott be Bogár Sándor a székelyudvarhelyi Őszi Vásáron, hogy miként kezdődött chiliőrülete hat évvel ezelőtt. Mint elmondta, mivel három gyereke van, mindig gondolkozott azon, hogy miként kereshet pluszpénzt a családnak, így kezdett el chiliket termeszteni apósa fóliasátra alatt. Az első évben csak egy sarkot foglalt le magának, ott kísérletezett, mára pedig már tizenhárom fólia alatt teremnek a paprikák, melyekből a Macskapöcse, Nyelvterpesz, Csak Norris palackozott pörgőrúgás, Macskajaj nevű termékek, krémek, savanyúságok, illetve őrlemények lesznek. Humorral házasított chiliszószok Sándor elárulta, hogy az interneten keresett rá a legerősebb csípőspaprikákra, és azokat a magokat rendelték meg, amelyeket egyrészt ismertek már Magyarországon a chilikedvelők. Ám a szószok készítése nem is olyan egyszerű, hiszen a világ legerősebb paprikáinak feldolgozása könnyeket csal a szembe, és nem csak a sok munka miatt. „Azt hittem én is, hogy túl van misztifikálva, de a főzéskor, szárításkor és őrléskor megtapasztaltam, hogy valóban szükséges a gázmaszk. Nem könnyű védekezni, lehet, hogy nevetségesen néz ki az ember gázmaszkban és zárt ruhában, de így a bőrünket és a szemünket is megvédjük” – nevette el a feldolgozás műhelytitkait, majd elárulta, hogy az első években, amikor még otthon főzték a szószókat, gyerekei menekültek a csípős gőz elől. Mára sikerült építtetniük egy feldolgozóüzemet, így két alkalmazott segíti a családot a vállalkozásban. „A feleségem irányítja a boszorkánykonyhánkat, de benne van a nagyobbik fiam és a lányom is” – magyarázta Sándor. A rendhagyó címkéket fia tervezi, ő felel az interaktív internetes jelenlétükért is. „Elsőkként foglalkoztunk Magyarországon chilitermesztéssel, megpróbáltam az újdonságot humorral tálalni, és sikerült is közelebb kerülni az érdeklődőkhöz, mert sokan már csak a terméknevek hallatán felkapják a fejüket”

Idézet a Székelyhon oldalán található riportból.

„A jalapeño nyersen is finom, például sajttal megtöltve, de bundázva vagy baconnel betekerve nagyszerű előétel. A Finchili savanyúságot sült hússal vagy pörkölttel is lehet fogyasztani. A Cayenn-it meggyfával füstöljük, ez babos-káposztás ételekbe tökéletes” – osztotta meg a tippeket Sándor. Szerinte az igazán erős habanerókat inkább fűszerként vagy szószba főzbe ajánlatos felhasználni, de pizzába és hamburgerbe is nagyon jól illenek az erősebb ízek. Kezdőknek a fokozatosságot javasolja a Sárréti Chilifarm vezetője, szerinte elsőként a jalapeñoval és a Cayenn-ivel érdemes kalandozni. „Aki megkóstolja, általában rabja is lesz a chilinek, mert a kapszaicin olyan függőséget okoz, mint a nikotin. Ha valaki belekóstol és tetszik neki, akkor észre sem veszi, s annyira rabjává válik, hogy minden étkezésnél chilit is fog fogyasztani” – árulta el Sándor. Azt is elmondta, hogy a kapszaicin zsírban, tejben és alkoholban oldódik, így a csípősséget – ha fogyasztója nem vezet – pálinkával, tejtermékkel vagy zsíros ételekkel lehet tompítani, ezáltal megnyugtatni a gyomrot és a nyelvet.

nemzetközi

 EREDMÉNYEINK 

Trabbq-vilagbajnok-barbecue-szosz-100g-oldalrol

2017.

World Hot Sauce Awards World Championship!

World Champion – Sárréti Chilifarm – Stroke-berry “Leteper”

BBQ Sauce Division – Alcohol – infused

3. Sárréti Chilifarm – traBBQ
2. Kígyóscsili – Smoky BBQ Sauce 2017
World Champion – GaBko Chili – BBQ with Whiskey & Honey

The Chile Pepper Magazine Awards

BBQ Sauce Division – Alcohol – infused.

1st – Sárréti Chilifarm – traBBQ

Joker-vilagbajnok-paradicsomos-extra-eros-chili-szosz-100g-oldalrol

2018.

The 11th Annual Hot Pepper Awards Winners!

BEST SCORPION PEPPER SAUCE – Sárréti Chilifarm – Chili Joker

FEATURED PEPPER – SUPERHOTS
1st – Melbourne Hot Sauce – Reaper Whisky BBQ
2nd – Bold Badger – Yellow 7 Pot Sauce
3rd – Sárréti Chilifarm – Chili Joker

PEPPER BLEND
1st – Britannia Mills – Chaude Boucane
2nd – Dinosaur Bar-B-Que – Garlic Chiptole Pepper Sauce
3rd – Sárréti Chilifarm – Levendurva

PEPPER BLEND – SUPERHOTS
1st – Hellfire Hot Sauce – Gourmet Green
2nd – Pepper North – Solar Flare
3rd – Sárréti Chilifarm – Chili Joker

PEPPER-BASED – SUPERHOTS
1st – Sárréti Chilifarm – Chili Joker
2nd – Pepper North – Momento de Muerte
3rd – Pepper North – Stargazer

UNIQUE
1st – Dinosaur Bar-B-Que – Garlic Chipotle Pepper Sauce
2nd – Sárréti Chilifarm – Levendurva
3rd – OSO Pepper Company – Cry Out Coastal Fog

gasztromokus-dijnyertes-meggyes-rumos-chili-szosz-100g

2019.

International Flavor Awards

BBQ- Alcohol Infused
1st – GaBko- BBQ with Whiskey and Honey
2nd – Sarreti Chilifarm- traBBQ Whiskey in a Jar 
3rd – Saucy Minx- Smoke Peach-Mango with Rum

Treats- Snacks
1st – Sarreti Chilifarm- Chili & Choco Pumpkin ball
2nd – Gemini Crow/ Demon Vegan- Slasher Snacks 3rd – Wicked Lix- Cinnamon Whiskey Cherries

Chili Chompers (Ausztrália)

BEST HOT SAUCE / OPEN CATEGORY
1ST – Sarreti Chilifarm – Magaszaki – Cucumber dream

CREATIVE BLEND
2ND – Sarreti Chilifarm – Gasztro Mókus – Intoxicated Cherry Baby

2020.

International Flavor Awards

Mustard

1st – First Angel’s Share- Cabarrus Gold Mustard Second
2nd – Hungarian Chili Farmer – Honey & the BEEast
3rd. Mustard Third Born to Hula- Yellow Dill Mustard

 Bogárné Rábai Edit 

ALAPÍTÓ // SZAKÁCS / KERTÉSZ

Már fiatalon életem részévé vált a kertészkedés. Mondhatni, ebbe az életformába születtem bele testvéreimmel. Nagyon sok szép emlékem van azokból az időkből. Tavasszal kezdtük a palánták nevelését, majd a megtermelt zöldségeket, virágokat ősszel a környékbeli piacokon értékesítettük. Emlékszem savanyú káposztát készítettünk édesanyám receptje alapján testvéremmel, amit úgy kellett akkoriban elképzelni, hogy felváltva egymás kezét fogva bemásztunk a hordóba, hogy tudjuk taposni, tömöríteni a káposztát.

Player.hu: A csípős kisüzem egyébként nyolc évvel ezelőtt indult útnak, akkor a szülők, Bogár Sándor, Bogárné Rábai Edit kezdték el feldolgozni a kapszaicinbombákat, majd később Bogár Márk is beszállt a buliba. A családot főként az motiválja, hogy a brand minőséget képviseljen a piacon, és hogy minél szélesebb fogyasztói réteg találja meg a neki megfelelő erősségű és ízvilágú szószt vagy krémet. A Sárréti Chilifarm egyébként több szakmai díjat is besöpört már az elmúlt évek során, szóval biztosak vagyunk benne, hogy még több csiliborsot fognak törni a világhírű vállalkozások orra alá, minket pedig a továbbiakban is megkönnyeztetnek majd remek humorukkal és minőségi termékeikkel.

 

 Bogár Márk 

MARKETING \\ VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS \ PR

Három évvel ezelőtt édesapámmal készült egy riport a Kossuth rádióban, ahol megkérdezték, hogy mi a titka ennek az egésznek, a Sárréti Chilifarm-nak. Majd Ő csak ennyit válaszolt: „nem szabad elfelejteni dolgozni”! Ez a mondat azóta is a fejemben van, történjen velem pozitív vagy negatív élmény. 

kreativkedd.hu: Kevesen mondhatják el magukról 24 évesen, hogy egy családi vállalkozásból olyan sikeres márkát építettek, amelyre még a Forbes is felfigyelt, nem is akárhogyan: idén a 30 sikeres fiatal 30 év alatti listájába választották be. Márk a Sárréti ChiliFarm második generációs vezetője, influenszere, márkaépítője. 4 évvel ezelőtt szülei chilitermesztő vállalkozását választotta a futball karrier helyett. Márkot az Instagramon @hungarianchilifarmer-ként ismerhetjük. Több mint 11 ezren követik, ami nem lehet véletlen. Részben egyedi, szókimondó és szórakoztató kommunikációjának köszönheti, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de szó nélkül biztosan nem lehet elmenni mellette. Vajon az, hogy mer másképpen kommunikálni mint a nagy átlag mennyire komfortzónán kívüli feladat számára? Többek között erről fogjuk faggatni februári estünkön.

haon.hu: Bogár Márkot a Forbes a 30 sikeres magyar 30 alatti listájába választotta be. Hihetetlen ez az érzés – kezdte Bogár Márk, a sárréti csilifarmer. – Megtisztelő, hogy a Forbes Magazin 30/30-as listájának szerkesztője, Nagy Zsolt hívott telefonon, és közölte velem, hogy bekerültem az idei felsorolásukba. A hívás után nehéz volt megszólalni, egyből a kedvesemre néztem, aki tudta, kivel beszélek, és ő már sejtette, mit fogok mondani. Felhívtam szüleimet, barátaimat, hogy elújságoljam a remek hírt, nagyon boldog voltam. Viszont nem szabad elfelejteni: ez egy család munkája. A szüleim, a párom és barátaim nélkül ez nem működne. Ez így kerek egész. Ha valaki egyszer azt mondja, hogy egy hónapon belül kétszer is interjút készít velem a Forbes Magazin, akkor csak legyintek egyet, és megkínálom Csokillerrel – tette hozzá. Minél többet tanul Márk számára a legjobb dolog a munkájában, hogy azt csinálja, amit szeret. – Vannak nehezebb napok, munkafolyamatok és nem kívánt pillanatok, de ez természetes. Vállalkozásunk, a Sárréti Chilifarm évről évre fejlődik és ezzel együtt én is. Igyekszem minél többet tanulni, újat mutatni a vásárlóinknak és ember maradni – fogalmazott, hozzátéve, szerinte hatalmas trend lett a csili. Minél jobban megismerik a fogyasztók ezt a fűszert, annál könnyebben tudják elképzelni az ételeikben. Izgalmas színek, különleges aromák, egyedi ízvilág, feldolgozásának csak a képzelet szab határt, és ami a legjobb, otthon bárki meg tudja termeszteni ezt a növényt.

 

TELEKOM MOST RIPORT

Alig néhány év leforgása alatt világszerte ismertté vált a magyar chili egy családi vállalkozásként indult startup, a Sárréti Chilifarm jóvoltából. A cég termékei világversenyek díjait zsebelik be, ám a jó chilinek is kell a cégér. Bogár Márk, a vállalkozás ügyvezetője szerint a siker egyik legfontosabb kulcsa a digitalizáció.

MIÉRT ÉPP CHILI?

Szüleim hobbikertészként kezdtek foglalkozni a chilipaprikával még 2011-ben. Akkoriban a boltok polcain csak külföldi termékeket lehetett látni, feldolgozásban még senki nem volt jelent, ezért adta magát, hogy belevágjanak. Csiliszószunkkal, örleményünkkel először a hazai vásárokon mutatkoztunk be és a gasztromédia is felfigyelt ránk. Én 2015-ben, iskoláim végeztével csatlakoztam a családi vállalkozáshoz, forráshoz jutottunk a fiatal gazda pályázaton, azóta pedig összesen öt fővel az ország legnagyobb chilis vállalkozása vagyunk.

A kapszaicinfüggők hazai kispápája a 24 éves Bogár Márk, aki a focis karriert hagyta ott, hogy felpörgesse a családi csilibizniszt.  Forbes.hu

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop