Rólunk

Gyermekként Édesanyámtól sokszor hallottam „Ne játssz az étellel!” később ahogy nőttem a Fater korholt „Ne játssz a tűzzel!”

BOGÁR SÁNDOR

Már legénykoromban is erősevő ember hírében álltam, egyik ismerősöm, aki Amerikában járt, hozott egy habanero paprikát, azzal akarta befogni a számat. És végül sikerült is, le kellett ülnöm, olyan erős volt.

Azt hittem én is, hogy túl van misztifikálva, de a főzéskor, szárításkor és őrléskor megtapasztaltam, hogy valóban szükséges a gázmaszk. Nem könnyű védekezni, lehet, hogy nevetségesen néz ki az ember gázmaszkban és zárt ruhában, de így a bőrünket és a szemünket is megvédjük

Aki megkóstolja, általában rabja is lesz a chilinek, mert a kapszaicin olyan függőséget okoz, mint a nikotin. Ha valaki belekóstol és tetszik neki, akkor észre sem veszi, s annyira rabjává válik, hogy minden étkezésnél chilit is fog fogyasztani. A paprikák erősségét egyébként a Scoville-skála segítségével határozzák meg, ami a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Például a zöldpaprikának nincs csípőssége, ezért nulla az értéke a Scoville-skálán. A magyar paprikák 100 ezer körüli értéket kapnak, míg a mexikói Habanero már 350 ezret, a listavezető Carolina Reaper pedig – jelenleg a világ legerősebb chilije – 1,5 és 2,2 millió közötti értéket.

Kezdetben vala az erőspaprika. Legalábbis Magyarországon. Tudtuk, hogy a lecsót, halászlevet kétféleképpen kérhetjük, csípősen vagy nem csípősen. Ha az előbbire szavaztunk, megint két lehetőségünk volt: vagy belekarikáztunk egy hegyes zöldet a tányérba, vagy reménykedtünk benne, hogy a szakácsnő a kis piros kalocsai zacskók közül az „erős” feliratúból adagolt az ételbe. Ha külföldi vendégünk jött, felvágtunk vele, hogy milyen kemény legények vagyunk, és még a húslevest is keményen megraktuk Erős Pistával, hadd izzadjon a szerencsétlen, miközben rajtunk egy csöpp veríték nem sok, annyi sem látszik. Ha valahol arról olvastunk, hogy más országokban is esznek csípőset, legyintettünk, nekünk aztán nem tudnak újat mutatni.

Lehet, hogy 2012-ig Bogár Sándor is így gondolta, amikor is egy Amerikát megjárt ismerősétől nem mini Szabadság-szobrot, hanem egy Habanero-paprikát kapott ajándékba. Megkóstolta, és a szépséges zöldségnek nem csak az erejétől, hanem az ízétől is elállt a szava. Határozottan más, gazdag, teljes íz, máshol, máshogyan csíp – egy egészen új világ. Sándor, akárcsak a mesebeli szegénylegény, elültette a világlátott Habanero magjait, azok kikeltek, termést hoztak, és így indult világhódító útjára a Sárréti Chilifarm. A családi vállalkozás mára komoly hírnevet mondhat magáénak. Termékeik között kezdő és haladó kapszaicin-függők (igen, van ilyen) is megtalálják a nekik valót. Készítenek szárított, porított paprikát, savanyúságot, édességeket és szószokat is, óriási a választék, tessék csak kipróbálni.

A csípőspaprikáknak is van ám olimpiájuk. Nem is egy! Évente több versenyt is rendeznek a világ körül. A Hot Pepper Awards például minden évben más termékcsoportra fókuszál, teszteltek már csokoládékat, savanyúságokat, sőt, még energiaitalokat is! Idén a konzervatív vonal mellett voksoltak, ezúttal a csípős szószok álltak sorba a világ legjobbja címért.

A Sárréti Chilifarm is benevezett két szószt, a nemzetközi szinten is beszédes Chili Joker Killer Smile-t (Joker gyilkos mosolya chili), és a csak itthon sokatmondó nevű Levendurvá-t. A két szósz tarolt a mezőnyben. A Chili Joker Killer Smile elhozta a „Best Scorpion Pepper Sauce” (A legjobb scorpion-paprikaszósz) díjat. A scorpion paprika a világ legerősebb paprikája. Az Erős Pistát tessék megszorozni körülbelül háromezerrel – megvan? A Joker mosolya ezenkívül bezsebelt még két harmadik helyet és világelsőnek választották a „Pepper-based – Supershots” kategóriában!
A Levendurva is remekül szerepelt, bronzérmet nyert a „Pepper blend”-ek között és ezüstöt a „Unique” kategóriában. Persze, aki nem hiszi, járjon nyugodtan utána. Érdemes végigkóstolni a Sárréti Chilifarm termékeit, aki még kezdő és bizonytalan, bátran forduljon a Bogár-családhoz, kedvesen elkalauzolják majd a chilik között. Kísérletezni, kóstolni szabad, egy dolgot azonban ne felejtsünk el: a kapszaicin sok mindenben oldódik, de hideg vízben nem. Szóval, ha lángol a torkunk, ne egy pohár vízzel próbáljuk enyhíteni az élményt, együnk inkább egy falat kenyeret vagy egy kanál joghurtot. Kalandra fel!

BOGÁRNÉ RÁBAI EDIT

Már fiatalon életem részévé vált a kertészkedés. Mondhatni, ebbe az életformába születtem bele testvéreimmel.

Nagyon sok szép emlékem van azokból az időkből. Tavasszal kezdtük a palánták nevelését, majd a megtermelt zöldségeket, virágokat ősszel a környékbeli piacokon értékesítettük. Emlékszem savanyú káposztát készítettünk édesanyám receptje alapján testvéremmel, amit úgy kellett akkoriban elképzelni, hogy felváltva egymás kezét fogva bemásztunk a hordóba, hogy tudjuk taposni, tömöríteni a káposztát.

Riport Bogár Márkkal:

Hogyan indult a Sárréti Chilifarm és hol tart most?

Az egész történet 2012-ben kezdődött, amikor Édesapámat meglepték a barátai egy Habanero chilivel, egyenesen Amerikából. Ugyebár fater nagy erősevő hírében állt, és valljuk be a srácok be akarták fogni a száját az akkor még legerősebb chili fajták közé sorolható Habanero-val. Mondhatni sikerült is, meglepte az erőssége, de még inkább az íze. Majd jött az isteni szikra, azaz, ha már itt a chili és benne a sok-sok magocska, hát ültessük el. Eredetileg szakmáját nézve Édesapám víz-gáz fűtésszerelő, tehát ezermester… és tényleg az, a helyi iskolában dolgozott karbantartóként. Ugyebár hárman vagyunk testvérek, mindig a pénzből van a legkevesebb, így szerettek volna szüleim egy olyan kiegészítő vállalkozást, ami pénzt hozhat a konyhára. A nagyszülők egyébként zöldségtermeléssel foglalkoztak, tehát megvoltak az alapok, de szüleim nem szerettek volna beállni a sorba és tv paprikát, hagymát, káposztát értékesíteni a helyi piacokon. Így került sor a chili paprika termesztésére, ami kis hazánkban eléggé egyedülálló volt akkor.

Mindig az volt a terved, hogy a családi vállalkozásban dolgozz?

Óvodában egy farsang alkalmával autószerelőnek öltöztem, vélhetően azért, mert tetszett a szakma nagybátyámnak köszönhetően, és legálisan lehettem volna éjjel-nappal koszos. Majd következő évben tehénnek öltöztem hatalmas tőgyekkel, na itt már azért teljesen zavaros lett a kép számomra, és éreztem, hogy nem most kell hivatást választanom! Mindenesetre megnyertem a versenyt! Majd fontos szerepet kapott az életemben a sport, amiért mai napig hálás vagyok! Ha egy rulett géphez kellene hasonlítani a döntésemet, akkor bizony feltettem mindent a pirosra! Iskola, életmód, gondolatok, tervek, barátok. Én mindig is futballista szerettem volna lenni. De nem lettem az, és ennek több oka is van, nem vagyok csalódott, inkább büszke arra az emberre, akivé váltam a sport és a szüleimnek köszönhetően! Beláttam, feldolgoztam, és egy egészen új életet kezdhettem a családi vállalkozásunknak köszönhetően! Hogy szeretem-e csinálni? Nagybetűs IGEN. Hogy egyszerű-e? Nem.

Elég újhullámos szemlélettel állsz a marketinghez, komoly követőtáborod van Instagramon. Ez tudatos márkaépítés?

Ha azt mondanám, hogy nem akkor vajon a Wolf Gábor meghívna egy kávéra? Viccet félre téve egyértelműen tudatos, de ehhez nagyon sok időnek el kellett telnie tanulással, figyeléssel, tapasztalással, és sok-sok tanúlópénzembe került a saját bőrömön, márkánk bőrén átélni döntéseimet. És ez a mai napig így van, a fejemben van egy elképzelés, vagy ahogy mostanában a fancy meetingeken nevezik, vízióm! Amit igyekszem igényesen dédelgetni, terelgetni, és saját kezünkben tartva a követőink, vásárlóink elé tálalni! Számomra nem a márkaépítés volt nehéz, hanem mindezt egy egészen más generációval, szüleimmel közös nevezőre hozni. Az Instagram-os követőtáboromra pedig mérhetetlenül büszke vagyok!

Mik a chilifarm távlati tervei? Szeretnétek-e bővíteni?

Rengeteg tervünk, álmunk van. Bővíteni semmiféleképpen nem szeretnénk, a Sárréti Chilifarm családi vállalkozás, egy olyan hátrányos helyzetű faluban, ahol a körülmények nem engedik meg, hogy egy nagyobb elhívatott stábot építve növeljük a termelést, feldolgozást, értékesítést. Kimondom, egyelőre még nem vonzó! Ezért is vannak olyan terveink, amik brutálisan növelnék a márka jelenlétét az országban, és még jobban közelebb hoznánk a chili szerelmeseit hozzánk, a Sárréti Chilifarmhoz.

Milyen projectjeid vannak és miket tervezel? (Mi a cél a Magyar chili magazinnal?)

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, vagyunk az elmúlt évek kemény munkájának köszönhetően, hogy több projekt, lehetőség között válogathatok! Az elmúlt időszakban számomra nagyon megtisztelő felkéréseket kaptam előadásokra, kerekasztal beszélgetésekre, ahol, ha még most döcögve is, de igyekszem átadni azt, amit gondolok! Vacsoraestek szerevezésére, marketingelésére kérnek fel. Híres arcokkal dolgozhatok együtt új közös termékeken. De később, amint időm engedi, szeretnék egy saját kézzelfogható magazint létrehozni, a fejemben összeállt a kép, remélem a valóságban is sikerül!

Hol találkozhatnak veled (és/vagy a termékekkel)?

Nagyon sok fesztiválra, vásárra járunk kis országunkban. Budapesten stabilan elérhetőek vagyunk minden hónapban a Lehel Piacon! Akik pedig elkényelmesedtek és vakon megbíznak bennünk egész egyszerűen a webshopunkon keresztül is hozzájuthatnak termékeinkhez! De ha nem szeretnétek lemaradni, hogy épp merre járunk akkor irány a facebook és instagram és tessék bekövetni minket!

Bogár Márk

Három évvel ezelőtt édesapámmal készült egy riport a Kossuth rádióban, ahol megkérdezték, hogy mi a titka ennek az egésznek, a Sárréti Chilifarm-nak. Majd Ő csak ennyit válaszolt: „nem szabad elfelejteni dolgozni”! Ez a mondat azóta is a fejemben van, történjen velem pozitív vagy negatív élmény. 

Mióta foglalkozunk chilivel?

2012-ben kezdődött az egész. Nyilvánvalóvá vált családunk életében, hogy a munka mellett szükséges még valami plusz – nevezzük másodállásnak – amivel meg tudjuk támogatni a családi kasszát. Olyasmiben gondolkoztunk, ami nem hétköznapi, nincs jelentősebb kínálat belőle, így esett a választás a csili paprikára és a különleges színű és formájú paradicsomokra. Persze a választáshoz az is nagymértékben hozzájárult, hogy nagyon szeretem a csípős ízeket!

Mire jó a chili paprika?

Számtalan növény fejthet ki jótékony hatást az emberi szervezetre, köztük a Magyarországon egyre jobban elterjedő chili paprika is. A chilifélék elsődleges forrásai a kapszaicin nevű vegyületnek, mely:

képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését,

az emésztést és a vérkeringést serkenti,

antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja az orr és melléküregek járatait,

felső légúti megbetegedések megelőzésére lehet segítség,

a hiedelmekkel ellentétben gátolja a gyomorfekély kialakulását,

fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen,

a szív és érrendszer védelmét biztosítja,

az övsömörrel, pikkelysömörrel járó kellemetlen panaszokon is enyhít.