Kezdetben vala az erőspaprika. Legalábbis Magyarországon. Tudtuk, hogy a lecsót, halászlevet kétféleképpen kérhetjük, csípősen vagy nem csípősen. Ha az előbbire szavaztunk, megint két lehetőségünk volt: vagy belekarikáztunk egy hegyes zöldet a tányérba, vagy reménykedtünk benne, hogy a szakácsnő a kis piros kalocsai zacskók közül az „erős” feliratúból adagolt az ételbe.

Ha külföldi vendégünk jött, felvágtunk vele, hogy milyen kemény legények vagyunk, és még a húslevest is keményen megraktuk Erős Pistával, hadd izzadjon a szerencsétlen, miközben rajtunk egy csöpp veríték nem sok, annyi sem látszik. Ha valahol arról olvastunk, hogy más országokban is esznek csípőset, legyintettünk, nekünk aztán nem tudnak újat mutatni.

Lehet, hogy 2012-ig Bogár Sándor is így gondolta, amikor is egy Amerikát megjárt ismerősétől nem mini Szabadság-szobrot, hanem egy Habanero-paprikát kapott ajándékba. Megkóstolta, és a szépséges zöldségnek nem csak az erejétől, hanem az ízétől is elállt a szava. Határozottan más, gazdag, teljes íz, máshol, máshogyan csíp – egy egészen új világ. Sándor, akárcsak a mesebeli szegénylegény, elültette a világlátott Habanero magjait, azok kikeltek, termést hoztak, és így indult világhódító útjára a Sárréti Chilifarm.

A családi vállalkozás mára komoly hírnevet mondhat magáénak. Termékeik között kezdő és haladó kapszaicin-függők (igen, van ilyen) is megtalálják a nekik valót. Készítenek szárított, porított paprikát, savanyúságot, édességeket és szószokat is, óriási a választék, tessék csak kipróbálni.

A csípőspaprikáknak is van ám olimpiájuk. Nem is egy! Évente több versenyt is rendeznek a világ körül. A Hot Pepper Awards például minden évben más termékcsoportra fókuszál, teszteltek már csokoládékat, savanyúságokat, sőt, még energiaitalokat is! Idén a konzervatív vonal mellett voksoltak, ezúttal a csípős szószok álltak sorba a világ legjobbja címért. 

A Sárréti Chilifarm is benevezett két szószt, a nemzetközi szinten is beszédes Chili Joker Killer Smile-t (Joker gyilkos mosolya chili), és a csak itthon sokatmondó nevű Levendurvá-t. A két szósz tarolt a mezőnyben. A Chili Joker Killer Smile elhozta a „Best Scorpion Pepper Sauce” (A legjobb scorpion-paprikaszósz) díjat.

A scorpion paprika a világ legerősebb paprikája. Az Erős Pistát tessék megszorozni körülbelül háromezerrel – megvan? A Joker mosolya ezenkívül bezsebelt még két harmadik helyet és világelsőnek választották a „Pepper-based – Supershots” kategóriában!

A Levendurva is remekül szerepelt, bronzérmet nyert a „Pepper blend”-ek között és ezüstöt a „Unique” kategóriában. Persze, aki nem hiszi, járjon nyugodtan utána. Érdemes végigkóstolni a Sárréti Chilifarm termékeit, aki még kezdő és bizonytalan, bátran forduljon a Bogár-családhoz, kedvesen elkalauzolják majd a chilik között. Kísérletezni, kóstolni szabad, egy dolgot azonban ne felejtsünk el: a kapszaicin sok mindenben oldódik, de hideg vízben nem. Szóval, ha lángol a torkunk, ne egy pohár vízzel próbáljuk enyhíteni az élményt, együnk inkább egy falat kenyeret vagy egy kanál joghurtot. Kalandra fel!

World Champion – Sárréti Chilifarm – Stroke-berry “Leteper”

BBQ Sauce Division – Alcohol – infused
3. Sárréti Chilifarm – traBBQ
2. Kígyóscsili – Smoky BBQ Sauce 2017
World Champion – GaBko Chili – BBQ with Whiskey & Honey

BBQ Sauce Division – Alcohol – infused.
1st – Sárréti Chilifarm – traBBQ

BEST SCORPION PEPPER SAUCE – Sárréti Chilifarm – Chili Joker

FEATURED PEPPER – SUPERHOTS
1st – Melbourne Hot Sauce – Reaper Whisky BBQ
2nd – Bold Badger – Yellow 7 Pot Sauce
3rd – Sárréti Chilifarm – Chili Joker

PEPPER BLEND
1st – Britannia Mills – Chaude Boucane
2nd – Dinosaur Bar-B-Que – Garlic Chiptole Pepper Sauce
3rd – Sárréti Chilifarm – Levendurva

PEPPER BLEND – SUPERHOTS
1st – Hellfire Hot Sauce – Gourmet Green
2nd – Pepper North – Solar Flare
3rd – Sárréti Chilifarm – Chili Joker

PEPPER-BASED – SUPERHOTS
1st – Sárréti Chilifarm – Chili Joker
2nd – Pepper North – Momento de Muerte
3rd – Pepper North – Stargazer

UNIQUE
1st – Dinosaur Bar-B-Que – Garlic Chipotle Pepper Sauce
2nd – Sárréti Chilifarm – Levendurva
3rd – OSO Pepper Company – Cry Out Coastal Fog

BBQ- Alcohol Infused
1st – GaBko- BBQ with Whiskey and Honey
2nd – Sarreti Chilifarm- traBBQ Whiskey in a Jar
3rd – Saucy Minx- Smoke Peach-Mango with Rum

Treats- Snacks
1st – Sarreti Chilifarm- Chili & Choco Pumpkin ball
2nd – Gemini Crow/ Demon Vegan- Slasher Snacks 3rd – Wicked Lix- Cinnamon Whiskey Cherries

BEST HOT SAUCE / OPEN CATEGORY
1ST – Sarreti Chilifarm – Magaszaki – Cucumber dream

CREATIVE BLEND
2ND – Sarreti Chilifarm – Gasztro Mókus – Intoxicated Cherry Baby

MUSTARD
1st – First Angel’s Share- Cabarrus Gold Mustard Second
2nd – Hungarian Chili Farmer – Honey & the BEEast
3rd. Mustard Third Born to Hula- Yellow Dill Mustard

Forbes logó

Telekom MOST Fórum

Ahogy Bogár Márk, a Sárréti Chilifarm fiatal tulajdonosa megfogalmazta: „A titok az, hogy nem szabad elfelejteni dolgozni, és nem szabad elfelejteni embernek maradni a digitális világban.”

Forbes logó

30 sikeres magyar 30 alatt - 2019

A kapszaicinfüggők hazai kispápája a 24 éves Bogár Márk, aki a focis karriert hagyta ott, hogy felpörgesse a családi csilibizniszt. Forbes.hu

Gasztroangyal logó

Borbás Marcsi Tetétlenbe látogat

A Gasztroangyal Tetétlenbe látogat, ahol egy régi ismerős, Bogár Sándor avatja be a nézőket a chilipaprika rejtelmeibe.
Mtva.hu

Nosalty logó

#HÁZICSEMEGE: Sárréti Chilifarm

A minőség mellett az ötletes névadás is nagy erőssége a márkának. A Carolina Reaper chilikrém például a Csak Norris nevet viseli, és a felirat tanulsága szerint ez a palackozott pörgőrúgás.

Airbnb magazine logó

A New York Times újságírója

So it was heartening to meet márk bogár, a 24-year-old who lives in tetétlen, a village of 1,500 in eastern hungary, and who.. Medium.com

Telekom logó

Kicsi a chili, de erős

Alig néhány év leforgása alatt világszerte ismertté vált a magyar chili egy családi vállalkozásként indult startup, a Sárréti Chilifarm jóvoltából. A cég termékei világversenyek díjait zsebelik be, ám a jó chilinek is kell a cégér.

Az Egyesült Államokban, a Chile Pepper Magazin által kiírt versenyen első helyezést ért el a Sárréti Chilifarm és Balogh Dániel (W35, Revolución Budapest) közös gyermeke, traBBQ nevű whisky-s barbecue szósz, melynek névadó keresztapja a Showder Klubból és a stand up comedy világából jól ismert Lorán Barnabás alias TRAbarna lett.  A magyar első helyezés annak tudatában is szenzációs siker, hogy a mezőnyben megmérettette magát a PuckerButt Company is, aminek atyja az az Ed Curry, aki jelenleg a világ legerősebb chili paprikájának, a Carolina Reaper chilijének nemesítője. A verseny kategóriái közül a Sárréti Chilifarm az „Alkoholtartalmú BBQ szósz” kategóriájának első helyét szerezte meg, több nemzetközi gyártót utasítva maga mögé. A Sárréti Chilifarm 2012-es indulása óta folyamatosan növekvő területen, egyre modernebb és tudatosan fejlesztett technológiával termeszti saját paprikáit Debrecen mellett, amelynek gyümölcsére mostmár a világ is felfigyelt. A családi vállalkozás több, közismert magyar séffel és étteremtulajdonossal működik együtt (Kovács Lázár, Sass Dani, Rákóczi Feri), ezen kívül gasztro -rendezvények, roadshow-k és csapatépítő események állandó résztvevője lett. A magyar sikerről a 200.000 fős nemzetközi olvasótáborral rendelkező Chile Pepper magazin következő kiadásában számol be.

0
    Kosarad tartalma
    A kosarad jelenleg üres