BOgár sándor:

Gyermekként Édesanyámtól sokszor hallottam „Ne játssz az étellel!” később ahogy nőttem a Fater korholt „Ne játssz a tűzzel!”

BOGÁR SÁNDOR

Már legénykoromban is erősevő ember hírében álltam, egyik ismerősöm, aki Amerikában járt, hozott egy habanero paprikát, azzal akarta befogni a számat. És végül sikerült is, le kellett ülnöm, olyan erős volt.

Azt hittem én is, hogy túl van misztifikálva, de a főzéskor, szárításkor és őrléskor megtapasztaltam, hogy valóban szükséges a gázmaszk. Nem könnyű védekezni, lehet, hogy nevetségesen néz ki az ember gázmaszkban és zárt ruhában, de így a bőrünket és a szemünket is megvédjük

Aki megkóstolja, általában rabja is lesz a chilinek, mert a kapszaicin olyan függőséget okoz, mint a nikotin. Ha valaki belekóstol és tetszik neki, akkor észre sem veszi, s annyira rabjává válik, hogy minden étkezésnél chilit is fog fogyasztani. A paprikák erősségét egyébként a Scoville-skála segítségével határozzák meg, ami a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Például a zöldpaprikának nincs csípőssége, ezért nulla az értéke a Scoville-skálán. A magyar paprikák 100 ezer körüli értéket kapnak, míg a mexikói Habanero már 350 ezret, a listavezető Carolina Reaper pedig – jelenleg a világ legerősebb chilije – 1,5 és 2,2 millió közötti értéket.

Mióta foglalkozunk chilivel?

Kezdetben vala az erőspaprika. Legalábbis Magyarországon. Tudtuk, hogy a lecsót, halászlevet kétféleképpen kérhetjük, csípősen vagy nem csípősen. Ha az előbbire szavaztunk, megint két lehetőségünk volt: vagy belekarikáztunk egy hegyes zöldet a tányérba, vagy reménykedtünk benne, hogy a szakácsnő a kis piros kalocsai zacskók közül az „erős” feliratúból adagolt az ételbe. Ha külföldi vendégünk jött, felvágtunk vele, hogy milyen kemény legények vagyunk, és még a húslevest is keményen megraktuk Erős Pistával, hadd izzadjon a szerencsétlen, miközben rajtunk egy csöpp veríték nem sok, annyi sem látszik. Ha valahol arról olvastunk, hogy más országokban is esznek csípőset, legyintettünk, nekünk aztán nem tudnak újat mutatni. 

Lehet, hogy 2012-ig Bogár Sándor is így gondolta, amikor is egy Amerikát megjárt ismerősétől nem mini Szabadság-szobrot, hanem egy Habanero-paprikát kapott ajándékba. Megkóstolta, és a szépséges zöldségnek nem csak az erejétől, hanem az ízétől is elállt a szava. Határozottan más, gazdag, teljes íz, máshol, máshogyan csíp – egy egészen új világ. Sándor, akárcsak a mesebeli szegénylegény, elültette a világlátott Habanero magjait, azok kikeltek, termést hoztak, és így indult világhódító útjára a Sárréti Chilifarm. A családi vállalkozás mára komoly hírnevet mondhat magáénak. Termékeik között kezdő és haladó kapszaicin-függők (igen, van ilyen) is megtalálják a nekik valót. Készítenek szárított, porított paprikát, savanyúságot, édességeket és szószokat is, óriási a választék, tessék csak kipróbálni.

A csípőspaprikáknak is van ám olimpiájuk. Nem is egy! Évente több versenyt is rendeznek a világ körül. A Hot Pepper Awards például minden évben más termékcsoportra fókuszál, teszteltek már csokoládékat, savanyúságokat, sőt, még energiaitalokat is! Idén a konzervatív vonal mellett voksoltak, ezúttal a csípős szószok álltak sorba a világ legjobbja címért.

A Sárréti Chilifarm is benevezett két szószt, a nemzetközi szinten is beszédes Chili Joker Killer Smile-t (Joker gyilkos mosolya chili), és a csak itthon sokatmondó nevű Levendurvá-t. A két szósz tarolt a mezőnyben. A Chili Joker Killer Smile elhozta a „Best Scorpion Pepper Sauce” (A legjobb scorpion-paprikaszósz) díjat. A scorpion paprika a világ legerősebb paprikája. Az Erős Pistát tessék megszorozni körülbelül háromezerrel – megvan? A Joker mosolya ezenkívül bezsebelt még két harmadik helyet és világelsőnek választották a „Pepper-based – Supershots” kategóriában!

A Levendurva is remekül szerepelt, bronzérmet nyert a „Pepper blend”-ek között és ezüstöt a „Unique” kategóriában. Persze, aki nem hiszi, járjon nyugodtan utána. Érdemes végigkóstolni a Sárréti Chilifarm termékeit, aki még kezdő és bizonytalan, bátran forduljon a Bogár-családhoz, kedvesen elkalauzolják majd a chilik között. Kísérletezni, kóstolni szabad, egy dolgot azonban ne felejtsünk el: a kapszaicin sok mindenben oldódik, de hideg vízben nem. Szóval, ha lángol a torkunk, ne egy pohár vízzel próbáljuk enyhíteni az élményt, együnk inkább egy falat kenyeret vagy egy kanál joghurtot. Kalandra fel!

BOGÁRNÉ RÁBAI EDIT

Már fiatalon életem részévé vált a kertészkedés. Mondhatni, ebbe az életformába születtem bele testvéreimmel.

Nagyon sok szép emlékem van azokból az időkből. Tavasszal kezdtük a palánták nevelését, majd a megtermelt zöldségeket, virágokat ősszel a környékbeli piacokon értékesítettük. Emlékszem savanyú káposztát készítettünk édesanyám receptje alapján testvéremmel, amit úgy kellett akkoriban elképzelni, hogy felváltva egymás kezét fogva bemásztunk a hordóba, hogy tudjuk taposni, tömöríteni a káposztát.

Bogár Márk

Három évvel ezelőtt édesapámmal készült egy riport a Kossuth rádióban, ahol megkérdezték, hogy mi a titka ennek az egésznek, a Sárréti Chilifarm-nak. Majd Ő csak ennyit válaszolt: „nem szabad elfelejteni dolgozni”! Ez a mondat azóta is a fejemben van, történjen velem pozitív vagy negatív élmény. 

Ha többet szeretnél megtudni rólam: @hungarianchilifarmer

100 Ft kedvezménykupon
Sajnos nem nyertél
400 Ft kedvezménykupon
Ez nem a te napod
Talán legközelebb :(
200 Ft kedvezménykupon
Nem jártál sikerrel
Sajnos nem nyertél
Talán legközelebb :(
Sajnos nem nyertél
300 Ft kedvezménykupon
Nem jártál sikerrel
Itt az esély, hogy nyerj!
Írd be az email címed, és pörgess! Ne hagyd, hogy elússzon a nyereményed!
Szabályzat:
  • Egy felhasználó egyszer játszhat
  • Egy kupon egyszer használható fel
  • A csalókat diszkvalifikáljuk
A kuponkódok érvényesek: 2019.12.31.