Barion Pixel
0

Chili palánta kiültetés

Bogár Márk
Bogár Márk
Tavaszi chili palánta kiültetés a Sárréti ChiliFarmon

Tavaszi chili palánta kiültetés fóliasátorba

Sziasztok chili fanatikusok! Nyakunkon volt a tavasz vége, fejünkre nőttek szó szerint a chili palánták. Rendezvények, és a fejlesztéseink miatt egy hetet csúszott a tavaszi chili palánta kiültetés, de nem jelentett problémát, sőt, ha a tervezett időben ültetjük ki a palántákat, akkor 3-4 napos esőzésbe, viharba futunk bele.

Ha te is olyan vagy, mint mi, akkor már alig várod, hogy a kertedben vagy akár a fóliasátorodban pompázzon jó pár chili palánta.

Nos, örömmel mutatjuk be nektek a tavaszi chili palánták kiültetésének görnyedezéssel teli világát. Ültessünk együtt, és váljatok igazi chili-gurukká!

De mielőtt nekivágnánk, engedd meg, hogy egy pillanatra elkalandozzunk. Tudtad, hogy a chili paprikát eredetileg Amerika őserdeiben találták meg?

Valószínűleg egy véletlen folytán az emberiség rájött, hogy egy kis piros, csípős termés képes megdobogtatni a szívét, és porrá égetni az ízlelőbimbóit. Azóta a chilipaprika széles körben elterjedt, és ma már számos fajta létezik, amelyek közül mi néhányat bemutatunk nektek.

Következzen a lista a chili fajtákról, melyek idén is helyet kaptak a kertünkben.

Magyar erős paprika (Macskapöcse)

Ez a jó öreg Magyar erős paprika, vagy ahogy sokan szeretik hívni tájegységtől függően, a Macskapöcse. Nemzetünk – ha lehet ilyet írni – büszkesége és az egyik legkedveltebb fűszerünk.

Ha úgy érzed, hogy az vendégeid élete kissé unalmas és leharcolt az ebéd hangulata, adj nekik a vasárnapi húsleves mellé egy kis Macskapöcsöt, és garantáltan felpezsdülnek a dolgok!

Macskapöcse | Klasszikus magyar darált, főzött csípős paprikakrém 170g

Jalapeno

A Jalapeno egy másik klasszikus chili fajta, amely megfelel az ízlelőbimbók kihívásának. Nem túl erős, de pont elég csípős ahhoz, hogy az ízek táncra perdüljenek a szádban. Ráadásul egy Jalapeno-t mindig mosolygós arccal ültess, mert a vicces neve miatt mindenki elmosolyodik majd, amikor meghallja.

Finchili | Savanyított ropogós Jalapeno chili szeletek 500g

Cayenne

Ah, a Cayenne! Ez a chili fajta igazán fűszeres tűzijáték a szájban. Ha egy igazi szószmágus szeretnél lenni, akkor ne hagyd ki a Cayenne-t a repertoárodból. A szomszédok pedig megcsodálhatnak, ahogy tűzgömböket lélegzel ki, amikor rákóstolsz erre a forró kis gyöngyszemre.

Füstölt Cayenne | Chili őrlemény 40g

Habanero

A Habanero egy igazán kegyetlen veterán harcos, és nem csak az ízlelőbimbókra. De ne aggódj, ha kicsit óvatos vagy, csak keveset adj hozzá az ételeidhez. Azt mondják, hogy a Habanero paprika a szerelem fűszere, de vigyázz, mert könnyen túlhevülhetsz tőle!

Habanero | Chili őrlemény 15g

Naga Jolokia

Beszéljünk most a Naga Jolokiáról, vagy ahogy sokan nevezik, a Szellemi chili. Ne ijedj meg a névtől, bár ez a paprika igazi szellemekkel kísért. A Naga Jolokia olyan erős, hogy képes befagyasztani az időt. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy a pillanat örökké tartson, próbáld ki ezt a paprikát!

“Csokiller” | Szárított extra erős chili szeletek, kakaós krémmel bevonva 15g

Trinidad Moruga Scorpion

Hú, a Trinidad Moruga Scorpion! Már a neve is elég félelmetesen hangzik, nem igaz? Nem véletlenül, hiszen ez a chili paprika a világ egyik legerősebb fajtája. Ha igazi kihívást keresel, akkor a Trinidad Moruga Scorpion az, amire szükséged van. De figyelmeztetlek, hogy ennek a paprikának az ereje még a legbátrabb chili-gurukat is meghódítja!

Chernobyl | Trinidad Moruga Scorpion Yellow chili krém 100g

Carolina Reaper

És most jöjjön az őfelsége, a Carolina Reaper chili. Ez a csípős szörnyeteg hivatalosan is a világ legerősebb chili paprikája. Aki megkóstolja, az a mennyországba repül, vagy inkább a pokolba zuhan, mert ez a paprika egyszerűen szívdobogtatóan brutálisan erős. De ne aggódj, ha te nem vagy hajlandó szembenézni a reaperrel, senki sem fog kigúnyolni érte!

Csak Norris | Carolina Reaper chili krém

Összegzés

Na, most hogy megismertük ezeket a csodás chilifajtákat, lássuk, mikor kell őket kiültetni. A május közepe, fagyosszentek utáni időszak a legideálisabb erre a célra. Győződj meg róla, hogy a talaj megfelelően felmelegedett, és hogy az éjszakai fagy már elmúlt. Ahhoz, hogy a chili palánták boldogok legyenek, a földnek melegnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie. Szóval, készítsd elő a fóliasátradat vagy a kertedet, és kezdd el a kiültetést!

Kihagyhatatlan lépések a tavaszi chili palánta kiültetés során

A palánta kiültetése előtt néhány fontos mezőgazdasági feladatot kell elvégezned annak érdekében, hogy a kertedben a legjobb eredményeket érd el. Íme néhány lépés, amit mindenképp érdemes megfontolnod:

Talaj előkészítése: A jó terméshozatal alapja a megfelelő talajminőség. Lazítsd fel a talajt (Ásó, rotációs kapa, mélyszántás), távolítsd el a gyomokat és a gyökerek maradványait, és keverj hozzá tápanyagban gazdag komposztot vagy trágyát. Ez biztosítja a megfelelő tápanyagokat és a jó vízelvezetést.

Növényvédelem: A palántáidat védd meg a kártevőktől és a betegségektől. Használhatsz természetes rovarirtó szereket vagy biopesticideket (Olyan természetes eredetű kártevőirtó anyagok, melyeket állatokból, növényekből, baktériumokból vonnak ki.), hogy minimalizáld a kártevők jelenlétét. Ellenőrizd rendszeresen a növényeket, és ha problémát észlelsz, kezeld azokat időben.

Öntözés: Az öntözés nagyon fontos a palánták számára. Gondoskodj róla, hogy a talaj mindig megfelelően nedves legyen, de ne engedd, hogy túl nedves legyen, mert ez károsíthatja a gyökereket. Ügyelj arra, hogy az öntözés egyenletes legyen, és ne hagyd kiszáradni a talajt.

Megfelelő tápanyagok biztosítása: A chilipaprikák tápanyagigényes növények, ezért fontos, hogy megfelelően tápláld őket. Használhatsz egy jó minőségű, speciális kerti trágyát, amely tartalmazza a szükséges makro- és mikroelemeket. A tápanyagok biztosítása elősegíti a növekedést és a virágzást.

Paprika tápoldatozása

Palántanevelés idején:
Trainer 15-20 ml/ 10 liter 7-10 naponta (lombon)
Quik-link 1-1,5 ml/ 10 liter 2 alkalommal, minimum 1 hét eltolás legyen az kezelések között (beöntözés)
Kiültetés követően, állományban:
Trainer 20-25 ml/ 10 liter 7-10 naponta (lombon)  -> a dózis növelhető az idő előrehaladtával akár 30-40 ml/10 literre
Quik-link 1-1,5 dl/ 100 liter 14 – 20 naponta (beöntözés)
Termés minőségi paramétereinek javítására:
Myr Micro 20 ml/ 10 liter/ 7-10 naponta (lombon)
Quik-link 100 ml/ 100 liter/ 14-20 naponta (csepegtető rendszer/ beöntözés)
Nagy beavatkozás esetén:
Stimulenta Plus 10 ml/ 10 liter/ 5 napos eltolással 2-3 alkalom

Részletek, termékek és tanácsadás: hortiservice.hu

Fényviszonyok: A chilipaprikák szeretik a napos környezetet. Ügyelj arra, hogy a palántáidnak elegendő napfény jusson. Ha a palánták beltéren vannak, használj megfelelő műtermesztési lámpákat, hogy biztosítsd a megfelelő fényviszonyokat.

Megfelelő térköz: Ültessd el a palántákat megfelelő távolságra egymástól (Nálunk a tőtávolság 30-40 cm, sortávolság (40-60 cm), hogy elkerüld a túlzott növekedést gátló versengést a helyért és a tápanyagokért. Figyelj a fajták specifikus térigényeire, és tartsd be az ajánlott távolságokat.

Tavaszi chili palánta kiültetés képekben

Tavaszi chili palánta kiültetés számok tekintetében 2023-ban

  • Május 22. 1192 db Cayenne chili és Macskapöcse paprika
  • Május 23. 2400 db Habanero, Trinidad Moruga Scorpion Yellow/Chocolate, Yellow Carolina Reaper chili
  • Május 24. 830 db piros Carolina Reaper chili, 800 db piros Trinidad Moruga Scorpion chili 
  • Május 25. 400 db Carolina Reaper chili

Na, ezzel az rövid útmutatóval most már te is képes leszel kiültetni a saját chili palántádat. De figyelj, hogy ne hagyj ki egyetlen lépést sem.

Reméljük, hogy a tavaszi palánta kiültetésének fóliasátorba és szabadföldbe szentelt útmutatónk hasznosnak bizonyult számodra. Ne felejtsd, hogy a chilifarm.hu oldalunkon még rengeteg további információt és tippeket találhatsz a chili termesztésével kapcsolatban.

Mielőtt elindulnál, még egy kis vicc, hogy feldobd aznapodat: Mi a különbség a chili paprika és egy vadló között? Hát, az egyik tüzes, csíp és néha ágaskodik, a másik meg csak egy növény. Na, jó, tudom, a vicc nem volt a legjobb, de reméljük, hogy a cikkünk sokkal jobban sikerült!

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

Legújabb receptek