Barion Pixel
0

Világ legerősebb chili paprikái

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
A világ legerősebb chili paprikái
Facebook
Pinterest
Email

Legerősebb chili paprikák egy helyen. (Pepper-X kivételével)

5 elérhető chili paprika fajta, amit mindenképp meg kell kóstolni, ha feszegetni szeretnéd a határaid. Egy cikkbe gyűjtöttük a legerősebb chili fajtákat. Csúcstartó chili paprikák Scoville-skála szerint csökkenő sorrendben. Az első helyen a “Karolinai Kaszás”, majd követi a parfümös, illatokban gazdag extra erős Trinidad Moruga Skorpió chili, a dobogó harmadik fokán pedig a kegyetlen 7 Pot chili.

1. Carolina Reaper 2.200.000 SHU – Hivatalosan a legerősebb chili paprika

Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid fajta, a “Pakistani” Naga Jolokia (Ghost chili) és a Red Habanero keresztezésének eredménye. A hivatalos neve HP22B, a HP = “High power” rövidítése, a 22-es szám pedig vödör sorszámát jelenti, ahol a növény található volt. A chilit az Amerikai Egyesült Államokban Ed Currie nemesítette ki, pontosabban Dél-Karolinában. Átlagos csípőssége 1.569.300 SHU, de egyes termések a 2.200.000 feletti SHU értéket is elérik. Jelenleg is a hivatalos világ legerősebb cím képviselője a Guinness Rekordok Könyve szerint.

Carolina Reaper chilivel készült termékeink:

Színes Carolina Reaper chili paprikák © A kép felhasználása engedélyköteles

2. Trinidad Moruga Scorpion 2.009.231 SHU 

A Trinidad Moruga Skorpió chili a dobogó első fokán helyezkedő Carolina Reaperrel megegyező Capsicum chinense fajta. Furcsálatosság, hogy ez a chili nem került be a Guinness Rekordok Könyvébe. Eredendően Trinidad és Tobagoból, Moruga körzetéből származik ez a chili fajta. 2012-ben Paul Bosland (Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója) bejelentette, hogy az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpion meghaladta az akkor még letaglózóan mágikus 2.000.000 Scoville egységet. A történet érdekessége, hogy Paul figyelmét többek között az Indiába található Szellem chili keltette fel anno, de nem csak az övét, hisz az indiai hadsereg is tanulmányozta épp a Szellem chilit, mégpedig, hogy fel lehetne-e használni gránátok gyártásához. Természetesen nem minden egyed rendelkezik ekkora kapszaicin tartalommal, az átlagos érték 1.200.000 SHU, bár így is a Szellem chili felett helyezkedik el Trinidad Moruga Skorpió chili.

Trinidad Moruga Scorpion chilivel készült termékeink:

Sárga és piros Trinidad Moruga Scorpion chili paprika © A kép felhasználása engedélyköteles

3. 7 Pot Douglah 1.853.936 SHU

Az a bizonyos csokoládé variáció, mely zamatában és ízében is különleges! Gyümölcsösen édeskés, és megbolondít. Az egyik legerősebb chili paprika fajta, mely nem piros színben pompázik! Szokták még továbbá 7 Pod, 7 Pot Brown. Chocolate 7 Pod néven is emlegetni, ha esetleg magvásárlás előtt álltok. Ő is a Capsicum chinense családba sorolható, és a Scoville skálán a maga 1,853,936 értékével az előkelő harmadik helyre tudott felkúszni. Ha úgy nézzük  742-szer erősebb a Jalapeno chilitől. A paprika először zöld színű, majd meg sem áll az éjszínű színkavalkád eléréséig, mely a sötétbarna. A “Dougla” egy trinidadi szó, közvetlen kapcsolata van a hazájához. A trinidadi Dougla szóbol ered, ami egy személyre utal kevert származásból – afrikai és indiai ágból származóra.

7 Pot Douglah chili paprika © A kép felhasználása engedélyköteles

4. 7 Pot Primo 1.469.000 SHU

Ez a chili paprika az Amerikai Egyesült Államok egyik déli tagállamában, Louisianaban élő kertészeti szakértő nevéhez köthető, Troy Primeauxhoz, becenevén “Primo”. Sikeresen keresztezte a Naga Morich és a Trinidad 7 Pot fajtákat 2005-ben, melynek eredménye ez a majd másfél milliós Capsicum chinense családba tartozó kapszaicin tartály. Átlagos értéke a skálán az 1.000.000 SHU-t produkálta még így is tekintély parancsoló! Az ízére jellemző a gyümölcsösség, a virág jegyek, mely sárga és narancssárga változatban is elérhető. A chili paprikának kis farkincája miatt sokan próbálták lemásolni ezt a keresztezést, hisz félelmetes megjelenést ad a chilinek. Sokan emiatt össze is keverik a jelenlegi rekorderrel, a “Kaszással” hisz megtévesztő tud lenni. A 7 Pot Primo inkább egy hosszúkásabb, vékony húsú chili, míg a Carolina Reaper gömbölyded, rücskös, hosszú farkincájú.

5. Trinidad Scorpion “Butch T” 1.463.700 SHU

A Moruga chilivel ellentétben, ezt az Ausztráliából származó, Capsicum Chinense fajt erősítő Trinidad Scorpion “Butch T”-t bejegyezték 2011 februárjában a Guinnes Rekordok Könyvébe. Hivatalosan is képviselhette abban az időben a világ legerősebb chili paprikája címet. Ízlelőbimbókat katonasorba állító Naga Vipert váltotta a Scoville-skálán magasabb kapszaicin tartalma miatt. A termesztő Butch Taylor volt. A termések pirosra és sárgára érnek be, melynek a végén a skorpió farkára hajazó kinövés található.

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább

A Scoville-skála

Fedezd fel a Scoville-skála világát a Sárréti ChiliFarm blogján! Ismerd meg a legcsípősebb chili fajtákat

Tovább