Paprikatörténelem és piros cayenne chilik kosárban

Paprikatörténelem

1496. június 11. – Fontos dátum ez a paprikák életében, gondolom, meg is ünneplik a maguk csöndes módján. Ekkor vetett horgonyt Kolumbusz Kristóf két hajója Cádizban, miután visszatért két és háromnegyed évig tartó második amerikai útjáról.

Elolvasom
Erősevő verseny egyik fogása BBQ marha oldalas Carolina Reaer chili krémmel

Erősevő verseny a Nagyerdő szívében

Idén is megrendezésre került a Rednekk BBQ és a Sárréti ChilIFarm által közösen megálmodott erősevő verseny. A verseny célja nem volt más, mint erősségi sorrendben haladva elfogyasztani egy darab csirkecombot Joker chili szósszal, egy szelet sertés oldalast Erős 2/3 szósszal és végül egy szelet marha oldalast tömény Carolina Reaper chili krémmel nyakonöntve.

Elolvasom
Zöld Jalapeno chili paprika

Jalapeno chili paprika

A jalapeno paprika az egyik legkedveltebb és legismertebb csípős chili paprika a világon. Zölden szüretelve ress-ropogós, “kellmégízű” fajta.

Elolvasom
Gyomlálás a kertészkedés része

A kertészkedés jótékony hatásai

A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg miközben színpompás birodalmukat szépítgetik egy-egy újabb palánta elültetésével vagy gyomlálással szabadidejükben. Nincs is jobb érzés, mint büszkén szemügyre venni a hónapokon át gondosan ápolt csemetéinket és tudni, hogy a két kezünk munkája kerül az ebédlő asztalra.

Elolvasom
Növénytermesztés otthon

10 érv a növénytermesztés mellett

A kerti munka a legjobb gyógyír az ülőmunkát végzőknek, a beltéri életmódot megkövetelőknek, akiken egyre jobban eluralkodóvá válik a technológia által vezérelt világunk. A fizikai aktivitás öröme természeti környezetben, hogy termesszünk valami megfoghatót nem csak a testnek tesz jót, hanem a léleknek is.

Elolvasom
Fehér chili paprika virágeldobás előtt

Virágeldobás chili paprikánál

A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk: a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén), a légkörből felvehető elemek (szén), a talajból felvehető elemek (nitrogén és hamuelemek).

Elolvasom
Chili palánták

Chili termesztés | Vírusok

Biztosan sokan találkoztatok már sárguló, elhaló, elszáradó levelekkel, palántákkal, amelyek megálltak a növekedésben, vagy nem hoztak termést. Ha nem feltételezhető rovar, vírus vagy más kórokozó támadása, a legvalószínűbb magyarázat, hogy szegény csemeténk valamiből nem kap eleget. Úgy tűnhetne, hogy annak a tizen-néhány növényi hiánybetegségnek az elkülönítése egyszerű, hisz mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes tünetei, ám ez a valóságban messze nem így van.

Elolvasom
Chili palánták cserepekben

Chili termesztés | Pikírozás

Pikírozás = tűzdelés = tűzés: Amikor a földbe vetett magok kikelnek, és még pici állapotukban átrakjuk őket például 9-es cserépbe, palántanevelő hungarocell tálcába, tiszta tejfölös pohárba.
Pikírozás során segítségedre lehet: Kiskanál, toll, kicsi ujjaid.

Elolvasom
Carolina Reaper chili palánták

Chili termesztés | Előcsíráztatás

Az előcsíráztatás célja a tenyészidő rövidítése és a kelési százalék javítása. Elsősorban a hosszú csírázási idejű, víz- és melegigényes fajok előcsíráztatásának van jelentősége. Lényege, hogy a magot langyos, szobahőmérsékletű vízben duzzasztják (4-12 óráig), majd hőigényének megfelelő hőmérsékletű helyen nyirkosan tartva megvárják, amíg a gyököcske megjelenik (1-2 nap). Az így kezelt magot azonnal vetni kell, vigyázva, hogy a gyököcske ne sérüljön, s a vetőágy kellőképpen nyirkos és meleg legyen. (Balázs Sándor – Zöldségtermesztők kézikönyve)

Elolvasom
Chili palánta fóliasátorban

Chili termesztés | Kisokos

A chili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél korábban vetjük el, természetesen ezen időszak után is lehet a magokat elvetni, viszont meg van az esély rá, hogy a gyümölcsök nem érnek meg teljesen. A komposzt melybe a magok kerülnek (termesztőközeg lehet akár palántaföld, tőzeg, Jiffy korong vagy akár kombinálva perlittel-kókuszrosttal a palántaföld) lehetőleg minimum (!) 25°C és 35°C hőmérséklet között legyen, 30°C az ideális, melegítő szőnyeg, radiátor, router, bitcoint bányászó pc közelsége vagy csíráztató/propagátor használata sokat segít. Arra azért fokozatosan figyeljünk, hogy “főzzük” meg a magokat.

Elolvasom
0
    Kosarad tartalma
    A kosarad jelenleg üres