Chili magvetés: 10. szezon a Sárréti ChiliFarmon
A sikeres szezon alapja a gondosan végigvitt chili magvetés. Ha kíváncsi vagy, hogy mi a Sárréti ChiliFarmon hogyan látunk munkához az év elején, akkor tarts velünk.
A sikeres szezon alapja a gondosan végigvitt chili magvetés. Ha kíváncsi vagy, hogy mi a Sárréti ChiliFarmon hogyan látunk munkához az év elején, akkor tarts velünk.
1496. június 11. – Fontos dátum ez a paprikák életében, gondolom, meg is ünneplik a maguk csöndes módján. Ekkor vetett horgonyt Kolumbusz Kristóf két hajója Cádizban, miután visszatért két és háromnegyed évig tartó második amerikai útjáról.
Az igazi ínyencek végigkóstolják a világ chiliválasztékát, így az Espelle paprika sem maradhat ki a szórásból. Mit kell tudni erről a baszk chilipaprikáról?
A habanero paprika nagy kedvence azoknak, akik tényleg bírják a csípős chilit. Milyen fajtái vannak, mennyire erős, és kik a vetélytársai?
Idén is megrendezésre került a Rednekk BBQ és a Sárréti ChilIFarm által közösen megálmodott erősevő verseny. A verseny célja nem volt más, mint erősségi sorrendben haladva elfogyasztani egy darab csirkecombot Joker chili szósszal, egy szelet sertés oldalast Erős 2/3 szósszal és végül egy szelet marha oldalast tömény Carolina Reaper chili krémmel nyakonöntve.
A jalapeno paprika az egyik legkedveltebb és legismertebb csípős chili paprika a világon. Zölden szüretelve ress-ropogós, “kellmégízű” fajta.
Fájdalom vagy gyönyör? Imádnivaló pillanatok vagy könyörtelen szenvedés? Kapszaicinsokk? Chili őrület?
Létezik, hogy rá lehet kattanni a chilire? Okozhat függőséget a chili fogyasztása? Elvarázsolhat valóban a kapszaicin okozta eufória?
Mindenki a legerősebb chili fajtákat keresi. Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, 7 Pot Douglah, 7 Pot Primo és társai a válasz.
A chili paprika termesztése mára divatos hobbi lett Magyarországon is. Megosztunk veletek sok hasznos tapasztalatot erről a témáról.
Tanácsok kezdő csili termelőknek. Rövid bejegyzésünk bevezető a csili termesztés világába.
A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg miközben színpompás birodalmukat szépítgetik egy-egy újabb palánta elültetésével vagy gyomlálással szabadidejükben. Nincs is jobb érzés, mint büszkén szemügyre venni a hónapokon át gondosan ápolt csemetéinket és tudni, hogy a két kezünk munkája kerül az ebédlő asztalra.
A kerti munka a legjobb gyógyír az ülőmunkát végzőknek, a beltéri életmódot megkövetelőknek, akiken egyre jobban eluralkodóvá válik a technológia által vezérelt világunk. A fizikai aktivitás öröme természeti környezetben, hogy termesszünk valami megfoghatót nem csak a testnek tesz jót, hanem a léleknek is.
A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk: a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén), a légkörből felvehető elemek (szén), a talajból felvehető elemek (nitrogén és hamuelemek).
Biztosan sokan találkoztatok már sárguló, elhaló, elszáradó levelekkel, palántákkal, amelyek megálltak a növekedésben, vagy nem hoztak termést. Ha nem feltételezhető rovar, vírus vagy más kórokozó támadása, a legvalószínűbb magyarázat, hogy szegény csemeténk valamiből nem kap eleget. Úgy tűnhetne, hogy annak a tizen-néhány növényi hiánybetegségnek az elkülönítése egyszerű, hisz mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes tünetei, ám ez a valóságban messze nem így van.
Pikírozás = tűzdelés = tűzés: Amikor a földbe vetett magok kikelnek, és még pici állapotukban átrakjuk őket például 9-es cserépbe, palántanevelő hungarocell tálcába, tiszta tejfölös pohárba.
Pikírozás során segítségedre lehet: Kiskanál, toll, kicsi ujjaid.
Az előcsíráztatás célja a tenyészidő rövidítése és a kelési százalék javítása. Elsősorban a hosszú csírázási idejű, víz- és melegigényes fajok előcsíráztatásának van jelentősége. Lényege, hogy a magot langyos, szobahőmérsékletű vízben duzzasztják (4-12 óráig), majd hőigényének megfelelő hőmérsékletű helyen nyirkosan tartva megvárják, amíg a gyököcske megjelenik (1-2 nap). Az így kezelt magot azonnal vetni kell, vigyázva, hogy a gyököcske ne sérüljön, s a vetőágy kellőképpen nyirkos és meleg legyen. (Balázs Sándor – Zöldségtermesztők kézikönyve)
A chili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél korábban vetjük el, természetesen ezen időszak után is lehet a magokat elvetni, viszont meg van az esély rá, hogy a gyümölcsök nem érnek meg teljesen. A komposzt melybe a magok kerülnek (termesztőközeg lehet akár palántaföld, tőzeg, Jiffy korong vagy akár kombinálva perlittel-kókuszrosttal a palántaföld) lehetőleg minimum (!) 25°C és 35°C hőmérséklet között legyen, 30°C az ideális, melegítő szőnyeg, radiátor, router, bitcoint bányászó pc közelsége vagy csíráztató/propagátor használata sokat segít. Arra azért fokozatosan figyeljünk, hogy “főzzük” meg a magokat.
© 2012-2022 Sárréti ChiliFarm. A weboldalon található anyagok kizárólag Bogár Sándor EV. hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.
Made with ❤ in Hungary © 2012-2022 Sárréti ChiliFarm. A weboldalon található anyagok kizárólag Bogár Sándor EV. hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.