Barion Pixel
0

Chili paprika tápoldatozása, védelme: Gondozás, ajánlások

Chili paprika tápoldatozása: tanácsok, ajánlások
Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Facebook
Pinterest
Email

Tanácsok a chili paprika tápoldatozása és védelme érdekében

Fedezd fel, miért fontos a chili paprika tápanyagutánpótlása és növénytápozása az optimális növekedés és terméshozam érdekében. Ismerd meg a különböző tápanyagok szerepét, a talajtrágyázási és levéltrágyázási módszereket, valamint a szerves és műtrágyák alkalmazásának előnyeit. Tudj meg többet a chili paprika egészségének megőrzéséről és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokról.

Összegyűjtöttük azokat a növényvédőszereket, tápoldatokat, trágyákat amelyeket a Sárréti Chilifarmon használunk.

Szeretnénk leszögezni, hogy nem vagyunk növényorvosok vagy diplomás kertészmérnökök, a cikkben található termékeket nem reklám céllal jelenítjük meg, a gazdálkodásunk nem bio, egyszerűen csak a tapasztalatainkat osztjuk meg, amiket az évek során magunkra szedtünk a kertben tapasztaltak alapján, tanácsadók és forgalmazók segítségével. 

Talajfertőtlenítés

A talajfertőtlenítés a mezőgazdaságban azért fontos, mert segít megőrizni a talaj egészségét, javítja a terméshozamot, és csökkenti a növénybetegségek, kártevők és gyomok jelenlétét. Az egészséges talajban a növények jobban fejlődnek, erősebbek, és ellenállóbbak a különböző stresszforrásokkal szemben.

⚫ FORCE 1,5 G rovarölő granulátum (Talajra kiszórva és bedolgozva)

A talaj rovarlárváktól történő fertőtlenítésére alkalmas készítmény. Hatását gázképződéssel fejti ki. A talaj nedvesség hatására a granulátumban felitatott hatóanyag folyamatosan diffundál a talaj pórustereibe, a kezelt zónában levő talajlakó kártevők pl.pajorok, drótférgek azt belélegezve elpusztulnak. Szántóföldi kultúrákban, zöldségfélékben vetéssel, ültetéssel egy menetben sorkezeléssel, megfelelő kijuttató eszközzel kell alkalmazni.

Házikerti felhasználás paprika esetén: 7,5-10 gramm / folyóméter

A kezelés során biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét.

🟢 Artis Pro talajfertőtlenítő – Biotermesztésben használható (Talajra kijuttatva és bedolgozva)

Az Artis® az Arthrobotrys oligospora gomba spóráit és konídiumait nagy mennyiségben tartalmazó készítmény. Ez a gombafaj nemzetközi tudományos adatok szerint a talajban egyes rovarok számára olyan életkörülményeket alakít ki, hogy a kezelést követően rövid időn belül mind a szaporodásuk, mind a károkozásuk megszűnik. Ilyen hatása van például a fonálféreg, a drótféreg, a pajor, a tripszlárva, valamint számos más talajban élő, vagy ott károsító rovar és lárva esetében is.

Minden zöldségkultúrában alkalmazható 1,5-3 kg/ha mennyiségben, maximum 1%-os töménységben, vetés, palántázás előtt a talajfelszínre permetezve, majd sekélyen bedolgozva, illetve pre- és posztemergens kezelésként kijuttatva. Akár gyomirtással, akár egyéb kémiai rovarölő szerekkel, tápanyagokkal együtt is kijuttatható. A talajban 1–1,5 hónapig él, a környezeti hőmérséklet és az intenzitás függvényében.

Tárolhatóság: mélyhűtve maximum 12 hónapig, hűtve (5 °C) 6 hónapig, száraz, mérsékelten meleg helyen (20–25 °C) 3 hónapig, ezért célszerű az Artis®-t közvetlenül a tervezett felhasználás előtt beszerezni.

Használat előtt 24–36 órás kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termék hatását. A permetezést követően értelemszerűen be kell dolgozni vagy be kell öntözni, mert hatását a talajban fejti ki. Az Artis® nem hő- és fényérzékeny, a bedolgozás a legjobb biológiai hatás eléréséhez szükséges (talajlakó gomba).

Keverhető: talajjavító baktériumokkal, tápanyagokkal.

Nem keverhető: talajfertőtlenítésre használt gombaölő szerekkel és Trichoderma-készítményekkel.

Dózis: 15-30 g / 10 l permetlé cca. 100 m2 

Az idei évben (2024) a Force 1.5G került alkalmazásra a földeken.

Trágyázás

A tavaszi talajmunkálatok során a trágyázás azért szükséges, mert ilyenkor készítjük elő a talajt a növekedési időszakra. A talaj tápanyagokkal való dúsítása elősegíti a növények megfelelő fejlődését, egészségét és terméshozamát. A trágyázás biztosítja, hogy a talajban elegendő makro- és mikrotápanyag legyen, amelyek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez és fejlődéséhez.

Szervezes trágya használata vs. műtrágya

Mind a szervezes trágya (komposzt, istállótrágya), mind a műtrágya (szintetikus tápanyagok) előnyei és hátrányai vannak. A választás a mezőgazdasági céloktól, a talaj állapotától, a gazdaság fenntarthatósági célkitűzéseitől és a környezeti hatásoktól függ.

Szervezes trágya

Előnyök:

 1. Talaj szerkezetének javítása: A szerves trágya hozzájárul a talaj szerkezetének javításához, növeli a humusztartalmat, és javítja a vízmegtartó képességet.
 2. Tápanyagok fokozatos felszabadulása: A szerves trágya tápanyagai lassan szabadulnak fel, így hosszú távon biztosítják a növények számára a szükséges tápanyagokat.
 3. Biológiai aktivitás növelése: A szerves anyagok segítik a talaj mikrobiológiai életének gazdagodását, ami javítja a talaj egészségét és a növények ellenálló képességét.

Hátrányok:

 1. Tápanyagtartalom változékonysága: A szerves trágyák tápanyagtartalma változó lehet, ami nehezíti a pontos tápanyagkijuttatást.
 2. Nagy mennyiség szükségessége: Nagyobb mennyiségű szerves trágya szükséges a megfelelő tápanyagszint eléréséhez, ami logisztikai és költségproblémákat okozhat.

Műtrágya

Előnyök:

 1. Pontos tápanyag-kijuttatás: A műtrágyák pontosan meghatározott mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, így könnyen szabályozható a kijuttatásuk.
 2. Azonnali hatás: A műtrágyák gyorsan felvehetők a növények számára, így gyors tápanyagellátást biztosítanak.
 3. Kisebb mennyiség szükséges: Általában kisebb mennyiségben is elegendőek, ami logisztikai szempontból előnyös.

Hátrányok:

 1. Talaj szerkezetének romlása: A tartós műtrágya használat rontja a talaj szerkezetét, csökkenti a humusztartalmat és a vízmegtartó képességet.
 2. Környezeti terhelés: A műtrágyák túlzott használata talaj- és vízszennyezést okozhat, ami hosszú távon káros a környezetre.
 3. Talaj mikrobiológiai életének csökkenése: A szintetikus anyagok csökkenthetik a talaj mikrobiológiai aktivitását, ami hosszú távon károsíthatja a talaj egészségét.

Melyik a jobb?

A választás a gazdálkodási céloktól, a talaj állapotától és a fenntarthatósági célkitűzésektől függ. Ideális esetben a legjobb megoldás a kombinált használat, ahol a szerves trágya és a műtrágya egyaránt alkalmazásra kerül a talaj és a növények igényeinek megfelelően.

Kombinált megközelítés előnyei

 1. Talaj egészségének megőrzése: A szerves trágya használata segít fenntartani a talaj biológiai aktivitását és szerkezetét.
 2. Tápanyagok optimalizálása: A műtrágyák gyors tápanyagpótlást biztosítanak, míg a szerves trágya hosszú távú tápanyagellátást nyújt.
 3. Fenntarthatóság: A kombinált megközelítés csökkentheti a műtrágyák túlzott használatából adódó környezeti terhelést.

Összefoglalás

A tavaszi talajmunkálatok során a trágyázás elengedhetetlen a talaj tápanyag-ellátottságának biztosítása érdekében. A szerves trágya és a műtrágya egyaránt fontos szerepet játszhat a mezőgazdaságban. A szerves trágya javítja a talaj szerkezetét és biológiai aktivitását, míg a műtrágya pontos és gyors tápanyagellátást biztosít. A legjobb eredmény érdekében érdemes mindkettőt kombinálva használni, figyelembe véve a talaj és a növények egyedi igényeit.

A Sárréti ChiliFarmon használt trágyák 2024-ben:

Baktériumtrágyák alkalmazása a kertészetben

🟢 Szerves marhatrágya vagy birka

A helyi állattartóktól szerezzük be.

🟢 Fertiplus NPK 4-3-3 baromfi szerves trágya pellet (Talajra kiszórva és bedolgozva)

Gyökérnövekedést stimuláló enzimeket és fotoszintézishez szükséges elemeket tartalmaz Ezen túlmenően, mivel a szerves anyag magában foglal jó néhány humuszsav alkotóelemet, a talajkolloidokhoz kötött ásványi anyagok folyamatosan oldódnak, amelyek biztosítják a szükséges mennyiségű tápláló anyag állandó rendelkezésre állását.

A Fertiplus alapanyaga szelektált, rendszeresen ellenőrzött , zömében szabad tartású gazdaságokból származik,melyet szigorúan ellenőriznek; így az alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb higiénés előírásoknak. Előállítását független laboratóriumok rendszeresen ellenőrzik. A speciális komposztálási és szárítási folyamat következtében a jelenlévő összes kórokozó és gyommag megsemmisül.

Házikerti felhasználás: 25 kg / 100 nm

Talajjavítás és talajoltás

A talajjavítás a mezőgazdaságban elengedhetetlen a fenntartható és sikeres chili termesztéshez. A talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak javítása biztosítja a növények megfelelő tápanyagellátását, egészségét és terméshozamát. A különböző talajjavítási módszerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók a talaj specifikus igényeihez igazodva optimalizálják a termesztési körülményeket.

A talajoltás során a gyökérzónába kijuttatott talajbaktériumok megtelepednek a gyökéren és annak környezetében, amely mind a növénynek, mind a baktériumnak előnyös. Rengeteg jótékony hatása van a talajoltásnak, hiszen számos ponton segíti a kultúrnövények életfolyamatait: A talajszerkezetben már 2-3 év után egyértelmű javulást láthatunk. 

Gyorsabban bomlanak le a növény- és szármaradványok, a talajművelés során kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, csökkennek a szélsőséges időjárás okozta károk, javul a talaj vízmegtartó képessége és a növény termésmennyisége is. Emellett biokontroll hatása is megfigyelhető, hiszen egyrészt a talajbaktériumok lebontják a kórokozók tápanyagforrását jelentő gyökér- és szármaradványokat, másrészt megkötik a  Fe3+ ionokat, ezzel gátolva azok szaporodását. Ezen kívül a növények egyszerűbben vesznek fel és kötik meg a tápanyagokat, így például a nitrogént, foszfort, káliumot és a vizet is. A talajbaktériumok a kijuttatott műtrágyák hasznosulását is támogatják.

🟢 BactoFil® B10 – Ökológia gazdálkodásban is felhasználható készítmény! (Talajra kijuttatva és bedolgozva)

A BactoFil®B10 a kétszikű kultúrákra kifejlesztett baktériumkomplex. Hét baktériumtörzs gondoskodik a talaj mikrobiológiai harmóniájáról és a növénykultúra egészséges fejlődéséről.

A BactoFil® készítményekben lévő talajbaktériumok hormonokat  (auxint, gibberellint, citokint) szintetizálnak. Ezek a hormonok nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A növények mélyre hatoló, sűrű gyökérzetet fejlesztenek, az őszi kultúrák ellenálóbbá válnak a kifagyással és a felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír a megkésett őszi vetéseknél. Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét. A hormonok mellett egyéb szerves anyagokat, vitaminokat, aminosavakag, szerves savakat szintetizálnak.

Kétszikű növények (napraforgó, repce, cukorrépa stb.) talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva vetéssel egymenetben KITEStart® Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

Dózis: 5 g / 10 liter permetlé cca. 100nm

🟢 Mikomax Garden (2024-ben használjuk előszőr)

A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel, megnövelik annak víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét, kártevőkkel szembeni ellenállóképességét.

MikoMax Garden
Danuba Garden webshop

Mire jó a mikorrhiza gomba és biostimuláns tartalmú MikoMax Garden + grátisz gél?

 1. a GÉL segítségével, még hatékonyabban juttathatod ki a Mikorrhiza gombát, hisz a növény gyökereit egyszerűen csak bele kell mártanod a gél+ granulátum+víz keverékbe. Ez azért hasznos, mert így a Mikorrhiza gomba, a gél segítségével, még közelebbről tud “kommunikálni” a növény gyökéreivel. De ha nem szeretnél “főzőcskézni” a géllel, használd a tasakban lévő granulátumot, és szórd a gyökerekhez
 2. Fokozza a tápanyagok felvételét a talajból a növények számára
 3. Javítja a növény hatékonyabb vízfelhasználását
 4. Erősíti a növények természetes ellenállóképességét
 5. Alkalmazásával aktívabb és egészségesebb talajéletet hoz létre
 6. A fentieknek köszönhetően javítja a termésminőségét és növeli a termésmennyiséget
 7. A 6 féle gombanemzetség tartalma miatt különböző pH tartalmú (savanyú, semleges vagy lúgos) talajokban is alkalmazható

Házikert felhasználás: Csomagon feltüntetve, 200 nm2 területre elég vagy a csomagban (360g) található kanállal egy merítés az ültető gödörbe

🟢 Blackjak (2024-ben használjuk előszőr)

Black Jack Danube Garden humusz készítménye

A Blackjak-ben lévő humuszt a növényünk gyökeréhez juttatva ott képes jelentősen megnövelni a víz és tápanyag felvehetőséget és javítani a talajminőséget. A kijuttatott Balckjak képes a környezetében ideális talajállapotot biztosítani a kultúrnövény gyökerének még akkor is, ha az egyébként szervesanyaggal, tápanyaggal rosszul ellátott, vagy rossz pH-val rendelkezik! Így használata rosszabb talajoknál szinte kötelező!

BlackJak
Danuba Garden webshop

Mire is jó?

A Blackjakkel lombot és talajt is kezelhet 1-2 dl/10 liter víz dózisban. A készítmény fekete színű, ami lombról néhány nap alatt eltűnik, de óvatosan kell kezelni járda, fehér fal mellett, mert bizony okozhat elszíneződést. A terméket használat előtt fel kell rázni, mert a palack falára, aljára ülepszik. Pont emiatt az öntözőkannát vagy permetezőt is jó többször még kiöblíteni, hogy egy csepp termék se vesszen kárba.

Dózis: 1-2 dl/10 liter permetlé

A talajoltás egy hatékony és fenntartható mezőgazdasági gyakorlat, amely hozzájárul a talaj egészségének javításához és a növények optimális növekedéséhez. A különböző mikroorganizmusok alkalmazása elősegíti a tápanyagok feltárását és felvételét, védi a növényeket a betegségektől, serkenti a növekedést és javítja a talaj szerkezetét. Ennek eredményeként a talajoltás hosszú távon fenntarthatóbb és termelékenyebb mezőgazdaságot eredményez.

💡 Chili mag vásárlás: Honnan rendeljek?

Tápanyagpótlás, növénytápok

A chili paprika, mint minden növény, megfelelő tápanyagellátást igényel az optimális növekedés, fejlődés és terméshozam eléréséhez. A tápanyagutánpótlás biztosítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a növények egészségesek legyenek és megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozzanak. Íme, néhány ok, amiért szükséges a chili paprika tápanyagutánpótlása és a növénytápozás:

1. Tápanyagigény

Chili paprika tápanyagigénye kifejezetten magas, mivel gyorsan növő, sok termést hozó növény. A fő tápanyagok, amikre szüksége van:

 • Nitrogén (N): A vegetatív növekedéshez szükséges, segíti a levelek és szárak fejlődését.
 • Foszfor (P): Fontos a gyökérnövekedéshez és a virágzás, termésképzés során.
 • Kálium (K): Elengedhetetlen a termés minőségéhez és mennyiségéhez, valamint a növény stressztűrő képességéhez.
 • Mikroelemek: Mint például a vas, magnézium, kalcium és cink, amelyek szükségesek a különböző élettani folyamatokhoz.

2. Talaj tápanyagtartalma

A talaj természetes tápanyagtartalma idővel csökken, különösen intenzív termesztés esetén. A növények folyamatosan felveszik a tápanyagokat a talajból, és ha ezek nem kerülnek visszapótlásra, a talaj kimerülhet, ami gyengébb növekedéshez és alacsonyabb terméshozamhoz vezethet.

3. Növényfejlődési szakaszok

Különböző növekedési szakaszokban a chili paprika eltérő tápanyagokat igényel. Például a kezdeti növekedési szakaszban nagyobb mennyiségű nitrogénre van szükség, míg a virágzás és termésképzés során a foszfor és kálium igénye növekszik. A növénytápozás segít ezeket az igényeket időben kielégíteni.

Érdekel a chili paprika termesztése? Olvasd el az erről szóló cikkünket.

4. Egészséges növények és betegségek elleni védekezés

A megfelelő tápanyagellátás javítja a növények általános egészségi állapotát és ellenálló képességét a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A tápanyaghiányos növények gyengébbek és hajlamosabbak a fertőzésekre és egyéb problémákra.

5. Terméshozam és minőség

A tápanyagutánpótlás közvetlen hatással van a chili paprika terméshozamára és minőségére. A jól táplált növények nagyobb és jobb minőségű termést hoznak, ami gazdasági szempontból is fontos.

Chili paprika tápoldatozása

🟢 Wuxal ascofol lombtrágya (Lombtrágya)

Mikroelemekben és természetes növekedésszabályozó anyagokban gazdag, barna tengeri alga kivonatából készült szuszpenziós lombtrágya. A piacon kapható legtöményebb alga tartalmú biostimulátor. Természetes növényihormon-tartalma révén növeli a növények stressztűrő képességét, főként a növekedés korai fázisában, valamint serkenti a sejtosztódást és a megnyúlást, amely a termés minőségét és nagyságát pozitívan befolyásolja.

Dózis: 30 ml / 10 liter permetlé

🟢Trainer (Lombtrágya)

Aminosav- és glükózsavbázisú szerves lombtrágya, melyet 100% növényi enzimatikus hidrolízissel (sörgyártási technológia) állítanak elő. A szerves nitrogén és aminosav kombinációjának köszönhetően kezelés hatására a növény látványos és lendületes fejlődésnek indul. Az aminosav azonnal felszívódik a lombon keresztül, és a növényi szervekben néhány órán belül kifejti hatását. A szerves nitrogén és aminosav hatására a növény természetes ellenálló képessége jelentősen növekszik. Ezen alapul a TRAINER adjuvánsként történő alkalmazása, hiszen bármilyen hozzáadott szert (pl. gombaölő szer) könnyen bejuttat a növényi szövetekbe.

Abiotikus stresszhelyzetre (alacsony és magas hőmérsékletek, jégverés, fagy stb.) a növény regenerálódása gyorsabb és eredményesebb.

A kezeléseket minden esetben az esti vagy a hajnali órákban kell elvégezni.

Dózis:
Palántanevelés idején: Trainer 15-20 ml / 10 liter 7-10 naponta (lombon)
Kiültetés követően, állományban: Trainer 20-25 ml / 10 liter 7-10 naponta (lombon).  A dózis növelhető az idő előrehaladtával akár 30-40 m l /10 literre

💡 Miért hasznosak a biostimulánsok?

🟢 Quik-link – Biotermesztésben használható (Csepegtető öntözéssel)

Aminosavakban, peptidekben és hozzáadott mikroelemekben (réz, vas, molibdén, mangán és cink) gazdag, biológiailag aktív gyökereztető növénykivonat. Gyökérnövekedést és a gyökérszövetek erősödését, megvastagodását (lignifikáció) serkenti. Molibdéntartalma elengedhetetlenül szükséges a vegetatív növényi részek fejlődéséhez.

Fokozza az anyagcserét, ezzel segíti a környezeti stresszhatások és patogének leküzdését. Rendkívül jól működik szimbionta szervezetekkel (mikorrhiza, trichoderma).

QUIK-LINK egy új biostimulátor molekula, melyet az ITALPOLLINA kutatói egyetemi kutatókal közösen izoláltak. Az LRPP (Lateral Root Promoter Peptid) 100%-ban természetes eljárás során fehérje hidrolízissel (LISIVEG) állítják elő. A keletkező polipeptid mint végtermék javítja a járulékos és oldalgyökerek képződését és a növény fejlődését.

Biotermesztésben felhasználható az EC REG. 834/2007-es rendelet alapján.
Nem tartalmaz genetikailag módosított vagy patogén összetevőt.

Dózis:
Palántanevelés idején: 1-1,5 ml / 10 liter 2 alkalommal, minimum 1 hét eltolás legyen az kezelések között (beöntözés)
Kiültetés követően, állományban: 1-1,5 dl / 100 liter 14 – 20 naponta (beöntözés)
Termés minőségi paramétereinek javítására: 100 ml / 100 liter 14-20 naponta (csepegtető rendszer/ beöntözés)

💡 Chili mag vásárlás: Honnan rendeljek?

🟢 Alga K Plus – Biotermesztésben használható (Lombtrágya és öntözőtrágya)

Az Alga K Plus magas alga- és káliumtartalmú, az ökológiai termesztésben is alkalmazható minőségjavító lombés öntözőtrágya. Szőlő és gyümölcs kultúrák termésének minőségjavítására, a cukortartalom növelésére, színesítésre 5 kg/ha dózisban, legfeljebb 1,0%-os töménységben, az érés kezdetétől 3 alkalommal javasoljuk kijuttatni. A kezeléseket a betakarítás előtt 1 héttel be kell fejezni.

Hatásmechanizmus A nagy mennyiségű növényi hormonok és egyéb természetes anyagok (vitaminok, aminosavak, összetett cukrok és ásványi anyagok) több módon képesek pozitívan befolyásolni a növények élettani, biokémiai folyamatait. A virágzásban, a termés kötődés fokozásában, de kiemelkedő szerepük van a termésméret növelésében, valamint a terésminőség javításában is. A kálium szintén kiemelkedő jelentőségű a növényi ellenálló képesség javításában, a termés cukortartalmának és színének fokozásában. Az Alga K Plusban mindkét hatóanyagcsoport, az algakivonat és a kálium is magas szinten áll rendelkezésre a növények számára.

⚫ Kalcium-nitrát  (Lombtrágya csúcsrothadás vagy kálcium hiány esetén)

Minden szántóföldi és kertészeti kultúrához alkalmazható. Tökéletesen vízoldódó műtrágya, mely a növények számára azonnal felvehető kalcium- és nitrogénpótlást biztosít. A kalcium-nitrát kalciumhiány megelőzésére, kezelésére szolgáló készítmény talaj, és levéltrágyaként. Talajtrágyaként általános adagja 200-400 kg/ha, levéltrágyaként 3-10 kg/ha. Szulfát és foszfát műtrágyákkal nem keverhető!

Dózis: beöntözéssel 1,6 kg / 80 nm, levéltrágyaként 40 g / 80 nm

Növényvédőszerek

⚫ Magnicur Energy 15 ml ampullás (Gombás betegségek kezelésére)

Fitoforózis és más talajban terjedő gombás betegségek kezelésére, valamint komposzttalaj és palánták előállításához használt szubsztrátok fertőtlenítésére.

⚫ Arvalin-LR 0,25 (Lótücsök elleni védekezés)

Lótücsök ellen a járatokba és a földfelületre kell kiszórni a csalétket, lehetõleg késõ délután vagy alkonyatkor meleg nyirkos talajra, majd azonnal 3-5 cm mélyen be kell dolgozni. Esõ, vagy alapos öntözés után két napot várni kell a kezeléssel. Mezei pocok ellen a lakott lyukakba kell kihelyezni a csalétket, vagyis az elõzõ nap betaposott és a kártevõ által másnapra kibontott lyukakba. Érdemes újra betaposni a kezelt járatokat a jobb hatékonyság érdekében.

🟢 Nemastar (Lótücsök ellen BIO védekezés)

A Nemastar lótücsök elleni bio rovarölő szer az egyetlen lótücsök ellen valóban hatékony szer!

A termékben található Steinernema carpocapsae fonálféregfaj a bogarak talajban lévő lárváit, vakondtücsök (lótücsök, lótetű) esetében a kifejlett egyedet aktívan keresi és megfertőzi. A fertőzést követő második-harmadik napon a megtámadott egyed elpusztul. A tetemet pedig több ezer új fonálféreg hagyja el, melyek újabb célkártevő felkutatására indulnak. Lótücsök, lószúnyog és bagolylepke lárva ellen használható.

A Nemastar bio rovarölőben található fonálférgek hazánkban őshonosak. Melegvérű állatokra, emberre és növényekre teljesen ártalmatlanok. Használatuk során nem alakul ki rezisztencia ellenük.

50 millió fonálférget tartalmazó készítmény 100 m2 terület kezelésére elegendő!

Általánosságban elmondható, hogy a készítmény alkalmazásának előfeltételei a nedves talaj. A kezelést követően fél órán belül meg kell öntözni a területet. Kijuttatható a talajra permetezve, kézi permetezővel illetve locsolókannával is.

⚫ Mospilan 20 SG (Levéltetű, tripsz ellen)

A kiváló hatékonyságú MOSPILAN rovarölőszer fejlettebb SG granulátum formulációban.  Felszívódó rovarölő permetezőszer.

Dózis:  4g / 10 liter permetlé

⚫ Champion WG 20 (Baktériumos és gombás eredetű betegségek – kivéve lisztharmat – ellen)

Ökológiai termesztésben engedélyezett. A Champion® 50 WP-t minden esetben a megelőző jelleggel legkésőbb az első tünetek megjelenésekor ki kell permetezni, és az időjárástól, fenológiai fázistól függően 7-14 naponként megismételni.

Dózis: 20g / 10 liter permetlé

⚫ Mister /Amistar/ gombaölő permetezőszer ampulla 10 ml (Lisztharmat, szürkepenész ellen)

Azonos az Amistar termékkel. Gombasejten belül a gomba létfontosságú szerében a mitokondriumban fejti ki hatását.

A Mister a gombasejten belül a gomba létfontosságú szervében, a mitokondriumban fejti ki hatását, ahol megakadályozza a gomba szempontjából létfontosságú energiaképzést, valamint ezzel együtt a gomba légzését is. A gombaölő szerek között – új hatásmódjának köszönhetően – olyan kórokozók ellen is jó hatékonyságot mutat, amelyek egyéb gombaölő szerekkel szemben már toleránsak. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését segíti, ezáltal a termésbiztonságot és termésmennyiségét növeli. Szerrotációban alkalmazva egy évben maximum kétszer alkalmazható kontakt készítménnyel kombinációban. Ajánlott kombinációs partnerek: Dithane DG NEOTEC, Dithane M45.

Dózis: 10-20 ml / 10 liter permetlé

🟢 Trifender WP (Talajból fertőző gomba parazitáló)

A talajból fertőző kórokozó gombák (pl. Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora) közvetlen parazitálásával a Trichoderma asperellum elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését, így növelve a termést.

A Trifender az emberre és a környezetre ártalmatlan biológiai készítmény. Felhasználása csökkenti a mezőgazdasági termelés kémiai növényvédő szer terhelését.

A készítményből felhasználáskor vizes szuszpenziót kell készíteni. 24-36 órás kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termék hatását. A kijuttatásnál figyelembe kell venni, hogy a maximális koncentráció 1%-os legyen (100 l vízben maximum 1 kg Trifender ®-t lehet szuszpenzióba vinni). Ennél több vízzel az adott terület egységre vonatkoztatott mennyiséget ki lehet juttatni, de kevesebbel nem!

⚫ Proplant (Folyékony, felszívódó gombaölő szer)

Folyékony, felszívódó gombaölő szer emulzió koncentrátum formulációban. Hatását talajon és levélen át is képes kifejteni, ezek mellett megelőző gyógyító és gátló hatással is bíró termék. Növénykondícionáló hatása is jelentős. Vetés, palántázás, dugványozás előtt vagy közvetlenül ezt követően felületi talajkezelésre is használható 0,15–0,25 %-os töménységben.

Dózis: 5 ml/10 l víz

🟢 Neem Azal T/S Összetett hatásmechanizmusú biológiai rovarölő szer (Poloskák, levéltetvek)

Neem Azal® T/S egy összetett hatásmechanizmussal rendelkező  biológiai rovarölő szer, ami a szívó, rágó, aknázó kártevők ellen egyaránt felhasználható. A kártevők szervezetébe táplálkozás (rágás vagy szívogatás) útján jut be, ahol ezután a táplálkozás blokkolás, a kitinszintézis-gátlás és a szaporodás gátlás révén fejti ki hatását.

Fényre érzékeny termék, ezért ajánlott a kora hajnali, vagy a késő délutáni – esti permetezés! Kezelés után szívással, illetve rágással jut a hatóanyag a kártevő szervezetébe, hatását szaporodás és táplálkozás gátlás révén fejti ki. A teljes hatás eléréséhez néhány napnak el kell telnie.

A NeemAzal–t ne keverjük más olajos készítménnyel!

Dózis: 50 ml / 10-15 liter permetlé (Langyos vízben, jól elkeverve)

🟢 SoftGuard (Kitozán növényi immun erősítő – Baktérium-, gomba-, rovarölő, rovariejesztő hatású)

Mi is a kitozán, a SoftGuard hatóanyaga? A kitozánt a kitinből állítják elő – elsősorban – a kagylók és rákok kitinpáncéljából. A kitin a cellulóz után a földön a második legelterjedtebb szerves molekula. A cellulóz a növények alapváza, míg a kitin a baktériumok, gombák és rovaroké. Az EU 2014-ben engedélyezte a kitozánt, mint a növények ellenálló képességét fokozó hatóanyagot.

SoftGuard
Danuba Garden webshop

💪 Hogyan erősíti az immunrendszert a kitozán?

Mivel a kitin a baktériumokhoz, gombákhoz és rovarokhoz kapcsolódik, így azt a növény idegen élőlényként, vagyis támadásként éli meg annak jelenlétét.

Ezáltal a kitozán a növény védekező rendszerét fokozza. Ez azt jelenti, hogy olyan alvó géneket aktivál a kromoszómán, amelyek csak ebben a specifikus “harci” helyzetben szükségesek.

Hasonló immunreakciót vált ki a Trichoderma vagy a Mikorrhiza gomba is a növényből.

A kitozán egy szerves molekula, mely ugyan úgy a fotoszintézis során létrejött glükóz “LEGO” elemből épül fel, mint szinte minden az élővilágban, vagyis hasznos tápanyag a növénynek számára.

Dózis: 20 ml / 10 liter permetlé cca. 100 nm

🟢 Prev Gold (3 az 1-ben hatású rovar-, gomba- és atkaölő növényvédő szer)

2024.06.14. Megjegyzés: Levéltetű ellen hatásos volt, tripsz ellen nem.

Tökéletesen beilleszthető az integrált védekezésbe, hiszen egész szezonban használható a károsítók első megjelenésétől kezdődően. Továbbá fizikai úton történő, szárító hatás kifejtése miatt eltér a hagyományos kémiai növényvédőszerektől és ezért rezisztencia kialakulásának kockázata gyakorlatilag kizárt. Széles hatásspektrummal rendelkezik és a készítménnyel végzet kutatások bebizonyították, hogy a méhekre és a hasznos szervezetekre nincs szignifikánsan negatív hatással és az alacsony perzisztenciának köszönhetően kíméli őket.

Dózis: 30 ml / 10 liter permetlé cca. 100nm

Mezőgazdasági partnerünk, a KITE által javasolt termékek az alábbi problémákra:

Poloskák ellen: JUDO (SYNGENTA)

Gombás megbetegedés ellen: Amistar top, Champion, Cuprosat, Signum

Levéltetvek, tripsz ellen: Mospilan, Teppeki, Sivanto, Movento, de a narancsolajos termékek is első osztályúak.

Meztelen csiga invázió ellen: Metarex inov: Csalogató anyagot is tartalmazó granulált csigaölő szer.

A fenti leírások, ajánlások csak tájékoztató jellegűek, azok helyességéért felelősséget nem vállalunk, mindig a készítmény érvényes engedélyokiratában szereplő információkat kell irányadónak tekinteni.

Egyes készítmények kijuttatása a felhasználójának a csomagoláson előírt munkaruhában, védőfelszerelésben (pl.: munkaruha, maszk, gumikesztyű, védősapka, sav elleni védőszemüveg) kell végeznie.

Tetszett az összefoglalónk a chili paprika tápoldatozása témában, de most inkább kóstolnál egy kis chilit?

Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott