Barion Pixel
0

Mennyi ideig tart a chili magról történő termesztése?

Bogár Márk
Bogár Márk
Chili magról történő termesztése: Palánták

A chili magról történő termesztése nem bonyolult, de nem is egyszerű, rózsaszínköddel átitatott munkafolyamat. Ha belekezdünk nem feledkezhetünk meg a növényeinkről, folyamatos figyelmet és törődést igényelnek majd, a türelemről nem is beszélve.

A magvetéstől a termésig chili fajtától függően sok idő el fog telni, számtalan régről általad ismert vagy akár új problémába fogsz ütközni, viszont ezen az úton megtanulhatod a különböző chili fajták jellegzetes igényeit, a megfelelő termesztési körülményeket.

Mennyi ideig tart a chili paprika magjainak kikelése?

Magvetéstől számítva a kelés körülbelül 5-12 napot vesz igénybe, ha minden körülmény megfelelő és a magok is egészségesek. Ha a kelés után a palánták szépek, egészségesek, nem nyúltak meg, nem dőltek el a fényforrás felé, akkor a keléstől számítva 15-20 nap múlva tűzdelhetjük, pikírozhatjuk. 42-56 nap múlva pedig kiültethetjük a végső helyükre szabadföldbe, fóliasátorba vagy nagyobb cserébe, vödörbe.

Szabadföldi kiültetés esetén a május közepét, a fagyosszentek utáni időszakot javasoljuk. Ahhoz, hogy ezt a kiültetési időpontot tartani tudjuk, a vetést február végén, március közepén szükséges eszközölni.

Idővonal Carolina Reaper chili mag vetése esetén:

 • Március 1. Magvetés
 • Március 15-20. Kelés
 • Április 10-15. Tűzdelés, pikírozás
 • Május 15-20. Kiültetés a végső helyre
 • Augusztus 5-15. Első termések szüretelése

Ez az időtartam eltérhet a chili fajtájától függően és a dátumok nincsenek kőbe vésve, számos tényező befolyásolhatja. A chili mag vásárlásakor érdemes tájékozódni, hogy mennyi a kiültetéstől számított tenyészidő, ez az információ nagyban befolyásolja majd a magvetés kezdetét. A Jalapeno chili magokat ráér elvetni március 10-20. között, a Carolina Reaper és hasonló extra erős magokat érdemes már február végén, március elején elvetni.

Ahogy már említettük, különböző chili fajták termesztésének ideje eltérő lehet, és ezt még tovább bonyolítja, hogy több környezeti tényező is befolyásolja, például a talaj minősége, a páratartalom és a hőmérséklet. Például, ha a talaj a szokásosnál szárazabb, tömörebb vagy rossz a vízelvezetése, akkor a palánták kelése tovább tarthat.

Hasonlóképpen, ha a talaj túl nedves, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy a gyökérrothadás megtelepedik, és elpusztítja a növényeket, még mielőtt esélyük lenne kihajtani. Ezeket a tényezőket folyamatosan figyelemmel kell kísérni a chili magról történő megfelelő termesztéséhez.

 • Mi az a gyökérrothadás? A gyökérrothadás akkor következik be, amikor a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. A betegség az érintett gyökereket barna vagy fekete péppé változtatja, amely nem képes tápanyagot szállítani a növény többi részéhez.

Magról termeszthető chilifajták

Bármilyen chilit termeszthetsz magról a saját kertedben, otthonodban vagy fóliasátradban. Fontos, hogy megfelelő chili magokkal dolgozz. Érdemes közösségi csoportokban, fórumokon, az interneten utána olvasni a témának, és megbízható weboldalról rendelni chili magokat.

Chili paprika magról történő termesztés kezdőknek

Amennyiben most kezdenél bele a chili termesztésbe mindenképp könnyen termeszthető chili fajtákat ajánlanánk, amelyek kevésbé kényesek, gyorsan fejlődnek és egyszerű termeszteni.

 • Jalapeno: A jalapeno egyike a legnépszerűbb chili fajtáknak, könnyen termeszthető, és gyorsan érik. Ideális választás kezdő kertészeknek.
  Jalapeno chili magok
 • Venom F1: Ez a paprika fajta könnyen növekszik és viszonylag gyorsan érik. Megbízhatóan és egyenletesen csípős.
  Venom F1 paprika mag

 • Cayenne: A cayenne chili egy másik könnyen termeszthető fajta, amelyet sokan a csípőssége és az egyedi íze miatt kedvelnek.
  Cayenne típusú chili mag
 • Anaheim: Ez a chili fajta közepesen csípős, és gyorsan növekszik. Ideális választás a főzéshez és a pácoláshoz.
 • Poblano: A poblano chili közepesen csípős, és könnyen termeszthető. Gyakran használják chilis töltött paprikaként vagy pörkölve.
 • Serrano: A serrano chili könnyen termeszthető, és erős, gyümölcsös íze van. Gyakran használják salsa és mexikói ételek készítéséhez.
 • Thai Bird’s Eye: Ez a chili fajta rendkívül könnyen termeszthető, és erős, gyümölcsös íze van. Gyakran használják az ázsiai ételek készítéséhez. A szüretelése pepecs és aprólékos, de ha van türelmed, akkor hajrá!

Chili magot rendelnél? Itt hagyunk egy weboldalt, ahol nyugodtan szörfölhetsz. További chili magok a Hortiservice.hu kínálatában.

Hogyan befolyásolja a chili fajta kapszaicin tartalma a magról történő termesztést

Figyelembe kell venni a magról termeszteni kívánt chili csípősségét is. Ha például egy Trinidad Moruga Scorpion vagy Carolina Reaper extra erős chilit nézünk, sokkal tovább tart a termesztési idő, mint például egy Jalapeno chilinél.

Ennek az az oka, hogy a nagyon csípős, extra erős chili fajtáknak több időre van szükségük ahhoz, hogy a kapszaicin szintjük teljesen kialakuljon. Elképzelhető, hogy vannak kivételt képező chili fajták, amelyek nem képviselnek nagy csípősséget a Scoville-skálán, de a termesztési idejük hosszabb lehet az átlagnál.

Csípős fajták:

 • Jalapeno 120-140 nap mire termőre fordul a növény a magvetéstől számítva

Extra erős, időigényesebb fajták:

 • Trinidad Moruga Scorpion 150+ nap mire termőre fordul a növény magvetéstől számítva
 • Carolina Reaper 160+ nap mire termőre fordul a növény magvetéstől számítva

Az összképet nézve, 1.000.000 Scoville egység feletti chili fajták termesztési ideje általánosan 110-160+ nap között mozog.

Kifizetődő a chili magról történő termesztése

Ha valamit a nulláról kezd az ember, és végigkíséri a folyamatokat, nagyobb jutalmat érez a növények termesztésébe fektetett kemény munkáért és erőfeszítésért. 

Megkívántál egy kis csípőset?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

Legújabb receptek