Barion Pixel
0

Palántanevelés kiszervezése: Ez az idő is eljött!

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Palántanevelés fóliasátorban
Facebook
Pinterest
Email

12 év hosszú idő, főleg ha függő és elhivatott a szakmája iránt az ember. Ez a függőség viszont szorosan a természethez köthető, a növénytermesztéshez. Mindennek – ami a Sárréti ChiliFarm márkához köthető – az alapja és legfontosabb pillére, a palántanevelés. Ha ez a munkafolyamat sérül, csúszik vagy esetleg nem úgy alakul, ahogy szerettük volna, akkor az egész évünk borul. Minden, amit terveztünk egy tollvonással áthúzható.

A palántanevelés kiszervezése az egyik legnehezebb bizalmi döntés

Amíg a nagyszülők velünk voltak, ők segítettek minket a palántanevelésben és a kerti munkálatokban. A vállalkozás elejétől kezdve fogták a kezünket és támogattak bennünket, nélkülük aligha tartanánk itt.

Mostanra már “csak” a tőlük megszerzett tapasztalat, tudás, munkabírás és növények iránti szeretet maradt. Hogy miért írtam ezt most le? Röviden azért mert hatással volt a döntésünkre.

Mint minden fejlődő, tenni és dolgozni akaró vállalkozó életében eljön az a pillanat, ahol a skálázódást megelőzi egy-egy komoly döntés. Ezt a mérföldkövet mi is elértük, bő 10 év után. Be kell látni, hogy nem ülhetünk meg minden lovat egy seggel. Nem szeretnénk veszíteni a minőségből és legfőképp nem szeretnénk csalódott vásárlókat. A vállalkozás összképének sem tenne jót és az egészségügyi állapotunk sem hálálná meg hosszú távon, ha a rendszer nem élhető.

Hogy mire is gondolok? Növénytermesztés. Betakarítás. Feldolgozás. Csomagolás. Személyes értékesítés. Viszonteladók kiszolgálása. Chili webshop üzemeltetése. Falusi vendégasztal. Céges ajándékcsomagok teljesítése. Egyedi megrendelések kivitelezése. Horeca szektor ellátása. Ideje átszervezni feladatokat, muszáj lépést tartani és a jelenlegi gazdasági helyzetben is fejlődni.

Rábai Gyula a palánták között
Rábai Gyula a palánták között 🕊️

Hiszen az ősök mintájából tanulva és okulva, nagyon fontos szempont számomra a vállalkozás fejlesztésében, hogy a szüleimet ne egye meg a mezőgazdasági munka, stressz és legyen megfelelő minőségi idejük a családra, unokákra hosszú éveken át.

A palántanevelés mindig is a kezünkben volt. Akadt egy kivételes eset, amikor Kővári Andrisék, a Kővári Krizantém Kft. meglepett minket 2 fóliányi Habanero chili palántával. Innen is hálásan köszönjük! De konkrét palántanevelésre nem volt példa az elmúlt 12 év alatt.

Rizikós döntés, de a palántanevelés Derecskén zajlik 2024-ben.

Nem akarok mellébeszélni, ahogy már említettem fentebb, ha nincs palánta, nincs termés. Ha nincs termés, nincs termék, ha nincs termék, akkor nincs mit eladnunk. Üres a fólia, üres a kert, nincs mit látnia a vendégnek.

Ugyanez igaz, ha csúszik a palánta fejlődése. Folyamatok sokaságára van hatással, és ne köntörfalazzunk, a vállalkozásunk fenntartása, családunk megélhetése függ ettől a nagyon fontos munkától.

A család meghozta a döntést

Szokásos év eleji kerekasztal-beszélgetésnél azt láttuk a legjobbnak, hogy a Sárréti ChiliFarm palántáinak a nevelését a KITE Zrt. derecskei munkatársaira, szakembereire bízzuk.

Magvetés nevelőtálcába

Miért pont a KITE Zrt?

A válasz egyszerű, évek óta megbízható partnereink. Kezdetek óta tőlük szerezzük be a mezőgazdasági munkához nélkülözhetetlen eszközök legnagyobb részét, de nézzünk meg még pár szempontot:

Távolság: Fontos szempont volt számunkra, hogy olyan helyen nevelkedjenek a palántáink, ahová bármikor, 30 percen belül el tudunk utazni.

Tapasztalat: Úgy gondolom ezt nem kell bővebben kifejteni. Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági szereplője a cég. Ha elakadtunk növényvédelemben vagy terméshozam javításban, esetleges hiánybetegségek kezelésében vagy a kert korszerűsítésében, mindig precíz választ és kézzel fogható megoldást kaptunk.

Rendszer: Ahol évente 30 millió palánta gazdára talál, ott valamit azért jól csinálhatnak. Az első körbevezetésnél is láttuk, hogy ez egy egészen más szint, mint ahogy mi csináljuk. A nevelősátrak, az öntözés, a tápoldatok, vegyszerek kijuttatása, a magvetés folyamata, a szellőztetés, az automatizációk, a rendszerek. Szóval lenne mit tanulni tőlük.

Átláthatóság: Kiemelten fontos volt, hogy a palántákat heti rendszerességgel meg tudjuk tekinteni. Ebben is nagyon segítőkész volt a cég. Akadt olyan hét, amikor nem tudtuk megnézni a palántákat személyesen, ekkor Bence, a kapcsolattartónk e-mailben küldött fényképeket az aktuális állapotról. A személyes látogatáson kívül mindenképp ragaszkodtunk a palánták permetezési naplójához, hogy mikor, mit, miért és mennyit kapnak a növények.

Emberközpontú: A megkeresésünk első pillanatától a maximális kedvességet és tiszteletet kaptuk tőlük. Mindannak ellenére, hogy mi egy apró porszem vagyunk a gépezetükben. Illetve bonyolítottuk a közös munkát olyan chili fajtákkal, amik eddig nem feltétlen fordultak meg náluk. De mindezt rugalmasan kezelték és egyből megoldásokat ajánlottak, nem kifogást találtak.

Tervezhetőség: Mindenképp úgy akartunk belevágni ebbe a projektbe, hogy szerződésbe foglalunk minden lényeges információt. Ebben is 100%-ban partner volt a KITE, hiszen másképp nem is jöhetne létre egy megbízás sem náluk.

Hosszú távú célok: Semmiféleképpen nem egynyári kalandot kerestünk. Az egyik kiemelt téma volt, hogy ha belekezdünk, olyan partnerrel tegyük, akikkel akár évtizedekig tudunk együtt dolgozni. Mi bízunk benne, hogy ez az együttműködés nem csak 2024-re szól majd. A KITE segítségével úgy gondoljuk létrehozhatunk egy új és élhetőbb rendszert a vállalkozásunkban, amivel magasabb minőségre tudjuk emelni a termékeinket.

Nagyszülők is dolgoztak a KITE-vel: Plusz egy megerősítés a részünkről.

Hogyan működik a palántanevelés kiszervezése?

Fajták konkretizálása, palánta mennyiség meghatározása, nevelőtálca méret kiválasztása, majd az elszállítás dátumának meghatározása. Ha mindez megvan, akkor készülhet a szerződés.

Munkaszervezés és a palánta fejlődése miatt, igen fontos, hogy megállapításra kerüljenek különböző feltételek. Mivel fajták tekintetében sokszor egyedi igények vannak, amiket csak speciális igények között tudnak megoldani.

Palánta mennyiség: fontos tisztában lenni a növény tenyészterület igényével. Mivel ennek függvényében tudják kiszámolni a hektár tőszámot vagy a folyóméterhez szükséges igényeket. Sőt a palánta kelési eredményét is figyelembe kell venni, mert nincs 100%-os kelési eredmény, csak a mesében. Ezen tényezőket figyelembe véve kell meghatározni a végleges palánta mennyiség igényeket.

Nevelőtálca méret: Van egy standard bevált nevelő edény típus. De ezen standard szokásoktól persze van, hogy eltérnek annak érdekében, hogy a partneri igény ki legyen elégítve. Pl: van aki 10-es cserépben kéri a paprika palántát, hogy jó nagy legyen. De van aki 216-os tálcában kéri mert úgy olcsóbb.

Milyen zöldségek palánták termesztésével lehet megkeresni a KITE Zrt-t?

Paprika, paradicsom, póréhagyma, spárga, tojásgyümölcs, oltott dinnye/uborka, saját gyökerű dinnye/uborka, cukkini, káposztafélék, kínaikel, uborka konzerv, saláta félék, csemegekukorica, zeller, petrezselyem, fűszernövények, kabakosok.

Miért fontos a fémzárolt mag?

A hatóság irányába való igazolás miatt, hogy csak eredeti, biztos forrásból származó magot vettek át a partnertől/beszállítótól. A KITE számára is fontos, mert egy otthon szedett maggal, sok fertőzést tudnak behozni a telepre. Amivel egy esetleges növényvédelmi zárlatot is elrendelhetnek ellenük. Sőt, ha fémzárolt a mag, akkor tudja a termelő biztosan, hogy valóban milyen palántát is várhat. Ha csípős paprikát kért, akkor nem csemege lesz a zacskóban.

Miben tud akár neked is segíteni a KITE?

Agronómia:
Szántóföldi vetőmagok széles választéka (kukorica, napraforgó, szója, cirok, búza, árpa, zab,
tritikálé, szudánifű, lucerna, borsó, burgonya, csemegekukorica, repce, köles, mustár, réti
keverék, fűmagok, zöldtrágya keverékek stb.).
Műtrágyák (Nitrogén, NPK, Yara, Timac stb.).
Növényvédőszerek (BASF, Bayer, Syngenta, Corteva, FMC, Kwizda stb.).
Terményvásárlás (kukorica, repce, búza, napraforgó, búza stb).

Kertészet:
Kertészeti vetőmagok széles választékban (3.300 db fajta).
Palántanevelés (paprika, paradicsom, oltott dinnye, görögdinnye, sárgadinnye, uborka,
káposztafélék, saláta, tojásgyümölcs, csemegekukorica, zeller, cukkini, hagyma/póréhagyma,
spárga, fűszernövények stb.).
Kertészeti műtrágyák, Lombtrágyák, Biostimulátorok, Starter műtrágyák stb.
Tőzeg.
Egyéb kertészeti termékek (Agroszövet, facsemete védő, geotextil, klipszek, paradicsom
akasztóhorog, raschel háló, raschel zsák, szőlőkötöző, uborkaháló, vektroháló, zsineg stb).
Mikroöntözés (Pro-tape, T-tape csepegtetők, tömlő lyukasztó, inditók, csatlakozók, toldó,
szerszámok, Flat cső, KPE cső stb.).
Fólia termékek (sátor fólia, bio talajtakaró, talajtakaró, belső fólia, takaró fólia, fátyolfólia).
Gyümölcsös telepítés (támrendszer, beruházások stb).
Gyümölcs betakarító gépek (Pellenc stb.).

Jalapeno palánták

További részletek, kapcsolat:

Tóth Bence
Agronómiai és kertészeti szaktanácsadó
Derecskei alközpont
[email protected]
4130 Derecske, Szováti útfél 0110/07
Mobil: +36-20-339-9187
Tel.: +36-54-548-017
Fax: +36-54-480-401
www.kite.hu

vagy további elérhetőségek, alközpont kereső: KITE

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább