Barion Pixel
0

Algakészítmények várható hatásai

Algakészítmények használata a chili termesztésben
Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Facebook
Pinterest
Email

Az algák alkalmazása a talaj trágyázására ősi gyakorlat.

 • A Római Birodalomban Columella és Palladius javasolták az algatrágya használatát káposztafélék és gyümölcsfák esetében
 • Írországban a tengerparti lakosság gyakran használta a Ascophyllum és Fucus fajokat a talaj előkészítésére burgonyatermesztés előtt 
 • Britanniában a partra vetett algákat a földekre szórták a karfiol, articsóka, burgonya vagy gyümölcsfák ültetésének talaj előkészítése során
 •  Az algákat a haszonállatok takarmányozására is felhasználták. Az első világháború idején Németországban a tengeri algákat a sertések, tehenek, kacsák és juhok étrendjébe illesztették. Ugyanebben az időszakban a francia hadsereg kísérleteket végzett a lovak Laminaria nemzetséghez tartozó barna algákkal való etetésére.

Az algák egyes kutatók szerint az olyan erőforrások, amely az egészséges táplálkozás elősegítésével és a környezeti károk minimalizálásával segíthet megváltoztatni világunk élelmiszerrendszerét. (TAGLIAPIETRA és CLERICI, 2023)

Természetes nyersanyagforrásként és közvetlenül biotrágyaként, illetve a mezőgazdasági termelésben biostimulátorként hasznosíthatók, köszönhetően magas szén-dioxid-megkötő képességüknek és a bennük található tápanyagoknak. (PIWOWAR és HARASYM, 2020)

Környezetbarát alternatívát jelentenek a mezőgazdaságban használt szintetikus vegyszerekkel szemben, mivel számos pozitív hatásuk van, például a növény- és talajszerkezet javításával csökkentik a vegyszerhasználat okozta szennyezést. (ABDEL-RAOUF és mtsai., 2012), növelik a talaj termékenységét, és megkötik a növények számára szükséges nitrogént

Saláta esetében különböző alga-kivonatokat alkalmazva jelentősen növelte a magasságot, a fejtömeget, ezen belül az értékesíthető rész hozamát, a levélszámot, a klorofil, a karotionoid és a C vitamin tartalmat, és csökkentette a levélben mérhető nitrát tartalmat, ami azért előnyös, mert a nitrát könnyen alakul toxikus nitritté. (VegaAlga Projekt, Zöldségcentrum Kft.)

Horvátország, 2016

Mérföldkövek az algakutatásban

1940-es évek
Hidrokolloidok felfedezése algákból; algabiológiai kutatások, kutatások az algák táplálkozás-élettani hatásai után

1952
Az első Nemzetközi Alga Szimpózium Skóciában, az Egyesült Királyságban

1960-70-es évek
A hínárok taxonómiai osztályozása, biogeográfiája és ökofiziológiája

1980-90-es évek
Biotechnológia alkalmazása a hínártermesztésben, gyógyszerkutatás és bioaktív anyagok előállítása algákból, klasszikus genetika

1990-es évek
Genetikai transzformáció és szövettenyésztés; molekuláris filogenetika; klónozás

2000-es évektől
Modellnövény keresése egy nagyszabású genomikai vizsgálathoz; elmozdulás a multidiszciplináris kutatás felé

A mezőgazdaságban alkalmazott algák

 • A makroalgák (más néven tengeri algák) többsejtű, tengeri vagy édesvízi szervezetek, amelyeket gyakran három csoportra osztanak: vörösmoszatok (Rhodophyceae), zöldmoszatok (Chlorophyceae) és barnamoszatok (Phaeophyceae)
 • A másik csoportot a mikroalgák képviselik, amelyek a kék és a zöld algákat foglalják magukban

A tengeri moszatkivonatok mint biostimulátorok kifejlesztése és tesztelése iránt nagy az érdeklődés

A nyersanyag (makroalgák) nagyfokú változékonyságának köszönhetően (a szövetek kora, az évszakok és a betakarítás időpontja) kevés jól jellemzett termék van a piacon. Ez a változékonyság megnehezíti összetételük szabványosítását és hatásmechanizmusuk azonosítását.

 • COLLA (2020) szerint már bizonyított, hogy a mikroalgák számos, a kertészeti és agronómiai növényekre ható bioaktív és jelző molekulát termelnek, célzott alkalmazásuk a növénytudományban még mindig gyerekcipőben jár. 
 • Ezért javasolt lokális jelentőséggel az algakészítmények tesztkísérletekben történő alkalmazása, hogy megismerjük a kultúrnövényekre gyakorolt hatását.

A kertészetünkben alkalmazott algakészítmény

Ökológiai termesztésben is alkalmazható minőségjavító hatású biostimulátor, amely lomb és öntözőtrágyaként is alkalmazható.

Az Alga K Plus magas alga- és káliumtartalmú, az ökológiai termesztésben is alkalmazható minőségjavító lombés öntözőtrágya. Szőlő és gyümölcs kultúrák termésének minőségjavítására, a cukortartalom növelésére, színesítésre 5 kg/ha dózisban, legfeljebb 1,0%-os töménységben, az érés kezdetétől 3 alkalommal javasoljuk kijuttatni. A kezeléseket a betakarítás előtt 1 héttel be kell fejezni.

Hatásmód

Hatásmechanizmus A nagy mennyiségű növényi hormonok és egyéb természetes anyagok (vitaminok, aminosavak, összetett cukrok és ásványi anyagok) több módon képesek pozitívan befolyásolni a növények élettani, biokémiai folyamatait. A virágzásban, a termés kötődés fokozásában, de kiemelkedő szerepük van a termésméret növelésében, valamint a terésminőség javításában is. A kálium szintén kiemelkedő jelentőségű a növényi ellenálló képesség javításában, a termés cukortartalmának és színének fokozásában. Az Alga K Plusban mindkét hatóanyagcsoport, az algakivonat és a kálium is magas szinten áll rendelkezésre a növények számára.

Az algák szerepe a mezőgazdasági talajokban

 • Az algák a talajban az elsődleges (pionir, úttörő) szervezetek
 • A fotoszintetikus algák önellátó (autotrof) élőlények megélnek olyan közegben is, ahol az életükhöz csak ásványi sók, víz és az fény áll rendelkezésre
 • Az algák a napfény hasznosításával a vízben oldott ásványi sókból  saját testüket építő szerves anyagokat, cukrokat, aminosavakat hoznak létre
 • További előny, hogy sok alga, de főleg az egysejtű „kék algák” (cianobaktériumok) a levegő szabad nitrogénjét felhasználva biológiai N 2 –kötésre is képesek, hatékonyan javítják a talaj termékenységét és a terméshozamot
 • A talajban az autotróf típusú algák főleg csak a felszíni rétegekben tudnak megélni (szükségük van napfényre)
 • Az algák gyorsan szaporodnak, majd az elhalt testükben található, általuk felépített szerves anyagok jelentik a táplálékot a további talajélőlényeknek, a baktériumoknak és a mikroszkopikus gombáknak

Az algakészítmények használatának pozitív hatásai növénytermesztés során

Növelik a biotikus stressztoleranciát: magas és alacsony hőmérséklet ellen, vízdeficites és magas só tartalmú termesztőközeggel szemben
– Abioitkus stressz-rezisztencia: transzspiráció csökkentése, sztóma-konduktancia növelés, stressz-rezisztencia anyagcseretermékek kiválasztása

Növelik a virágok számát és kötődését
– Növelik a virágok számát és kötődését: késleltett szeneszcencia, növényi hormonok és szintézisükhöz szükséges prekurzorok felvétele az algaszuszpenzióból, fotoszintetikus asszimiláció hatékonyságának növekedése, termés növekedése a kivonatokban jelen lévő hormonális anyagokkal különösen a citokininekkel (tápanyagmobilizáció a vegetatív szervekből) függ össze.

Kedvezőbb csírázási százalékot eredményeznek
– Kedvezőbb csírázási százalék is „early vigor”: az algakivonatban lévő auxinok és a poliaminok kombinációjának tulajdonítják, amelyek serkenthetik a gyökeresedést, növelhetik a tápanyagfelvételt és a növény kezdeti fejlődését.

Növelik a talaj biodiverzitását és a fáradt talajokat „revitalizálják”
– Káros szervezetekkel szemben ismert biokontroll és antimikrobiális hatásuk

Magasabb terméshozam és minőség, kedvezőbb beltartalom és íz „funkcionális élelmiszerek”
– Serkenti a fiatal gyümölcsök sejtosztódását (a gyümölcs teljes méretének kulcsfontosságú tényezője), fokozza az ásványi anyagok felvételét a talajból, és mobilizálja az asszimilátumok és ásványi sók szállítását a gyorsan növekvő szövetekbe (nagyobb termésmennyiség és kedvezőbb beltartalom)

Biotikus kórokozókkal és kártevőkkel szembeni védelem
– Az algakivonatok 1,3-1,6 D-glükánt tartalmaznak, ami részt vesz a sejtosztódást és a védelmi mechanizmusokat serkentő növekedési szabályozók szintézisében. Vastagabb sejtfal és kutikula kialakítása, reszintencia (pl. PR) gének szintézise

A hasznos talaj mikrobák fokozott növekedése

Stimulálják a növény növekedést serkentő baktériumok (PGPR) működését

Az abiotikus stresszfaktorok között kiemelkedik a hidegstressz, vagy a fagyhatás, a gyomirtószerek okozta károsodások, a mechanikai sérülések, rágások, a vízhiány, valamint a magas hőmérséklet és a szárazság is. 

Az élő algákat tartalmazó lombpermetek vagy az algakivonatok, de a szuszpendált alga-plazma anyagok hatása többféle mechanizmuson is alapulhat:

A stresszterhelt növénynél pótolják a hiányban levő tápanyagokat (cukrokat, aminosavakat, szervetlen tápelemeket).

  A talajból felvehetetlen vagy hiányzó mikro- és nyomelemeket a növényi leveleken keresztül a növényhez juttatják.

  Hormonhatású anyagaikkal a növényi differenciálódást, termésképzést segítik.

  A fotoszintézis fokozásával a stressztűrés növekszik, a növényi élethossz megnyúlik, ezzel is mintegy kivárva a stresszkörülmény elmúlását.

  A fotoszintézis fokozásával nagyobb zöldtömeg, vitálisabb növény a kórokozók támadásának is jobban ellenáll.

  Algakészítmények hatásának

  Az algakészítményekkel kezelt paprika levelének szignifikánsan nagyobb mennyiségű aszkorbinsavat, összes fenolt és összes flavonoid-tartalmat mutatott, mint a normál NPK kontroll esetében (ASHOUR, 2021). 

  Az ilyen vegyületek tartalmának növelése pozitív hatással lehet a kezelt növény biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességének növelésére. 

  ALI és mtsai. arról számoltak be, hogy az A. nodosum kivonat alkalmazása jelentősen minimalizálta a kórokozók által okozott betegségek előfordulását az üvegházi és szabadföldi körülmények között termesztett paradicsomban és paprikában azáltal, hogy a védekezéssel kapcsolatos enzimek aktivitását és az összes fenolos vegyület mennyiségét növelték.

  Összefoglalva, a vizsgálatok kimutatták, hogy a tengeri algakivonat lombtrágyaként alkalmazva pozitív hatást gyakorolt a növények növekedésére és minőségére, a termésmennyiség pedig szignifikánsan nem marad el a műtrágyával kezelt állomány termésmennyiségéhez képest. Ezért a biotrágyák használata csökkentheti az agrokémiai szerektől való függést, és ezáltal fenntarthatóbbá teheti a termelést a környezet és a fogyasztó számára.

  Projekt: www.vitamingarden.hu
  „Vitamindús Zöldség-, gyümölcs” minősítőrendszer és Védjegy kidolgozása

  A minősítő rendszer és védjegy célja

  A VitaminGarden minősítő rendszer és védjegy használata azt hivatott a Fogyasztó felé igazolni, hogy a zöldség-gyümölcs olyan helyi gazdaságból származik, ahol elkötelezettek a magasabb biológiai értékkel rendelkező kertészeti növények termelésében. Ennek érdekében pedig tudományosan megalapozott, a helyi gyakorlatban eredményesen kipróbált módszereket alkalmaznak a mindennapi gazdálkodásuk során. 

  Az eredményes tesztgazdálkodások elsősorban baromfitrágya granulátum, talajbaktérium készítmények és különböző algakészítmények alkalmazásával valósultak meg. A projektről bővebb információ olvasható: www.vitamingarden.hu weboldalon.

  Megkívántál egy kis csípőset?

  Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm chili webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton.

  Megosztás:
  Facebook
  Pinterest
  Email

  Neked ajánlott