Barion Pixel
0

8+1 érdekesség, ami valószínűleg nem jut eszedbe a csiliről

Színes csili paprikák az asztalon kosarakban
Picture of Magyar Marianna
Magyar Marianna
Facebook
Pinterest
Email

Legalábbis, nem először. Ha te is azoknak a táborát erősíted, akik szerint a csili egyenlő a csípősséggel, akkor üdv a klubban, másrészt íme egy cikk arról, miért is érdemes odafigyelni erre a különleges fűszerre. Ha viszont gyakorlott nyelvégető vagy, de nem ástál még a téma mélyére, akkor ez a szubjektív gyűjtemény neked is szól.

Nem futnék felesleges köröket a csili definíciójával vagy a származási területeinek elemzésével, bár kétségtelenül messze ősibb történelmi múltja van, mint az általunk ismert zöldségek (gyümölcsök?) többségének. Pontokba szedtem tehát, mik azok a tények, amik valóban ledöbbentettek a cikk megírásakor és amivel kisütheted a barátaid agyát egy közös mexikói vacsi közben.

1. A csili valójában gyümölcs

Viszont ettől még zöldség is. Ha botanikai értelemben foglalkozunk a terménnyel, világossá válik, hogy magtermő növény, ami a paprika virágából nő ki és mint olyan, a magvait szétszórva szaporodik, mint a legtöbb gyümölcs. A zöldség nem leírható botanikai definíciókkal, viszont egy általánosabb, kulináris kifejezés, ami különféle gasztronómiai szempontok szerint határozza meg, mitől zöldség a zöldség. (Például a keményebb állag, lágyabb íz, vagy az, hogy inkább főzéshez használható és így tovább.)

2. A madarak immunisak a csípős hatására 🦜

A fenti állításhoz csatlakozva, ha van némi emlékünk az alsó tagozatos környezetismeret órákról – igen arról, amit a többségünk utált – talán felrémlik bennünk a gyümölcsök szaporodási módszere: a madár elcsipegeti a termést, majd tovaszáll és a magokat szét szórja a magasból a maga természetes útján. Ez egy egyszerű és logikus evolúciós megoldása a csilipaprika reprodukciós képességének. Ami viszont érdekes, hogy a benne lévő kapszaicin pont emiatt csak az emlősöknél vált ki ingereket, vagy immunválaszt.

3. Az afrikaiak az elefántok ellen vetik be csodafegyverként

Nem vicc, az afrikai gazdák vízbe áztatott madzagot vonnak be őrölt csilivel és kerítik el a termőterületeiket, ezzel mintegy áthatolhatatlan falat képezve a gyanútlan állatok és a termőföld között. (Mint marketing fogás, talán még kiaknázatlan terület lehet, képzeljük csak el: Ez a csili olyan erős, hogy egy egész elefánt csorda kénytelen visszavonulót fújni tőle.)

4. Az egyik legősibb háziasított növény

Peruban és Mexikóban már 6000 évvel (!) ezelőtt is termesztették. Egyes kutatások bizonyították, hogy ennél jóval korábbi fosszíliákban is fellelhető volt a növény DNS-e, de az igazán érdekes részlete a csili történelmének az, hogy a kontinens délnyugat-amerikai és északnyugat-mexikói területein csak a spanyol gyarmatosítás után vált igazán a mexikói- és délamerikai konyha meghatározó alapanyagává. Tulajdonképpen Kolumbusznak köszönhetjük a csili világhódító karrierjét, hiszen a felfedezőnek hála, így jutott el a spanyolokhoz és terjedt szét Európában, majd világszerte.

5. A chipotle és a jalapeño egy és ugyanaz

A különbség a feldolgozási eljárásban rejlik. A friss verziót jalapeño-nak, míg az érlelt, szárított és füstölt feldolgozás utáni eredményt chipotle-nak hívják. Összehasonlítani a kettőt gyakorlatilag ugyanaz, mintha a szőlőt vetnénk össze a mazsolával. Ennek értelmében a chipotle erősebbnek hathat, mivel az a teljesen érett, vörös jalapeño paprikából készül, és ahogy a csili érik, a benne lévő kapszaicin mennyisége is megnő – ami eléri az SHU felső határát ennél a fajtánál. (SHU: Scoville skála, vagy Scoville Heat Unit, a csili erősségének mérőszáma.) Teljesen más az ízprofiljuk is, gondoljunk csak az aszalt és friss gyümölcsök közötti markáns különbségekre.

6. A csilipaprika C vitamin tartalma közel kétszerese a narancsénak 🍊

Úgyhogy ha meghűltünk, és két pofára tolnánk a narancslevet meg a C vitaminos rágótablettát, jobban járunk ha pár karika jalapeño paprikát rágcsálunk kúraszerűen – mindenki olyan mértékben persze, amilyenben bírja – vagy akár egy-két szeletet bele is dobhatunk a frissen facsart dzsúzunkba. Kulináris gyógymód! Nem utolsó szempont, hogy antioxidánsokban és olyan ásványi anyagokban is gazdag mint a kálium, kalcium, foszfor, béta-karotin és a bio-flavonoidok. 

7. Cayenne csili az elsősegélydobozban

Kevesen tudják, és valószínűleg még kevesebben folyamodnának a cayenne-hez ha nyílt, vérző sebük van, mert a sebtapasz hamarabb jut az eszükbe. Viszont ez a tudás hasznos lehet a kétbalkezes konyhatündérek számára, akik nap mint nap megvágják magukat a konyhakéssel, ugyanis a sebbe szórva lelassítja a vér kiáramlását, és gyorsabb alvadást idéz elő – ergo hatékonyabb a seb lezárásában mint egy egyszerű kötés.

8. Határ a csillagos ég

Már ha eladási árról van szó, ugyanis a sáfrány és a szarvasgomba mellett egyes fajok kg-ként akár 25.000 $ -ba is kerülhetnek (azaz mai árfolyamon közel 9 millió ft-ba), mint a perui Aji Charapita. Erősségét tekintve a cayenné -vel vetekszik, és vagy hússzor erősebb a jalapeño-nál. Mégis az árát az akadályozott beszerzési lehetőségek strófolják magasra, ezt a növényt ugyanis, csak nemrég sikerült háziasítani, addig csak Peru északi dzsungeles részein volt megtalálható. A csilifanatikusok és a gourmet séfek körében népszerű paprikafaj apró, sárga, bogyószerű terméseket hoz, aminek a magjait ugyan árulják az interneten is, de több mint valószínű, hogy nem kapkodják el a potenciális vásárlók.

8+1. Szamurájok titka 🥋

A csilipaprika fogyasztása remek stimuláns: az agynak azt az üzenetet közvetíti az idegrendszer, hogy fájdalmat érzünk, erre pedig bekapcsol az automatikus endorfin és dopamin termelés, hogy a fájdalomérzetet csökkentse. Ennek eredményeképp eufórikus állapotba kerülünk, ami előidézhet pozitív megerősítéseket, és felvértezhet bátorságérzettel. Nem véletlenül fogyasztottak a szamurájok csilipaprikát a harc előtt, hiszen ezzel tréningelték az elméjüket a győzelemre.

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Cikket írta: Magyar Marianna

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott