Barion Pixel

18.990 Ft felett ingyenes szállítás belföldön!

Paprikatörténelem

1496. június 11. - Fontos dátum ez a paprikák életében, gondolom, meg is ünneplik a maguk csöndes módján. Ekkor vetett horgonyt Kolumbusz Kristóf két hajója Cádizban, miután visszatért két és háromnegyed évig tartó második amerikai útjáról.
 • Carolina Reaper chili krém

  Csak Norris | Carolina Reaper chili krém

  1.890 Ft5.990 Ft
 • Paradicsomos extra erős chili szósz 100g

  Joker | Paradicsomos chili szósz

  1.390 Ft3.390 Ft
 • Epres sült fokhagymás pikáns chili szósz

  Leteper | Epres chili szósz

  1.390 Ft3.390 Ft
 • Carolina Reaper chili őrlemény

  Carolina Reaper | Chili őrlemény 15g

  3.390 Ft
 • Szárított chili szeletek csokibevonóban 15 gramm

  Csokiller “Orosz rulett” | Szárított chili szeletek csokibevonóban 15g

  1.490 Ft
 • üTÖK | Chilis-sózott pikáns tökmag

  üTÖK | Chilis-sózott pikáns tökmag 150g

  1.790 Ft

Paprikatörténelem, Kolumbusz Kristóf, két hajó, Cádiz

Az expedíció orvosa, Diego Alvarez Chanca ugyanis, amikor éppen nem a matrózok nyavalyáit kezelte, begyűjtötte és lerajzolta az indiánok által már réges-régen ismert, használt és termesztett paprika néhány példányát. Így került a paprika az óceán innenső felére, majd spanyol és portugál kereskedők által tovább Afrikába és Ázsiába. 

Mérgező paprika bogyók?

Először dísznövénynek tartották, mert olyan kis csinos volt, a bogyójáról pedig azt híresztelték, hogy mérgező. Fűszernövényi karrierjét, mint oly sok díva, egy beugrásnak köszönheti. 1806 táján az akkor már francia császárrá koronázott Bonaparte Napóleon taktikai okokból kontinentális blokádot rendelt el, ellehetetlenítve többek között a bors Indiából Európába való szállítását is. A paprika vette át a bors szerepét, és így lett az egyik legnépszerűbb fűszernövény.

Magyarország, paprika, Széchy Margit

Hazánkban is hasonló utat járt végig. A paprikák magyar ősanyja Széchy Margit, Zrínyi Miklós nevelőanyjának díszkertjében töltötte napjait 1570 táján, vagyis más országokhoz képest nagyon korán megérkezett hozzánk, egyes források szerint délszláv-török közvetítéssel, mások szerint a portugálok hozták ide. Ki tudja már, hogy volt, az a lényeg, hogy valahogy megérkezett és nagy sikert aratott, mint borspótló fűszer. Teljesen átformálta a hazai gasztronómiát, gondoljunk csak bele, ha ma végig akarunk főzni egy magyaros szakácskönyvet, egy fél kilónyi piros port biztos elhasználunk hozzá. Apropó, szakácskönyv… Az első paprikás recept 1771-ben jelent meg. 

Világon először Magyarországon

Ja, és hogy ne maradjunk ki mi se a történelemből, állítólag Magyarországon használták a világon először a pirospaprikát más ízesítő hozzákeverése nélkül. A spanyolok, indiaiak mind keverik más fűszerekkel, úgy használják, de mi csak a tiszta anyagra esküszünk!

Jöhet valami igazán csípős a paprikatörténelem után? 

Szerintünk minden chilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. 

Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket! 

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Kosarad tartalma
  A kosarad jelenleg üres