Powered by Smartsupp Paprikatörténelem — Sárréti ChiliFarm
Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésnél!
1496. június 11. - Fontos dátum ez a paprikák életében, gondolom, meg is ünneplik a maguk csöndes módján. Ekkor vetett horgonyt Kolumbusz Kristóf két hajója Cádizban, miután visszatért két és háromnegyed évig tartó második amerikai útjáról.

Paprikatörténelem, Kolumbusz Kristóf, két hajó, Cádiz

Az expedíció orvosa, Diego Alvarez Chanca ugyanis, amikor éppen nem a matrózok nyavalyáit kezelte, begyűjtötte és lerajzolta az indiánok által már réges-régen ismert, használt és termesztett paprika néhány példányát. Így került a paprika az óceán innenső felére, majd spanyol és portugál kereskedők által tovább Afrikába és Ázsiába. 

Mérgező paprika bogyók?

Először dísznövénynek tartották, mert olyan kis csinos volt, a bogyójáról pedig azt híresztelték, hogy mérgező. Fűszernövényi karrierjét, mint oly sok díva, egy beugrásnak köszönheti. 1806 táján az akkor már francia császárrá koronázott Bonaparte Napóleon taktikai okokból kontinentális blokádot rendelt el, ellehetetlenítve többek között a bors Indiából Európába való szállítását is. A paprika vette át a bors szerepét, és így lett az egyik legnépszerűbb fűszernövény.

Magyarország, paprika, Széchy Margit

Hazánkban is hasonló utat járt végig. A paprikák magyar ősanyja Széchy Margit, Zrínyi Miklós nevelőanyjának díszkertjében töltötte napjait 1570 táján, vagyis más országokhoz képest nagyon korán megérkezett hozzánk, egyes források szerint délszláv-török közvetítéssel, mások szerint a portugálok hozták ide. Ki tudja már, hogy volt, az a lényeg, hogy valahogy megérkezett és nagy sikert aratott, mint borspótló fűszer. Teljesen átformálta a hazai gasztronómiát, gondoljunk csak bele, ha ma végig akarunk főzni egy magyaros szakácskönyvet, egy fél kilónyi piros port biztos elhasználunk hozzá. Apropó, szakácskönyv… Az első paprikás recept 1771-ben jelent meg. 

Világon először Magyarországon

Ja, és hogy ne maradjunk ki mi se a történelemből, állítólag Magyarországon használták a világon először a pirospaprikát más ízesítő hozzákeverése nélkül. A spanyolok, indiaiak mind keverik más fűszerekkel, úgy használják, de mi csak a tiszta anyagra esküszünk!

Jöhet valami igazán csípős a paprikatörténelem után? 

Szerintünk minden chilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. 

Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket! 

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirdetés

Whirlpool logó

promóció

  Termékajánló  

 • Carolina Reaper chili őrlemény

  Carolina Reaper | Chili őrlemény 15g

  3.990 Ft
 • Snackiller, Salty crispy challenge dobozos kiszerelés

  Snackiller “Salty crispy challenge” | Chilizett sós rudak 100g

  1.990 Ft
 • Leteper, Epres chili szósz nagy kiszerelés

  Leteper | Epres chili szósz 115g

  3.390 Ft
 • Csokiller "Orosz rulett", Szárított chili szeletek csokibevonóban kis kiszerelés

  “Csokiller” | Szárított extra erős chili szeletek, kakaós krémmel bevonva 15g

  1.790 Ft
 • Finchili, savanyított Jalapeno chili szeletek édes, ecetes felöntőlében

  Finchili | Savanyított ropogós Jalapeno chili szeletek 500g

  2.490 Ft
 • Akció! ChiliFarm Challenge chili csomag, tartalma 8 különböző chilis termék

  Chilifarm Challenge termékválogatás (8 kihívó termék)

  12.990 Ft

  Olvasd el ezt is!  

  Chili termesztéssel kapcsolatos  

0
  Kosarad tartalma
  A kosarad jelenleg üres