A sütőtökkrémleves egy olyan étel, amely a hideg napokon azonnal az otthon melegségének érzetét hozza el.
Az őszi hónapokban semmi sem üdvözöl jobban, mint egy tál gazdag és fűszeres sütőtökkrémleves. Ez a recept nemcsak a selymes sütőtök krémes textúráját, hanem a csípős chilis tökmag karakteres ízét is magába foglalja, így egyedi és ízletes ételt hozva létre. A sütőtökkrémleves chilis tökmaggal a hideg napokon ideális választás lehet, amikor egy melegítő, gazdag levesre vágyunk.
Összetevők:
- 3 dl 100%-os narancslé
- 1 db Sütőtök
- Só
- Bors
- Gyömbér
- Chili
- 1 db Vöröshagyma
- 3 dl Alaplé
- Szerecsendió
- 3 evőkanál Méz
- üTÖK Chilis-sózott pikáns tökmag
Elkészítési mód:
Első lépésben vágd ketté a sütőtököt.
Miután ketté vágtad, egy kanállal kapard ki a magokat egy kis lábasba (a magokra később még szükség lesz!)
200 Celsius fokon, előmelegített sütőben körülbelül 1 órát kell sütnöd. Nem baj, ha a teteje kicsit karamellizálódik.
Miközben sül a tök, a magokat öntsd fel 3 dl narancslével és forrald fel.
Ez azért fontos, mert a magoknak és az azokat tartó rostoknak intenzív sütőtök íze van, és narancslével összeforralva, remekül fel fogja dobni majd a levest.
Ha a narancs alappal meg vagy, kapj elő egy másik edény. Ebben fogod a leves pikáns lelkét elkészíteni.
A vöröshagymát, friss gyömbért apró kockákra kell vágni, akár csak a chilit.
Ha ezzel megvagy, a mézet kell felforralni. Amikor gyöngyözik dobd bele a hagymát, és a gyömbért, karamellizáld, majd végezetül a chilit is pattintsd bele és szerecsendióval, sóval ízesítsd.
Szűrd le a narancsos magos levet, és húzd fel vele a gyömbéres chilis alapot.
Ha megsült a tök, picit hagyjuk kihűlni, hogy ne égesse ripityára kezünket.
Ragadj magadhoz egy kanalat és ess neki a töknek!
Turmixgépbe pakold be a finom, megpuhult, krémes sült tököt.
A tökre jöhet a most már gyömbéres, chilis, narancsos alap, és 2 dl zöldségleves alaplé.
Turmixold egyneművé. Ha ez megvan, öntsd vissza egy edénybe, tegyél hozzá még körülbelül 1 dl zöldségleves alaplevet.
Kóstold meg, és ha úgy érzed, még bátran ízesítsd sóval, szerecsendióval. Forralj egy utolsót rajta és kész!
Tálaláskor szórd meg pirított sós-chilis tökmaggal és már eheted is.
Elkészítetted? Oszd meg velünk!
Töltsd fel a Facebook vagy Instagram oldaladra, jelöld meg a bejegyzésben a Sárréti ChiliFarm oldalát és használd a #sarretichilifarm taget.
Megkívántál egy kis csípőset?
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton.