Barion Pixel
0

Paprikakrém készítése otthon

Egy nagy tál kápia, a paprikakrém alapanyaga
Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Facebook
Pinterest
Email

Ma egy rendkívül egyszerű, hagyományos házi paprikakrém receptjét szeretnénk veled megosztani. Kérem fáradjon a késes aprítógép elé a vörösen izzó kápia paprika, a vámpírűző randi gyilkos fokhagyma és cinkostársuk a só. Igény szerint a szereposztást növelhetjük csípős paprikával vagy füstölt paprikával is.

Alapjáraton hagyományos hegyes erőssel ajánljuk, de ha nem idegen számodra a legtöbb chilire jellemző édes, gyümölcsös íz, akkor akár szóba jöhet az érett piros Jalapeno vagy a jóval tüzesebb Habanero chili. Elég is az előjátékból, következzen a lényeg!

Paprikakrém hozzávalói:

  • 1 kg kápia paprika
  • 15-20 dkg só (Ízlés szerint)
  • 1/4 fej fokhagyma
  • Ha csípősen szeretnéd: 4-5 db hegyes erős paprika vagy érett piros Jalapeno chili
  • Ha erősen szeretnéd: 1 mk Habanero chili őrlemény
  • Ha füstösen szeretnéd: 1/2 mk Füstölt édes fűszerpaprika

Elkészítés:

A nulladik típusú találkozással kezdjük. A padláson porosodó befőttesüvegeket mosd el alaposan forró víz alatt, majd tedd őket legalább 10 percre forrásban (100 °C) lévő vízbe, majd ne kézzel szedd ki hanem például egy csipesszel, és fejjel lefelé fordítva egy konyharuhán vagy csepegető tálcán szárítsd meg. Leleményesek és türelmetlenek rámehetnek hajszárítóval is.

Ácsi, ácsi ácsi! Tudtad, hogy amikor a vizet forralod a buborékok 100°C fok elérése előtt már megjelennek? Körülbelül 90°C fok környékén már zubog a víz, tehát az igazi forrásig még várnod kell.

Ezután a paprikákat alaposan mosd meg, a sérült, hibás részeket vágd le, távolítsd el a csumájukat magokkal együtt és szeleteld fel.

Ha ezzel meg vagy, egy Weimar T-174 önjáró rakodógéppel vagy szimplán a kezeddel tedd a késes aprítógépbe a felszeletelt paprikát, add hozzá a fokhagymagerezdet és daráld addig, amíg szép krémes nem lesz az állaga.

Ezt követően pedig a pépet öntsd át egy lábosba. Ízlés szerint sózd meg, de minimum a paprika mennyiségéhez képest 15-20% só kerüljön bele a tartósítás miatt.

Hogy miért írom azt, hogy ízlés szerint? Tudom nagyon alibi duma, de függ attól, hogy milyen só van otthon, furán hangzik, “de mennyire sós a só?”. Illetve az sem elhanyagolható, hogy ki hogy szereti, mi általában itthoni felhasználásra sósabban készítjük a spájzba elrakott krémeket.

Paprikakrém tartósítása nagyobb mennyiség esetén

Ha szeretnéd Na-benzoáttal tartósítani a paprikakrémet, mert több lett, mint amit 6 hónapon belül elfogyasztanál, akkor 1000 grammonként maximum 1 gramm tartósítószer ajánlott! Amennyiben érdekel a tartósítás téma, akkor ajánlom figyelmedbe Molnár Boglárka élelmiszermérnök cikkét az oldalunkon: Tartósítás: Sótól az E-számokig

Szóval ott tartottunk, hogy lábosban a paprikakrém és a fokhagyma, megsóztad és jól alátüzeltél a sparhelten. A forrástól számítva 5-10 percig rottyantod*.

Majd jó melegen a gyönyörűen megtakarított üvegekbe átkonvertálod egy merőkanállal, mint én a 2010-es években a Youtube videót mp4-ről mp3-ra.

Amint ezzel meg vagy, jó erősen rácsavarod az üvegre a lapkákat. Fejjel lefelé fordítod őket (Míg forró a paprikakrém) minimum 10-15 percre, hogy megfelelő vákuum képződjön és jöhet a száraz dunszt.

Egy dobozt vagy ládát bélelj ki tiszta törölközővel, konyharuhával és ebbe helyezd el az üvegeket. Takard le és tartsd melegen őket legalább 1 napig, amíg vissza nem hűl szobahőmérsékletűre.

*Rottyant: Hivatalos szakkifejezése a konyhában a hevítésnek, melegítésnek, forralásnak.

Vizuális típusú, haladó fekete öves konyhatitánoknak ajánljuk

Szoky konyháját azt hiszem nem kell bemutatni. Íme egy chilis csípős paprikakrém recept, videóval és hasznos tanácsokkal, ha fentiek túl szárazak lettek volna.

Mindenhol más a neve: Macska***** vagy kutya*****

Ha esetleg nem kínlódnál az életlen késes aprítóval otthon, akkor ajánljuk figyelmedbe a Macskapöcse paprikakrémünket. Amelyet a rádióból és tv-ből jól ismert Rákóczi Feri kérésére készítettünk a budapesti Korhely faloda éttermének asztalára, ételeik mellé.

Ez a termék valójában egy bajusz pöndörítő magyar erőspaprika krém. Magyaros levesekbe, pörköltekbe, halászlébe, akár szendvicsen, zsíros kenyéren remek ízt rejteget. A magyar konyhaszekrények elengedhetetlen széria felszerelése. A vasárnapi húsleves császára.

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott