Barion Pixel
0

Habanero kisokos: csípősség, fajták, termesztés

Bogár Márk
Bogár Márk
Red habanero chili paprika vödörben

Egy időben a habanero paprika volt a csúcstartó a chilik csípősségi versenyében, de a tény, hogy más fajták beelőzték, nem jelent semmit: ettől a habanero még bitangul csíp. Ellentétben sok zúzósabb chilivel, az extra-csípősség mellé még elég sokféle íz is társul. Egyedi, citrusos aromája finom füstösséggel párosul, ami miatt nagyon népszerű fő- vagy mellékszereplő a különböző chilis termékekben, főleg szószokban, dzsemekben és őrleményekben. Ha bírod a tüzet, ez egy jóféle paprika lesz számodra, amellyel vidáman eljátszadozhatsz a konyhában. 

Mit tud a habanero paprika?

A habanero Peru Amazonas vidékéről származik, de valójában mexikói paprikaként tartják számon. A Yucatán-félsziget a legnagyobb termelője, ám számos dél- és közép-amerikai országban, valamint az Egyesült Államok délnyugati részén is termesztik. A neve Havannára utal, de valójában semmi köze Kubához, a kubai konyhával pedig még köszönőviszonyban sincs.

A narancssárga habanero paprika trópusi, gyümölcsös ízjegyejjek bír, ami miatt nagyon népszerű mind az amatőr, mind a profi szakácsok körében, mivel sokféle gyümölccsel jól párosítható. Az olyan egzotikus fajtáknak, mint az ananász és a mangó nyilvánvalóan jól áll, de az alma és a narancs is ugyanolyan remekül működik mellette.

Chilipaprika fajták, amelyek überelik a habanerót

1999-ben a Guinness Rekordok Könyve a habanerót a világ legcsípősebb chilijeként tartotta számon, de azóta más paprikák letaszították a trónról. A habanero csípőssége nem azonnal fejti ki hatását, hanem néhány perc alatt érvényesül, és akár egy órán át is kitart a szájban. Tüze néha még órákkal a fogyasztás után is érezhető a nyelőcsőben. 

A Bhut jolokiát (más néven szellempaprika) és a Trinidad Moruga Scorpiont azóta a habanerónál is csípősebb Capsicum chinense őshonos alfajaként azonosították. A nemesítők folyamatosan keresztezik az alfajokat, hogy megpróbáljanak olyan fajtákat létrehozni, amelyek megdöntik a korábbi rekordokat. Így jött létre például a Carolina Reaper, amely egy Bhut jolokia paprika és egy különösen csípős vörös habanero szerelemgyereke. 

Habanero a Scoville-skálán: paprikaerősség-skála

A Scoville-érték a paprikafajták csípősségét vizsgálja, és a kapszaicin nevű – csípősségért felelős – anyag relatív mennyiségét méri. A Scoville-féle organoleptikus teszt a paprika erősségét úgy méri, hogy kiszámítja, mennyi cukros vízzel kell hígítani a chilipaprikát ahhoz, hogy elérjük azt a pontot, ahol már egyáltalán nem érezzük a csípősséget. 

A habanero a Scoville-skálán 100 ezer és 350 ezer Scoville-egység (SHU) között található, így körülbelül 76-szor csípősebb, mint egy átlagos jalapeño. A szellempaprikához képest (amely elérheti az egymillió SHU-t) a habanero háromszor-tízszer enyhébb. A világ jelenlegi legcsípősebb paprikáihoz, például a Trinidad Moruga Scorpionhoz (1,2-2 millió SHU) és a Carolina Reaperhez (1,4-2,2 millió SHU) képest a habanero paprika egy szelíd őzike. 

A habanero fajták közül a narancssárga a legismertebb

Habanero fajták a szivárvány minden színében

A habanerót sokféle változatban és színben is megtalálhatod a vörös és narancssárga színtől egészen a sötétbarnáig és a csaknem feketéig. Mutatjuk a három legismertebbet közülük. 

Orange habanero

A narancssárga habanero a leggyakoribb fajta, ami azt jelenti, hogy akár már láthattad is a helyi élelmiszerboltban. A narancs habanerók aromája gyümölcsös, édes a csípősségük mellett, ami 100 000 és 350 000 SHU közötti szinten mozog. 

Red habanero

A Caribbean red habanero jóval csípősebb, mint narancssárga kuzinja, és a salsák egyik kedvenc alapanyagaként is ismert. Akár 445 000 SUH-ig is képes eljutni. Kóstold meg: Őrlemény

Chocolate Habanero chili 

A Chocolate habanero a jamaicai konyhához kapcsolódó paprika. Nevét barna színéről kapta, bár néha fekete habaneróként is emlegetik. Az átlagos habanerónál csípősebb, elérheti a 577 ezer SHU-t is, íze pedig földesebb, gazdagabb.

A habanero termesztése

Ha van némi affinitásod a kertészkedéshez, viszonylag könnyen termeszthetsz habanero chilit házilag is. Normál kertben is megállják a helyüket, de egy magaságyás is megteszi, ha nincs más. Habanero palántát is vásárolhatsz, de magról is szaporíthatod. Olvasd el a Chili paprika termesztése című cikkünket, ha további információkat szeretnél például arról, hogyan csíráztasd a magot, vagy hogyan teleltesd a dédelgetett paprikádat. 

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

A Scoville-skála

Fedezd fel a Scoville-skála világát a Sárréti ChiliFarm blogján! Ismerd meg a legcsípősebb chili fajtákat

Tovább

Legújabb receptek