Retró lángos a Sárréti ChiliFarm konyhájából
A lángos egy népszerű magyar étel, amely mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. Eredetileg kenyértésztából készült, és olajban vagy zsírban sütötték. Gyakran tejföllel, sajttal, fokhagymával vagy akár különböző húsos feltétekkel kínálják. A lángos fogyasztása gyakran összekapcsolódik a nyári időszakkal, amikor a családok és baráti társaságok piacokra vagy a Balaton, Velencei-tó, Tisza partjára látogatnak, hogy élvezzék ezt a ropogós és ízletes csemegét.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 0,5 friss élesztő vagy 1,5 csomag por élesztő
- 1 kk. cukor
- 1 ek. só
- 2-3 ek. olaj


Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Amíg az élesztő felfut kimérjük a lisztet és belerakjuk a sót, jól összekeverjük.
Amikor az élesztőnk felfutott beleöntjük a lisztbe és a langyos vizet is.
Összedolgozzuk és a végén az olajat is beledolgozzuk.
Kiolajazott tálban kétszeresére kelesztjük, körülbelül 60 perc alatt szépen megkel, ezután 100 grammos gombócokat formálunk belőle, és kissé olajos felületen pihenni hagyjuk nagyjából 10 percig.
Bő olajban nagy lábasban/serpenyőben tetszés szerint kisütjük.
Forrónak kell lenni az olajnak, ezt ellenőrízhetjük egy csipet tésztával.
Olajos felületen, olajos kézzel szépen kitapogatjuk a tésztát, lehet vastagabbra hagyni esetleg vékonyra, ki hogy szereti. Oldalanként 2-3 perc alatt kisütjük.
Feltétnek mindenki saját ízlés szerint ízesíti, de bátraknak ajánlom hozzá a Csak Norris chili krémet, a kellemesen csípős Macskapöcse sós paprikakrémet, vagy a Finchili savanyított jalapeno chili szeleteket mindenképp.
Recepthez ajánlott termékeink:
Megkívántál egy kis csípőset a lángos mellé?
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, chili szósz és krémek kezdő és haladó szinten.