Powered by Smartsupp
Keresés
hirdetés
Scoville-skála a chili világában

A Scoville-skála

Fedezd fel a Scoville-skála világát a Sárréti ChiliFarm blogján! Ismerd meg a legcsípősebb chili fajtákat és tudd meg, hogyan mérjük az erősséget. A blogcikkünkben bemutatjuk a Scoville-skála eredetét, történetét és azt, hogyan mérik a kapszaicin tartalmat.

Üdvözöllek a Sárréti ChiliFarm blogján, ahol mindent megtudhatsz a chili termesztéséről és az ízletes, csípős chili paprikákról. Ha valódi chili rajongó vagy, akkor biztosan ismered a Scoville-skálát, amely az erősséget méri a chili paprikákban található kapszaicin tartalom alapján. De mit jelent pontosan ez a skála? Hogyan mérhető az erősség? És melyek azok a chili fajták, amelyek a legmagasabb Scoville-értékekkel rendelkeznek? Tarts velünk, és fedezd fel a Scoville-skála izgalmas világát!

A Scoville-skála rövid története:

A Scoville-skálát egy amerikai gyógyszerész, Wilbur Scoville fejlesztette ki az 1910-es években. Az eredeti módszer szerint az erősséget az emberi ízlelőbimbók érzékenysége alapján határozták meg, amely nagyobb hibalehetőséget eredményezett. Azonban ma már modern laboratóriumokban pontosan mérhető az erősség a kapszaicin tartalom alapján.

Mit jelent az SHU?

Az SHU (Scoville Heat Units) az angol kifejezés rövidítése, és a Scoville-skála alapján a chili paprikák csípősségének mértékét jelzi. Az SHU a kapszaicin tartalom mennyiségét fejezi ki egy adott chili paprikában. Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb, vagyis csípősebb lesz a chili.

Hogyan mérjük az erősséget most?

Az erősség mérésére a leggyakrabban a HPLC (magasfolyamatsűrűségű) módszert használják. Ez a módszer kimutatja a kapszaicin és más kapcsolódó vegyületek mennyiségét a chili paprikákban, és megállapítja az erősségüket a Scoville-skálán. 

Mi is az a HPLC módszer?

Az HPLC (High-Performance Liquid Chromatography), vagy magasfolyamatsűrűségű folyadékkromatográfia, egy modern és pontos mérési módszer a kapszaicin tartalom meghatározására chili paprikákban. Ez a módszer laboratóriumi körülmények között alkalmazott analitikai eljárás, amely nagy felbontást és érzékenységet biztosít a vegyületek meghatározásához.

Az HPLC módszer során a chili paprikából kivont mintát folyadékfázisba juttatják, amelyet egy hengeres oszlop tölt feladatát ellátó rendszerbe vezetnek. Az oszlop anyaga olyan, amely képes különböző vegyületeket szétválasztani a mintában. A mintát átfolyatják az oszlopon, és a kapszaicin és más kapcsolódó vegyületek elkülönülnek egymástól.

Az oszlopról a különböző vegyületek elválasztott frakcióit egy érzékelő detektor észleli, és ezeket jelek formájában rögzíti. Az elválasztási folyamat során minden vegyület egyedi retenciósi idővel rendelkezik, ami alapján az azonosításuk és mennyiségi meghatározásuk történik.

Az HPLC módszer pontosan és megbízhatóan méri a kapszaicin tartalmat a chili paprikákban, és ezáltal meghatározza a Scoville-értékeket. Ez a modern analitikai technika biztosítja, hogy a chili termesztők és fogyasztók pontosan ismerjék meg a paprikák csípősségét, így képesek a kívánt erősségű chili paprikát választani a fűszerezéshez vagy fogyasztáshoz.

Hogyan mérték régen az erősséget?

Régen, amikor még nem álltak rendelkezésre modern laboratóriumok és pontos mérési módszerek, a Scoville egységeket az ízlelési érzékenység alapján határozták meg. Wilbur Scoville eredeti módszere az ízlelőbimbók érzékenységét mérte. Egy vizsgáló személyt arra kértek, hogy kóstoljon egy adott chili kivonatot, majd hígították azt, amíg a csípősség már nem érzékelhető volt. Az így kapott hígítási arányt a Scoville-skála értékeinek feleltették meg.

Ha egy chili kivonatot 500-szor kellett hígítani ahhoz, hogy a forróság már ne legyen érezhető, akkor az adott chili Scoville-értéke 500 lett. Ez a módszer szubjektív volt, és jelentős szórás lehetett az eredmények között. Például, ha egy chili paprika Scoville-értéke 10,000 SHU, akkor azt jelenti, hogy 10,000 rész cukorral kell hígítani a chili kivonatot, hogy már ne lehessen érezni a csípősségét. Minél magasabb az SHU érték, annál nagyobb a kapszaicin koncentrációja, és annál intenzívebben csípős lesz a chili. A Scoville-skála alapját még mindig ez az emberi ízlelésen alapuló mérési módszer jelenti.

A legismertebb chili fajták a Scoville-skálán:

Ketté tört csípős paprika

Jalapeno (2,500-8,000 Scoville egység):

A jalapeno paprika a legismertebb chili fajták közé tartozik, amelyet számos ételhez felhasználnak. Az erőssége általában mérsékelt, de akár még a 8,000 Scoville egységet is elérheti.

Habanero (100,000-350,000 Scoville egység):

A habanero paprika az egyik legismertebb chili fajta, amely az ínyencek számára kihívást jelenthet. Az erőssége akár 350,000 Scoville egységet is elérhet.

Carolina Reaper (1,800,000-2,200,000 Scoville egység)

A Carolina Reaper a világ egyik legerősebb chili fajtája, amely elképesztő csípősséggel bír. A termésnek hosszúkás “farkincája”, ráncos, színe piros vagy vörös, amiket gyakran jellegzetes “reaper” formájuk miatt is könnyű felismerni.  Ez a paprika akár tűzgolyónak is tekinthető, ami garantáltan felébreszti az ízlelőbimbókat. Vigyázz, mert a Carolina Reaper fogyasztása komolyan próbára teheti a bátorságodat és tűrőképességedet. Egyetlen kis darab is elegendő ahhoz, hogy az egész tested forróságban égjen. Tehát, ha készen állsz a forró kalandra, adj esélyt ennek az őrültül erős chili fajtának, de legyél felkészült az intenzív élményre!

Plusz chili fajták a Scoville-skáláról

0 – 2,000 SHU
Ancho, Poblano, Anaheim, Bell pepper

2,000 – 50,000 SHU
Jalapeno, Cayenne, Serrano, Tabasco

50,000 – 100,000 SHU
Thai chili, Rocoto, Bird’s eye, Malagueta pepper

100,000 – 250,000 SHU
Scotch Bonnet, Jamaican Hot Red

250,000 – 500,000 SHU
Habanero, Devil’s Tongue Red, Fatalii, Black Congo Pepper

500,000 – 1,000,000 SHU
Red Savina Habanero, 7 Pot, Naga Morich, Infinity Chili

1,000,000 – 1,500,000 SHU
Bhut Jolokia, Komodo Dragon, Naga Viper, Butch T

1,500,000 + SHU
Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion (Moruga, Moruga Scorpion, Trinidad Moruga Scorpion Red), 7 Pot Douglah

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Szakmai cikkek

Legújabb receptek

0
    0
    Kosár tartalma
    A kosarad jelenleg üres