Barion Pixel
0

Kapszaicin: Be lehet tépni a chilitől?

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Kapszaicin hatása
Facebook
Pinterest
Email

Nos a gyors válasz, hogy igen, és mint már tudjuk, a kapszaicin függőséget is okoz. De a címbéli kérdés ennél egy fokkal bonyolultabb, és a szó szoros értelmében nincs is rá válasz. 

Azért vizsgáljuk csak meg, mi a közös a marihuánában és a chiliben!

Először is hasonló receptorokat kapcsolnak be és hasonló élettani hatásokat érnek el ezekkel. Fura módon elsősorban a beleinket nyugtatják meg, és a legújabb tanulmányok szerint a cukorbetegség ellen is jótékonyak, valamint a vastagbélgyulladás ellen is használnak. Ráadásul az agy és a gyomor kölcsönhatása, kommunikációja is javul.

Kapszaicin okozta endorphin rush

A paprika, pontosabban a kapszaicin a TRPV1 nevű receptort kapcsolja be, ez állítja elő az anandamid nevű vegyületet, ez egy endogén kannabionid-lipid, és ez nagyon hasonló ahhoz, amit a marihuána fogyasztása során állít elő a szervezetünk. 

Az immunrendszer is erősödik ezektől, ám a legnagyobb meglepetést az okozta a kutatóknak, hogy az egerek egyes típusú cukorbetegségét kizárólag chilipaprikával gyógyították meg. Mondjuk, spanglit nem is tudnának tekerni az egérkék, ugye. 

Tehát összefoglalva: a kettőből van egy szuper hatóanyagunk, ami legális, finom és véletlen pont van nálunk rengeteg üveg, doboz, chili növény, flakon és paprika por. Előre az erős immunrendszerért és a finom chiliért, és semmi füstölgés!

Miben találhatsz kapszaicint?

A kapszaicin leggyakrabban a chili paprikákban található meg, például a carolina reaper, habanero, a jalapeño, a cayenne és a tabasco paprikában.

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. 

Cikket írta: Szalai Eszter

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószerhasználat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Ha drogproblémái vannak forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

Egészségvonal

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább