Barion Pixel
0

Chili erősség skála: Kirándulás Scoville-be

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Chili erősség skála ismertető

Egy füves cigi füstjén át megtekintett westernfilmből a chili erősség skála új értelmet kapott.

Scoville egy álmos kisváros Texas és Louisiana állam határán, a Sabine folyó mentén. Nem könnyű odajutni, talán az a legcélszerűbb, ha repülővel elmegyünk Beaumont-ig, utána pedig vagy a 10-es úton északkeletnek vesszük az irányt, vagy megreszkírozzuk a vasutat.

A helység úgy fest, mintha a modernizálásért felelős településtervező egy füves cigi füstjén át megtekintett westernfilmből merített volna ihletet.

A városka évente csak egyszer, a nyár elején, Juneteeth-kor megrendezett csilievő verseny idején emelkedik ki a névtelenség porából, ilyenkor a világ négy sarkából odasereglett lángoló szájú turistákon kuncorászik a Jockey Ewing-kalapos helyiek tömege.

Jól hangzik, nem? Mielőtt azonban mindenki nekiállna vadul bőröndöt pakolni, hadd hűtsem le a kedélyeket… Nincs is ilyen nevű kisváros, bár, ha lenne, tuti itt szerveznék a csilievő olimpiát. Scoville ugyanis nem más, mint a paprikafajták csípősségének mértékegysége.

Ki találta fel Scoville-skálát?

Wilbur Scoville, egy amerikai kémikus 1912-ben alkotta meg a nevét őrző skálát, amelyre ma is előszeretettel hivatkoznak a csípős cuccokat gyártó cégek. Az eredeti módszer egy úgynevezett organoleptikus teszt, amely érthetőbben, de hosszabban megfogalmazva azt jelenti, hogy érzékszervi észleléseken alapuló vizsgálat.

Hogyan mérik? Mi az a 16 millió SHU?

Még érthetőbben: Mr. Scoville fülön fogott öt bátor kóstolót, és a kísérletet bevállaló paprikákból készült oldatot elkezdte cukros vízzel felhígítani egészen addig, amíg a delikvensek már nem is érezték a csípést. Ha jobban belegondolok, és tényleg a csípőstől haladtak a nem csípős felé, akkor szerintem már a harmadik kóstolási körnél sem éreztek semmit.

A Scoville-skálán a csípősséget tehát a hígítás mértéke adja. A kapszaicint nem tartalmazó egyedek, például az édes zöldpaprikák Scoville-értéke így nulla, míg a világ egyik legcsípősebbjének tartott indiai paprika, a Naga jolokia értéke 1 040 000 SHU, azaz Scoville Heat Unit (Scoville Csípősségi Egység).

A figyelmes olvasónak bizonyára feltűnt, hogy a skála emberi észlelésen alapul. Igen, pontosan. Amilyen legendás, annyira pontatlan is, de hát előfordult már ilyesmi a történelemben.

Akik svájci pontossággal szeretnék leégetni a torkukról a nyálkahártyát, azok forduljanak bizalommal az Amerikai Fűszerkereskedelmi Társasághoz (ASTA), akik nagyteljesítményű folyadékkromatográfiával állapítják meg egy-egy paprikafajta erejét.

Chili erősség skála résztvevői

Néhány Scoville-adat, a miheztartás végett, ha még nincs ötlet vacsorára: a tiszta kapszaicin SHU-értéke 16 millió. Ehhez képest az USA hadseregében használatos könnygáz kétmillió és ötmillió között mocorog.

Mára már nem csak legenda

Ha természet anyánk csípős humorára vagyunk kíváncsiak, a legerősebbnek kikiáltott paprikalegenda a Pepper X. 2017-ben Ed Currie amerikai termesztő hozta létre több gyilkos faj keresztezésével.

Mindenki által ismert Habanero

100 000 és 300 000 közötti érték.

Közkedvelt Cayenne-bors

Igen, bors, de ez igazából paprika, pedig egész lazának tűnik a maga harminc-ötvenezres SHU-jával.

SHU ÉrtékChili Paprika
16,000,000Tiszta kapszaicin
3,180,000Pepper X (Smokin’ Ed’s Carolina Reaper x Pepper)
2,200,000Dragon’s Breath
1,500,000 – 2,200,000Carolina Reaper
1,500,000 – 2,009,231Trinidad Moruga Scorpion
1,000,000 – 1,853,936Chocolate 7 Pot (7 Pot Douglah)
1,200,000 – 1,590,000Katie (7 Pot Katie)
1,100,000 – 1,469,000Trinidad 7 Pot Primo (Primo, 7 Pot Primo)
1,000,000 – 1,200,000Brain Strain (7 Pot Brain Strain)
1,000,000 – 1,041,427Bhut Jolokia, Ghost Pepper
800,000 – 1,463,700Butch T (Trinidad Scorpion Butch Taylor)
600,000 – 1,000,000Dorset Naga
250,000 – 577,000Red Savina (Habanero Red Savina)
100,000 – 350,000Habanero
30,000 – 75,000Rocoto Amarillo (Rocoto Manzano Amarillo, Chile Manzano Amarillo, Aji Amarillo, Tree Pepper)
30,000 – 50,000Cayenne (Red Cayenne, De Cayenna)
10,000 – 23,000Serrano
5,000 – 10,000Hungarian Hot Wax (Hot Wax, Wax Pepper)
2,500 – 10,000Fresno
2,500 – 8,000Jalapeno
2,000 – 8,000Jalapeno Deep Purple (Purple Jalapeño)
4,000 – 6,000Jalapeno Early
2,500 – 5,000Tabasco (Greenleaf Tabasco)
1,000 – 2,000Poblano (Ancho Pepper, Ancho Poblano)
1,000 – 2,000Pasilla (Pasilla Pepper, Chilaca, Chile Negro)
1,000 – 1,500Alma Pepper (Almapaprika)
500 – 2,500Anaheim (Magdalena, California Chile, Chile Seco Del Norte, New Mexico Chile Pepper Cultivar No, 9)
500 – 2,500NuMex Big Jim (Big Jim, NuMex Heritage Big Jim)
500 – 1,000NuMex Joe E, Parker
500 – 750Santa Fe Grande (Guero Chili Pepper)
100 – 500Aji Dulce Amarillo
50 – 200Shishito (Shishitōgarashi, Japanese Pimiento, Shishito Pepper, 獅子唐辛子)
0 – 500Gorria (Piment d’Espelette, Ezpeletako Biperra, Biper)
0Zöldpaprika

Nem sorolom fel a teljes listát, az interneten bárki utánaolvashat, már csak egy adat: kicsiny országunk büszkesége, az erőspaprika 1500-2000 pontot tudott begyűjteni a Scoville-skála versenyen. 

Ha megkóstolnád…

De, mint brit tudósok megállapították, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. A Scoville-tabellán való feljebb jutásunkért keményen küzd a Sárréti Chilifarm, erős kezdés után kitartóan haladnak előre.

Szárított, őrölt és préselt termékeik között megtalálható a Carolina Reaper chili őrlemény vagy a Carolina Reaper chili csepp is, amely a Pepper-X 2024-es végső diadala előtt uralta a világot. Az ezüst is szépen csillog, tessék kipróbálni, aztán majd meglátjuk, ki lehel a végén…

Kóstold meg termékeinket

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten.

Cikket írta: Szalai Eszter

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

Legújabb receptek