Egy füves cigi füstjén át megtekintett westernfilmből a chili erősség skála új értelmet kapott.
Scoville egy álmos kisváros Texas és Louisiana állam határán, a Sabine folyó mentén. Nem könnyű odajutni, talán az a legcélszerűbb, ha repülővel elmegyünk Beaumont-ig, utána pedig vagy a 10-es úton északkeletnek vesszük az irányt, vagy megreszkírozzuk a vasutat.
A helység úgy fest, mintha a modernizálásért felelős településtervező egy füves cigi füstjén át megtekintett westernfilmből merített volna ihletet.
A városka évente csak egyszer, a nyár elején, Juneteeth-kor megrendezett csilievő verseny idején emelkedik ki a névtelenség porából, ilyenkor a világ négy sarkából odasereglett lángoló szájú turistákon kuncorászik a Jockey Ewing-kalapos helyiek tömege.
Jól hangzik, nem? Mielőtt azonban mindenki nekiállna vadul bőröndöt pakolni, hadd hűtsem le a kedélyeket… Nincs is ilyen nevű kisváros, bár, ha lenne, tuti itt szerveznék a csilievő olimpiát. Scoville ugyanis nem más, mint a paprikafajták csípősségének mértékegysége.
Ki találta fel Scoville-skálát?
Wilbur Scoville, egy amerikai kémikus 1912-ben alkotta meg a nevét őrző skálát, amelyre ma is előszeretettel hivatkoznak a csípős cuccokat gyártó cégek. Az eredeti módszer egy úgynevezett organoleptikus teszt, amely érthetőbben, de hosszabban megfogalmazva azt jelenti, hogy érzékszervi észleléseken alapuló vizsgálat.
Hogyan mérik? Mi az a 16 millió SHU?
Még érthetőbben: Mr. Scoville fülön fogott öt bátor kóstolót, és a kísérletet bevállaló paprikákból készült oldatot elkezdte cukros vízzel felhígítani egészen addig, amíg a delikvensek már nem is érezték a csípést. Ha jobban belegondolok, és tényleg a csípőstől haladtak a nem csípős felé, akkor szerintem már a harmadik kóstolási körnél sem éreztek semmit.
A Scoville-skálán a csípősséget tehát a hígítás mértéke adja. A kapszaicint nem tartalmazó egyedek, például az édes zöldpaprikák Scoville-értéke így nulla, míg a világ egyik legcsípősebbjének tartott indiai paprika, a Naga jolokia értéke 1 040 000 SHU, azaz Scoville Heat Unit (Scoville Csípősségi Egység).
A figyelmes olvasónak bizonyára feltűnt, hogy a skála emberi észlelésen alapul. Igen, pontosan. Amilyen legendás, annyira pontatlan is, de hát előfordult már ilyesmi a történelemben.
Akik svájci pontossággal szeretnék leégetni a torkukról a nyálkahártyát, azok forduljanak bizalommal az Amerikai Fűszerkereskedelmi Társasághoz (ASTA), akik nagyteljesítményű folyadékkromatográfiával állapítják meg egy-egy paprikafajta erejét.
Chili erősség skála résztvevői
Néhány Scoville-adat, a miheztartás végett, ha még nincs ötlet vacsorára: a tiszta kapszaicin SHU-értéke 16 millió. Ehhez képest az USA hadseregében használatos könnygáz kétmillió és ötmillió között mocorog.
Mára már nem csak legenda
Ha természet anyánk csípős humorára vagyunk kíváncsiak, a legerősebbnek kikiáltott paprikalegenda a Pepper X. 2017-ben Ed Currie amerikai termesztő hozta létre több gyilkos faj keresztezésével.
Mindenki által ismert Habanero
100 000 és 300 000 közötti érték.
Közkedvelt Cayenne-bors
Igen, bors, de ez igazából paprika, pedig egész lazának tűnik a maga harminc-ötvenezres SHU-jával.
SHU Érték | Chili Paprika |
16,000,000 | Tiszta kapszaicin |
3,180,000 | Pepper X (Smokin’ Ed’s Carolina Reaper x Pepper) |
2,200,000 | Dragon’s Breath |
1,500,000 – 2,200,000 | Carolina Reaper |
… | … |
1,500,000 – 2,009,231 | Trinidad Moruga Scorpion |
1,000,000 – 1,853,936 | Chocolate 7 Pot (7 Pot Douglah) |
1,200,000 – 1,590,000 | Katie (7 Pot Katie) |
1,100,000 – 1,469,000 | Trinidad 7 Pot Primo (Primo, 7 Pot Primo) |
1,000,000 – 1,200,000 | Brain Strain (7 Pot Brain Strain) |
1,000,000 – 1,041,427 | Bhut Jolokia, Ghost Pepper |
800,000 – 1,463,700 | Butch T (Trinidad Scorpion Butch Taylor) |
600,000 – 1,000,000 | Dorset Naga |
250,000 – 577,000 | Red Savina (Habanero Red Savina) |
100,000 – 350,000 | Habanero |
30,000 – 75,000 | Rocoto Amarillo (Rocoto Manzano Amarillo, Chile Manzano Amarillo, Aji Amarillo, Tree Pepper) |
30,000 – 50,000 | Cayenne (Red Cayenne, De Cayenna) |
… | … |
10,000 – 23,000 | Serrano |
5,000 – 10,000 | Hungarian Hot Wax (Hot Wax, Wax Pepper) |
2,500 – 10,000 | Fresno |
2,500 – 8,000 | Jalapeno |
2,000 – 8,000 | Jalapeno Deep Purple (Purple Jalapeño) |
4,000 – 6,000 | Jalapeno Early |
… | … |
2,500 – 5,000 | Tabasco (Greenleaf Tabasco) |
1,000 – 2,000 | Poblano (Ancho Pepper, Ancho Poblano) |
1,000 – 2,000 | Pasilla (Pasilla Pepper, Chilaca, Chile Negro) |
1,000 – 1,500 | Alma Pepper (Almapaprika) |
500 – 2,500 | Anaheim (Magdalena, California Chile, Chile Seco Del Norte, New Mexico Chile Pepper Cultivar No, 9) |
500 – 2,500 | NuMex Big Jim (Big Jim, NuMex Heritage Big Jim) |
500 – 1,000 | NuMex Joe E, Parker |
500 – 750 | Santa Fe Grande (Guero Chili Pepper) |
100 – 500 | Aji Dulce Amarillo |
50 – 200 | Shishito (Shishitōgarashi, Japanese Pimiento, Shishito Pepper, 獅子唐辛子) |
0 – 500 | Gorria (Piment d’Espelette, Ezpeletako Biperra, Biper) |
0 | Zöldpaprika |
Nem sorolom fel a teljes listát, az interneten bárki utánaolvashat, már csak egy adat: kicsiny országunk büszkesége, az erőspaprika 1500-2000 pontot tudott begyűjteni a Scoville-skála versenyen.
Ha megkóstolnád…
De, mint brit tudósok megállapították, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. A Scoville-tabellán való feljebb jutásunkért keményen küzd a Sárréti Chilifarm, erős kezdés után kitartóan haladnak előre.
Szárított, őrölt és préselt termékeik között megtalálható a Carolina Reaper chili őrlemény vagy a Carolina Reaper chili csepp is, amely a Pepper-X 2024-es végső diadala előtt uralta a világot. Az ezüst is szépen csillog, tessék kipróbálni, aztán majd meglátjuk, ki lehel a végén…
Kóstold meg termékeinket
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten.
Cikket írta: Szalai Eszter