Barion Pixel
0

Habanero: Ha a paprikák mesélni tudnának…

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Sárga Habanero chili paprikák kosárban
Facebook
Pinterest
Email

A multikulti ma igencsak menő dolog, gyönyörűen belesimul a divatirányzatba, amelyben mindenki vadul kutatja az őseit. Ha egy habanero paprika regisztrálhatna egy családfakutató weboldalra, meglepő dolgokkal szembesülne.

Mi fán terem a Habanero?

A habanero szó jelentése: havannai, Havannáról származó. Tehát akkor kérem szépen, honnan származik a habanero? Havannáról? Nagyon nem. A válasz: az Amazonas vidékéről.

Ott kezdték el termeszteni az indiánok kb. négyezer évvel ezelőtt. Onnan elindult felfelé, először irány a Karib-térség (naná), utána pedig Mexikó. Ma már annyira népszerű, hogy a Földön minden, magára valamit is adó trópusi éghajlatán termesztik, de – és ez a sztoriban az egyik legszebb – Kubában sem most, sem régebben nem volt elterjedt növény.

Az már csak hab a tortán, hogy a habanero tudományosan a kínai paprikák (Capsicum chinense) közé tartozik, akik pedig a burgonyafélék rendjét gyarapítják. Ehhez képest a legvadabb brazil szappanopera is szende tündérmese.

Biztos nem gondoltad volna…

Van ám a habanerónak egy lánytestvére is, balkézről. Habanerának hívják, ő az egyik legősibb kubai tánc, és talán az első, amelyet a nagyvilág megismert annak idején. Habanerát sem fenyegeti az unalmas genealógia veszélye…

Valahol, a XVIII. századi ködös Albionban volt egy tánc, a contradanse. Népszerű volt, ezért a franciák szemrebbenés nélkül lekoppintották és ropták rá, ameddig csak bírták. Aztán egyszer csak, hipp-hopp, kitört Haitin a rabszolgafelkelés, és az ott élő franciák kénytelenek voltak átúszni/evezni/menekülni/vízibiciklizni Kubába.

Csak a legszükségesebbeket vitték magukkal, többek között ezt a táncot. Az ottaniak megszerették, azóta is járják, innen áradt ki a nagyvilágba, ahol mindig havannai táncként, vagyis habaneraként hivatkoztak rá. Később a kubaiak is elfogadták nagy duzzogva ezt a nevet, de annyi tuti, hogy nem ők találták ki. 

Látjátok, mennyi sztori lapul egyetlen, apró, baromira csípős paprikában?

Gondolom megkívántál egy kis Habanero chilit.

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Chili webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, Habanero chili őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten.

Cikket írta: Szalai Eszter

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább