Powered by Smartsupp
Keresés
hirdetés
Chili termesztés

Gyorstalpaló: Chili termesztés

Tanácsok kezdő csili termelőknek. Rövid bejegyzésünk bevezető a csili termesztés világába.

A csili magok csíráztatása

A csili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél korábban vetjük el, természetesen ezen időszak után is lehet a magokat elvetni, viszont meg van az esély rá, hogy a gyümölcsök nem érnek meg teljesen. A komposzt melybe a magok kerülnek (termesztőközeg lehet akár palántaföld, tőzeg, Jiffy korong vagy akár kombinálva perlittel-kókuszrosttal) lehetőleg minimum 25°C és 35°C hőmérséklet között legyen, 30°C az ideális, melegítő szőnyeg, radiátor, router, bitcoint bányászó pc vagy csíráztató használata sokat segít.

Csili palánta átültetése és pikírozása

Pikírozás = tűzdelés = tűzés: Amikor a földbe vetett magok kikelnek, és még pici állapotukban átrakod őket például 7,5-9-es cserépbe, palántanevelő hungarocell tálcába. Amint palántáid rendelkeznek rendes levelekkel (a hegyes végűek) nem sziklevél. Mi a sziklevél? A sziklevél az embrió meghatározó része a virágos növények magjában. Csírázáskor ezekből fejlődnek ki az egyed első levelei. Feladata a táplálék biztosítása a növény számára addig, amíg az ki nem fejleszti a táplálék felvételéhez és az asszimilációhoz szükséges szerveket. A kis palánták kiültethetők cserepekbe, amint elérik az 5-8 cm magasságot. (7,5-9 cm-es cserép tökéletes vagy kicsi tejfölös pohár, aminek az alját kilyukasztod).

Cserépbe ültetés

Amennyiben cserépbe neveljük palántáinkat nem pedig szabadföldben vagy fóliasátorban, figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépben legyen, ha úgy tűnik, kicsi már számára a jelenlegi ültessük át egy nagyobba. Kisméretű csiliknek akár egy 13cm-es (1L-es) cserép is megteszi. Viszont nagyobb méretűekhez egy 22-30cm-es (5-12L-es) cserép jobb választás lesz. A növény így kint hagyható a szabadban, könnyen mozgatható amennyiben a fagy veszélye teljesen eltűnik. Leggyorsabban nőni viszont üvegházban, fóliasátorban képes ezt ne feledjük. Természetesen meg van az előnye annak is, ha kint hagyjuk növényünket, hozzászoknak a szabad levegő nyújtotta körülményekhez és megerősödnek, viszont túlságosan kíméletlen állapotoknak semmiképp ne tegyük ki őket. Érdemes apránként kiszoktatni őket.

Termés beérése, trágyázás, öntözés és a károkozók

Igyekezzünk 17°C fok felett és 36°C alatt tartani a növény hőmérsékletet, ebből 25°C a tökéletes a gyümölcsök megfelelő éréséhez, amennyiben ezen kívülre esik a hőmérséklet, megesik, hogy Csilink eldobja virágát. A megfelelő trágyázás segíti a fejlődést, ehhez használhatsz például a Chili Focus terméket, aminek használati útmutatóját a flakon oldalán lehet olvasni. Figyeljünk az öntözésre, természetesen kerüljük a túlöntözést (ne hagyjuk, hogy a cserépben álljon a víz!). Rengeteg hasznos információt találtok az alábbi videóban. Hogy mire ad választ? A palántázás technikája – hogyan vessünk? Föld sterilizálása, házilagos föld fertőtlenítés. Milyen vetőmagot vegyünk, hogyan állapítsuk meg minőségét? Mi az a csávázott mag, miért jó? Mikor érdemes magot vetni? Milyen földbe vessünk? Hová vessük a palántát? Milyen helyre, milyen hőmérsékleti és egyéb környezetbe ültessük a palántát? Milyen gyakran öntözzük a palántát?

A csili termés begyűjtése

A csiliket bármely szakaszban szedhetjük, a korai szedések enyhébbek. Amennyiben úgy ítéljük megérett a gyümölcs, korai szedéssel előkésztethetjük további termések beérését. A szárítani szánt csiliket hagyjuk teljesen megérni. Azon növények számára melyek nagy termést képesek hozni, mint pl. a Jalapeno, Cayenne javasoljuk kálium-műtrágya használatát, mivel ez nagymértékben segíti a termő gyümölcsök érési folyamatait. Vagy az is megoldás lehet, ha a végleges helynek szánt területet szerves trágyával, például szarvasmarhatrágyával jól beterítjük (20 cm vastagonon minimum, ha szabadföld) és ÁSÓVAL, ismétlem ásóval átmegyünk rajta. Aki pedig cserépben szeretné dédelgetni a növényét, ő is simán alkalmazhat szerves trágyát érzéssel adagolva a palántaföldhöz. Ha túlzásba visszük kiéghet a növény gyökere és lesz szomorúság.

Csili paprika teleltetése

Csili növényekre tekinthetünk ugyanúgy, mint évelő növényekre, viszont igényelhetnek metszést a tél folyamán. Átteleltetés esetén bizonyos előnyökre teszünk szert a tavasszal vetettel szemben. Többek közt azt, hogy már őszre fejlettebb gyökérzet fejlődik ki, amely biztosítja a következő évi nagyobb terméseredményt. A paprika meleg igényes növény, a késő tavaszi és a kora őszi fagyok egyaránt megviselik, ezért mielőtt lecsökken a hőmérséklet a számára kritikus szintre, el kell végezni a teleltetéshez szükséges feladatokat. Emellett tudnunk kell, hogy a paprika igényes a fényre is. Hosszú nappalos növény, amely azt jelenti, hogy 12 óránál több megvilágításra van szüksége a virágzáshoz. Ellenkező esetben a virág nem tud megkötődni, a meglévőket pedig elrúgja a növény, így a terméskötődés elmarad. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken a paprika optimuma alá, akkor mély nyugalmi állapotba kerül, így telel át. Majd a következő tavaszon kihajt.

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden csilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Szakmai cikkek

Legújabb receptek

0
    0
    Kosár tartalma
    A kosarad jelenleg üres