Barion Pixel
0

Gyorstalpaló: Chili termesztés otthon

Chili termesztés: Piros chili paprika
Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Facebook
Pinterest
Email

A csili magok csíráztatása

A csili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél korábban vetjük el, természetesen ezen időszak után is lehet a magokat elvetni, viszont meg van az esély rá, hogy a gyümölcsök nem érnek meg teljesen. A komposzt melybe a magok kerülnek (termesztőközeg lehet akár palántaföld, tőzeg, Jiffy korong vagy akár kombinálva perlittel-kókuszrosttal) lehetőleg minimum 25°C és 35°C hőmérséklet között legyen, 30°C az ideális, melegítő szőnyeg, radiátor, router, bitcoint bányászó pc vagy csíráztató használata sokat segít.

💡 Mennyi ideig tart a chili magról történő termesztése?

Csili palánta átültetése és pikírozása

Pikírozás = tűzdelés = tűzés: Amikor a földbe vetett magok kikelnek, és még pici állapotukban átrakod őket például 7,5-9-es cserépbe, palántanevelő hungarocell tálcába. Amint palántáid rendelkeznek rendes levelekkel (a hegyes végűek) nem sziklevél. Mi a sziklevél? A sziklevél az embrió meghatározó része a virágos növények magjában. Csírázáskor ezekből fejlődnek ki az egyed első levelei. Feladata a táplálék biztosítása a növény számára addig, amíg az ki nem fejleszti a táplálék felvételéhez és az asszimilációhoz szükséges szerveket. A kis palánták kiültethetők cserepekbe, amint elérik az 5-8 cm magasságot. (7,5-9 cm-es cserép tökéletes vagy kicsi tejfölös pohár, aminek az alját kilyukasztod).

💡 Chili paprika termesztése: Útmutató A-Z-ig chili termesztéséhez

Cserépbe ültetés

Amennyiben cserépbe neveljük palántáinkat nem pedig szabadföldben vagy fóliasátorban, figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépben legyen, ha úgy tűnik, kicsi már számára a jelenlegi ültessük át egy nagyobba. Kisméretű csiliknek akár egy 13cm-es (1L-es) cserép is megteszi. Viszont nagyobb méretűekhez egy 22-30cm-es (5-12L-es) cserép jobb választás lesz. A növény így kint hagyható a szabadban, könnyen mozgatható amennyiben a fagy veszélye teljesen eltűnik. Leggyorsabban nőni viszont üvegházban, fóliasátorban képes ezt ne feledjük. Természetesen meg van az előnye annak is, ha kint hagyjuk növényünket, hozzászoknak a szabad levegő nyújtotta körülményekhez és megerősödnek, viszont túlságosan kíméletlen állapotoknak semmiképp ne tegyük ki őket. Érdemes apránként kiszoktatni őket.

Termés beérése, trágyázás, öntözés és a károkozók

Igyekezzünk 17°C fok felett és 36°C alatt tartani a növény hőmérsékletet, ebből 25°C a tökéletes a gyümölcsök megfelelő éréséhez, amennyiben ezen kívülre esik a hőmérséklet, megesik, hogy Csilink eldobja virágát. A megfelelő trágyázás segíti a fejlődést, ehhez használhatsz tápoldatokat. Figyeljünk az öntözésre, természetesen kerüljük a túlöntözést (ne hagyjuk, hogy a cserépben álljon a víz!).

💡 Chili paprika tápoldatozása: Gondozás, ajánlások

💡 Miért hasznosak a biostimulánsok?

A csili termés begyűjtése

A csiliket bármely szakaszban szedhetjük, a korai szedések enyhébbek. Amennyiben úgy ítéljük megérett a gyümölcs, korai szedéssel előkésztethetjük további termések beérését. A szárítani szánt csiliket hagyjuk teljesen megérni. Azon növények számára melyek nagy termést képesek hozni, mint pl. a Jalapeno, Cayenne javasoljuk kálium-műtrágya használatát, mivel ez nagymértékben segíti a termő gyümölcsök érési folyamatait. Vagy az is megoldás lehet, ha a végleges helynek szánt területet szerves trágyával, például szarvasmarhatrágyával jól beterítjük (20 cm vastagon minimum, ha szabadföld) és bedolgozzuk. Aki pedig cserépben szeretné dédelgetni a növényét, ő is simán alkalmazhat szerves trágyát érzéssel adagolva a palántaföldhöz. Ha túlzásba visszük, kiéghet a növény gyökere és lesz szomorúság.

Csili paprika teleltetése

Csili növényekre tekinthetünk ugyanúgy, mint évelő növényekre, viszont igényelhetnek metszést a tél folyamán. Átteleltetés esetén bizonyos előnyökre teszünk szert a tavasszal vetettel szemben. Többek közt azt, hogy már őszre fejlettebb gyökérzet fejlődik ki, amely biztosítja a következő évi nagyobb terméseredményt. A paprika meleg igényes növény, a késő tavaszi és a kora őszi fagyok egyaránt megviselik, ezért mielőtt lecsökken a hőmérséklet a számára kritikus szintre, el kell végezni a teleltetéshez szükséges feladatokat.

Emellett tudnunk kell, hogy a paprika igényes a fényre is. Hosszú nappalos növény, amely azt jelenti, hogy 12 óránál több megvilágításra van szüksége a virágzáshoz. Ellenkező esetben a virág nem tud megkötődni, a meglévőket pedig elrúgja a növény, így a terméskötődés elmarad. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken a paprika optimuma alá, akkor mély nyugalmi állapotba kerül, így telel át. Majd a következő tavaszon kihajt.

💡 10 érv a növénytermesztés mellett

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden csilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten.

Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott