Powered by Smartsupp
Keresés
hirdetés
A kertészkedés jótékony hatásai

A kertészkedés jótékony hatásai

A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg miközben színpompás birodalmukat szépítgetik egy-egy újabb palánta elültetésével vagy gyomlálással szabadidejükben. Nincs is jobb érzés, mint büszkén szemügyre venni a hónapokon át gondosan ápolt csemetéinket és tudni, hogy a két kezünk munkája kerül az ebédlő asztalra.

Növényekkel foglalkozni jó és hálás feladat- már évszázadokkal ezelőtt is megállapították : a természet megnyugtatja és felderíti az embert. A kertészet és kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is. Hiszen egyben a hely, ahol gondolatok, ötletek és álmok nőnek. A “zöldben” töltött idő élménye minden tekintetben hasznunkra válik. De miként is?

Mentális kikapcsolódás

A kertészkedés kiváló stresszoldó, terápiás és léleküdítő program. Fejleszti a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzékünket, emellett alvászavarokra is kitűnő alternatív megoldás. Egy holland kutatásban nemrégiben részt vevő, mindössze harmincperces kertészkedést végző csoport tagjainak vérében jelentősen alacsonyabb volt a kortizol (másnéven stresszhormon) szintje az előzetes adatokhoz képest.

Miközben a szabad ég alatt kertészkedünk, testünk a nap UV- sugarainak hatására D-vitamint termel, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, fogakhoz, illetve csökkenti a különböző rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát is.

Sokan napközben multitasking feladatokat látunk el, a figyelmünket több dologra kell együttesen fordítani és nem jut időnk a mentális pihenésre. Mindenképpen javasolt olyan hobbit választani, ahol figyelmünk nem a megszokott, rutinná vált teendők körül forog, kreativitásunk, képzeletünk szárnyalhat, és élvezzük is az aktivitást, kertészkedés esetében a frissen rotált, nedves föld és a növények gyógyító illatát, a levelek tapintását és a palántáink által hozott zöldségek, gyümölcsök finom, természetes ízét.

Meglepő tény: Orvosszakértők megállapították, hogy közel 50%-al kisebb volt a demencia, vagyis a szellemi képességek hanyatlásának kialakulása azoknál az idős embereknél, akik rendszeresen kertészkednek, szemben azokkal, akiknél ez a tevékenység kimaradt. Több esetben használják a kertészetet gyógyításra- Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél létrehoznak úgynevezett “memóriakerteket”, így a lakók könnyebben visszatalálnak a kiindulási ponthoz.

Gyógyír, terápia a lelki sérülésekre a kertészkedés

A mai világban növekvő számban szembesülünk lelki, pszichés problémákkal, depresszióval és pánikbetegséggel. A kertészkedés által az ember megszabadulhat, kitörhet ezekből- aki kertet ápol, saját problémájára is nyitottabb lesz, jobban elfogadja betegségét, hajlamosabb megbirkózni a nehézségekkel. A cseperedő növények minket is arra emlékeztetnek, hogy képesek vagyunk a pozitív változásra és fejlődésre. A kertészkedés során ugyanis rengeteg olyan alkalom, pillanat adatik, amikor a kertész átélheti, hogy újra képes valamit megtenni.

Vesszenek a kalóriák és a felesleges kiadások!

A magunk termesztett növényekkel többek között pénzt spórolhatunk és ezen felül tudatos fogyasztókká válva a családunk számára egészségesebb ételeket készíthetünk. Emellett a kertészkedés közben végzett testmozgással 300-400 kalóriát égetünk óránként, így hosszú távon javítja a testtömegindexünket.

Kreatív gyermeknevelés – kertészkedés mint készség fejlesztés

A közös kerti kapirgálással hasznos és minőségi időt tölthet együtt a család a szabadban. A lényeg, hogy a gyerek úgy érezze : Ő otthon fő kertész. A felnőtt tanácsokat ad, megmutatja,miképp kell ültetni, a második növénnyel már a gyerek is meg tud birkózni. Így megmutatjuk neki az ismeret szerzés izgalmas folyamatát, felelősségre, figyelemre neveljük.

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden csilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Szakmai cikkek

Legújabb receptek

0
    0
    Kosár tartalma
    A kosarad jelenleg üres