Barion Pixel
0

Chili szósz őrület: Több, mint szenvedély

Chili szósz őrület a Sárréti ChiliFarm oldalán: Így válassz a Leteper, Fire in the Hole és további kedvencek közül
Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Facebook
Pinterest
Email

Amikor a chili szósz téma kerül szóba, nem csak egy fűszeres, csípős kiegészítőre gondolunk, hanem egy teljes gasztronómiai élményre vagy épp kihívásra, amely számos kultúrában jelen van. Ebben a rövid írásban betekintést nyújtunk a csípős élményekkel teli világba, szó lesz a chili történetéről és megemlítünk a legnépszerűbb márkák közül néhányat.

A chili története: Így kezdődött

A chili története hosszú utat járt be, amely több ezer évre nyúlik vissza. Az első ismert chilivel kapcsolatos információk Dél-Amerikából származnak, ahol az ősi civilizációk, mint az Aztékok és Maják már használtak csípős paprikát az ételeik ízesítésére. Ezen kultúrák chili alapú fűszerei a spanyol hódítók által terjedtek el Európában, majd később az egész világon.

Globális utazás

A chilis készítmények világszerte terjedése a Kolumbusz utáni időszakban kezdődött. A chili paprika, amely a szószok alapanyaga, gyorsan népszerűvé vált Ázsiában, különösen Kínában és Indiában, ahol saját, egyedi chili szósz variációikat kezdték el készíteni. Ez a fűszeres alapanyag különösen fontossá vált a thai és a mexikói konyhákban.

Első ismert chili szósz Thaiföldön és Amerikában

Az egyik legrégebbi ismert chili szósz a Tabasco, amelyet 1868-ban alkottak meg az Egyesült Államokban, Louisiana államban. A McIlhenny család által készített szósz gyorsan népszerűvé vált a különleges íze és sokoldalúsága miatt. Egy másik korai példa a Sriracha, amelyet először Thaiföldön készítettek a 20. század elején. A Sriracha szósz hírneve az egész világon elterjedt, különösen a 1980-as években vált népszerűvé az Egyesült Államokban.

Fotó: O’neil Gonzales

Fejlődés

Az évek során a chili szószok számos változaton mentek keresztül. Különböző kultúrák hoztak létre saját verziókat, amelyek a helyi ízpreferenciákhoz igazodtak.

Például a karibi szigeteken a scotch bonnet paprikát használják, míg Ázsiában a cayenne és a bird’s eye chili a népszerű. Ezek a változatok mind hozzájárultak a chili szószok sokszínűségéhez és gazdagságához.

Mexikó:

 • Jalapeño: Gyakori a mexikói konyhában, közepesen csípős.
 • Serrano: Erősebb, mint a jalapeño, gyakran használják salsákban és guacamole-ban.
 • Chipotle: Füstölt jalapeño, mély, füstös íz jellemzi.
 • Poblano / Ancho: A poblano éretlen állapotban zöld, érett formájában ancho néven ismert és sötétebbé válik.

Thaiföld:

 • Bird’s Eye Chili: Apró termésű, de rendkívül erős. Alapvető összetevő a thai konyhában.
 • Prik Kee Noo: Egy másik, de a Bird’s Eye-hoz hasonló apró termésű erős chili.
  A cikk írása közben, az egzotikusnovenyek.hu oldalán rátaláltam erre a chili fajtára, ahol a következőképpen került feltüntetésre: “Egérszar, Prik Kee Noo Chili”, ezek után mondja valaki, hogy a “Macskapöcse” fantázianevünk merész.

Fotó: www.africandreamfoods.com

India:

 • Kashmiri chili: Kellemesen csípős, gyakran használják a színe miatt.
 • Bhut Jolokia (Ghost Pepper): Egykor a világ legcsípősebb chiliként tartották számon, rendkívül erős.

Kína:

 • Facing Heaven Peppers  朝天椒: Gyakran használják a Sichuan konyhában, közepesen csípős.
 • Tien Tsin Chili: A Tien Tsin városából származó erős chili.

Karib térség:

 • Scotch Bonnet: Nagyon erős, gyümölcsös ízű, hasonlít a habanero-hoz.
 • Habanero: Rendkívül erős és gyümölcsös, gyakran használják szószokban és pácokban.

Észak-Amerika:

 • Bell Pepper: Teljesen édes, csípősség nélküli paprika, sokoldalúan használják.
 • Anaheim / New Mexico Chile: Mérsékelten csípős, gyakran töltve készítik.

Európa:

 • Édes fűszerpaprika: Mérsékelten édes, a magyar konyha alapvető összetevője.
 • Csípős fűszerpaprika
 • Peperoncini: Olaszországból származó enyhe chili, salátákban és szendvicsekben népszerű.

A modern chili szószok

A modern chili szószok között számos újítás és specialitás található. A kisüzemi gyártóktól kezdve a nagy márkákig mindenki próbál valami újat és izgalmasat hozzáadni a chili szószok világához. Az új ízkombinációk, az egzotikus alapanyagok és a különleges fűszerezési technikák lehetővé teszik, hogy a chili szószok ma már sokkal többet nyújtsanak, mint egyszerűen csak a csípősség.

Fotó: www.nytimes.com

Napjaink chili szószai: Márkák

A mai chili szósz piac számos innovatív és egyedi termékkel büszkélkedhet. A különböző márkák között megtalálhatók a hagyományos ízek és a modern, kísérletező jellegű újdonságok is.

Klasszikusok:

El Yucateco Chile Habanero: Ez a mexikói chili szósz zöld habanero paprikával készül. A szószban érezhető egy kis savanykásság is, ami kiegyensúlyozza a habanero paprika csípősségét.

Tabasco Hot Sauce: Ez a Louisianai szósz már több mint egy évszázada ismert a chili rajongók körében. Savanykás ízű, mérsékelt csípősséggel.

Magyar termelő és gyártó:

Janchili: A Janchili márka a magyar chili kedvelők körében folyamatosan növekvő népszerűséget élvez, és termékeik számos üzletben és étteremben is elérhetők. Viktor is a magtól a növényig majd a termékig elvet vallja és a gyakorolja szorgalmasan. A cég termékei között találhatók erősebb és kevésbé csípős szószok, savanyúságok és őrlemények is.

A rocksztárok:

Heatonist: Noah Chaimberg által alapított Heatonist azzal a céllal jött létre, hogy különféle minőségi, természtes alapanyagokból készült chili szószokat hozzon el a chili rajongóknak. Az üzlet kezdetben egy mozgóbolttal indult Brooklyn piacain, ahol Chaimberg egyedülálló és ízletes chili szószokat kínált.

A Heatonist fókusza a kis tételben készült szószokra irányul független márkáktól, és széles választékot kínál, beleértve a népszerű “Hot Ones” YouTube műsorban szereplő szószokat is. A vállalat mára a világ egyik vezető online chili szósz üzletévé nőtte ki magát.

Heatonist chili szósz bolt
Fotó: smallaxepeppers.com

A Blair’s Sauces and Snacks, melyet 1989-ben alapított Blair Lazar az Egyesült Államokban, leginkább a Death Sauce szószcsaládjáról híres. Ezek a szószok a Scoville-skálán széles erősségi tartományban mozognak.

Lazar a New Jersey-i tengerparton találta fel az “Original Death Sauce”-t, és később kibővítette a kínálatot többféle chili szósszal, mint például az After Death, Mega Death és Sudden Death. A Blair’s termékpalettája a mérsékelt Sweet Death-től az extrém Ultra Death Sauce-ig terjed. A márkát a különféle chilifajtákkal készült izgalmas és erőteljes szószai jellemzik.

Sweet Baby Ray’s: A Sweet Baby Ray’s elsősorban barbecue szószairól ismert, de kínálnak chili szószokat is. Szószai gyakran az édesség és csípősség egyensúlyát jellemzik, így sokoldalúan használhatók különböző ételekhez. A Sweet Baby Ray’s szószok széles körben elismertek azért, mert képesek fokozni a grillezett húsok és más klasszikus barbecue ételek ízét.

A Cholula egy népszerű mexikói chili szósz márka, melyet különösen azért kedvelnek világszerte, mert egyedi ízvilágot és kellemes csípősséget kínál. Az ikonikus fa kupakkal ellátott üvegekben kapható szósz különböző ízvariációkban érhető el, így mindenki megtalálhatja a számára ideális ízt. A Cholula titka a gondosan válogatott összetevőkben és az autentikus receptúrában rejlik, amely tökéletes egyensúlyt teremt az ízek és a csípősség között, így változatos ételek ízesítésére alkalmas.

Három elismert nemzetközi chili szósz verseny:

New York City Hot Sauce Expo: Ez az esemény a világ egyik legnagyobb chili szósz versenye, ahol számos kategóriában mérik össze a gyártók a termékeiket.

ZestFest: Az évente megrendezett ZestFest egyike Amerika legkiemelkedőbb élelmiszer-fesztiváljainak, ahol a chili szószok mellett más fűszeres termékeket is díjaznak.

The Fiery Foods Show: Az Albuquerque-ben megrendezett éves esemény szintén a chili szószoknak és más fűszeres ételeknek szentelődik, ahol a legjobbakat díjazzák.

Ezek a versenyek szakértői zsűrik által értékeltetnek és az íz, az innováció és a csípősség alapján díjazzák a legjobbakat.

Arcok a chili szósz tesztelések mögött

ChiliVonat: Rike évek óta rettegésben tartja a kapszaicin tartalmú készítményeket, hisz totálisan kiedzett arcberendezése sorra teszteli a külföldi és hazai chili szósz gyártók termékeit. Véleménye komoly súllyal bír a témában, hisz rengeteg termék csordult már kóstoló kanalára, és persze nemzetközi szinten szép eredményeket ért el a kihívások teljesítésével, ráadásul új rekordokat is beállít. Rikét YouTube-n, TikTokon és talán még onlyfans-en is megtaláljátok, na jó utóbbin lehet nem őt láttam.

Lángoló Harapások: Bóka Ödön szintén nem evilági kóstolóberendezéssel van megáldva, elvetemült kóstoló videóit YouTube-n szoktam követni, a fickó több erősevő versenyen állt már a dobogó legfelső fokára. Egy sikeres L.O.F. Chug Challenge is a háta mögött van már. Egy teljesen új szint, ha van olyan terméked, amire azt mondod, hogy ehetetlenül erős, na az neki csemege lesz.

Mario: Az utóbbi időben jó pár chili szósz kóstoló videó jelent meg Mario YouTube csatornáján, ami azért is pozitív mert számos magyar chili termelő termékeit tesztelte aktuális vendégével. Szubjektív vélemények, jó hangulatú beszélgetések és szerintem hiánypótló tartalom, remek és hasznos kritikák, visszajelzések. Továbbá nem csak chili témájú kóstoló videókat találhattok nála, ami még inkább érdekesebbé teszi a csatornát.

Fekete Miklós: Miki közösségi oldalain szerethető, kellemesen fogyasztható tartalommal és számos gasztronómiával kapcsolatos videóval találkozhatunk. Számos kóstolóvideó, főzős videó és persze chili szósz tesztelő videó megtekinthető nála. Akad néhány elvetemült chili kóstolás is, csak haladóknak ajánljuk.

Johnny Scoville: A “Chase The Heat” csatornán tesztel szószokat, és különféle chili kihívásokban vesz részt.

Sean Evans: A “Hot Ones” műsorvezetője, ahol hírességekkel kóstoltat el különböző erősségű chili szószokat.

Brian Ambs: A “Brian Ambs” YouTube csatornán számos fűszeres termék tesztelését mutatja be.

LA BEAST (Kevin Strahle): Különböző extrém étkezési kihívásokat vállal, beleértve a rendkívül csípős chili szószokat is.

Clifton Chilli Club: Egy csoport chili szerető, akik chili termékek tesztelésével foglalkoznak.

Bill Moore: A “Bill Moore’s Hot & Spicy Reviews” csatornán részletesen elemzi a különböző chili szószokat.

 A chili szószok kulturális hatása

A chili szószok nem csak izgalmas ízekeket és pikáns pillanatokat nyújtanak, hanem kulturális jelentőséggel is bírnak. A kulturális hatását több szempontból is vizsgálhatjuk:

Gasztronómiai befolyás: A chili szószok széles körben használtak a világ különböző konyháiban, mint például a mexikói, thai, indiai és karibi. Ezek a szószok jelentősen hozzájárulnak az adott kultúra ételeinek ízéhez és jellegzetességéhez.

Történelmi és kulturális jelentőség: Számos kultúrában a chili szószoknak történelmi és kulturális jelentősége van. Például Mexikóban a chili szószok a helyi gasztronómiai hagyományok és az aztékok kultúrájának részét képezik.

Fotó: Los Muertos Crew

Szociális és gazdasági hatások: A chili szószok gyártása és kereskedelme fontos gazdasági tevékenység sok országban, és számos kisvállalkozás, valamint helyi közösségek jövedelemforrása.

Nemzetközi népszerűség: A globalizáció hatására a chili szószok nemzetközileg is elismertek és kedveltek lettek, így elősegítve a különböző kultúrák közötti gasztronómiai cserét és megértést.

Humorral készült chili szósz

Leteper, Erős kétharmad, Fire in the Hole, Joker és Filthy Kiss

A “Leteper egy epres chili szósz, amely különleges ízvilágával kelti fel az érdeklődést. A pikáns, mégis édes ízét a cukrozott epervelő, édes chili szósz és piros Jalapeno chili kombinációja biztosítja. A balzsamecet, ananászlé, fahéj, koriander, fokhagyma, citrombors, gyömbérpor, só és minimális Carolina Reaper chili hozzáadásával a szósz egyedi és emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt.

Ajánlott fogyasztása grillezett húsokhoz, szárnyas ételekhez, de akár salátákhoz vagy desszertehez is kiváló kiegészítő lehet.

A “Filthy Kiss egy fokhagymás chili szósz, amely gazdag magyaros ízvilággal rendelkezik, köszönhetően a paradicsom, sült kápia paprika, fokhagyma, és a Carolina Reaper chili összetevőinek. A só, édes fűszerpaprika, napraforgóolaj, barnacukor, fekete bors és a sült fokhagyma hozzáadásával a szósz erős, mégis kellemesen édes ízvilágot kínál. Kiválóan illik grillezett és sült húsokhoz, hamburgerhez, vagy akár pizza és tésztaételek ízesítésére, de salátákhoz és szendvicsekhez is remek választás lehet. 

Chili szósz készítés

A chili szósz készítése otthon is lehetséges, és számos módszer közül választhatsz. Ha inspirálódni szeretnél, akkor mindenképp látogass el a Chili Pepper Madness oldalra.

 • Alapanyagok választása: Válassz friss chilipaprikákat. Lehetőség szerint kísérletezz különböző fajtákkal, hogy megtaláld a kívánt ízt és csípősséget. Gumikesztyű a feldolgozás során mindenképp legyen kéznél.
 • Fűszerek és egyéb hozzávalók egy natúr chili szószhoz: Használj fokhagymát, ecetet, sót és cukrot ízlés szerint. Ezek az összetevők segítenek kiegyensúlyozni és gazdagítani a szósz ízét.
 • Pácolás és főzés: A chilipaprikákat pácold ecetes vízben, majd főzd őket a többi hozzávalóval. Ez segít meglágyítani a paprikákat és összehozni az ízeket.
 • Turmixolás és szűrés: Miután a paprikák megfőttek, turmixszold őket sima állagúra, majd szűrd át, hogy eltávolítsd a magokat és hogy homogén állagot kapj.
 • Ízesítés és finomítás: Ízesítsd a szószt ízlés szerint, és állítsd be a sűrűségét. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kis vizet.
 • Tárolás: Tárold a kész szószt sterilizált üvegekben a hűtőszekrényben.

A chili szószok világa végtelen lehetőségeket kínál. A cikkünkkel reméljük, hogy olvasóinkat közelebb hoztuk ehhez a csodálatos és izgalmas gasztronómiai területhez.

Jöhet egy kis chili szósz?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, chili szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott