Barion Pixel

Ingyenes szállítás 24.990 Ft feletti rendelésnél!

Virágeldobás chili paprikánál

A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk: a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén), a légkörből felvehető elemek (szén), a talajból felvehető elemek (nitrogén és hamuelemek).

Fontos növényeid számára az állandó hőmérséklet, ugyanis huzamosabb ideig nem szabad hűvös, hideg helyen tárolnod őket, próbálj egyenletes hőmérsékletet tartani, így elkerülve a virágeldobás kellemetlen jelenségét . Vigyázz a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal. Ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között túl nagy a különbség a virágok elhullatása következhet be. Mi például a fóliák ajtaját, ha lehül a levegő mindig bezárjuk estére. Fontos a közvetlen napfényhez való hozzászoktatás, különben a növény megéghet, de a virágok fejlődését is gátolhatja. Optimális átlaghőmérséklet: 18-22 °C. A virágok gyengébbek, lassabban fejlődnek, ha a virágzás alatt kevés fény éri.

Virágeldobás okozója:

 • Nitrogén túlsúly.
 • Tápanyag hiány
 • Sok víz.
 • Alacsony éjszakai hőmérséklet (Szélsőséges hőmérséklet ingadozás). (pl.: Ne hagyd nyitva az ablakot este)
 • Megporzás hiánya, nincs beporzó rovar.

Hogy miért is kell a növényeknek fény? A legfőbb energiaforrás. Fontos szerepe van a szén-dioxid megkötésében és a szerves anyagok előállításában. Páratartalom: A paprika magasabb relatív páratartalmat igényel a hajtatás során. A növények közelében bátran párologtass vizet. Megfelelő folyadék mennyiség: Mindig ügyeljünk arra, hogy a növényünket egyenletesen locsoljuk és a földje ne száradjon ki. Ha a föld felső rétege száraz, akkor az ujjaddal nyúlj bele a földbe és nézd meg, hogy mennyire nedves a felszín alatt. Ha ott is porhanyós akkor mehet egy kis víz rá.

A cserepes növényeknél, szerencsére a cserép alja ki van lyukasztva, így ha túllocsoltuk volna, a maradék víz ki tud szivárogni és így nem jelenik meg a gombás fertőzés. Ha csak hébe-hóba locsoljuk, és akkor sem figyelünk a víz mennyiségére a növényünk megbetegedhet, elgyengülhet, ami után a virágképződés is nehezen fog beindulni.

Megoldás:

A virágeldobás legnagyobb okozója, hogy növényeinket a szorgalmas rovarok nem találják meg. Ezáltal nem lesz beporozva a virág és lehullik. Néhány tipp, amivel elősegíthetjük a beporzást és elkerüljük a virágeldobást:

 • Szellőztetés, pár perc levegőmozgás.
 • Rázzuk meg óvatosan növényeink ágait.
 • “Mesterséges megtermékenyítés” fülpiszkálóval, ecsettel vagy ujjainkkal.
 • Tápoldatozás

De, ha még mindig nem lenne pozitív a változás, használjunk magas kálium tartalmú műtrágyát. A terméskötést befolyásoló elem pedig a: BÓR. Szóval irány bóros lombtrágyát készíteni, magas kálium tartalmű műtrágyát venni.

Mit jelent az a 14-7-21 számsor a műtrágyán?

NPK arány | Tápanyag arányok %-ban: Nitrogén – Foszfor – Kálium. A virágzás időszakában a K legyen túlsúlyban.
Ajánlott termékek: Ferticare 14-11-25 vagy Volldünger 14-7-21 | Mennyiség: 1 evőkanál / 10 l víz
Ha pontos leírást adtok a növényetek jelenlegi helyzetéről, akkor egy gazdaboltban tudnak segíteni bárhol is akadnál el a termesztésben!

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden csilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Nyomtatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Kosarad tartalma
  A kosarad jelenleg üres