Barion Pixel
0

Pepper X – Létezik?

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Pepper X chili paprika
Facebook
Pinterest
Email

Ma egy olyan chili paprikáról fogunk írni, amely a legújabb trendet képviseli a csípős világban, és eléggé felkavarta a port a létezésével kapcsolatban. A Pepper X különleges jelenségnek számít a chili szerelmesei között, és az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Elvileg ez a paprika fajta a világ jelenleg legerősebbje. Bár még nem került be hivatalosan a Guinness Rekordok Könyvébe. Nézzük, miért olyan különleges ez a chili. Számunkra leginkább a sok “talán”, “elvileg”, “kérdőjel”, “ha” és, hogy 2017 óta nem tudunk magot rendelni.

Pepper X – A nem hivatalos és misztikus rekordtartó?

2017-ben jelent meg előszőr a chili világában, és azonnal hatalmas figyelmet kapott. A paprikát az amerikai származású Ed Currie nemesítette ki, aki nem mellesleg alapítója a PuckerButt Pepper Company-nak. 

Kis kitérő:

A PuckerButt Pepper Company az Egyesült Államokban, Rock Hillben található.  A PuckerButt Pepper Company hírnevet szerzett a kiváló minőségű és rendkívül csípős paprikáiról. Az általuk termesztett és feldolgozott paprikák közé tartozik a világ elvileg jelenlegi legerősebb paprikája, a Pepper X. Valamint más népszerű fajták, mint például a valóban volt/jelenleg rekorder a Carolina Reaper, és a Chocolate Bhutlah.

Az Ed Currie vezette cég kiemelkedően magas minőségi standardokat követ, és fontos számukra, hogy a paprikák termesztése és feldolgozása során biztonságos és ízletes termékeket kínáljanak a fogyasztóknak. A PuckerButt Pepper Company nemcsak chili termesztéssel foglalkozik, hanem számos különféle chili alapú terméket is kínál, beleértve szószokat, fűszereket és más chili ízesítésű termékeket. A PuckerButt Pepper Company folyamatosan kutatja és fejleszti a paprikákat, hogy új és izgalmas fajtákat hozzanak létre a chili rajongók számára.

Fontosnak tartjuk ezeket a videókat a cikk elejére beilleszteni a tisztánlátás és hitelesség miatt, hasznos és nem mellesleg szórakoztató. Szép munka, köszönjük JustVidman és ChiliVonat Rike!

Elvileg

Ez a fajta elvileg felülmúlja minden korábbi chili rekordját, beleértve a híres Carolina Reaper-t is. A Pepper X esetében pontos kapszaicin szintet meghatározni nehéz, mivel ez az információ nem áll rendelkezésre nyilvánosan (Hivatalos mérés dokumentuma, Guinness Rekordok Könyve elismerés). Nemesítője, Smokin’ Ed Currie, nem tette közzé a paprika kapszaicin tartalmát, és elvileg nem volt hivatalos laboratóriumi mérés a pontos értékek meghatározására.

A Carolina Reapernek korábban sikerült beírnia magát a Guinness Rekordok Könyvébe a legmagasabb Scoville-egységgel, amely átlag 1,641,183 SHU (Scoville Heat Units), amit a Winthrop Egyetem 2013-ban végzett vizsgálata állapított meg. A legcsípősebb termés csípőssége 2,2 millió SHU volt.

Fontos megjegyezni, hogy a Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion chili rendkívül erős chili paprikák, és szükséges óvatossággal fogyasztani. Az erős, csípős ételek élvezete mellett mindig fontos figyelembe venni a saját toleranciádat és kényelmi szintedet.

A Pepper X jellemzői

Képek alapján jellegzetes kinézete van, amely megkülönbözteti más paprikafajtáktól. Az éretlen gyümölcsök zöld színűek, majd ahogy érnek, elvileg pirosra váltanak. Mérete hasonló a Carolina Reaperhez, de a két csúcsfajta között van néhány különbség. A Pepper X elvileg húsos paprikák kategóriájába tartozik, és kevesebb magot tartalmaz.

A Pepper X alkalmazása

Az extrém csípős paprikák rajongóinak a Pepper X egy igazi kihívást jelenthet. Egy azért mert még nem juthatsz friss terméshez, maghoz, kettő, ha valóban ennyire erős, akkor az valóban fájdalmas lesz. Azonban emlékezz arra, hogy nagyon erős és veszélyes lehet, ha nem vagy hozzászokva az ilyen szintű chilikhez. A Carolina Reaperhez hasonló chilik kisebb mennyiségekben is iszonyatosan csípősek, így mindig legyél óvatos, ha úgy döntesz, kóstolásra adod a fejed.

A Pepper X a chili kultúrában

Hatalmas visszhangot keltett a chili rajongók között. A világ legcsípősebb paprikájaként valóban kiemelkedik a többi fajta közül, és sokak számára kihívást jelent megkóstolni, többek között azért mert még a szaporítóanyag sem elérhető. A chili kultúrában az emberek szeretik kitolni a határaikat, és az extrém csípős ételek, friss chilik fogyasztása számukra a szenvedély része. A Pepper X szerepe ebben a kultúrában, hogy új szintre emelje a csípős ételek világát, egyfajta misztikumot teremt, és lehetővé tegye, hogy még mélyebbre hatoljunk a paprikák lenyűgöző univerzumában.

A chili termesztő

Szeretnénk nektek bemutatni Smokin’ Ed Currie-t, aki egy chili termesztő és kísérletező, aki a Pepper X-et, a világ aktuális legerősebb paprikáját hozta létre. (Valóban?) Ed Currie egy igazi ikon a chili világában, ez vitathatatlan.

Ed hosszú évek óta foglalkozik chili termesztéssel és szenvedéllyel kutatja a csípős paprikák világát. Az ő kezei alatt születtek meg olyan híres fajták, mint a Carolina Reaper, amely korábban a csípősségi rekordot tartotta, és természetesen a Pepper X is, ami elvileg új szintre emelte a csípős paprikák erejét.

Smokin’ Ed Currie az Egyesült Államokban, Rock Hillben található PuckerButt Pepper Company alapítója. A vállalkozása az egyik legismertebb chili termelő és feldolgozó cég lett az országban. A PuckerButt Pepper Company hírnevet szerzett az extrém csípős paprikákkal, és Ed Currie maga lett a chili-szakértő szimbóluma.

A Pepper X létrehozása hatalmas erőfeszítést és odaadást igényelt. Ed Currie gondosan keresztezte a legcsípősebb chili fajtákat (Nem igazán olvastunk róla, hogy pontosan milyen fajtákat), és körülbelül 10 évig tartó kísérletezés és válogatás után sikerült létrehoznia a Pepper X-et. Azóta a világ minden tájáról érkező chili szerelmesei keresik ezt a paprikát, hogy átéljék a csípős ízek új dimenzióját. Az ő munkája és hozzájárulása hatalmas hatással volt a chili kultúrára, és a Pepper X jelensége bizonyítja, hogy ő az egyik legbefolyásosabb alakja ennek az izgalmas világnak.

Bármely chili-rajongónak érdemes követni Smokin’ Ed Currie munkáját és felfedezni az általa létrehozott paprikákat.

Zárszó

Reméljük, hogy élvezed ezt a kis kirándulást a Pepper X világában. Ez a paprika valóban különleges és izgalmas, és garantáltan felforgatja majd egyszer az ízlelőbimbóidat.

Azonban ne feledd, hogy mindig tartsd tiszteletben a paprika erejét és legyél óvatos, ha kipróbálod. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, élvezd az utazást és kísérletezz különböző receptekkel és ízvariációkkal. Az extrém csípős ételek világa mindig újabb kihívásokkal és izgalmakkal vár, és a Pepper X segítségével majd egyszer garantáltan eljuthatsz a csípős ízek legmagasabb csúcsaira. 

Felhasznált forrás:

https://pepperscale.com/pepper-x/
https://www.tastingtable.com/694480/worlds-hottest-pepper-x/

Borítókép forrása:
https://thechilliexpert.com/pepper-x/

Figyelem! Ahogy Rike is említette a videójában, ne vásárolj megbízhatatlan forrásból Pepper X magokat, ne dőlj be a csalóknak.

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább