Barion Pixel

Paprikakrém készítése otthon

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Egy nagy tál kápia, a paprikakrém alapanyaga

Ma egy rendkívül egyszerű, hagyományos házi paprikakrém receptjét szeretnénk veled megosztani. Kérem fáradjon a késes aprítógép elé a vörösen izzó kápia paprika, a vámpírűző randi gyilkos fokhagyma és cinkostársuk a só. Igény szerint a szereposztást növelhetjük csípős paprikával vagy füstölt paprikával is.

Viszont! Ha nincs kedved otthon chili krémet készíteni, a Sárréti ChiliFarm két szuper termékével is feldobhatod az ételeid:

Csak Norris chili krémMegtekintem

Ez a chili krém a világ egyik legerősebb chilijéből, a Carolina Reaperből készül, só, cukor, ecet és paradicsom hozzáadása nélkül. Tökéletes választás, ha egy igazi, természetes és brutálisan erős chili élményre vágysz.

Macskapöcse paprika krémMegtekintem

Ez a paprika krém a hagyományos, magyaros ízvilág kedvelőinek készült, a „Macskapöcse” paprikából. Enyhébb csípőssége és karakteres íze miatt remekül passzol gulyásleveshez, pörköltekhez vagy szendvicsekhez.

Ezek a termékek gyors és kényelmes alternatívát kínálnak a házilag készített chili krém helyett, ráadásul a Sárréti ChiliFarm garantáltan minőségi, kézműves termékeket kínál.

Alapjáraton hagyományos hegyes erőssel ajánljuk, de ha nem idegen számodra a legtöbb chilire jellemző édes, gyümölcsös íz, akkor akár szóba jöhet az érett piros Jalapeno vagy a jóval tüzesebb Habanero chili. Elég is az előjátékból, következzen a lényeg!

Paprikakrém hozzávalói:

Elkészítés:

A nulladik típusú találkozással kezdjük. A padláson porosodó befőttesüvegeket mosd el alaposan forró víz alatt, majd tedd őket legalább 10 percre forrásban (100 °C) lévő vízbe, majd ne kézzel szedd ki hanem például egy csipesszel, és fejjel lefelé fordítva egy konyharuhán vagy csepegető tálcán szárítsd meg. Leleményesek és türelmetlenek rámehetnek hajszárítóval is.

Ácsi, ácsi ácsi! Tudtad, hogy amikor a vizet forralod a buborékok 100°C fok elérése előtt már megjelennek? Körülbelül 90°C fok környékén már zubog a víz, tehát az igazi forrásig még várnod kell.

Ezután a paprikákat alaposan mosd meg, a sérült, hibás részeket vágd le, távolítsd el a csumájukat magokkal együtt és szeleteld fel.

Ha ezzel meg vagy, egy Weimar T-174 önjáró rakodógéppel vagy szimplán a kezeddel tedd a késes aprítógépbe a felszeletelt paprikát, add hozzá a fokhagymagerezdet és daráld addig, amíg szép krémes nem lesz az állaga.

Ezt követően pedig a pépet öntsd át egy lábosba. Ízlés szerint sózd meg, de minimum a paprika mennyiségéhez képest 15-20% só kerüljön bele a tartósítás miatt.

Hogy miért írom azt, hogy ízlés szerint? Tudom nagyon alibi duma, de függ attól, hogy milyen só van otthon, furán hangzik, „de mennyire sós a só?”. Illetve az sem elhanyagolható, hogy ki hogy szereti, mi általában itthoni felhasználásra sósabban készítjük a spájzba elrakott krémeket.

Paprikakrém tartósítása nagyobb mennyiség esetén

Ha szeretnéd Na-benzoáttal tartósítani a paprikakrémet, mert több lett, mint amit 6 hónapon belül elfogyasztanál, akkor 1000 grammonként maximum 1 gramm tartósítószer ajánlott! Amennyiben érdekel a tartósítás téma, akkor ajánlom figyelmedbe Molnár Boglárka élelmiszermérnök cikkét az oldalunkon: Tartósítás: Sótól az E-számokig

Szóval ott tartottunk, hogy lábosban a paprikakrém és a fokhagyma, megsóztad és jól alátüzeltél a sparhelten. A forrástól számítva 5-10 percig rottyantod*.

Majd jó melegen a gyönyörűen megtakarított üvegekbe átkonvertálod egy merőkanállal, mint én a 2010-es években a Youtube videót mp4-ről mp3-ra.

Amint ezzel meg vagy, jó erősen rácsavarod az üvegre a lapkákat. Fejjel lefelé fordítod őket (Míg forró a paprikakrém) minimum 10-15 percre, hogy megfelelő vákuum képződjön és jöhet a száraz dunszt.

Egy dobozt vagy ládát bélelj ki tiszta törölközővel, konyharuhával és ebbe helyezd el az üvegeket. Takard le és tartsd melegen őket legalább 1 napig, amíg vissza nem hűl szobahőmérsékletűre.

*Rottyant: Hivatalos szakkifejezése a konyhában a hevítésnek, melegítésnek, forralásnak.

Vizuális típusú, haladó fekete öves konyhatitánoknak ajánljuk

Szoky konyháját azt hiszem nem kell bemutatni. Íme egy chilis csípős paprikakrém recept, videóval és hasznos tanácsokkal, ha fentiek túl szárazak lettek volna.

Mindenhol más a neve: Macska***** vagy kutya*****

Ha esetleg nem kínlódnál az életlen késes aprítóval otthon, akkor ajánljuk figyelmedbe a Macskapöcse paprikakrémünket. Amelyet a rádióból és tv-ből jól ismert Rákóczi Feri kérésére készítettünk a budapesti Korhely faloda éttermének asztalára, ételeik mellé.

Ez a termék valójában egy bajusz pöndörítő magyar erőspaprika krém. Magyaros levesekbe, pörköltekbe, halászlébe, akár szendvicsen, zsíros kenyéren remek ízt rejteget. A magyar konyhaszekrények elengedhetetlen széria felszerelése. A vasárnapi húsleves császára.

Friss cikkek

Tartalomjegyzék
Ajándék ötletek
Kezdő kivánchili chili válogatás, 8 különböző termék egy dobozban
Kezdő kívánchili termékválogatás (8 termék)
Karácsonyi chili szósz válogatás: 8x35 gramm Sárréti ChiliFarm termék egy díszdobozban
Karácsonyi chili szósz válogatás 8x35g
Kívánchili chili válogatás 8 különböző Sárréti ChiliFarm termék egy dobozban
Kívánchili chili válogatás (8 termék)
Chili trio igazi gasztroajándék és csilicsomag
Chili trió | 3 termékes gasztroajándék chilicsomag 3x35g
TOP chilis termékek
0
    0
    Kosár tartalma
    A kosarad jelenleg üres
    Erősen ajánljuk:
    • Csokiller: Extra csípős snack
      Csokiller | Szárított extra erős chili szeletek, kakaós krémmel 15g
      1.990 Ft +Hozzáadom
    • Karácsonyi chili szósz válogatás: 8x35 gramm Sárréti ChiliFarm termék egy díszdobozban
      Karácsonyi chili szósz válogatás 8x35g
      12.000 Ft +Hozzáadom
    • Chili trio igazi gasztroajándék és csilicsomag
      Chili trió | 3 termékes gasztroajándék chilicsomag 3x35g
      3.990 Ft +Hozzáadom
    • Chilis méz tubusos kiszerelésben
      Hot Honey | Chilis méz 450g
      3.490 Ft +Hozzáadom
      Szállítás kalkulátor