Barion Pixel
0

Húsvéti torma magyar termelőtől

Bogár Márk
Bogár Márk
Húsvéti torma ötletek: Natúr ecetes torma és chilis torma

A húsvéti ünnepi asztalokon a finom sonka, hidegtál és szendvicsek mellett ott kell lennie az orrfacsaróan csípős, könnyfakasztó tormának. Érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, hiszen nem véletlenül tartják az életerő jelképének.

A csípős növény már az ókori időkben is kiemelkedő helyet foglalt el az egészséges táplálkozásban. Hippokratész, az ókori görög orvos is igen nagyra tartotta, sőt, kórházát olyan helyre építtette, ahol közvetlen közelben tormát termesztettek. Betegei számára pedig a torma fogyasztását gyógyszerként írta elő.

Több, mint gondolnád

Kezdetben a tormát nem is fűszernövényként tartották számon: gyógynövényként használták a népi gyógyászatban. Magas a nátrium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin tartalma, valamint kiváló gyomorbajokra, segíti az emésztést és meghozza az étvágyat.

A torma értékes hazai alapanyag, hungarikum, melynek nincs ökológiai lábnyoma. Az őszi betakarítástól tavaszig frissen eltartható, hiszen egy igazi télálló növény, mely egyszerű hűtéssel képes megőrizni minden genetikai jó tulajdonságát.

Heit Torma

Csípősségét a szinigrin glükozid adja, amelyről ismertté vált baktericid hatása, innen a torma „kerti penicillin” elnevezése. A torma illékony komponenseinek vizsgálatakor 17 összetevőt találtak a kutatók. A szinigrin önmagában még nem csípne, de ahogy a gyökér sérül, vagy amikor reszelni kezdjük, egy enzim a szinigrint allil-izotiocianáttá alakítja. Ez az anyag viszont már csíp. Méghozzá a homlok- és az orrmelléküregeken keresztül, ahová könnyedén felszállnak a kicsi és könnyű allil-izotiocianát molekulák.

Egyre többen vallják, hogy a tormának baktérium és vírusölő hatása is igen magas, nem utolsósorban afrodiziákum.

Heit Torma termékek a chili webshopban

A Heit család évtizedek óta torma termesztéssel foglalkozik a magyar torma hazájában, Hajdú-Bihar Vármegye legkeletibb szegletében. Feldolgozójukat Pocsajon létesítették, ahol 2022 óta kisüzemileg dolgozzák fel a kiváló hajdúsági torma alapanyagot.

A magyar torma hungarikum, melyet 2004 óta az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelöléssé nyilvánított.

Húsvéti torma választék:

Heit – Natúr ecetes torma

Natúr ecetes torma üvegben

A Heit család natúr ecetes tormája hűen őrzi a torma természetes eredeti karakterét, amely az ízek mellett orrba szökő, szelíd tarkón csapással is párosul.

Heit – Chilis torma

Chilis torma

A Heit család Sárréti chilivel készített ecetes tormája hűen őrzi a torma eredeti karakterét és méltóan tüzeli fel az ember fizimiskáját, lelkét a csípős chilinek köszönhetően. Ha beütött a sonka kóma, akkor majd ez a termék kijózanít!

Fontos azonban megjegyezni, hogy frissen fogyasztva a legjobb, hiszen a reszelt torma tárolás időtartamától függően könnyen megkeseredhet, veszíthet az erejéből és megváltozhat színe. Ezért érdemes csak annyit készíteni otthon vagy vásárolni, amennyit éppen elfogyasztunk. Ha pedig maradt és nem fogyott el, akkor jól lezárva a hűtőszekrényben tárolni.

A Heit tormák mindig frissen készülnek, erejük és ízük kifogástalan minőséget képviselnek.

Húsvéti torma, nem csak húsvétra

Ha sikerül rákattannunk a tormára ízére, érdemes kísérletezni vele az ünnepi menükben is. Próbálkozhatunk például retro tormás sonkatekerccsel, vagy készíthetünk belőle különféle mártásokat, köreteket, krémleveseket vagy akár krémsajtot.

A húsvéti torma nemcsak az asztalon, de az egészségünk szempontjából is értékes kiegészítője lehet az ünnepi menüknek. Érdemes kihasználni minden jótékony hatását, és változatosan beépíteni az étrendünkbe.

Megkívántál egy kis csípőset?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Cikkhez felhasznált források:

https://szupermenta.hu/torma-a-csipos-ero/

https://heittorma.hu/rolunk/

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

A Scoville-skála

Fedezd fel a Scoville-skála világát a Sárréti ChiliFarm blogján! Ismerd meg a legcsípősebb chili fajtákat

Tovább

Legújabb receptek