hogyan-termessz-chilit-otthon-ötödik-resz

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez 

 V. rész 

 Virágelrúgás 

A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk: a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén), a légkörből felvehető elemek (szén), a talajból felvehető elemek (nitrogén és hamuelemek).

Mi okozhatja a virághullást?

 • Nitrogén túlsúly.
 • Tápanyag hiány
 • Sok víz.
 • Alacsony éjszakai hőmérséklet (Szélsőséges hőmérséklet ingadozás). (pl.: Ne hagyd nyitva az ablakot este)
 • Megporzás hiánya, nincs beporzó rovar.

Fontos növényeid számára a megfelelő hőmérséklet, ugyanis huzamosabb ideig nem szabad hűvös, hideg helyen tárolnod őket. Vigyázz a hirtelen hőmérsékletváltozásokkal. Ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között túl nagy a különbség a virágok elhullatása következhet be. Mi például a fóliák ajtaját, ha lehül a levegő mindig bezárjuk estére. Fontos a közvetlen napfényhez való hozzászoktatás, különben a növény megéghet, de a virágok fejlődését is gátolhatja. Optimális átlaghőmérséklet: 18-22 °C.  A virágok gyengébbek, lassabban fejlődnek, ha a virágzás alatt kevés fény éri.

Hogy miért is kell a növényeknek fény? A legfőbb energiaforrás. Fontos szerepe van a szén-dioxid megkötésében és a szerves anyagok előállításában. Páratartalom: A paprika magasabb relatív páratartalmat igényel a hajtatás során. A növények közelében bátran párologtass vizet. Megfelelő folyadék mennyiség: Mindig ügyeljünk arra, hogy a növényünket egyenletesen locsoljuk és a földje ne száradjon ki. Ha a föld felső rétege száraz, akkor az ujjaddal nyúlj bele a földbe és nézd meg, hogy mennyire nedves a felszín alatt. Ha ott is porhanyós akkor mehet egy kis víz rá.

A cserepes növényeknél, szerencsére a cserép alja ki van lyukasztva, így ha túllocsoltuk volna, a maradék víz ki tud szivárogni és így nem jelenik meg a gombás fertőzés. Ha csak hébe-hóba locsoljuk, és akkor sem figyelünk a víz mennyiségére a növényünk megbetegedhet, elgyengülhet, ami után a virágképződés is nehezen fog beindulni.

 Vészmegoldás? 

Öltözzünk be méhecskének, fogjunk egy fülpiszkálót és termékenyítsük meg növényeinket, ha a 6. emeleti erkélyen termesztünk chilit. A virágelrúgás legnagyobb okozója, hogy növényeinket a szorgalmas rovarok nem találják meg. Ezáltal nem lesz beporozva a virág és lehullik. De, ha nem akarunk beöltözni és eljátszani Maját a méhecskét, van itt néhány további tipp, amivel elősegíthetjük a beporzást:

 • Szellőztetés, pár perc levegőmozgás.
 • Rázzuk meg óvatosan növényeink ágait.
 • “Mesterséges megtermékenyítés” fülpiszkálóval, ecsettel vagy ujjainkkal.
 • Tápoldatozás

De, ha még mindig nem lenne pozitív a változás, használjunk magas kálium tartalmú műtrágyát. A terméskötést befolyásoló elem pedig a: BÓR. Szóval irány bóros lombtrágyát készíteni, magas kálium tartalmű műtrágyát venni.

Mit jelent az a 14-7-21 számsor a műtrágyán?

 • NPK arány | Tápanyag arányok %-ban: Nitrogén – Foszfor – Kálium. A virágzás időszakában a K legyen túlsúlyban.
 • Ajánlott termékek: Ferticare 14-11-25 vagy Volldünger 14-7-21 | Mennyiség: 1 evőkanál / 10 l víz
  Ha pontos leírást adtok a növényetek jelenlegi helyzetéről, akkor egy gazdaboltban tudnak segíteni bárhol is akadnál el a termesztésben!

 Általunk ajánlott olvasmányok: 

 • Terbe István – Slezák Katalin: Talaj nélküli zöldséghajtás
 • Mezőgazdasági könyvkiadó: Kertbarátoknak
 • Bálint Gazda weboldala
 • Kapszaicinfüggők csoport
 • Teljes cikk egyben elérhető itt.

Hasonló bejegyzések

10 érv amellett, hogy chilit termessz

10 érv amellett, hogy chilit termessz

10 érv amellett, hogy chilit termessz1. Egészség Tápanyag dúsabb, mint a hagyományos termés, az otthon termesztett gyümölcsök és zöldségek nagyban befolyásolják a felnőttek és gyerekek étkezési szokásait, segítenek a fertőzések megelőzésében, diabétesz, elhízás és...

bővebben
Miért legyek kertész?

Miért legyek kertész?

Miért legyek kertész?A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg...

bővebben
Chili magtól a növényig

Chili magtól a növényig

Magtól a növényig. A Chili magok csíráztatása A chili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél...

bővebben
0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop