A babgulyás az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely jól példázza a magyar konyha hagyományos, tartalmas, fűszeres és rusztikus jellegét. Eredetileg pásztorételként készült a szabadban bográcsban, ma pedig otthonainkban is gyakran kerül az asztalra. A paprika, a hagyma és a füstölt hús íze összeforr benne, míg a bab és a burgonya laktatóvá és táplálóvá teszik. A magyar gulyás ételek között a babgulyás különösen népszerű a gazdag ízvilága miatt. Remekül illik hozzá a Csak Norris, igazi fekete öveseknek ajánljuk, a világ 2. legerősebb chili paprikájából készült.
Hozzávalók:
- 50 dkg marhahús (lábszár vagy nyak)
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 teáskanál só (ízlés szerint)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna, frissen őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 babérlevél
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg bab
- kb. 2,5 liter víz
- Sárréti Chilifarm Csak Norris natúr Carolina Reaper chili krém ízlés szerint


Elkészítés:
A babot előző este hideg vízbe áztatjuk, másnap főzés előtt leöntjük róla a vizet, de használhatunk konzerv babot is.
A finomra vágott vöröshagymát a zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és körbepirítjuk. Ezután lehúzzuk a lábost a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és vissza tesszük főni.
Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, borsot, őrölt köményt, majoránnát és a babérleveleket, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje a húst. Közepes lángon főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul.
Ekkor beletesszük az előkészített babot, valamint a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, majd tovább főzzük. Amikor a bab és a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a meghámozott és felkockázott burgonyát, valamint a felkarikázott füstölt kolbászt.
Az ételt addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul, és az ízek jól összeérnek. Ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet, hogy megfelelő állagú levest kapjunk. A kész babgulyást friss kenyérrel, és Csak Norris-szal kínáljuk! Vigyázat, extra csípős!
Recept: Farkas-Halász Évi