Így sorjázik az Espelette paprika a baszk házakon.

Mi a csuda az az espelette paprika? Íz, erő, felhasználás

Az igazi ínyencek végigkóstolják a világ chiliválasztékát, így az Espelle paprika sem maradhat ki a szórásból. Mit kell tudni erről a baszk chilipaprikáról?
Kiemelt termékek
  • Mistery Box chili rajzMistery Box chili rajz
    Csomagajánlat

    ChiliFarm Mystery Box

    18.990 Ft Kosárba
  • Chili trió - TermékválogatásParadicsomos Carolina Reaper chili szósz 100 gramm
    Csomagajánlat

    Chili trió termékválogatás

    4.990 Ft Kosárba
  • Kicsimnek ajiba - TermékválogatásMeggyes rumos chili szósz 35 gramm
    Csomagajánlat

    Kicsimnek ajiba termékválogatás

    14.990 Ft Kosárba
  • Chili szósz - TermékválogatásÉdes-savanyú extra erős chili szósz 100 gramm
    Csomagajánlat

    Chili szósz termékválogatás

    9.990 Ft Kosárba
  • Kapszaicin mámor chili szósz termékválogatásMézes-mustáros chili szósz 180 gramm
    Csomagajánlat

    Kapszaicin mámor termékválogatás

    12.990 Ft Kosárba
  • Belenyalok chili szósz termékválogatásSzárított chili szeletek csokibevonóban 15 gramm
    Csomagajánlat

    Belenyalok termékválogatás

    7.990 Ft Kosárba

Ezúttal szelídebb vizekre evezünk a paprikatengerben, elvégre nem bírja mindenki a durvulást. Kell is néha egy kis pihenő az ember nyálkahártyájának, hogy azután újult erővel térjen vissza a megszokott brutál erős ízekhez. De mi is ez az espelette paprika? Mi rejlik az arisztokratikus név mögött? Kinek ajánljuk, hogyan főzzünk vele? 

Espelette paprika, a baszkok büszkesége

Az Espelette paprika (franciául: Piment d’Espelette) a Capsicum annuum egyik fajtája, amelyet a franciaországi Espelette községben (francia baszk vidéken) termesztenek, és 2000 óta az AOC cím birtokosa, ami az Appellation d’origine contrôlée, azaz az “ellenőrzött eredetmegjelölés” rövidítése. 

Ez a tanúsítvány a regionális élelmiszerek márkájának és minőségének védelmére szolgál, ennek megfelelően az Espelette paprikát csak a francia Espelette régióban lehet termeszteni, más esetben a nevet nem lehet használni. 

Nincs baszk konyha Piment d ‘Espelette nélkül

A baszk konyhában az Espelette chili mindenek felett áll, más fűszerpaprika nem veheti fel vele a versenyt, már csak gazdaságvédelmi okokból sem. Baszkföld Franciaország és Spanyolország határán fekszik, és mindkettő rendesen befolyásolta is a terület főzési technikáit. 

Az egyik oldalról a tenger nyaldossa partjait, a másikról pedig termékeny földek szegélyezik, ételféleségekből így bőven van választék a tenger gyümölcseitől kezdve a babféléken át egészen a sajtokig. A baszkok gyorsan magukévá tették a kulináris hagyományokat innen és onnan is, és a paprikát a konyhájuk egyik megkerülhetetlen főszereplőjének választották. 

Az Espelette paprika ára

Az Espelette paprika ára, hogy ezzel a frappáns képzavarral érjünk, bizony borsos. Persze nem is csoda, hiszen ennek a speciális fajtának a helyi enyhe klíma a lételeme, nem terem meg ám akárhol! A tenger és a hegyek közötti fekvés szavatolja a megfelelő időjárást, ráadásul a feldolgozás során figyelembe vett szigorú minőségi előírásoktól sem lehet eltekinteni. 

Ez a chilipaprika olyan fontos a régió számára, hogy évente októberben Espelette Paprikafesztivált (Ezpeleta Paprikafesztivál) tartanak, hogy tisztességesen megünnepeljék szerencséjüket, amiért náluk terem ez csodanövény. Itt nemcsak kóstolni és vásárolni lehet, de élvezhetjük az utcai forgatagot is a zenével, tánccal, mindenféle vigassággal.  

A Piment d ‘Espelette paprika a baszkok nemzeti fűszernövénye.

Milyen az Ezpeleta íze, és mekkora az ereje?

Ez a piros, hosszúkás testű paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, de a 16. században a baszkok is átvették. Zölden indul, majd élénk piros színűvé érik. Körülbelül 15 cm hosszúra nőnek, gyakran meggörbülnek, és egy határozott csúcsos végben teljesednek ki.

Íze enyhén könnyeden csípős jegyekkel és némi füstösséggel. Ez a chili a Scoville-skálán csak 4000-es maximális értéket (SHU) ér el, ezért biztosan nem mentek tőle a falnak. Inkább édes, mint csípős. A jalapeno paprikához hasonlóan, ami szintén nem egy ökölcsapás a szádnak, és olyan 2500 és 8000 SHU között mozog, épp hogy kellemesen csippent csak egyet rajtad. 

Sütés-főzés a baszk chilipaprikával

Az Espelette-tel való főzés során ez az enyhén tüzes összetevő különösen jól párosítható paradicsommal. Süsd a cherry paradicsomot a chilivel jól meghintve szinte szenesre, majd tálald frissen főtt tésztával. Nyugodtan helyettesítsd a pirospaprikát vagy a cayenne-borsot vele, ha gyengéd, citrusos csípősséget szeretnél elérni. A Piment d’Espelette paprikát szárítva, őrölve vagy pasztaként lehet megvásárolni az interneten vagy szaküzletekben.

Kipróbálnád a termesztést is? Olvasd el a Chili paprika termesztése című cikkünket, amely hasznos infókkal lát el a csíráztatástól kezdve a teleltetési lehetőségekig. 

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden chilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Van véleményed? Hagyj kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0
    Kosarad tartalma
    A kosarad jelenleg üres