Barion Pixel
0

Mi a csuda az az espelette paprika? Íz, erő, felhasználás

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Így sorjázik az Espelette paprika a baszk házakon.
Facebook
Pinterest
Email

Ezúttal szelídebb vizekre evezünk a paprikatengerben, elvégre nem bírja mindenki a durvulást. Kell is néha egy kis pihenő az ember nyálkahártyájának, hogy azután újult erővel térjen vissza a megszokott brutál erős ízekhez. De mi is ez az espelette paprika? Mi rejlik az arisztokratikus név mögött? Kinek ajánljuk, hogyan főzzünk vele? 

Espelette paprika, a baszkok büszkesége

Az Espelette paprika (franciául: Piment d’Espelette) a Capsicum annuum egyik fajtája, amelyet a franciaországi Espelette községben (francia baszk vidéken) termesztenek, és 2000 óta az AOC cím birtokosa, ami az Appellation d’origine contrôlée, azaz az “ellenőrzött eredetmegjelölés” rövidítése. 

Ez a tanúsítvány a regionális élelmiszerek márkájának és minőségének védelmére szolgál, ennek megfelelően az Espelette paprikát csak a francia Espelette régióban lehet termeszteni, más esetben a nevet nem lehet használni. 

Nincs baszk konyha Piment d ‘Espelette nélkül

A baszk konyhában az Espelette chili mindenek felett áll, más fűszerpaprika nem veheti fel vele a versenyt, már csak gazdaságvédelmi okokból sem. Baszkföld Franciaország és Spanyolország határán fekszik, és mindkettő rendesen befolyásolta is a terület főzési technikáit. 

Az egyik oldalról a tenger nyaldossa partjait, a másikról pedig termékeny földek szegélyezik, ételféleségekből így bőven van választék a tenger gyümölcseitől kezdve a babféléken át egészen a sajtokig. A baszkok gyorsan magukévá tették a kulináris hagyományokat innen és onnan is, és a paprikát a konyhájuk egyik megkerülhetetlen főszereplőjének választották. 

Az Espelette paprika ára

Az Espelette paprika ára, hogy ezzel a frappáns képzavarral érjünk, bizony borsos. Persze nem is csoda, hiszen ennek a speciális fajtának a helyi enyhe klíma a lételeme, nem terem meg ám akárhol! A tenger és a hegyek közötti fekvés szavatolja a megfelelő időjárást, ráadásul a feldolgozás során figyelembe vett szigorú minőségi előírásoktól sem lehet eltekinteni. 

Ez a chilipaprika olyan fontos a régió számára, hogy évente októberben Espelette Paprikafesztivált (Ezpeleta Paprikafesztivál) tartanak, hogy tisztességesen megünnepeljék szerencséjüket, amiért náluk terem ez csodanövény. Itt nemcsak kóstolni és vásárolni lehet, de élvezhetjük az utcai forgatagot is a zenével, tánccal, mindenféle vigassággal.  

Általunk termesztett Gorria chili: Megtekintem

A Piment d ‘Espelette paprika a baszkok nemzeti fűszernövénye.

Milyen az Ezpeleta íze, és mekkora az ereje?

Ez a piros, hosszúkás testű paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, de a 16. században a baszkok is átvették. Zölden indul, majd élénk piros színűvé érik. Körülbelül 15 cm hosszúra nőnek, gyakran meggörbülnek, és egy határozott csúcsos végben teljesednek ki.

Íze enyhén könnyeden csípős jegyekkel és némi füstösséggel. Ez a chili a Scoville-skálán csak 4000-es maximális értéket (SHU) ér el, ezért biztosan nem mentek tőle a falnak. Inkább édes, mint csípős. A jalapeno paprikához hasonlóan, ami szintén nem egy ökölcsapás a szádnak, és olyan 2500 és 8000 SHU között mozog, épp hogy kellemesen csippent csak egyet rajtad. 

Általunk termesztett Gorria chili: Megtekintem

Sütés-főzés a baszk chilipaprikával

Az Espelette-tel való főzés során ez az enyhén tüzes összetevő különösen jól párosítható paradicsommal. Süsd a cherry paradicsomot a chilivel jól meghintve szinte szenesre, majd tálald frissen főtt tésztával. Nyugodtan helyettesítsd a pirospaprikát vagy a cayenne-borsot vele, ha gyengéd, citrusos csípősséget szeretnél elérni. A Piment d’Espelette paprikát szárítva, őrölve vagy pasztaként lehet megvásárolni az interneten vagy szaküzletekben.

Általunk termesztett Gorria chili: Megtekintem

Kipróbálnád a termesztést is? Olvasd el a Chili paprika termesztése című cikkünket, amely hasznos infókkal lát el a csíráztatástól kezdve a teleltetési lehetőségekig. 

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden chilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább