Barion Pixel
0

Csajos kaja a konfitált vaddisznópofa?

Picture of Molnár Szandra
Molnár Szandra
Konfitált vaddisznópofa házi zsömlében, amit egy frankó csajszi tart a kezében

Az unalmas csirkék után érkezzen egy vadhús! Ez a konfitált vaddisznópofa recept remek megoldás lehet, ha unod a megszokott, szürke hétköznapi menüket és nem félsz új ösvényeken tekeregni láthatósági mellényben, a bozótos, vadregényes gasztronómia sűrűjében.

Hagyományos magyaros ízek csoportosulva egy tányéron. A konfitált vaddisznópofa, amely magában hordozza a vad ízek gazdagságát, a természet lágy szellőjét, remekül párosul a lilahagymás szederlekvár édeskés, mégis pikáns karakterével.

Mindezt a frissen készült, puha házi zsömle tökéletesen keretbe foglalja, míg a kecskesajt lágy, krémes textúrája az egész fogást harmonikus egésszé teszi. Ez a recept nem csak az ízek, hanem a textúrák és aromák majálisa is.

Konfitált vaddisznópofa hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg vaddisznópofa
  • 7 gerezd fokhagyma
  • bors
  • étolaj
  • mustár
  • 10 szem borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • 0,5 l sertészsír

Hagymalekvár hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 5 fej lilahagyma
  • 5-6 evőkanál szederlekvár
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál méz
  • 3 teáskanál barnacukor
  • 3 csipet szerecsendió
  • Ízlés szerint Füstölt Cayenne chili őrlemény

Tangzhong hozzávalók:

  • 100 ml tej 
  • 25 g liszt 

Nekünk is bevált, köszi Jani!

Hamburger zsömle hozzávalók:

  • 320 g liszt 
  • 10 g cukor 
  • 10 g élesztő 
  • 1 db tojás 
  • 110 ml tej 
  • 10 g só 
  • 30 g vaj 
  • 20 ml napraforgó olaj 
  • 2 ek liszt 
  • 1 tojás 
  • szezámmag

Hamburgerzsömle elkészítése:

Ahhoz, hogy a buci sokáig puha és könnyű legyen, elengedhetetlen hozzávaló a tangzhong, amit néhány perc alatt bárki el tud készíteni.

Nem kell mást tenni hozzá, mint 100 ml tejben elkeverni a 25 g lisztet és elkezdeni melegíteni kis lángon, egészen addig, míg teljesen be nem sűrűsödik, de vigyázzunk, nehogy odaégjen, lekapjon az alja. Majd hagyjuk kihűlni.

A robotgép táljába beleöntjük a lisztet, a cukrot, hozzáadunk egy tojást, az élesztőt, a tejet, a kihűlt tangzhongot, majd 5 percig közepes fokozaton dagasztjuk.

Ezután hozzáadjuk a sót, és további 8 percig dagasztjuk. Majd hozzáadjuk az apróra kockázott, szobahőmérsékletű vajat, és még 10-15 percig dagasztjuk, figyelve arra, hogyha fel, vagy letapad, bátran állítsuk meg, és egy spatulával szedjük le, hogy a robotgép egyenletesen dagassza tovább. 

Amikor kész, kiszedjük, gyúrunk rajta, egy nagyobb bucivá formázzuk, és vékonyan kiolajozott edénybe tesszük letakarva, és kb 28 celsiusfokon másfél órát kelesztjük. Ha letelt az idő, kinyomjuk belőle a levegőt, ismét gyúrunk rajta párat, majd 100 grammos darabokat vágunk le belőle, kis zsemlévé formáljuk.

Mi nagy bucit készítettünk így a tésztát 4 db-ra vágtuk, és formáztuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, és további 60 percig kelesztjük. 

Két evőkanál vizet kikeverünk egy felvert tojással, és lekenjük vele a zsemlék tetejét, és megszórjuk szezámmaggal.

175 celsiusfokra előmelegített sütőben alsó-felső fokozaton 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. A sütőből kiszedve várjunk 5-10 percet, és kész a hamburgerzsemle.

Szaftos konfitált vaddisznópofa hamburgerzsömlében 4 fele vágva

Konfitált vaddisznópofa elkészítése:

2 nappal korábban bepácoljuk a vaddisznópofát. A pác sóból, borsból, borókabogyóból, étolajból, 2 gerezd fokhagymából, 3 db babérlevélből és egy nagy evőknál mustárból áll.

Ebben a keverékben 2 napig hűtőben jól lefedve pácoljuk a húst. Sütés előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből a húst, hogy szobahőmérsékletű legyen.

A sütőt bekapcsoljuk, 70-75 celsiusfokra melegítjük. Eközben vasedénybe helyezzük a pácból kiszedett húst és nyakonöntjük annyi sertészsírral, hogy ellepje.

Lefedjük, majd 6-7 órára sütőbe tesszük. Fontos: tartsuk magunkat a 70-75 celsiusfokhoz, és ne nyitogassuk a sütőt. 

Lekvár elkészítése:

Lilahagymákat felvágjuk, etolaj és olivaolaj keverékén megdinszteljük.

3 teáskanál cukorral meghintjük, majd amikor már azt érezzük karamellizálódik a cukor, felöntjük a 4 evőkanál balzsamecettel.

Hozzáadjuk a 3 gerezd fokhagymát és kevergetjük.

Sóval, borssal füstölt cayenne chilivel és szerecsendióval ízesítjük.

Ráöntjük a 4 evőkanál mézet, és adunk hozzá 5-6 evőkanál szederlekvárt.

Addig keverjük, míg teljesen besűrűsödik.

Kecskesajtot szeletelünk, figyeljünk hogy ne legyen túl vékony mert akkor hamar meglágyul sütés közben. Felmelegített serpenyőbe üntünk egy kis olívaolajat és egy kis kakukkfüvet, majd beletesszük olvadni, pirulni a kecskesajtot. 

Ha letelt a 6 óra, kivesszük a húst és felvágjuk kisebb darabokra óvatosan, hisz forró.

Kettészeljük a házi hamburgerzsemlét, hagymalekvárral megkenjük az alját, ráhelyezzük az olvasztott kecskesajtot, majd ráhalmozzuk a vaddisznópofát és néhány kis kanálnyi szederlekvárt még csepegtetünk rá.

Ráhelyezzük a buci tetejét és kész is!

Elkészítetted a konfitált vaddisznópofa receptet? Oszd meg velünk!

Töltsd fel a Facebook vagy Instagram oldaladra, jelöld meg a bejegyzésben a Sárréti ChiliFarm oldalát és használd a #sarretichilifarm taget.

Megkívántál egy kis csípőset?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

A Scoville-skála

Fedezd fel a Scoville-skála világát a Sárréti ChiliFarm blogján! Ismerd meg a legcsípősebb chili fajtákat

Tovább

Legújabb receptek