Barion Pixel
0

Palánta: Pikírozás

Chili palánta pikírozás: Gyönyörű palánták
Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Facebook
Pinterest
Email

Pikírozás, cserépben nevelés

Amint palántáink rendelkeznek rendes levelekkel (a hegyes végűek) nem sziklevél. Mi a sziklevél? A sziklevél az embrió meghatározó része a virágos növények magjában. Csírázáskor ezekből fejlődnek ki az egyed első levelei. Feladata a táplálék biztosítása a növény számára addig, amíg az ki nem fejleszti a táplálék felvételéhez és az asszimilációhoz szükséges szerveket.

A kis palánták kiültethetők cserepekbe, amint elérik az 5-8 cm magasságot. (7,5-9 cm-es cserép tökéletes vagy kicsi tejfölös pohár, aminek az alját kilyukasztod). Átültetés vagy pikírozás folyamán ügyelj arra, hogy ne sérüljön a palántád, vigyázz a palánta gyökereire, ehhez a legjobb mód, ha a levelüknél (nem csak a levelét ragadod meg) fogva emeljük őket és egy tompa palántázó (ültetőcövek, toll) segítségével elválasztjuk a növénykénket társaitól. A szétültetett palánta méretétől függően bátran tegyük 2-4 cm mélyre a palántát, hogy a gyökere biztonságban tudjon terjeszkedni, fejlődni, tápanyagot felvenni.

💡 Chili paprika termesztése: Útmutató A-Z-ig chili termesztéséhez

Megjegyzés: Tudom, hogy jelenleg a környezetvédelem nagyon érzékeny téma és mindenki igyekszik sokszor a drágább, úgymond “környezetbarát” megoldást választani, de én nem ajánlom a lebomló cserepeket, tálcákat vagy a tojáshéjba való ültetést.

Ha már jó pár éve termelsz otthon és van hozzá tapasztalatod, időd és kíváncsi vagy akkor természetesen csináld, nekem nincsenek jó tapasztalataim ezekkel. Ha a műanyag tálcára figyelsz, szezon végén fertőtleníted, elmosod és elteszed a padlásra, garázsba 4-5 évig minimum ki fog szolgálni és segítségedre lesz.

Érdemes a beavatkozás előtt jól beáztatni előtte a földet. Használhatsz bármilyen könnyű szerkezetű komposztot, mi tőzeget keverünk össze némi palántafölddel, majd mehet bele a cserépbe. Ebben a szakaszban a gyors növekedés érdekében lehetőleg 17°C -22°C között legyen a hőmérséklet. Itt is fontos, hogy a cserép pereme és a föld között legyen 0,5-1 cm távolság.

Időről időre figyelned kell arra, hogy a növényed mindig nagyobb edénybe legyen átültetve. Fontos, hogy magasabb és szélesebb legyen a következő cserép, vödör, de ne ess túlzásba. Első ültetésnél soha ne használj irreálisan nagy edényeket, mert akkor lassabban fejlődik a növényünk, mivel ilyen esetben szinte csak a gyökér próbál fejlődni, terjeszkedni.

Mesterséges fény

A növények fölé 20-30 cm távolságra:

  • Minimum 6500K színhőmérsékletű izzó

Tipp: Ne vidd túlzásba és ne költs rá egy vagyont.

💡 Chili mag vásárlás: Honnan rendeljek?

Cserépben nevelés

Amennyiben cserépbe neveljük palántáinkat nem pedig szabadföldben vagy fóliasátorban, figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépben legyen, ha úgy tűnik, kicsi már számára a jelenlegi ültessük át egy nagyobba. Kisméretű chiliknek akár egy 13 cm-es (1L-es) cserép is megteszi. Viszont nagyobb méretűekhez egy 22-30 cm-es (5-12L-es) cserép jobb választás lesz.

A növény így kint hagyható a szabadban (Fagyosszentek után!), könnyen mozgatható amennyiben a fagy veszélye teljesen eltűnik. Leggyorsabban nőni viszont üvegházban, fóliasátorban képes ezt ne feledjük. Természetesen meg van az előnye annak is, ha kint hagyjuk növényünket, hozzászoknak a szabad levegő nyújtotta körülményekhez és megerősödnek, viszont túlságosan kíméletlen állapotoknak semmiképp ne tegyük ki őket. Érdemes apránként kiszoktatni őket. Óvjuk a napégéstől, szerencsés félárnyékos helyre kitenni vagy megszűrhetjük a fényt raschel háló segítségével.

💡 Miért hasznosak a biostimulánsok?

Mikor ültesd ki szabadföldbe a növényt?

Mi május 14 után szoktuk a fóliákba kiültetni a palántákat, majd ahogy ott végzünk (2-3 nap), mennek a szabadföldbe a Jalapeno chilik, Cayenne chilik.

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet.

Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott