Barion Pixel
0

Chili magvetés | 10. szezon

Bogár Márk
Bogár Márk
Chili magvetés fóliasátorban

Mióta chili paprika termesztéssel foglalkozunk mindig a február vége volt belőve a chili magvetésre, előkészületekre. Persze volt, hogy akadtak csúszások, de ez nem befolyásolta az adott év termését. Általában januárban az évtervezésre és a pihenésre fókuszálunk, majd ahogy közeledik a február, az adott év chili állományának elhelyezését, magok beszerzését, chili magvetés pontos időpontját vitatjuk meg. Így is történt idén is, januárban összeült a család és felírtuk, hogy milyen magokat kellene rendelni és honnan. A magok többéségét a Pepperseeds.eu, hortiservice.hu és az m-garden.eu oldalról vásároltuk.

Chili magvetés, csak megbízható magokkal

Aki már vetett el magokat, nevelt palántákat tudja jól, hogy mennyi munka és idő kell, ahhoz, hogy a nyár végére friss termést szüreteljen az általa vetett magokból. Nos a chilinél sincs másképp, mindig is hangsúlyoztuk, hogy a megbízható magforrás a lelke az egész éves munkának. Mire gondolok? A kezdeteket óta stabil forrásunk a pepperseeds.eu oldala, ahonnan még mindig jó minőségű magokat, értsd bőven 90% fölötti kelési arány, és az sem utolsó, hogy szüreteléskor nem volt meglepetés, ami a paprika fajtáját illeti.

Mivel egy külföldi oldalról beszélünk, a fizetési módoknál a bankkártyás fizetést választhatjuk (teljesen biztonságos), a szállítási díj nem annyira vészes, viszont van olyan opció náluk, természetesen drágábban, ahol nyomon követhetjük a csomagunkat. Mi az utóbbit szoktuk választani, nyugodtabbak vagyunk, ha tudjuk merre jár a rendelésünk. A szállítási idő nem olyan vészes 4-8 munkanap alatt simán megérkezik a küldemény.

A tavalyi év nagy szerencsétlenségére, mikor a Jalapeno chili állományunk több, mint fele egy gombabetegség (palántadőlés) következtében menthetetlen lett, jött a megmentő Fülei Zoltán és a hortiservice.hu. Nem titok, jártunk náluk az eset után és szakmai segítséget kértünk, plusz mag utánpótlásban is kaptunk bőven lehetőséget, mindamellett, hogy Bárdos Viktor (Janchili) is adott tanácsokat, tippeket, innen is köszönjük szépen nektek mégegyszer a segítséget! Ami nekünk kifejezetten bejött és csodálatos terméseket hozott, a 18-1011 F1 csávázatlan Jalapeno magok voltak. Gigantikus termések, ropogós termés és az erejéről se feledkezzünk meg, az tavaly készült Finchili egy fokkal erősebb, pikánsabb lett.

Végül, de nem utolsó sorban az m-garden.eu-t szeretnék megemlíteni, Kaszab Ervintől minden évben rendelünk magokat, így idén sem maradhatott ki. Gyors, korrekt kiszolgálás és egyre bővülő választék. Szóval ha kezdő vagy és nem szeretnél a szupermarketek polcairól chili magot vásárolni, vagy különlegesebbekre vágysz, akkor mindenképp ajánljuk Ervin oldalát.

Chilipaprika fajták, amelyek külföldről érkeztek

Ahogy már említettük a Holland pepperseeds.eu stabil forrásként szolgál minket évek óta. A 2022-es szezonban az alábbi magokat rendeltük tőlük:

 • 7 Pod Bubblegum
 • Carolina Reaper Red
 • Carolina Super Reaper
 • Dragon’s Breath
 • Espelette
 • Trinidad Moruga Scorpion Yellow

Chilipaprika fajták, amelyeket itthonról szereztünk be

A teljesség igénye nélkül jöjjenek az emberi fogyasztásra teljesen alkalmas erősségű chili fajták, amelyeket nyugodt szívvel ajánlunk nektek!

 • Habanero Orange 
 • Bhut Jolokia White
 • Poseidon
 • Maidano F1
 • Cancun 
 • Jamaican Rosso 
 • Ornamental Bell 
 • Yvona 

Chilipaprika fajták, amelyek magjait saját magunk szedtük

Mi úgy szoktuk, hogy az aktuális év első és második szüretéből szedett termések magjait megszedjük. A friss, beérett, egészsgéges termést félbe vágjuk, a magokat kikaparjuk egy sütőpapírra és hagyjuk kiszárdani. (Nem használunk szárítógépet). Az így megszedett magokat egy befőttesüvegbe elrakjuk és a következő szezon elején elővesszük. A befőttesüvegre ne felejtsd el felírni a chili paprika fajtáját. Viszont a chili magvetés során, a saját szedésből származó chili magokat külön tálcákba vetjük és jelöljük, a kelési arány összehasonlítása miatt.

Kedvenc chili paprika fajtáink

Számos chili fajta elérhető már, és bőven van még olyan, amit nem termesztettünk és kóstoltunk. Viszont a tapasztalataink alapján az alábbi listát tudjuk felmutatni az általunk nagyon kedvelt chili fajtákról.

Red habanero

A Caribbean red habanero jóval csípősebb, mint narancssárga kuzinja, és a salsák egyik kedvenc alapanyagaként is ismert. Akár 445 000 SUH-ig is képes eljutni. 

Jalapeno

Egyértelmű, hogy ide sorolható a Jalapeno chili. Imádjuk frissen, savanyítva, sajttal töltve, és még sorolhatnánk. Az általunk termesztett 18-1011 F1 középkorai, vigoros jalapeno fajta. Termése 80-100 g átlagsúlyú. Rendkívül nagy hozamú fajta. Frisspiacra és ipari felhasználásra alkalmas. Szabadföldön és hajtatásban is termeszthető.

Cayenne

Már biztosan tudod, de a Cayenne nem borsféle, hanem paprikaféle, a téves fordításnak köszönhetően. Ezt az ősi fűszernövényt az Ó-dél amerikai civilizációk (maják, inkák, aztékok) gyógyításra használták, ezzel ellentétben, mi inkább a szüret után füstöljük és szárítjuk, őröljük. Hihetetlen finom fűszer füstmentes változatban is.

Chili magvetés pillanatai
Chili magvetés 2022

Műveletek a chili magvetés során

A legelső folyamat nálunk mindig a nevelőfóliasátor takarítása, fertőtlenítése és olykor lomtalanítás. Az idén volt időnk és lehetőségünk, hogy a meglévő fa asztalokat egy jobban szellőző megoldásra cseréljük. (Lásd a képeken) Majd következik régebbi palántanevelő tálcák fertőtlenítése, tisztítása.

Ha mindezzel megvagyunk és megérkeztek a magok, akkor jöhet a palántanevelő tálcák megtöltése tőzeggel. Két fajta tőzeget szoktunk használni, idén a KEKKILÄ DSM 3W (Szerkezet: 0-6 mm Összetétel: 70% barna, 30% középétett Sphagnum-moha tőzeg hozzáadásával 1,5 kg/m³ Multi mix műtrágya (14-16-18+Me) Vízmegkötő adalékanyag. Felhasználási javaslat: zöldségfélék tápkockás palánta neveléséhez) fajtára esett a választás, de ha nem tudunk hozzájutni, akkor Pindstrup Plus Blue (PH 6,0-0-10mm)-300L (Mi csak “piros pindstrup”-nak hívjuk, ha az eladótól kérjük).

Ne feledkezzünk meg a tüzelőfa pakolásról sem, mivel a fóliasátor azon túl, hogy dupla rétegű (a két váz között kb 60 cm távolság van) és földbe van süllyesztve (1 méter), egy vegyestüzelésű kazán fűti. Konkréntan az asztalok alatt padlófűtésszerűen elvezetett csövekben lévő meleg víz. Ott tartunk, hogy tiszta a fólia, nevelő tálcák megtöltve tőzeg és perlit keverékével, kellemes idő van, jöhet a magvetés, amit egyesével kézzel végzünk. A magvetés után kellemesen belocsoljuk a tálcákat és figyelünk az állandó hőmérsékletre (25-30 celsiusfok) és a megfelelő páratartalomra.

Idén 3 ventillátor gondoskodik a megfelelő szellőzésről és a magas páratartalom elkerüléséről. Időjárásfüggő, naponta egyszer locsolunk a reggeli órákban. Amint melegebb az idő és többet erősebben süt a nap, akkor a délután locsolás is képbe kerül, plusz a raschel felpattintása a fóliára, hogy ne égjenek meg a palánták. Ha érdekel a chili magvetés és részletesebben olvasnál a chili termesztésről, akkor a “Chili paprika termesztése” cikkünkben számos hasznos tanácsot találsz. 

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Facebook
Pinterest
Email
hirdetés
Whirlpool logó

Chili-csoki mousse

Újragondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz rövid idő alatt a konyhában, nincs szükség sok alapanyagra,

Tovább

A Scoville-skála

Fedezd fel a Scoville-skála világát a Sárréti ChiliFarm blogján! Ismerd meg a legcsípősebb chili fajtákat

Tovább

Legújabb receptek