Barion Pixel
0

„Vitamindús zöldség-, gyümölcs” minősítőrendszer

Picture of Bogár Márk
Bogár Márk
Vitamindús zöldség projekt: Jalapeno chili palánták
Facebook
Pinterest
Email

Vitamindús zöldségek és gyümölcsök nyomában

Az elmúlt években csatlakoztunk VitaminGarden projektjéhez („Vitamindús zöldség-, gyümölcs” minősítőrendszer és védjegy létrehozása), ahol mi a Jalapeno chili fajtát teszteltük. A bevált termesztési folyamatok mellett teszt sorokat hoztunk létre, melyeket különböző vizsgálatokkal és szakértők segítségével kontroláltuk és más gondozásban részesítettük. A VitaminGarden Agrár-Innovációs operatív csoport küldetésének tekinti újszerű, innovatív szemlélet bevezetését a helyi zöldség-gyümölcs termelési gyakorlatba. Tevékenység célja a minél magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkező zöldség/gyümölcs termelése. 

Jalapeno jelölő tábla

A projekt megvalósítása az alábbi tevékenységeket foglalta magába:

  • Széleskörű hazai és nemzetközi szakirodalmi információk összegyűjtése a minél magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező kertészeti növénykultúrák termelése témában. 
  • Szakirodalmi információk alapján 2 éves tesztgazdálkodás folytatása a zöldségek beltartalmi értékeinek növelése céljából. Teszt- és kontrollterület kijelölésével.
  • VitaminGarden Védjegy bejegyzése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A szakirodalmi adatokkal alátámasztott és a tesztgazdálkodás során a helyi gyakorlatban eredményesnek minősülő módszerek „Minősítő Rendszerbe” való foglalása.
  • Tudásmegosztás más mezőgazdasági termelőkkel.

A tesztgazdálkodások során a betakarítási időszakban a teszt- és kontrollterületről mintavételezés történt. A termések beltartalmi paraméterei akkreditált élelmiszerlaboratóriumban kerültek vizsgálatra. Minden zöldség esetében az adott fajtára leginkább jellemző beltartalmi értékek vizsgálatával. A projekt 2. tesztgazdálkodási évében a kápia paprika, jalapeno paprika és görögdinnye esetében a vizsgált paraméterek 100%-ánál sikerült különböző mértékű javulást elérni. A zöldborsó termesztése során a vizsgált elemek 83%-ánál, a kápia paprika és sütőtök vonatkozásában pedig a 66%-ánál értünk el javulást.

Tesztgazdálkodásban alkalmazott módszerek

A tesztgazdálkodás során eredményesen alkalmazott legjelentősebb készítmények különböző kombinációkban.

Alkalmazásuk a szakirodalmi adatok alapján már önmagában is a termés beltartalmi paramétereinek növekedését okozzák. Az alábbi készítmények a megszokott gazdálkodási módok kiegészítéseként kerültek alkalmazásra.

Baromfitrágya granulátum tápanyagutánpótlás, a  talaj fizikai, kémiai szerkezetének javítására.(Műtrágya helyett, vagy annak kiegészítésére –talajvizsgálati eredménytől függően)  

Talajbaktérium készítmények: a tápanyag felvehetőség fokozása a növény számára.

Aminosav tartalmú biosimulátor tápelemek felvételének elősegítése, növénykondicionálás

Algakészítmények, komplex hatás: javítja a rendelkezésre álló tápanyagok felhasználásának hatékonyságát, fotoszintézés fokozása,  növényihormon- tartalom előnyös hatásai.

Jalapeno chili nevelő fóliasátor

Jalapeno paprika tesztgazdálkodásának részletes bemutatása

A projekttel kapcsolatos paprikatermelés fóliasátorban történt. A tesztterület kb. 180 nm2, a kontrollterület 120 nm2 ugyanazon a telephelyen.  

A megszokott gazdálkodási mód mellett a tesztterületen az alábbi műveletek kerültek elvégzésre:

  • A 2022. évi tesztgazdálkodásba tervezett baromfitrágya granulátum nem került kijuttatásra, mivel a teljeskörű talajvizsgálati eredmény alapján a talaj tápanyaggal kiválóan ellátott. 
  • Bactofil B10 talajbaktérium készítmény alkalmazásra került ültetés előtt a talajélet fokozására és a tápanyagok felvehetőségének javítására, mennyiség: 1 l/ha 
  • Tengeri alga és bór tartalmú biostimulátor (Wuxál Ascofol) az intezív növekedés időszakában 
  • Tengeri alga és kálium tartalmú biostimulátor (Alga K plus) az érés kezdetétől 2 alkalommal

Egyéb megjegyzés: Aminosav tartalmú biostimulátor kezelésben a teszt-és kontrollterület egyformán részesült.

Friss Jalapeno chili termés

Jalapeno paprika tesztgazdálkodási eredményeinek elemzése

A vizsgált paraméterek mindegyikében jelentős javulás történt. 

B6 vitamin esetében a Minta2 – Tesztmintában jelentős kiugrás, mivel a Minta1-Tesztmintában ekkora kiugrás nem volt tapasztalható, az átlagnövekedés mértéke „óvatosan” kezelendő. 

Teljeskörű talajvizsgálat fontossága bizonyítást nyert. Kiváló tápanyagellátottságú talaj esetén baromfitrágya granulátum kijuttatása nem indokolt. Kiváló talaj esetén e nélkül is elérhető beltartalmi érték növekedés. 

Az aminosav tartalmú biostimulátort a teszt-és kontrollterület egyaránt kapott. Az aminosav tartalmú biostimulátor alkalmazásával önállóan tehát nem érhető el ekkora mértékű beltartalmi érték javulás. 

5 elem (K, Mg, Ca, B6, C vitamin): Vizsgált beltartalmi paraméterek száma

100% (5 db): Tesztterületen jobb eredményt elért beltartalmi paraméterek aránya

A minősítő rendszer és védjegy célja

A VitaminGarden minősítő rendszer és védjegy használata azt hivatott a Fogyasztó felé igazolni, hogy a zöldség-gyümölcs olyan helyi gazdaságból származik, ahol elkötelezettek a magasabb biológiai értékkel rendelkező kertészeti növények termelésében. Ennek érdekében pedig tudományosan megalapozott, a helyi gyakorlatban eredményesen kipróbált módszereket alkalmaznak a mindennapi gazdálkodásuk során. 

Az eredményes tesztgazdálkodások elsősorban baromfitrágya granulátum, talajbaktérium készítmények és különböző algakészítmények alkalmazásával valósultak meg. A projektről bővebb információ olvasható: www.vitamingarden.hu weboldalon.

Megkívántál egy kis csípőset?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm chili webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton.

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott

partnerünk a kertben
partnerünk a weben
partnerünk a konyhában
Chili-csoki mousse Gasztromókus rumos meggyes chili szósszal

Chili-csoki mousse

A Sárréti ChiliFarm és a Whirlpool Magyarország bemutatja: Újra gondolt csokoládés desszert, amit pikk-pakk összepakolhatsz

Tovább