Barion Pixel

Ingyenes szállítás 24.990 Ft feletti rendelésnél!

Kapszaicinfüggők léteznek.

Létezik, hogy rá lehet kattanni a chilire? Okozhat függőséget a chili fogyasztása? Elvarázsolhat valóban a kapszaicin okozta eufória?

Nemrég Indiában (Fűszerimádók és Kapszaicinfüggők mekkája) jártam, és a háromhetes túra során számos kis faluba eljutottam a szubkontinens déli részén. Apró szállásokon aludtunk, és vendéglátóinknak – szerencsére – eszük ágában sem volt európai ételekkel kínálni minket, kizárólag helyi fogásokat kaptunk.

„Spicy”-t (fűszeres) és „not so spicy”-t (nem annyira fűszeres)

Viszonylag hamar megtanultam, hogy ha megkérdezik, hogy „spicy”-t (fűszerest), vagy „not so spicy”-t (nem annyira fűszerest) kérek-e, akkor saját, jól felfogott érdekemben az utóbbit kell választanom. Ilyenkor általában kihoztak egy tál illatos, szaftos valamit, ami annyira csípett, hogy egy halom naan-t kellett benyomnom mellé. Ezzel simán együtt tudtam volna élni, az igazán megalázó az volt, hogy míg mi, magyarok a könnyeinkkel küszködtünk. A szomszédos asztalnál egy helyi család négyévesforma kislánya rezzenéstelen arccal lapátolta be a lángoló vacsorát, mintha csak tejbegríz lenne.

Kapszaicinfüggők tanulsága

A tanulság ebből az, hogy mindent meg lehet szokni, még a csípőst is. Sőt, ha egyszer elkezdi az ember, nehéz lejönni a szerről. Az égető érzést okozó anyag, a kapszaicin hatására agyalapi mirigyünk endorfint, közismertebb nevén boldogsághormont szabadít fel. Ez ugyanaz az anyag, amely izgalmi állapotban, komoly fizikai igénybevétel közben, illetve – tádááám – szex közben is jelen van bennünk. Ez már rögtön más megvilágításba helyezi a dolgokat, nem?

A kapszaicinra állítólag annyira rá lehet kattanni, hogy a végén már mindenhez chilit eszünk, a vajaskenyértől a görögdinnyéig. Sőt, hogy klasszikus idézettel éljek, a chilihez is chilit eszünk. Pedig a chilipaprika komolyan megríkatja az embert. A Sárréti Chilifarm munkásai is gázmaszkban dolgoznak, annyira erős maró hatású az anyag. Ha belegondolunk, hogy a csípősséget adó alkaloid a hatóanyaga a háborúk során alkalmazott könnygázgránátoknak, akkor máris felébredhet bennünk a harci kedv, hogy ezt mi is kipróbáljuk.

Mire kattanhatnak rá a Kapszaicinfüggők nálunk?

A kalandvágyóknak rögtön ajánlanék is két izgalmas új ízkombinációt. A Sárréti Chilifarm Lovász Domival, a Konyhafőnök egykori győztesével karöltve alkotta meg az idei nyár sláger-párosát, az Anánusz névre hallgató ananászos-édeskés chiliszószt és a Múzsát. Utóbbi igazi különlegesség, damaszkuszi rózsa, gyömbér, szójaszósz és egy kevés csoki Habanero tökéletes elegye. A keleti ízek kedvelőit biztosan első nyeletre rabul ejti majd.  

A Bogár-családnak már komoly nemzetközi múltja van a gyümölcsös, különleges chiliszószok terén is. Tavaly, 2017-ben a louisiana-i World Hot Sauce Championship (Csípős szószok világbajnokága) zsűrije két terméküket is díjjal jutalmazta: a gyümölcsös kategóriában az epres chili szósz, a „letEPER” aranyérmes lett. Míg ugyanezen versenyen az alkoholos BBQ-szósz kategóriában a „traBBQ” nevű chiliköltemény a dobogó harmadik fokára állhatott fel. De a traBBQ-nak még ideje sem volt, hogy a bronzérem miatt esetleg búnak eressze a fejét, mert a verseny után repülőre ült,

Jöhet valami igazán csípős? 

Szerintünk minden csilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Nyomtatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

    Kosarad tartalma
    A kosarad jelenleg üres