Barion Pixel
0

Chili allergia – valódi veszély, vagy csak egy újabb túlhypeolt topik?

Chili allergia
Picture of Magyar Marianna
Magyar Marianna
Facebook
Pinterest
Email

A kapszaicin hatásai azokra, akiknek az immunrendszere túlzott válaszreakciót ad bizonyos tápanyagokra

A csilipaprika csípős hatásért felelős alkaloidja, a kapszaicin válthat ki allergiás reakciót szervezeten belül, de akár külsőleg is. Egyes elméletek szerint mindenki kapszaicin intoleranciával születik, azaz eredendően nem bírjuk a csípősséget, ami az évek múlásával általában enyhülni szokott, vagy akár teljesen át is fordul (komoly addikció is előfordulhat), azonban az esetek kisebb hányadában agresszívvá alakul (ez azt jelenti, hogy 10.000 emberből kb. 14 embert érint).

Tegyünk különbséget

Nem mindegy, hogy mindössze a csípős érzetet nem bírjuk, vagy különböző tüneteket fedezünk fel a fűszer fogyasztását követően. Ha azonnali kellemetlenséget tapasztalunk, az nemes egyszerűséggel jelentheti azt is, hogy mérsékelnünk kell a csili bevitelét. Az elfogyasztott mennyiséget finoman emelhetjük bizonyos időközönként, ha a szervezetünk már hozzászokott a „terheléshez”. Az is segíthet, ha szószokba, mártásokba keverjük, tejfölhöz, joghurthoz adjuk. Ezekkel a trükkökkel enyhíthetőek a direkt hatások, amiket a kapszaicin (erősségétől függően) kivált.

Onnan tudjuk, hogy érzékenységről van szó, hogy a panaszok az elfogyasztást követő 20-120 percben jelentkeznek, ami lehet gyomor- és/vagy bélártalom, egyéb emésztési diszfunkciók, reflux, nehézlégzés, légszomj, köhögés, magas pulzus, esetleg kiütések, de még az ízületi gyulladás is megtalálható a lehetséges a tünetek között.  Súlyos anafilaxiás sokk (túlérzékenységi reakció) esetén azonnali orvosi segítséghez kell folyamodni, mert súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő. Asztma, illetve más légúti betegség esetén a csili kerülendő, a fenti okok miatt.

Mikor beszélünk allergiáról és mikor intoleranciáról?

Röviden: az allergia az immunrendszer helytelen működésére utal, az intolerancia pedig emésztőszervi probléma.

Kifejtve: az allergia egy túlzott immunreakció, a szervezet automatikus válasza a vélt kórokozók ellen, ilyenkor elindul egyfajta fokozott védelmező mechanizmus, ami hirtelen kialakuló tünetekkel jár, mint a viszketés vagy csalánkiütés, súlyosabb esetben anafilaxia.

Intolerancia esetén a problémát okozó panaszok az elfogyasztáshoz képest később jelentkeznek, és a tünetek erőssége nagyban függ az elfogyasztott tápanyag mennyiségétől. Bizonyos esetekben eléggé bonyolult megállapítani, hogy melyik állapot áll fenn, ugyanis egy gyenge allergiás reakció nagyon hasonló tüneteket produkálhat, mint az intolerancia.

Csili alternatívák, ha beigazolódik, amitől tartottunk

Ironikus tény, hogy a kapszaicint felhasználják allergia elleni gyógyszerekben, különféle külsődleges gyógyhatású készítményekben és kozmetikumokban, azonban, ha viszketést, égő érzést tapasztalunk, érdemes elhagynunk azokat a termékeket, amelyek tartalmazzák a csípős komponenst. De mit tehetünk akkor, ha hiányzik az ételeinkből az a plusz, ami izgalmassá teszi azokat? Többek szerint elfogadható alternatíva lehet a bors, a gyömbérpor, illetve a szecsuáni paprika (ami igazából szecsuáni bors, bár semmi köze a borshoz vagy a csilihez – sichuan pepper-ként a helytelen fordítás igencsak megtévesztő lehet), de vannak, akik a curry-koriander-kömény szentháromságra esküsznek.

Kapszaicin mérgezés

Először is, akár érzékeny vagy, akár nem, ökölszabály, hogy csili fogdosás után kezet kell mosni! Ha ez mégis kimaradt és megtörtént a baj, aggodalomra semmi ok, erre is van megoldás. 

Mivel a kapszaicin olaj alapú alkaloid, az elsődleges célunk ezt semlegesíteni. Savas italok, mint a paradicsomlé, citromlé vagy az ananász segíthet. Az ecet önmagában elég erős, de hígítva és nem lenyelve ez is rapid kúraként működhet. A tejtermékek, mint a tej, tejföl vagy a joghurt a zsírtartalmuknak köszönhetően hígítják a szájba került kapszaicint, így néhány molekula nem tud találkozni a fájdalom érző receptorokkal.

Ahogyan belsőleg, úgy külsőleg is csillapítható a kapszaicin okozta viszkető-égő érzés. Attól függően, melyik testrészünk került érintkezésbe vele, használhatunk hideg tehéntejet (vagy növényi italt, például a kókuszital egy kiváló alternatíva erre), hideg jégkrémet vagy pudingot, hogy bekenjük a sajgó testrészt. 

Azonban, ha szembe került, vagy a genitáliák kaptak egy kis csilis kezelést, ott más módszerekkel lehet enyhíteni a fájdalmakat. Az utóbbinál a legjobb valamilyen jól habzó szappan vagy mosószer/mosogatószer és alkohol kombinációjának használata. Ez alól a szem természetesen kivétel, ott egyszerűen tiszta, hideg csapvízzel tudunk operálni. Ugyancsak megoldás lehet a szemcsepp (vagy sóoldat), ami a könnyezést segíti elő, így gyorsabban távozik (a könnyel együtt) az égő érzés. A gyorsan villogó fény szintén stimulálja a könnycsatornát, így ez is egy megfontolandó kezelési mód. Esetleg tejbe mártott vattakoronggal borogathatjuk még a szem környékét, hiszen a benne lévő tejzsír csökkenti a kapszaicin okozta fokozott hőérzetet. Fontos, hogy sűrű pislogással igyekezzünk újra benedvesíteni a szemet, hogy elkerüljük annak kiszáradását.

Megkívántál egy kis csípőset?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten.

Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Cikket írta: Magyar Marianna

Megosztás:
Facebook
Pinterest
Email

Neked ajánlott