Smokin’ „Ed” Currie, a világ legcsípősebb paprikáinak atyja
Feltaláló, őrült tudós, séf, és a Puckerbutt Pepper Company alapítója és elnöke. De mégis, ki az az Ed Currie? A michigani fickó eleinte tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de aztán meggyűlt a baja az addiktív szerekkel. Miután közös erővel maguk mögött hagyták a szenvedélybetegséget, Dél-Karolinába költöztek feleségével, Lindával.
A nyolcvanas évek környékén Ed-et talán pont emiatt érdekelni kezdte az életmód, a szokások és a betegségek közötti összefüggések kapcsolata, ezért belevágott az otthoni paprika termesztésbe. Azt gondolta, hogy a chilipaprika hatással lehet az egészségre, valamint felhasználható egyes betegségek megelőzéseként.
Ezért fogott bele a különböző fajtájú paprikák nemesítésébe és az otthoni kísérletezésbe. Egy évtizeddel később már az otthona minden négyzetcentiméterén, sőt a szomszédjai, de még a barátai kertjében is paprikát nevelt. A 2000-es évek elejére kialakult egy önálló gazdaságra való igény, így Currie ma már a saját farmján több mint 100.000 paprikát termeszt, a keleti part egyik legnagyobb paprika nemesítőjeként.


Smokin’ Ed, a forróság vadásza
Ed a világhírnevét nemcsak Amerika egyik legnagyobb paprika-farmjának köszönheti. Az Ő nevéhez kötődik a karolinai kaszás, vagyis hivatalos nevén a Carolina Reaper kifejlesztése is, ami 2023-ig vezette a csípősségi Guinness rekordot, amikor is megérkezett a kistestvére, az elvetemült Pepper X.
Csak a miheztartás végett, egy Jalapeno paprika erőssége 2,500-8,000 SHU, a kaszás 1,64 millió (!), a rettegett X pedig 2,69 millió SHU.
Fun fact: A hivatalos bevizsgálás jogi procedúrája annyira hosszúra nyúlt, hogy az ideiglenesen X paprikának hívott csúf kis hibrid végül hivatalosan is ezt a nevet kapta.
Van még feljebb?
A paprikák Willy Wonkája nem csak egy egyszerű nemesítő. Smokin’ Ed szenvedélye felkutatni, megtalálni, és kikísérletezni a világ legerősebb paprikáit. Elmondása szerint az íz másodlagos, az első, maga az élmény, vagyis, hogy mit tapasztal meg az egyszeri halandó, ha ráharap az X-re. Egy komoly gasztronómiai utazás ez számára, hogy a csípősség mellett egyedi ízprofilokra találhasson rá.
Az X még nem a végállomás, komolyan izgulhatunk azon, hogy lesz még trónfosztó a Guinness rekordok könyvében, hiszen Ed napjainkban is 200 különböző hibridet tesztel – természetesen az első kóstoló mindig az övé. „A genetikai lehetőségek kiaknázása korántsem zárult még le” – véli a paprikaguru.
Streamelhető forróság
A Netflixen 2020-ban (még az X térhódítása előtt), We Are The Champions címmel mutattak be egy dokumentumfilm sorozatot, aminek a 2. részében egy a dél-karolinai Fort Mill-ben rendezett chili- evő világbajnokságot mutattak be, természetesen a Puckerbutt paprikáinak, és a világ híres paprika-evő bajnokainak főszereplésével.
A csavar az egészben az őrült tudós hibrid paprikáinak a bevetése volt: a látszólag ismert formájú és fajtájú paprikák, amiket a versenyzőknek el kellett fogyasztaniuk, már az eredeti paprikák továbbfejlesztett, mutáns verziói voltak, de a versenyzők meglepően jól állták a sarat.
… és honnan a név?
A Puckerbutt Pepper Co. vicces kis utalás arra, mi történik a szervezettel, miután fogyasztunk a termékekből. A brand mégis egy Linda Currie által vezetett keresztény segítő szolgálat női részlegének mocskos humorából ered, akik egyszer sem mulasztottak el beszámolni a Currie házaspárnak altesti problémáikról, amit a szószaik okoztak. A „butt pucker” szó szerint összerándulást jelent fenéktájékon.
A 2003-ban alapított cég híres az organikus termesztési profiljáról, valamint az innovatív termékfejlesztésekről. Portfóliójukban megtalálhatóak szószok, snack-ek és magok is. A Pepper X a legerősebb szószok alapanyaga: szárított és desztillált formában például a korábban bemutatott Heatonist márka kollekciójában található, The Last Dab szósz központi eleme.
Ha csak nem versenyző az illető, aki kóstolta már a Carolina Reapert, az nagy valószínűséggel szószokban találkozott vele, egyrészt, mert így komplexebb ízélményt kaphat, másrészt mert brutális élmény önmagában fogyasztani. (Akik heccből vagy bátorság próba részeként haraptak rá, ráadásul saját felelősségre, mind arról számoltak be, hogy lezsibbadt az arcuk, és a csípős forróság érzet órákon át tartott, súlyos fejfájással kísérve.)
A vállalat mindenesetre új szemléletet hozott a paprika termesztésbe. A Puckerbutt farmon nem csak a szenvedély, hanem a tudomány és egy kis őrültség találkozik, és amíg Edet hajtja a capszaicin, addig a rajongóknak is lesz min könnyezniük.


Vajon mekkorát szól majd a következő?
Ami biztos, hogy „Doctor Pepper” nem nyugszik addig, amíg el nem éri a csúcsot, talán épp most pattan ki a fejéből egy újabb őrült keresztezési ötlet, vagy a következő világrekorder már éppen ott csírázik valamelyik üvegházban.
Megkívántál egy kis csípőset a világrekorder chilipaprikák feltalálójának sztorija után?
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet.
Cikket írta: Magyar Marianna
Kiemelt kép forrása: dennikn.sk