A lecsós szelet rövid története: a vidéki konyhák kedvence
A lecsós szelet a magyar házikonyha egyik klasszikusa a paprikás-paradicsomos lecsó és a szaftos sült hús tökéletes találkozása. A 20. század közepén terjedt el vidéken, ahol mindig akadt friss paprika, paradicsom és egy kis hús. Egyszerű, laktató, szezonális alapanyagokra épülő étel, amit gyakran hétvégén vagy disznótor idején főztek. Nincs hivatalos eredete, inkább azok közé a „nagyitól tanult” receptek közé tartozik, amit minden család kicsit másképp készít.
Hozzávalók:
- 500 gramm sertéstarja vagy karaj (csont nélkül)
- só, bors,
- Sárréti Chilifarm Füstölt édes pirospaprika
- kevés olaj vagy zsír a sütéshez
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 db közepes paradicsom
- 3-4 db húsos paprika (lehet zöld és piros vegyesen)
- Tálaláshoz a Sárréti Chilifarm Csak Norris Carolina Reaper chili krémjét ajánljuk
Elkészítés:
A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat vagy zsírt, és a hússzeleteket aranybarnára sütjük mindkét oldalukon. Ha készen vannak, kivesszük és félretesszük őket.
Ugyanebben a zsiradékban üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Beletesszük a karikára vagy csíkokra vágott paprikákat, pár perc múlva pedig a felkockázott paradicsomokat. Összekeverjük, és hagyjuk, hogy a zöldségek kissé összeessenek. Ha szükséges, egy kevés vizet vagy alaplevet is önthetünk alá.
Ezután visszatesszük a hússzeleteket a lecsós alapra, lefedjük, és kis lángon pároljuk 20–25 percig, hogy a hús omlós legyen, és minden íz jól összeérjen.
Tálaljuk friss kenyérrel, főtt burgonyával vagy rizzsel és díszítésként megszórhatjuk egy kis friss petrezselyemmel is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Recept: Farkas-Halász Évi