Tepsiben sült burgonyával és párolt zöldbabbal
Ahogy közeledik a Karácsony, úgy nem csak lelkileg, szellemileg (és testileg) készülünk az ünnepekre, de a konyhában is az ételeink ünnepi hangulatba öltöznek. Mint, ahogy ez a csodálatos chilis-narancsos grillcsirke, amit mindenképp meg kell kóstolnod.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- 1.5 kg egész csirke
- 1 db narancs (kisebb)
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 7 gerezd fokhagyma
- 7 ek Sárréti Chilifarm Füst az üstben
- 0.5-1 tk Sárréti Chilifarm Erős 2/3
- 1 kg burgonya (kisméretű)
- 20 dkg zöldbab
- 4-5 ek olívaolaj
- Őrölt rozmaring
- 12 db egész szegfűszeg
- Só
- Bors
- Sárréti Chilifarm Pomfritz
Chilis-narancsos grillcsirke elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 170 °C fokra, alul-felül sütési beállításon. Majd a megtisztított csirkét helyezd egy olyan méretű tepsibe, amelyben kényelmesen tudod forgatni.
Sózd, borsozd a csirkét minden oldalán, kívül-belül. Keverd össze a Füst az üstben és az Erős 2/3 chiliszószokat és egy kevés olajat, majd alaposan kend meg a keverékkel a csirke külsejét és belsejét is. A megmosott narancsot tűzdeld meg a szegfűszeggel.
Tedd a narancsot, a megtisztított hagymát és 2 gerezd fokhagymát a csirke belsejébe. Aztán tedd a csirkét a sütőbe. Süsd a csirkét 1.5 órán keresztül, vagy addig, amíg a bőre aranybarna nem lesz.
15 percenként fordítsd át, hogy minden oldala egyenletesen süljön.
A sütés végén a sütőből kivéve érdemes pihentetni 15-20 percig alufólia alatt.
Hámozd meg a burgonyákat, tedd egy fazékba és öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Sózd bőségesen. Főzd addig, amíg puhák nem lesznek, de még egyben maradnak.
Ez kb 15 perc forrástól számítva. Szűrd le és tedd a burgonyákat egy tepsibe vagy hőálló serpenyőbe. Olajozd, szórd meg ízlésed szerint Pomfritz fűszersóval, őrölt rozmaringgal, borssal és dobd mellé a maradék 5 gerezd kicsit megroppantott, héjas fokhagymát.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C fokra, majd süsd a burgonyát aranybarnára, kb 1 óra alatt.
Hevíts olajat egy serpenyőben, tedd bele a zöldbabot. Ízlésednek megfelelően sózd, borsozd és párold addig, amíg friss roppanós lesz a bab. Végül tálalj.
Tipp: Olívaolaj helyett mogyoróolajjal, vajjal vagy kacsazsírral is készítheted a tepsis burgonyát.
Recept: Molnár Gábor – @gabormolnar92
Elkészítetted? Oszd meg velünk!
Töltsd fel a Facebook vagy Instagram oldaladra, jelöld meg a bejegyzésben a Sárréti ChiliFarm oldalát és használd a #sarretichilifarm taget.
Megkívántál egy kis csípőset?
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton.