Barion Pixel
Sárgabarack lekvár befőttes üvegekben

Sárgabarack lekvár recept: Igazi nyári élmény Szandra konyhájából

Picture of Molnár Szandra
Molnár Szandra

Képzeld el, ahogy egy meleg nyári napon belépsz a konyhába, és az érett sárgabarackok édes illata fogad. Igen, pontosan ezért jó sárgabarack lekvárt készíteni! Nemcsak egy finom csemegét varázsolsz az asztalra, hanem egy darabka nyarat zársz üvegbe, amit bármikor elővehetsz a hideg téli napokon. A befőttek és lekvárok igazi kincsek a kamrában, olyanok, mint a gasztronómiai időkapszulák, amelyek az év bármely szakában visszarepítenek a napsütötte hónapokba.

A szezonális gyümölcsök tartósítása nemcsak a természet ízeit és zamatát őrzi meg, de egészséges alternatívát is nyújt a bolti, mesterséges adalékokkal teli változatok helyett. Ráadásul, amikor saját készítésű lekvárt ajándékozol, azzal egy kis darabot is adsz magadból – nincs is annál szívmelengetőbb, mint a nagyi receptje szerint készült sárgabaracklekvár egy üvegben!

Szóval ne habozz, ragadj meg néhány kiló érett sárgabarackot, és kezdj neki a lekvárfőzésnek! Élvezd a nyár ízeit egész évben, és örökítsd meg azokat az édes pillanatokat, amiket csak a házi készítésű sárgabarack lekvár nyújthat.

Összetevők:

  • 3,5 kg megmosott és kimagozott érett sárgabarack 
  • 1400g kristálycukor

Egyszerű sárgabarack lekvár elkészítése:

Az érett sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk. Ha nem túl puhák meg lehet hámozni, de nekem érett barackjaim voltak, lehetetlen volt hámozni.

A megpucolt barackot lemérjük, és kilónként 40 dkg cukrot adunk hozzá.

Én először krumplinyomóval összetörtem, majd botmixerrel pürésítettem, és így tettem fel főni. Miután felforrt, alacsony lángon még 2-3 órát főztem, és időről időre kevergettem.

Minél tovább főzzük annál sűrűbb lesz, hiszen a víz elfő belőle.

A dunsztosüvegeket forró vízben fertőtlenítettem, majd a kész lekvárt beleöntöttem. A forró üvegeket takaróval bérelt kiskádba bugyoláltam, dunsztoltam, így tartósítottam.

Miután kihűlt a sárgabarack lekvár hideg tejjel és friss kenyérrel, vagy kaláccsal a legfinomabb. No, meg palacsintába!

Sárgabarack lekvár kenyérre kenve, hideg tejjel

Ajánlhatok egy barackos terméket? Ugyan nem sárga, hanem őszi, de a lényeg az íz!
🍑 Dzsedi Tej | Barackos chili szósz

Megkívántál egy kis csípőset?

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, chili szósz és krémek kezdő és haladó szinten.

Friss cikkek

Tartalomjegyzék
0
    0
    Kosár tartalma
    A kosarad jelenleg üres
    Mások ezeket választották még hozzá:
    • Honey and the beeast mézes mustáros chili szósz
      Honey and the BEEast | Mézes-mustáros chili szósz 220g
      3.790 Ft +Hozzáadom
    • Carolina Reaper chili őrlemény
      Carolina Reaper | Chili őrlemény 15g
      4.290 Ft +Hozzáadom
    • Filthy Kiss, Fokhagymás chili szósz nagy kiszerelés
      Filthy Kiss | Fokhagymás chili szósz 100g
      3.790 Ft +Hozzáadom
    • Csokiller: Extra csípős snack
      Csokiller | Szárított extra erős chili szeletek, kakaós krémmel bevonva 15g
      1.990 Ft +Hozzáadom
      Szállítás kalkulátor