Megmutatjuk, hogy a chili nem csak éget, hanem ízesít is!
A chili nem csupán egy mazochista növény, amivel a rajongók a tűrőképességüket edzik, hanem egy globális jelenség, ami számos ország konyhájában kiemelt szerepet tölt be. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de mára szinte minden kontinensen megtalálható, és kicsit minden fűszeresebb konyha a sajátjának érzi.
Mexikó: A chili szülőhazája
A közismert burritón, salsa-n és a guacamole-n túl a mexikóiak mindenben is használják a chilipaprikák különböző fajtáit. Nekik köszönhetően tudjuk, hogy az étcsokoládé nemcsak érdekessé, de kifejezetten pikánssá teszi a chili con carne-t vagy a tradicionális mole szószt.
Főleg, ha sikerül poblano vagy chipotle chilit beszereznünk. A mexikói konyha gazdag chili fajtákban, a legismertebbek közé tartoznak a fentieken túl például még az ancho vagy a pasilla, ezek mindegyike sajátos ízvilágot képvisel.
Fűszeres ételek? Irány India
India előszeretettel halmozza a növényi alapanyagokat egy recepten belül, nem csoda hát, ha az indiai konyhával kísérletezve kitűnik, hogy nem csak húsok mellé passzolnak a csípős ízek.
A világ legcsípősebb curry-je viszont mégsem az ázsiai földrészről, hanem Londonból ered: a Phaal Curry jelentős mennyiségű Ghost pepper-t, azaz Bhut Jolokia-t tartalmaz (ami kb. 1 millió SHU, összehasonlításként a jalapeño paprikánál százszor csípősebb.) Persze kerülhet bele Carolina Reaper vagy Pepper X, de akkor már nem ételről, hanem kihívásról beszélünk. Ezekkel készült Phaal curry-ket jellemzően csak előre aláírt felelősségvállalási nyilatkozattal adnak oda.
Thaiföld: Az édes-csípős harmónia
A thai konyha az édes, savanyú, sós és csípős ízek egyensúlyára törekszik. Ha thai ételekre gondolunk, a Tom Yum, vagy a Pad Thai, a zöld és a vörös curry jut először eszünkbe, esetleg bármi, amiben kókusztej és lime van, meg persze mangó. A thaiok nem viccelnek, ha csípősről van szó, átlagosan háromszor csípősebben étkeznek. Fun fact: helyiek gyakran az ételek mellé kérik a chilit, hogy utólag durranthassák be.
Olyannyira szeretik, hogy még az üdítőket, édességeket is megspékelik a fűszerrel: szinte minden utcai árus tart például chilis sós mangót, ami meglepően jó kombináció, de gyakori a chilis-gyömbéres ital és a különböző chilis gyümölcslevek is.
Korea: A lélektisztító
A koreai csípős ételek nem sokkolnak, hanem mélyről építkeznek. Korea nélkülözhetetlen nemzeti étele a kimchi, egy fermentált csípős savanyúság, amit mi itthon maximum főételek kiegészítéseként tudunk elképzelni. A koreaiakat ez a tény látszólag nem zavarja, így kerülhet bele palacsintákba, burgerekbe, de pizzákra és koktélokba is előszeretettel csempészik. A fermentáció és a tüzes ízek együtt adják azt az umamit, ami a koreai konyha sajátja.
Magyarország: A paprika, a gulyás és a halászlé otthona
Alapból paprikás nemzet vagyunk, de hagyományosan az édes vagy enyhén csípős ízek jelennek meg az ételeinkben. Vannak, akik már attól is leizzadnak, ha a hegyes erősből néhány karikát tesznek (csipesszel!) a húslevesbe, és vannak, akik nem hiszik el, hogy elég csípős az étel, és könnyes prüszköléssel próbálják legyűrni a pikánssá fűszerezett bográcsos lecsót. Küzdünk azonban a csípős nemzet címerért, a hazai kistermelők nem kis munkája, hogy a receptjeink közé szivárogtassanak egy kis forróságot. Így robbannak be nálunk egyre gyakrabban a különböző ízprofillal rendelkező chiliszószok, olajak, szárított fűszerek.
Talán kissé le vagyunk maradva Mexikó, India vagy Korea mögött a csípősség tűrésben, de igazán jó úton haladunk, hogy felvegyük a kesztyűt a chili nagyhatalmak tradicionális fogásaival szemben.
Megkívántál egy kis chilit a csípős túra közben?
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, fűszerek, chili szószok és krémek kezdő és haladó szinten.
Cikket írta: Magyar Marianna
Kiemelt kép: M I N E I A M A R T I N S