Powered by Smartsupp Világ legerősebb chili paprikái — Sárréti ChiliFarm
Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésnél!

Világ legerősebb chili paprikái

Mindenki a legerősebb chili fajtákat keresi. Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, 7 Pot Douglah, 7 Pot Primo és társai a válasz.

Egy cikkbe gyűjtöttük az arleszaggatóan csípős chili fajtákat. A csúcstartó chilik jelen pillanatban a Guinness Rekordok Könyve szerint skálázva. A Karolinai Kaszás, a rettentes Moruga Scorpio, a kegyetlen 7 Pot faját és társai. Jöjjenek a legerősebb chili paprika fajták.

1. Carolina Reaper 2.200.000 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, a “Pakistani” Naga Jolokia (Ghost chili) és a Red Habanero keresztezésének eredménye. A hivatalos neve HP22B, mely elvileg a “High power” rövidítése, és a 22-es szám pedig vödör sorszámát jelenti, ahol a növény található volt. Ha nem így volna kérlek javítsatok ki. A chilit az Amerikai Egyesült Államokban Ed Currie nemesítette ki, pontosabban Dél-Karolinában. Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedek a 2,200,000 feletti SHU értéket is elérik. És jelenleg is a hivatalos világ legerősebb cím képviselője a Guinnes Rekordok Könyve szerint.

2. Trinidad Moruga Scorpion 2.009.231 SHU (Legmagasabb bemért érték)

A Trinidad moruga scorpion a dobogó első fokán helyezkedő Reaperrel megegyező Capsicum chinense fajta. Furcsálatosság, hogy ez a chili nem került be a Guiness Rekordok Könyvébe. Eredendően Trinidad és Tobagoból, Moruga körzetéből származik a Moruga skorpió chili. De 2012-ben Paul Bosland (Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója) bejelentette, hogy az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpion meghaladta az akkor még letaglózóan mágikus 2.000.000 Scoville egységet. A történet érdekessége, hogy Paul figyelmét többek között az Indiába található Szellem chili keltette fel anno, de nem csak az övét, hisz az indiai hadsereg is tanulmányozta épp a chilit, mégpedig, hogy fel lehetne-e használni gránátok gyártásához. De természetesen nem minden egyed rendelkezett ekkora kapszaicin tartalommal, 1.200.000 SHU az átlagos érték, bár így is a Szellem chili felett helyezkedett el.

3. 7 Pot Douglah 1.853.936 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Az a bizonyos csokoládé variáció, mely zamatában és ízében is különleges! Gyümölcsösen édeskés, és megbolondít. Az egyik legerősebb chili paprika fajta, mely nem piros színben pompázik! Szokták még továbbá 7 Pod, 7 Pot Brown. Chocolate 7 Pod néven is emlegetni, ha esetleg magvásárlás előtt álltok. Ő is a Capsicum chinense családba sorolható, és a Scoville skálán a maga 1,853,936 értékével az előkelő harmadik helyre tudott felkúszni. Ha úgy nézzük  742-szer erősebb a Jalapeno chilitől. A paprika először zöld színű, majd meg sem áll az éjszínű színkavalkád eléréséig, mely a sötétbarna. A “Dougla” egy trinidadi szó, közvetlen kapcsolata van a hazájához. A trinidadi Dougla szóbol ered, ami egy személyre utal kevert származásból – afrikai és indiai ágból származóra.

4. 7 Pot Primo 1.469.000 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Ez a chili paprika az Amerikai Egyesült Államok egyik déli tagállamában, Louisianaban élő kertészeti szakértő nevéhez köthető, Troy Primeauxhoz, becenevén “Primo”. Sikeresen keresztezte a Naga Morich és a Trinidad 7 Pot fajtákat 2005-ben, melynek eredménye ez a majd másfél milliós Capsicum chinense családba tartozó kapszaicin tartály. Átlagos értéke a skálán az 1.000.000 SHU-t produkálta még így is tekintély parancsoló! Az ízére jellemző a gyümölcsösség, a virág jegyek, mely sárga és narancssárga változatban is elérhető. A chili paprikának kis farkincája miatt sokan próbálták lemásolni ezt a keresztezést, hisz félelmetes megjelenést ad a chilinek. Sokan emiatt össze is keverik a jelenlegi rekorderrel, a “Kaszással” hisz megtévesztő tud lenni. A 7 Pot Primo inkább egy hosszúkásabb, vékony húsú chili, míg a Carolina Reaper gömbölyded, rücskös, hosszú farkincájú.

5. Trinidad Scorpion “Butch T” 1.463.700 SHU (Legmagasabb bemért érték)

A Moruga chilivel ellentétben, ezt az Ausztráliából származó, Capsicum Chinense fajt erősítő Trinidad Scorpion “Butch T”-t bejegyezték 2011 februárjában a Guinnes Rekordok Könyvébe. Hivatalosan is képviselhette abban az időben a világ legerősebb chili paprikája címet. Az előtte ízlelőbimbókat katonasorba állító Naga Vipert váltotta a scoville skálán erősségben. A termesztő nem más, mint a nevében is említett Butch Taylor volt. A termések pirosra és sárgára érnek be, melynek a végén a skorpió farkára hajazó kinövés található. Az én véleményem szerint egy igazán izgalmas chiliről van szó, már szeletelésnél is rabul ejti áldozatát azzal az illatorgiával!

Megkívántál egy kis csípőset? 

Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Sárréti ChiliFarm webshopjában egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten. Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan termelünk mi, gyere, látogass el hozzánk a fóliasátrak alá! Ha elég vakmerő vagy, még a Carolina Reaperünket is megkóstolhatod, csak kérünk, ne fakadj sírva, elég ha mi könnyezünk folyton. 

Megkóstolnád? Miért ne?

 • Akció! Csak Norris - Palackozott pörgőrúgás, Carolina Reaper chili krém 100g

  Csak Norris | Carolina Reaper chili krém

  1.890 Ft5.990 Ft
 • Akció! Csokiller "Orosz rulett", Szárított chili szeletek csokibevonóban kis kiszerelés

  Csokiller “Choco chili chips challenge” | Szárított chili szeletek csokibevonóban 15g

  1.690 Ft
 • Ütök, chilis-sózott pikáns tökmag dobozos kiszerelés

  üTÖK | Chilis-sózott pikáns tökmag 150g

  1.990 Ft
 • Finchili, savanyított Jalapeno chili szeletek édes, ecetes felöntőlében

  Finchili | Savanyított ropogós Jalapeno chili szeletek 500g

  2.490 Ft
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Nyomtatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Kosarad tartalma
  A kosarad jelenleg üres