Mexikó
Könnyű
2.500 - 10.000 SHU
Finchili
A Jalapeno chili minden kezdő, vagy chilivel ismerkedő számára egy kihagyhatatlan belépő. Aki nem bírja a durvulást és csak a pikáns, csípős vonalat keresi, talán a lehető legjobb megoldás, ráadásul könnyen hozzájuthatsz akár a nálunk, a helyi piacokon, közelben lévő termelőknél, vagy otthon te is megtermelheted. De mi is ez a Jalapeno chili? Mikor számít érettnek? Mikor szüreteld? Mennyire csíp? Milyen fajtái vannak? Honnan rendelj magokat?
A Mexikóbol származó – szüretelés idejétől függően – általában élénkzöld, vastag húsú 6-10-12-15 cm méretű Jalapeno chili mára komoly hírnevet tudhat magáénak. Egyértelműen közkedvelt, népszerű chiliről beszélünk, hisz íze, felhasználhatósága és elviselhető csípőssége vonzó még azok számára is, akik nem szeretik, vagy bírják túlságosan a csípőset. Könnyen megjegyezhető és jól csengő barátságos nevét egy mexikói városról kapta, de talán ez nem annyira fontos információ most.
Fotó: Bogár Márk
Az első gondolatunk a zölden szüretelt ropogós Jalapeno chili ízéről, hogy friss, karakteresen tiszta “zöld” íze van, aromája is tipikus nyers. Az éretlen Jalapeno chilit talán a Serrano chilihez lehetne hasonlítani ízvilágát tekintve. Az érett, pirosan szüretelt Jalapeno chili már egészen más kávéház. A termés íze édes, az állaga nem olyan ress, ropogós, mint zölden. Picit puha, és csípősebb, mint korábban szüretelt társai. Az érett piros Jalapeno chili tökéletes alapanyag például chili lekvár főzéshez vagy édes chili szósz alapnak. Ennek a chilinek az erőssége a Scoville-skálán durván 2.500 és 10.000 SHU közé sorolható, kellemesen csípős, erősnek semmiképp nem mondanánk. Sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem csípnek. Itt fontos megjegyezni, hogy az erősségét nagyban befolyásolja a Jalapeno típusa, a termesztési közeg/módszer és a klíma, érettségi állapot.
Az érett Jalapeno színe tűzpiros, vörös, és tapintásra lágyabb, mint a zöld társai. Ha ilyet látsz a bokrokon (Mint a képen), akkor érdemes leszüretelni és elfogyasztani 1-3 napon belül, akár egy zsíroskenyérrel, vagy feldolgozni, tartósítani. És mi van akkor, ha zölden szeretnéd fogyasztani? Világvége semmiképp, hisz ahogy korábban is írtuk, ezt a fajta chilit többnyire érettlenül zölden fogyasztjuk. Itt leginkább arra kell figyelni, hogy a termés “méregzöld”, sötétzöld legyen, a felületén akár apró repedezések, “törések”, vonalak is látszódhatnak, ez a külső jegy jelzi, hogy a termés már félúton van az érettségi fázisában, de már ponn’ jó a kolbászhússal/darálthússal vagy lágy sajttal való töltésre.
Kép forrása: Magyar Konyha
Minden évben alig várjuk, hogy friss Jalapeno chili kerüljön a konyhába, hisz a felhasználása, elkészítési módszerek száma közel áll a végtelenhez. A család és a chilifarmra látogatót nagy kedvence a Jalapeno popppers vagy a darálthússal megtöltött félbevágott sült zöld jalapeno chili, vörös cheddar sajttal megszórva, amit még szalonnába is tekerünk és jól lepirítunk. A következő receptet mi még nem próbáltuk, de egészen biztos sort kerítünk rá (Mert egyszerűen képernyőn látva is brutális), az nem más mint az Armadillo Egg, vagy másképp: Szalonnába csomagolt Armadillo tojás. Jogosan jöhet a kérdés, ez meg mi? Az “Armadillo tojás” a texasi BBQ szerves része. A krémsajttal töltött Jalapenót sertéskolbászba csomagolják, és tölgyfán füstölik. Minden pitmasternek (A barbecuezás és a füst mestere) megvannak a maga titkai a legjobb “tojások” elkészítéséhez. Van, aki különleges sajtkeverékkel tölti meg, van, aki a kolbászt egy titkos fűszerkeverékkel ízesíti, mások pedig BBQ szósszal kenik be a füstölés közben. Ha esetleg érdekel és utánaolvasnál itt megteheted.
A frissen szüretelt Jalapeno chiliket, akár zölden vagy pirosra érve feldolgozhatod savanyúságnak, készíthetsz belőle krémeket, szószokat, finom ízletes házi mexikói salsát vagy csak egyszerűen a nacho-s chips mellé falatozhatod sajtszósz vagy egyéb paradicsomos szósz kíséretében. Savanyúságot, ha javasolhatjuk inkább a zöld Jalapeno chiliből készítsd, tovább megőrzi ropogós állagát, mint éretten. Száríthatod is a friss terméseket – itt fontos megjegyezni, hogy a Jalapeno chili vastag húsú paprika, így érdemes a szárítás, aszalás előtt félbevágni, a gyorsabb eredmény és a penészedés elkerülése végett – illetve füstölheted is, ez a megoldás egyszerűen mennyei, ha érdekel ez a különleges ízvilág, akkor mindenképp ajánljuk a füstölt termékeinket. A szárított, füstölt paprikákat jól zárható üvegbe vagy aromazárós tasakba tárold, naptól és nedvességtől védve. Továbbá ízlés szerint elrakhatod fermentálva, liofilizálva vagy akár egyszerűen le is fagyaszthatod.
Variációk, ötletek ebédre, hétvégi menühöz. Összeszedtünk néhány receptet, amelyek akár egy kis módosítással saját ízlés szerint elkészítve új színfoltot vihetnek a következő hétre.
Jalapeno baconbe göngyölve: Recept
Mexikói vegán bableves: Recept
Mexikói sajtkrémlevel: Recept
Zöldséges és csirkés quesadilla: Recept
Jerk csirkecombok Jalapenós lapos kenyérrel: Recept
Fotó: Bogár Márk
Faj: Capsicum Annuum
Ez a fajta nagyon hasonlít a “normál” Jalapeno-hoz, de ahogy a neve is sugallja, gyorsabban érik, mint a többi Jalapeno-fajta, a termése pedig valamivel kisebb is. Általában 1-2 héttel rövidebb időre van szüksége az éréshez. Online rendelés
Faj: Capsicum Annuum
Az eredeti Jalapeno fajta, mondhatni az „origo”. Online rendelés
Faj: Capsicum Annuum
Ezt a termékeny fajtát az Egyesült Államok Texas A&M Egyeteme fejlesztette ki. Kevésbé csípős, de ugyanolyan egyedi ízű, mint a „szokásos” Jalapeno. A növények valamivel kisebbek, de nagyon ellenállóak a betegségekkel szemben. A chili paprika körülbelül 70-80 nap alatt színeződik zöldről pirosra. Online rendelés
Faj: Capsicum Annuum
A Mucho Nacho egy hibrid Jalapeno fajta. Nemcsak hosszabbak, hanem szélesebbek, nehezebbek és csípősebbek is, mint a normál Jalapeno társai. Az erős növények kiváló paprikatermők. A termések körülbelül 10 cm hosszúak, zöldtől pirosig érnek. Betakarítás: 75 nappal az kiültetés után. Online rendelés
Fotó: Bogár Márk
Nagyméretű Jalapeno hibrid. Vastag felú termése sötétzöldből pirosba érik. Jó hozamát a tenyészidő végéig megtartja. Termése 12-13 cm hosszú és 5 cm átmérőjű. Chili mag forrás: hortiservice.hu
Középkorai, vigoros Jalapeno fajta. Termése 80-100g átlagsúlyú. Rendkívül nagy hozamú fajta. Frisspiacra és ipari felhasználásra alkalmas. Szabadföldön és hajtatásban is termeszthető. Chili mag forrás: hortiservice.hu
Kipróbálnád a termesztést is? Olvasd el a Chili paprika termesztése című cikkünket, amely hasznos infókkal lát el a csíráztatástól kezdve a teleltetési lehetőségekig.
Szerintünk minden chilit érdemes kipróbálni, mert mindegyik egész másban jó, de ha valami veszettül csípősre vágysz, ami igazán megpörget, nézz szét a Sárréti ChiliFarm webshopjában valami különlegességért. Savanyúság, snack, őrlemény, szósz és krémek kezdő és haladó szinten.
Különleges csapatépítőre vágysz, vagy kihívás elé akarod állítani a barátaidat? Nálunk nyugodtan beleshetsz a fóliasátrakba, szívesen megmutatjuk, hogyan néz ki egy ördögi Trinidad Moruga Skorpió ültetvény. Látogass el hozzánk, ha te is kapszaicinfüggő vagy, és fakadj sírva a Carolina Reaperünktől! Nálunk tényleg nem kell szégyellni a könnyeket!
❌ A képanyag bármilyen módon való felhasználása szigorúan tilos! Stockfotókat készítette: BZVisual ©
A paprikák csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon.