Ki ne szeretné a Jalapeno chilit?

Vállalkozásunk elején számtalan chili paprika fajta megtalálható volt a kertünkben. Egyértelműnek éreztük, hogy a Jalapeno chilinek is ott kell lennie. Bújtuk az internetet, lestük a megbízható oldalakat, hogy mégis honnan szerezzünk be frankó Jalapeno chili magokat. Majd a rokonok segítségével, akik azóta már Hollandiában alapítottak gyönyörű családot sikerült rátalálunk arra a bizonyos weboldalra, ahonnan az első Jalapeno magok érkeztek. Azóta is hű vásárlói vagyunk a Holland cégnek, akiktől eddig kifogástalan minőségű magokat tudunk beszerezni viszonylag gyors csomagküldéssel megspékelve.

Számos Jalapeno chili paprika fajtát találhattok ti is náluk, nekünk hatalmas kedvenc a Jalapeno Giant, Jalapeno Mucho Nacho, Jalapeno Early, Jalapeno TAM. Utóbbi kettő kisebb testű, viszont az első kettő piszok testes, igazán töltenivaló ropogós vastag húsú fajta. Tudod, Jalapeno poppers!? Istenem, összefut a nyál a számban, ha csak rá gondolok, valami ilyesmi érzés lehetett mikor tinédzser koromban Eva Mendes-re gondolhattam.

Megbízható Jalapeno chili mag források:
 • Hollandia: pepperseeds.eu
 • Magyarország: Kaszab Ervin m-garden.eu

Mostanra már sokat írtak erről a chili paprika fajtáról szerencsére magyar nyelven is. Trendi, könnyű termeszteni, a feldolgozása izgatóan színes, csípőssége valóban elviselhetó, bár van egy-két egyed, ami képes megviccelni az embert. Néhány általános információ, amit azért nekünk is meg kell említeni:

 • Mexikóból származik
 • Neve Xalapa városhoz kötődik
 • Csípősségét a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti
 • Egyik legnépszerűbb fűszernövény
 • Capsicum Annuum családba tartozik
 • 6-8 cm hosszú termés, növény virága fehér színű
 • Csípőssége 2500-10.000-ig terjed a Scoville skálán
 • Füstölve rendkívül izgalmas-karakteres fűszer, a füstölt piros Jalapeno chilit Chipotle néven keresd

red-jalapeno-chili-paprika-sarreti-chilifarm-blog

Általában zölden fogyasztjuk, viszont pirosra érnek be azok a fajták, amiket fentebb is említettem. Ámbár, ha szeretnétek villogni a szomszédoknak vagy haveroknak, akkor vásárolhattok lila, narancssárga színű Jalapeno chilit. Mint a példánk, és sok ügyes hobbikertész példája is mutatja, ezt a chili paprika fajtát is lehet termeszteni idehaza Magyarországon. Ezek a növények nem nőnek olyan magasra, közel 90-100 cm körül azt mondják elég. Szereti a magas páratartalmat, itt azért óvatosan, figyeljünk a gombás megbetegedésre. Kedveli a sok-sok napfényt, ha szabadföldben van, érdemes zöld raschel hálót húzni föléjük. Ha pedig úgy döntesz, hogy egy gyümölcsfa alá helyezed el, vigyázz a kártevőkre. Jogos a kérdés, hogy mekkora termés várható, nos soha nem számoltuk darabra pontosan. De nálunk okosabbak azt írták, hogy körülbelül egy paprika tövén akár harminc paprika is teremhet, persze megfelelő körülmények között. Termesztése egyáltalán nem bonyolult, semmivel sem nehezebb, mint bármelyik más paprika fajtát.

Néhány fontos szempont:

 1. Jól előkészített talaj, megfelelő minőségű enyhén savas palántaföld
 2. A növény életszakaszához megfelelő tápanyagok (Egy gazdaboltban szívesen segítenek ne félj)
 3. Figyelj oda a vízre, öntözésre. A cserép, tejfölös pikli alja legyen lyukas, hogy a felesleges víz távozni tudjon.
 4. Hőmérséklet, napfény (Lakásban természetesnél rá kell segíteni lámpákkal), pára, szellőztetés.
 5. A magokat akár előcsíráztathatjuk. Itt rémesen fontos a hőmérséklet és az állandó nedvesség. Ha nincs eléggé meleg és a magok kiszáradnak, akkor cseszhetjük.

Ahhoz, hogy minden rendben menjen alapos figyelmet igényel a növény. Nem lehet félvállról venni, elutazni 2 hétre nyaralni és magára hagyni. Természetesen ennek a növénynek is meg vannak a maga betegségei, kártevői, de gondos odafigyeléssel megelőzhető. A leggyakoribb kártevői:

 • Levéltetvek
 • Földi bolhák
 • Gyapottok-bagolylepke

Védekezni természetesen lehet bio megoldásokkal vagy vegyszerekkel is.

Bio megoldás: Erjesztett csalán lé, tejsavó, dohánylé permet.
Vegyszerek: Mospilan, Karate, Actara

Ha mindez sikeresen lezajlott és a növény él és virul, akkor a betakarítás következik. A terméseket ne cibáld, ne tépd, ne ollóval művészkedj. Fogd meg rendesen a termést, érzésből csípd le és tedd a ládába. Ha téped a növény szára sérül, mely a későbbiekben rengeteg betegségnek ad alapot. A terméseket zölden, vagy ha türelmes vagy akkor pirosan szüreteld. Ne lepődj meg, ha a pirosra érett paprikát repedeznek, picit puhábbak, mint a zöld társaik.

A Jalapeno chili  felhasználása:

 • Fogyaszd zölden vagy pirosra érve egy frissen sült kenyér, kacsazsír és kolbász társaságában. Rád bízom, hogy karikákra vágod vagy hosszan szeleteled fel.
 • Zöld formában mi egyértelműen savanyítjuk szeletelve és egészben is. De nagyszerű chili krémet is készíthetünk belőle.
 • Pirosra érve szárítják, füstölik, salsa mártogatós készítenek. De nagyszerű édes chili szósz alapnak is.

Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel ki írta a fenti sorokat, akkor csapj ide és bátran kövess: TITOK!

Tudtad? A mexikói Jalapeño 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül chipotle. Sok saláta és pikáns szósz alapvető adaléka; főleg a salsa szószokhoz használják.

A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága, hogy csíp. Ha beleharapunk, akkor ő visszaharap. De minek is köszönhető ez a magától értetődő dolog? Egy színtelen és ízetlen vegyület okozza, a kapszaicin. (C18H27NO3). Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét vízivással próbáljuk enyhíteni.

Pin It on Pinterest

Share This