Jalapeno chili paprika 2500-8000 SHU

jalapeno-chili-paprika-sarreti-chilifarm

 Jalapeno: 

Vállalkozásunk elején számtalan chili paprika fajta megtalálható volt a kertünkben. Egyértelműnek éreztük, hogy a Jalapeno chilinek is ott kell lennie. Bújtuk az internetet, lestük a megbízható oldalakat, hogy mégis honnan szerezzünk be frankó Jalapeno chili magokat. Majd a rokonok segítségével, akik azóta már Hollandiában alapítottak gyönyörű családot sikerült rátalálunk arra a bizonyos weboldalra, ahonnan az első Jalapeno magok érkeztek. Azóta is hű vásárlói vagyunk a Holland cégnek, akiktől eddig kifogástalan minőségű magokat tudunk beszerezni viszonylag gyors csomagküldéssel megspékelve.

Mostanra már sokat írtak erről a chili paprika fajtáról szerencsére magyar nyelven is. Trendi, könnyű termeszteni, a feldolgozása izgatóan színes, csípőssége valóban elviselhetó, bár van egy-két egyed, ami képes megviccelni az embert. Néhány általános információ, amit azért nekünk is meg kell említeni.

 Alap info: 

 • Mexikóból származik
 • Neve Xalapa városhoz kötődik
 • Csípősségét a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti
 • Egyik legnépszerűbb fűszernövény
 • Capsicum Annuum családba tartozik
 • 6-8 cm hosszú termés, növény virága fehér színű
 • Csípőssége 2500-10.000-ig terjed a Scoville skálán
 • Füstölve rendkívül izgalmas-karakteres fűszer, a füstölt piros Jalapeno chilit Chipotle néven keresd

Számos Jalapeno chili paprika fajtát találhattok ti is náluk, nekünk hatalmas kedvenc a Jalapeno Giant, Jalapeno Mucho Nacho, Jalapeno Early, Jalapeno TAM. Utóbbi kettő kisebb testű, viszont az első kettő piszok testes, igazán töltenivaló ropogós vastag húsú fajta. Tudod, Jalapeno poppers!? Istenem, összefut a nyál a számban, ha csak rá gondolok, valami ilyesmi érzés lehetett mikor tinédzser koromban Eva Mendes-re gondolhattam.

 Útravaló: 

Általában zölden fogyasztjuk, viszont pirosra érnek be azok a fajták, amiket fentebb is említettem. Ámbár, ha szeretnétek villogni a szomszédoknak vagy haveroknak, akkor vásárolhattok lila, narancssárga színű Jalapeno chilit.

Mint a példánk, és sok ügyes hobbikertész példája is mutatja, ezt a chili paprika fajtát is lehet termeszteni idehaza Magyarországon. Ezek a növények nem nőnek olyan magasra, közel 90-100 cm körül azt mondják elég. Szereti a magas páratartalmat, itt azért óvatosan, figyeljünk a gombás megbetegedésre.

Kedveli a sok-sok napfényt, ha szabadföldben van, érdemes zöld raschel hálót húzni föléjük. Ha pedig úgy döntesz, hogy egy gyümölcsfa alá helyezed el, vigyázz a kártevőkre. Jogos a kérdés, hogy mekkora termés várható, nos soha nem számoltuk darabra pontosan. De nálunk okosabbak azt írták, hogy körülbelül egy paprika tövén akár harminc paprika is teremhet, persze megfelelő körülmények között.

Termesztése egyáltalán nem bonyolult, semmivel sem nehezebb, mint bármelyik más paprika fajtát.

 Videó: 

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop