hogyan-termessz-chilit-otthon-harmadik-resz

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez 

 III. rész 

 Pikírozás, cserépben nevelés 

Pikírozás = tűzdelés = tűzés: Amikor a földbe vetett magok kikelnek, és még pici állapotukban átrakjuk őket például 9-es cserépbe, palántanevelő hungarocell tálcába, tiszta tejfölös pohárba.
Pikírozás során segítségedre lehet:
Kiskanál, toll, kicsi ujjaid.

Amint palántáink rendelkeznek rendes levelekkel (a hegyes végűek) nem sziklevél. Mi a sziklevél? A sziklevél az embrió meghatározó része a virágos növények magjában. Csírázáskor ezekből fejlődnek ki az egyed első levelei. Feladata a táplálék biztosítása a növény számára addig, amíg az ki nem fejleszti a táplálék felvételéhez és az asszimilációhoz szükséges szerveket.

A kis palánták kiültethetők cserepekbe, amint elérik az 5-8 cm magasságot. (7,5-9 cm-es cserép tökéletes vagy kicsi tejfölös pohár, aminek az alját kilyukasztod). Átültetés vagy pikírozás folyamán ügyelj arra, hogy ne sérüljön a palántád, vigyázz a palánta gyökereire, ehhez a legjobb mód, ha a levelüknél (nem csak a levelét ragadod meg) fogva emeljük őket és egy tompa palántázó (ültetőcövek, toll) segítségével elválasztjuk a növénykénket társaitól. A szétültetett palánta méretétől függően bátran tegyük 2-4 cm mélyre a palántát, hogy a gyökere biztonságban tudjon terjeszkedni, fejlődni, tápanyagot felvenni.

Megjegyzés: Tudom, hogy jelenleg a környezetvédelem nagyon érzékeny téma és mindenki igyekszik sokszor a drágább, úgymond “környezetbarát” megoldást választani, de én nem ajánlom a lebomló cserepeket, tálcákat vagy a tojáshéjba való ültetést. Ha már jó pár éve termelsz otthon és van hozzá tapasztalatod, időd és kíváncsi vagy akkor természetesen csináld, nekem nincsenek jó tapasztalataim ezekkel. Ha a műanyag tálcára figyelsz, szezon végén fertőtleníted, elmosod és elteszed a padlásra, garázsba 4-5 évig minimum ki fog szolgálni és segítségedre lesz.

Érdemes a beavatkozás előtt jól beáztatni előtte a földet. Használhatsz bármilyen könnyű szerkezetű komposztot, mi tőzeget keverünk össze némi palántafölddel, majd mehet bele a cserépbe. Ebben a szakaszban a gyors növekedés érdekében lehetőleg 17°C -22°C között legyen a hőmérséklet. Itt is fontos, hogy a cserép pereme és a föld között legyen 0,5-1 cm távolság. Időről időre figyelned kell arra, hogy a növényed mindig nagyobb edénybe legyen átültetve. Fontos, hogy magasabb és szélesebb legyen a következő cserép, vödör, de ne ess túlzásba. Első ültetésnél soha ne használj irreálisan nagy edényeket, mert akkor lassabban fejlődik a növényünk, mivel ilyen esetben szinte csak a gyökér próbál fejlődni, terjeszkedni.

 Mesterséges fény 

Világításnak tökéletes otthonra a növények fölé 20-30 cm távolságra:

  • Minimum 6500K színhőmérsékletű izzó:  Philips TORNADO energiatakarékos kompakt fénycső spirál 32W =145 W E27 6500K hideg fehér ECONOMY TWISTER.
  • 18 W-os Osram 6500K-s T8-as neonfénycső
  • T8-as 6400K-s 100 LEDes fénycső

Tipp: Ne vidd túlzásba és ne költs rá egy vagyont.
Ha többet és részletesebb információkat szeretnél megtudni a palántanevelés és a fény kapcsolatáról látogass el a https://palantanevelo.blog.hu/ oldalra. Mi 6500K neoncsövekkel oldottuk meg a nevelőfóliában, de többnyire a nap világítja a növényeinket a palántanevelő fóliasátorban. 

 Cserépben nevelés 

Amennyiben cserépbe neveljük palántáinkat nem pedig szabadföldben vagy fóliasátorban, figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépben legyen, ha úgy tűnik, kicsi már számára a jelenlegi ültessük át egy nagyobba. Kisméretű chiliknek akár egy 13 cm-es (1L-es) cserép is megteszi. Viszont nagyobb méretűekhez egy 22-30 cm-es (5-12L-es) cserép jobb választás lesz. A növény így kint hagyható a szabadban (Fagyosszentek után!), könnyen mozgatható amennyiben a fagy veszélye teljesen eltűnik. Leggyorsabban nőni viszont üvegházban, fóliasátorban képes ezt ne feledjük. Természetesen meg van az előnye annak is, ha kint hagyjuk növényünket, hozzászoknak a szabad levegő nyújtotta körülményekhez és megerősödnek, viszont túlságosan kíméletlen állapotoknak semmiképp ne tegyük ki őket. Érdemes apránként kiszoktatni őket. Óvjuk a napégéstől, szerencsés félárnyékos helyre kitenni vagy megszűrhetjük a fényt raschel háló segítségével.

 

 Mikor ültesd ki szabadföldbe? (Ha van rá lehetőséged) 

  • Mi május 14 után szoktuk a fóliákba kiültetni a palántákat, majd ahogy ott végzünk (2-3 nap), mennek a szabadföldbe a Jalapenok, Cayennek.

  Kezdeti tanácsok chili termesztéshez IV. rész 

Hasonló bejegyzések

Hogyan termessz chilit otthon? V. rész

Hogyan termessz chilit otthon? V. rész

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez   V. rész   Virágelrúgás  A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk: a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén), a légkörből felvehető elemek (szén), a talajból felvehető elemek (nitrogén és...

bővebben
Hogyan termessz chilit otthon? IV. rész

Hogyan termessz chilit otthon? IV. rész

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez   iv. rész   Vírusok elleni védekezés  Prevenció azaz, megelőzés: egészséges vetőmag és palánta Tipp: Megbízható forrásból vásárolt chili magok (pepperseeds.eu, m-garden.eu, puckerbuttcompany.com) | Csávázás bió vagy vegyszeres...

bővebben
Hogyan termessz chilit otthon? II. rész

Hogyan termessz chilit otthon? II. rész

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez  ii. rész   Előcsíráztatás  Szögezzük le az elején, hogy nem kötelező előcsíráztatni, de mint lehetőség mindenki előtt adott! Az előcsíráztatás célja a tenyészidő rövidítése és a kelési százalék javítása. Elsősorban a hosszú...

bővebben

Pin It on Pinterest