hogyan-termessz-chilit-otthon-masodik-resz

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez

 ii. rész 

 Előcsíráztatás 

Szögezzük le az elején, hogy nem kötelező előcsíráztatni, de mint lehetőség mindenki előtt adott!

Az előcsíráztatás célja a tenyészidő rövidítése és a kelési százalék javítása. Elsősorban a hosszú csírázási idejű, víz- és melegigényes fajok előcsíráztatásának van jelentősége. Lényege, hogy a magot langyos, szobahőmérsékletű vízben duzzasztják (4-12 óráig), majd hőigényének megfelelő hőmérsékletű helyen nyirkosan tartva megvárják, amíg a gyököcske megjelenik (1-2 nap). Az így kezelt magot azonnal vetni kell, vigyázva, hogy a gyököcske ne sérüljön, s a vetőágy kellőképpen nyirkos és meleg legyen.
(Balázs Sándor – Zöldségtermesztők kézikönyve)

A folyamat előtt el kell távolítani a hibás szemeket. Ha esetleg tavaly mentettél magokat fesztiválon vásárolt friss chiliből vagy az otthon termesztett chilikből, akkor érdemes elővenni január-február tájékán a magvetés előtt, és jól átnézni őket, hogy van e közte “fekete bárány”. A sötét, szürke, fekete, a penészes magokat azonnal vegyük ki társaik közül.  a chili magokat egyébként semmivel sem ördöngösebb csíráztatni, mint mondjuk a paradicsomét. Azt tudnod kell, hogy ezek a magok hőigényesek lesznek, ha teheted, próbáld tartani az állandó hőmérsékletet 28-32°C között. Az erősebb fajták, például a Szellem chili, Moruga Scorpion, Carolina Reaper jóval több időt igényelnek, lassabban csíráznak és fejlődnek.

 

 Egyszerű példák előcsíráztatásra: 

 • Drága papámtól azt tanultam, hogy markoljak bele a vetni kívánt magokba, tegyem őket egy 7 dl-es befőttes üvegbe (Ami egyértelműen jól ki volt mosva, fertőtlenítve), majd öntsek rá langyos vizet, a kupakot pedig zárjam rá. 1-2 nap múlva észre lehet majd venni, hogy az “életképes” magok megszívják magukat és az üveg aljára süllyednek, az életképtelenek pedig a víz felszínén lebegnek majd. Ekkora a víz felszínén úszó magokat leszűröm, majd az üveg alján található magokat félre rakom. A felszínen úszók kapnak egy teljesen külön tálcát, a poén kedvéért adok egy második esélyt. Volt már hogy néhány magnál bejött.
 • A híres nedves itatós, vagy konyhai törlőkendős módszer. Az előbb említett két segédeszköz egyikét kellemesen benedvesíted, egyenletesen szétszórva elhelyezed rajta a magokat, majd egy újabb réteg nedves illatmentes zsebi, kéztörlő vagy konyhai mosogatókendőt, konyharuhát helyezel rá. Minden nap újra nedvesíted, ne álljon a víz rajta, csak nedves legyen, soha ne száradjon ki. Gyakran ellenőrzöd, amint a mag burka megreped, a kis gyökérkezdemények megjelennek. Körülbelül ez a művelet 2-14 napot vesz igénybe. Nagyban függ a mag minőségétől, a paprika fajtájától és hogy mennyire figyeltél oda. Itt használhatsz egyébként arctisztító pamacsot is, ha nem nagy mennyiségű magról van szó. Rád bízom, melyiket választod, nekem a papír kéztörlős módszer eddig mindig bevált.
 • Kezdőknek és amatőröknek: DVD tokot kibéleljük vastagon illatmentes papírtörlővel. Spiccnyivel nedvesíted. A magokat elhelyezed nagyjából egyenletesen a dvd tokba szuszakolt nedves papírtörlőn. A tokot összecsukod és kész. Ha állítva tárolod a tokot, akkor a víz a kis résen alul kifolyik szépen lassan, így kevesebb az esély a gomba megjelenésének. Szintén naponta, minimum 2x less rá, nedvesítsed és hagyd levegőzni.
 • Ételhordó, aminek meg van teteje
  Ugyanaz módszer, mint a fentebb olvasottaknál, csak ez ételhordó.

 Mire figyelj oda? 

 1. Ne álljon a vízben a mag, de folyamatosan nedves legyen! (Ha a konyharuhás, tokos módszert választod)
 2. Naponta nézz rá, szellőztesd, ellenőrizd a hőmérsékletet.
 3. Ne érje az ételhordóban nedves kendőben bugyolált csírázó magokat közvetlen napfény, fűtőtest!
 4. Ha nincs fűtőfóliád vagy routered, teheted a radiátorra is a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Viszont nagyon ügyelj arra, hogy ne “főzd” meg a drága magokat! Ha teheted, mérd a hőmérsékletet, tegyél konyharuhákat a tok/edény/tálca és a radiátor közé.
 5. Ha szeretnél ellenállóbb növényeket a kártevőkkel, betegségekkel szemben akkor a magokat egy-két órára kamilla és kakukkfű langyosra hűlt főzetébe áztasd vetés/előcsíráztatás előtt.
 6. Amikor megjelenik a kezdemény a magon, már vetheted is gyökér kezdeménnyel lefelé a palántanevelő tálcába, nedves földbe.
 7. Soha ne használj tápszert csíráztatásnál, csak vizet. Tipp, az otthoni csapvizet hagyd állni 1-2 napig egy vödörben, flakonban és majd utána locsolj vele!
 8. Csírával felfelé vesd a magokat.
 9. Az áztatás és a vetés között feltétlenül érdemes a magokat egy rövid időre száradni, hagyni (épp csak a felszínük száradjon meg), hogy vetésnél ne tapadjanak a kezünkhez. Ha ezt nem tesszük, az eléggé megnehezíti a munkánk. A valóságban ez úgy néz ki, hogy a magokat egy szűz, vízmentes papírtörlőre borítod, és míg összekészíted a földet, a nevelő tálca (10 perc) addig tökéletes állapotba kerül.
 10. Használj gumikesztyűt a magok vetésénél, ha nem bírod a kapszaicin okozta égő perceket.
 11. Ha szeretnéd, csávázhatod a magokat, hogy megvédd a kórokozótól. Mi jelent a csávázás? A csávázás a preventív védekezési módok közé tartozó egyik növényvédelmi eljárás; bizonyos fizikai vagy kémiai hatáson alapuló védekezés a szaporítóanyag felületére tapadt, esetleg annak a belsejében élő kórokozók, avagy a magban illetve a talajban élő állati kártevők ellen. Vannak vegyszeres (csávázószerrel történő, például a Dithane M45) illetve vegyszermentes (biológiai) változatai. Bio csávázás: A vegyszermentes, úgynevezett biológiai földművelés esetén bizonyos növények magjait (hüvelyesek, káposztafélék) kamilla vagy macskagyökér főzetbe áztatják, ezzel érik el a kórokozók pusztulását és a magonc védelmét.
 12. Legyél türelmes, az extra erős fajtáknál elhúzódhat a csírázás folyamata.

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez III. rész 

Hasonló bejegyzések

10 érv amellett, hogy chilit termessz

10 érv amellett, hogy chilit termessz

10 érv amellett, hogy chilit termessz1. Egészség Tápanyag dúsabb, mint a hagyományos termés, az otthon termesztett gyümölcsök és zöldségek nagyban befolyásolják a felnőttek és gyerekek étkezési szokásait, segítenek a fertőzések megelőzésében, diabétesz, elhízás és...

bővebben
Miért legyek kertész?

Miért legyek kertész?

Miért legyek kertész?A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg...

bővebben
Chili magtól a növényig

Chili magtól a növényig

Magtól a növényig. A Chili magok csíráztatása A chili paprika vetőmagból történő termesztése nem bonyolult, de némi türelmet és figyelmet igényel. A legalkalmasabb idő a magok ültetésére január közepe és március között van, az erősebb fajtáknak annál jobb minél...

bővebben
0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop