hogyan-termessz-chilit-otthon-masodik-resz

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez

 ii. rész 

 Előcsíráztatás 

Szögezzük le az elején, hogy nem kötelező előcsíráztatni, de mint lehetőség mindenki előtt adott!

Az előcsíráztatás célja a tenyészidő rövidítése és a kelési százalék javítása. Elsősorban a hosszú csírázási idejű, víz- és melegigényes fajok előcsíráztatásának van jelentősége. Lényege, hogy a magot langyos, szobahőmérsékletű vízben duzzasztják (4-12 óráig), majd hőigényének megfelelő hőmérsékletű helyen nyirkosan tartva megvárják, amíg a gyököcske megjelenik (1-2 nap). Az így kezelt magot azonnal vetni kell, vigyázva, hogy a gyököcske ne sérüljön, s a vetőágy kellőképpen nyirkos és meleg legyen.
(Balázs Sándor – Zöldségtermesztők kézikönyve)

A folyamat előtt el kell távolítani a hibás szemeket. Ha esetleg tavaly mentettél magokat fesztiválon vásárolt friss chiliből vagy az otthon termesztett chilikből, akkor érdemes elővenni január-február tájékán a magvetés előtt, és jól átnézni őket, hogy van e közte “fekete bárány”. A sötét, szürke, fekete, a penészes magokat azonnal vegyük ki társaik közül.  a chili magokat egyébként semmivel sem ördöngösebb csíráztatni, mint mondjuk a paradicsomét. Azt tudnod kell, hogy ezek a magok hőigényesek lesznek, ha teheted, próbáld tartani az állandó hőmérsékletet 28-32°C között. Az erősebb fajták, például a Szellem chili, Moruga Scorpion, Carolina Reaper jóval több időt igényelnek, lassabban csíráznak és fejlődnek.

 

 Egyszerű példák előcsíráztatásra: 

 • Drága papámtól azt tanultam, hogy markoljak bele a vetni kívánt magokba, tegyem őket egy 7 dl-es befőttes üvegbe (Ami egyértelműen jól ki volt mosva, fertőtlenítve), majd öntsek rá langyos vizet, a kupakot pedig zárjam rá. 1-2 nap múlva észre lehet majd venni, hogy az “életképes” magok megszívják magukat és az üveg aljára süllyednek, az életképtelenek pedig a víz felszínén lebegnek majd. Ekkora a víz felszínén úszó magokat leszűröm, majd az üveg alján található magokat félre rakom. A felszínen úszók kapnak egy teljesen külön tálcát, a poén kedvéért adok egy második esélyt. Volt már hogy néhány magnál bejött.
 • A híres nedves itatós, vagy konyhai törlőkendős módszer. Az előbb említett két segédeszköz egyikét kellemesen benedvesíted, egyenletesen szétszórva elhelyezed rajta a magokat, majd egy újabb réteg nedves illatmentes zsebi, kéztörlő vagy konyhai mosogatókendőt, konyharuhát helyezel rá. Minden nap újra nedvesíted, ne álljon a víz rajta, csak nedves legyen, soha ne száradjon ki. Gyakran ellenőrzöd, amint a mag burka megreped, a kis gyökérkezdemények megjelennek. Körülbelül ez a művelet 2-14 napot vesz igénybe. Nagyban függ a mag minőségétől, a paprika fajtájától és hogy mennyire figyeltél oda. Itt használhatsz egyébként arctisztító pamacsot is, ha nem nagy mennyiségű magról van szó. Rád bízom, melyiket választod, nekem a papír kéztörlős módszer eddig mindig bevált.
 • Kezdőknek és amatőröknek: DVD tokot kibéleljük vastagon illatmentes papírtörlővel. Spiccnyivel nedvesíted. A magokat elhelyezed nagyjából egyenletesen a dvd tokba szuszakolt nedves papírtörlőn. A tokot összecsukod és kész. Ha állítva tárolod a tokot, akkor a víz a kis résen alul kifolyik szépen lassan, így kevesebb az esély a gomba megjelenésének. Szintén naponta, minimum 2x less rá, nedvesítsed és hagyd levegőzni.
 • Ételhordó, aminek meg van teteje
  Ugyanaz módszer, mint a fentebb olvasottaknál, csak ez ételhordó.

 Mire figyelj oda? 

 1. Ne álljon a vízben a mag, de folyamatosan nedves legyen! (Ha a konyharuhás, tokos módszert választod)
 2. Naponta nézz rá, szellőztesd, ellenőrizd a hőmérsékletet.
 3. Ne érje az ételhordóban nedves kendőben bugyolált csírázó magokat közvetlen napfény, fűtőtest!
 4. Ha nincs fűtőfóliád vagy routered, teheted a radiátorra is a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Viszont nagyon ügyelj arra, hogy ne “főzd” meg a drága magokat! Ha teheted, mérd a hőmérsékletet, tegyél konyharuhákat a tok/edény/tálca és a radiátor közé.
 5. Ha szeretnél ellenállóbb növényeket a kártevőkkel, betegségekkel szemben akkor a magokat egy-két órára kamilla és kakukkfű langyosra hűlt főzetébe áztasd vetés/előcsíráztatás előtt.
 6. Amikor megjelenik a kezdemény a magon, már vetheted is gyökér kezdeménnyel lefelé a palántanevelő tálcába, nedves földbe.
 7. Soha ne használj tápszert csíráztatásnál, csak vizet. Tipp, az otthoni csapvizet hagyd állni 1-2 napig egy vödörben, flakonban és majd utána locsolj vele!
 8. Csírával felfelé vesd a magokat.
 9. Az áztatás és a vetés között feltétlenül érdemes a magokat egy rövid időre száradni, hagyni (épp csak a felszínük száradjon meg), hogy vetésnél ne tapadjanak a kezünkhez. Ha ezt nem tesszük, az eléggé megnehezíti a munkánk. A valóságban ez úgy néz ki, hogy a magokat egy szűz, vízmentes papírtörlőre borítod, és míg összekészíted a földet, a nevelő tálca (10 perc) addig tökéletes állapotba kerül.
 10. Használj gumikesztyűt a magok vetésénél, ha nem bírod a kapszaicin okozta égő perceket.
 11. Ha szeretnéd, csávázhatod a magokat, hogy megvédd a kórokozótól. Mi jelent a csávázás? A csávázás a preventív védekezési módok közé tartozó egyik növényvédelmi eljárás; bizonyos fizikai vagy kémiai hatáson alapuló védekezés a szaporítóanyag felületére tapadt, esetleg annak a belsejében élő kórokozók, avagy a magban illetve a talajban élő állati kártevők ellen. Vannak vegyszeres (csávázószerrel történő, például a Dithane M45) illetve vegyszermentes (biológiai) változatai. Bio csávázás: A vegyszermentes, úgynevezett biológiai földművelés esetén bizonyos növények magjait (hüvelyesek, káposztafélék) kamilla vagy macskagyökér főzetbe áztatják, ezzel érik el a kórokozók pusztulását és a magonc védelmét.
 12. Legyél türelmes, az extra erős fajtáknál elhúzódhat a csírázás folyamata.

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez III. rész 

Hasonló bejegyzések

Hogyan termessz chilit otthon? V. rész

Hogyan termessz chilit otthon? V. rész

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez   V. rész   Virágelrúgás  A növényeket felépítő kémiai anyagokat eredetük szerint három csoportba osztjuk: a vízből felvehető elemek (oxigén, hidrogén), a légkörből felvehető elemek (szén), a talajból felvehető elemek (nitrogén és...

bővebben
Hogyan termessz chilit otthon? IV. rész

Hogyan termessz chilit otthon? IV. rész

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez   iv. rész   Vírusok elleni védekezés  Prevenció azaz, megelőzés: egészséges vetőmag és palánta Tipp: Megbízható forrásból vásárolt chili magok (pepperseeds.eu, m-garden.eu, puckerbuttcompany.com) | Csávázás bió vagy vegyszeres...

bővebben
Hogyan termessz chilit otthon? III. rész

Hogyan termessz chilit otthon? III. rész

 Kezdeti tanácsok chili termesztéshez   III. rész   Pikírozás, cserépben nevelés  Pikírozás = tűzdelés = tűzés: Amikor a földbe vetett magok kikelnek, és még pici állapotukban átrakjuk őket például 9-es cserépbe, palántanevelő hungarocell tálcába, tiszta tejfölös...

bővebben

Pin It on Pinterest