HAMBURGERZSEMLE TITOK

gerda-pekseg-debrecen-hamburgerzsemle

 Hogy mi is a titok? 

Bandi Bá elárulta nekem. Elmondása szerint egy jó hamburgerzsemle nem kalács ízű, édes puffancs, hanem inkább hajaz a zsúr kenyérre. Persze a jó alapanyagok mellett a legfontosabb az idő! Pékségükben minden óramű pontossággal működik. Ahhoz hogy minden frissen ropogósan kerüljön boltjaik polcára a munkát délután 16:00-kor kezdik, és hajnal 05:00 körül teszik le a pékség képzeletbeli lantját. Amikor a hozzávalókról kérdezem, ami egy finom hamburgerzsemléhez szükséges vacilálás nélkül mondja el nekem, nem titok. Liszt, cukor, vaj, kis só, élesztő, legvégén olaj.

Kevesebb élesztő mert az nagyon felfújja a tésztát, inkább több időt hagy rá, tovább kelljen. Egy jó buci másfél órát kel, aztán jön csak a formázás. Bandi bának persze rutinosan megy, az enyhén erotikával fűszerezett mozdulatsor. A nagy masszából tép, majd leméri. 15 deka. Ekkora a szabvány méret, mert mire elkészül 12 dekás lesz a zsemle, ami tökéletes méret a hamburgerhez. Majd miután lemérte jön a nőket zavarba hozó mozdulatsor, két kezébe veszi a tészta gubicsokat, és mintha női melleket masszirozna néhány pillanat alatt egyenletes formát ad a buciknak. Azt mondja férfiaknak könnyebb elmagyarázni a technikát, úgy a tökéletes ha elképzelik a női mellet, és akkor a jó ha, mint a nőknél, ha érzik hogy megkeményedik a mellbimbó. Ez a technikája a tészta kigombócolásának is. Ámulva nézem, meg is jegyzem, hogy soha nem mertem kelt tésztához ilyen bátran, és erősen nyúlni. Mire nevetve jön a válasz, mert féltek tőle.

Miután az egyforma kis gombócok tepsibe kerülnek, újabb 1 óra jön. Talán a legfontosabb egy óra a tészta életében. Amint letelik az 1 óra Bandi Bá még egy titkot elárul. A bucik tetejét egész tojással, pici vízzel és egy kis sóval kikeverve kell megkenni. Ettől lesz szép aranybarna. Amikor arra kérdezek, hogy mit gondol a leges-legfontosabbnak a készítés során, azt mondja a kulcs az időn kívül a hőfok! 200 fokon 10 perc, aztán vissza 180°C-ra és ha aranybarna már kész is a finom hamburgerzsemle. Egy jó hamburgerzsemle 12-13 perc alatt készre sül. Mindezt úgy mondja hogy közben szezámmaggal hinti meg a megkent puffancsok tetejét. Be a sütőbe, és várunk. Hamar eltelik az idő, és érezni a sütőből áradó finom tészta illatát. Bandi Bá nem sz*rozik kézzel benyúl a sütőbe, megfogja a szépséges aranybarna zsemléket, bólint, ez jó! És kiveszi. Rajzolni sem lehet szebbet. Kiváncsi vagyok vajon tényleg annyi amennyit saccolt az elején, 12 deka lett? És igen, a mérleg igazolja Bandi Bát. Nekem nem is kellett több, haza hoztam a remekművet, és már neki is álltam a hamburgernek!

Debreceni üzletek:

  • Sumen utca 18.
  • Cegléd utca 1.
  • Füredi Kapu 68/c. 

 Videó: 

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop