Felkapott chili paprikák

carolina-chili-paprika

 Carolina reaper 

1. Carolina Reaper 2.200.000 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, a “Pakistani” Naga Jolokia (Ghost chili) és a Red Habanero keresztezésének eredménye. A hivatalos neve HP22B, mely elvileg a “High power” rövidítése, és a 22-es szám pedig vödör sorszámát jelenti, ahol a növény található volt. Ha nem így volna kérlek javítsatok ki. A chilit az Amerikai Egyesült Államokban Ed Currie nemesítette ki, pontosabban Dél-Karolinában. Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedek a 2,200,000 feletti SHU értéket is elérik. És jelenleg is a hivatalos világ legerősebb cím képviselője a Guinnes Rekordok Könyve szerint. 

Az egyik legfelkapottabb Carolina Reaper tesztelős videó, ahol mellesleg a női nem kóstol!

 TMS 

2. Trinidad Moruga Scorpion 2.009.231 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Trinidad moruga scorpion a dobogó első fokán helyezkedő Reaperrel megegyező Capsicum chinense fajta. Furcsálatosság, hogy ez a chili nem került be a Guiness Rekordok Könyvébe. Eredendően Trinidad és Tobagoból, Moruga körzetéből származik a Moruga skorpió chili. De 2012-ben Paul Bosland (Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója) bejelentette, hogy az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpion meghaladta az akkor még letaglózóan mágikus 2.000.000 Scoville egységet. A történet érdekessége, hogy Paul figyelmét többek között az Indiába található Szellem chili keltette fel anno, de nem csak az övét, hisz az indiai hadsereg is tanulmányozta épp a chilit, mégpedig, hogy fel lehetne-e használni gránátok gyártásához. De természetesen nem minden egyed rendelkezett ekkora kapszaicin tartalommal, 1.200.000 SHU az átlagos érték, bár így is a Szellem chili felett helyezkedett el.

 7 Pot Douglah 

3. 7 Pot Douglah 1.853.936 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Az a bizonyos csokoládé variáció, mely zamatában és ízében is különleges! Gyümölcsösen édeskés, és megbolondít. Az egyik legerősebb chili paprika fajta, mely nem piros színben pompázik! Szokták még továbbá 7 Pod, 7 Pot Brown. Chocolate 7 Pod néven is emlegetni, ha esetleg magvásárlás előtt álltok. Ő is a Capsicum chinense családba sorolható, és a Scoville skálán a maga 1,853,936 értékével az előkelő harmadik helyre tudott felkúszni. Ha úgy nézzük  742-szer erősebb a Jalapeno chilitől. A paprika először zöld színű, majd meg sem áll az éjszínű színkavalkád eléréséig, mely a sötétbarna. A “Dougla” egy trinidadi szó, közvetlen kapcsolata van a hazájához. A trinidadi Dougla szóbol ered, ami egy személyre utal kevert származásból – afrikai és indiai ágból származóra.

 7 Pot Primo 

4. 7 Pot Primo 1.469.000 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Ez a chili paprika az Amerikai Egyesült Államok egyik déli tagállamában, Louisianaban élő kertészeti szakértő nevéhez köthető, Troy Primeauxhoz, becenevén “Primo”. Sikeresen keresztezte a Naga Morich és a Trinidad 7 Pot fajtákat 2005-ben, melynek eredménye ez a majd másfél milliós Capsicum chinense családba tartozó kapszaicin tartály. Átlagos értéke a skálán az 1.000.000 SHU-t produkálta még így is tekintély parancsoló! Az ízére jellemző a gyümölcsösség, a virág jegyek, mely sárga és narancssárga változatban is elérhető. A chili paprikának kis farkincája miatt sokan próbálták lemásolni ezt a keresztezést, hisz félelmetes megjelenést ad a chilinek. Sokan emiatt össze is keverik a jelenlegi rekorderrel, a “Kaszással” hisz megtévesztő tud lenni. A 7 Pot Primo inkább egy hosszúkásabb, vékony húsú chili, míg a Carolina Reaper gömbölyded, rücskös, hosszú farkincájú.

 Trinidad Scorpion “Butch T 

5. Trinidad Scorpion “Butch T” 1.463.700 SHU (Legmagasabb bemért érték)

A Moruga chilivel ellentétben, ezt az Ausztráliából származó, Capsicum Chinense fajt erősítő Trinidad Scorpion “Butch T”-t bejegyezték 2011 februárjában a Guinnes Rekordok Könyvébe. Hivatalosan is képviselhette abban az időben a világ legerősebb chili paprikája címet. Az előtte ízlelőbimbókat katonasorba állító Naga Vipert váltotta a scoville skálán erősségben. A termesztő nem más, mint a nevében is említett Butch Taylor volt. A termések pirosra és sárgára érnek be, melynek a végén a skorpió farkára hajazó kinövés található. Az én véleményem szerint egy igazán izgalmas chiliről van szó, már szeletelésnél is rabul ejti áldozatát azzal az illatorgiával! 

Ilyen volna, amikor lecsap a skorpió…

Trinidad-Scorpion-Butch-T

Jalapeño 

6. Jalapeño 2.800 – 8.000 SHU

A Jalapeno paprikáról csak szuperlatívuszokban tudok írni.  A sokoldalú, népszerű, chili paprika a mexikói Xalapa (Jalapa) városáról kapta nevét. Mára az egyik legnépszerűbb és egyben leghíresebb “hűdefrissropogósésfinomzöldencsípőschili”.  Ismertebb változatai: Mucho Nacho, Giant, Early Jalapeno, TAM Jalapeno.

Így a termések mérete is fajta függő. Átlagosan éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles. Erőssége a Scoville skálán 2.500 és 8.000 közé esik. De véleményem szerint az egyik legkiszámíthatatlanabb chili. Van amelyik szelet még kellemesen csípős, mondhatni elviselhető, a másik szinte nem is csíp, de van olyan is ami hirtelen a semmiből meglepetésszerűen aljasan, mocskosul leszakítja a fejed és megragad a nyelveden pár percig. Ez valószínűleg a keresztbeporzás eredménye… Mexikóba körülbelül 160 négyzetkilométeren termelik ezt a fajta chilit. Egy 16 éves felmérés adatai szerint az Amerika Egyesült Államokban ekkor (1999-ben) 2200 hektáron termesztettek Jalapeñot! Körülbelül egy egészséges tő 30 paprikát képes teremni és folyamatosan szüretelhető (október végéig kint). Rendszerint ezt a chilit zölden fogyasztják. Mi itthon az első szüret után például, a nagyobb egyedeket (zölden) félbe vágtuk, darált hússal, sajttal töltöttük majd baconbe csavartuk és sütőbe tettük. Isteni finom volt. Tudni illik, hogy zöldről pirosra érve ez a fajta veszít feszességéből, íze édeskés.

 Serrano 

7. Serrano 10.000 – 23.000 SHU

A Salsa szószok alapjaként ismert paprika a Serrano “Del Sol” chili. Először Mexikóban északon a Puebla és a Hidalgo hegyen termesztették. A neve is innen ered, Serrano = a hegyekből való, talán Duncan MacLeod a hegylakó is ezt majszolta két forgatás szünetében. Elviselhetően csípős chili paprika. Nálunk, kint a szabad ég alatt terem ez a fajta chili, a könnyen termeszthetősége miatt. A növény terméseire nincs panasz, eddig minden évben termékenynek bizonyult.

 Cayenne 

8. Cayenne 30.000 – 50.000 SHU

Habár a fordítás is megengedi, hogy borsnak mondjuk, de ez nem az! Eredeti nyelvéről magyarra fordítva a PEPPER szó jelenthet PAPRIKÁT és borsot is egyaránt. A Cayenne NEM bors, hanem egy igazán finom, enyhén csípős chili. Akár nyersen, akár por alakban fogyasztjuk, mindenképp az egyik legkedveltebb fajta. A legősibb és legismertebb gyógynövény szerte a világon. Nevét a  Dél-Amerika északi részén fekvő,  Francia Köztársaság Guyana megyéjének fővárosáról kapta. Mivel itt fedezték fel legelőször ezt a chili fajtát (Cayenne). Az inka, azték és maja civilizációk leginkább gyógyításra használták, a persze ekkor még nem ismert paprikában rejlő kapszaicin nevű hatóanyagnak köszönhetően. A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika segít a gyomorgörcsök kezelésében, sőt fogínyüket bekenve védekeztek a betegségek, gyulladások ellen.

 Videó: 

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop